Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης:Πρώτος στόχος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
  • [02] Μόσχα-Συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας
  • [03] Την Κυριακή επανέρχεται η κανονική ώρα.
  • [04] Λήστεψαν τράπεζα στην Πετρούπολη και Μεταμόρφωση

  • [01] Σημίτης:Πρώτος στόχος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    25/10/2002 14:13:17

    Η πράξη προσχώρησης των δέκα υποψηφίων χωρών θα υπογραφεί στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2003, ενώ προηγουμένως οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες αυτές θα ολοκληρωθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της προεδρίας της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι 15 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, επανέλαβαν ότι προτιμούν να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος και απηύθυναν έκκληση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

    Αποφάσισαν επίσης να χορηγήσουν ενισχύσεις ειδικά για το βόρειο τμήμα της νήσου, προκειμένου να καλυφθεί η οικονομική απόσταση που το χωρίζει απο το νότιο τμήμα.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε οτι πρώτος στόχος είναι να κλείσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενω εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδας στις γαλλογερμανικές προτάσεις για πάγωμα των αγροτικών δαπανών μετά το 2006, αλλά και των διαρθρωτικών δαπανών.

    Σημείωσε ότι το 2006 θα αρχίσει μια νέα μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα αγροτικά θέματα με βασικούς άξονες τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον ύπατο εκπρόσωπο για την πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα για το θέμα του ευρωστρατού.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται να ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του τους 15 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν ορίζεται κάποια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις απο την πλευρά της Αγκυρας. Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ η χώρα του θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την ΕΕ αν οι 15 δεν ορίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα το 2003.

    [Φωτό-506356]

    [02] Μόσχα-Συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας

    25/10/2002 12:29:46

    Οκτώ παιδιά απελευθέρωσαν το μεσημέρι οι Τσετσένοι αντάρτες, οι οποίοι κρατούν περισσότερους απο 700 ομήρους σε θέατρο της Μόσχας. Νωρίτερα, αφέθηκαν ελεύθεροι και επτά Ρώσοι όμηροι. Ωστόσο, εμπλοκή έχει σημειωθεί στο θέμα της απελευθέρωσης των περίπου 75 αλλοδαπών ομήρων, καθώς δεν αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Επίσης, στο θέατρο υπολογίζεται οτι παραμένουν περίπου 15 παιδιά.

    Σήμερα, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου που δείχνουν τους Τσετσένους αντάρτες να φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Στις εικόνες δεν εμφανίζονται όμηροι, ενώ οι δράστες είναι ντυμένοι στα μαύρα, είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατούν αυτόματα όπλα, πιστόλια και χειροβομβίδες.

    Ενας απο τους ομήρους δήλωσε τηλεφωνικά οτι στο κέντρο του θεάτρου υπάρχει μία βόμβα μεγάλης ισχύος και απηύθυνε έκκληση να μην γίνει απόπειρα επέμβασης απο τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι όμηροι που πιστεύεται πως φθάνουν τους 800 δεν είναι καθόλου καλές, καθώς οι όμηροι τρώνε μόνο σοκολάτες από το κυλικείο του θεάτρου και πίνουν νερό.

    Το πρωί εισήλθε στο θέατρο και αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    Οι αντάρτες ζητούν την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία μέσα σε μία εβδομάδα και απειλούν πως θα σκοτώσουν τους ομήρους άν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ''το δράμα της Μόσχας είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν ηθικές αρχές''.

    [03] Την Κυριακή επανέρχεται η κανονική ώρα.

    25/10/2002 12:19:55

    Την ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.

    Ετσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00.

    [04] Λήστεψαν τράπεζα στην Πετρούπολη και Μεταμόρφωση

    25/10/2002 12:19:48

    Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό 25ης Μαρτίου στην Πετρούπολη Αττικής, λήστεψε άγνωστος με την απειλή όπλου. Ο δράστης απέσπασε απο τα ταμεία 3.000 ευρώ και διέφυγε με μοτοσυκλέτα.

    Ληστεία απο δύο ένοπλους σημειώθηκε λίγη ώρα αργότερα και στο υποκατάστημα της Eurobank, επι των οδών Ηβης και Παπανδρέου στη Μεταμόρφωση Αττικής. Οι δράστες απέσπασαν από τα ταμεία άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 October 2002 - 11:30:39 UTC