Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] INFO -4- ΤΗΣ 05/10/2002
  • [02] Ρέθυμνο-Ατυπη Σύνοδος υπουργών Αμυνας ΕΕ-Παπαντωνίου
  • [03] Περιοδεία στη Σάμο Κ. Καραμανλή
  • [04] Ομιλία Σημίτη στην Κόρινθο
  • [05] Συνέντευξη Γιωτόπουλου σε εφημερίδα της Λαμίας

  • [01] INFO -4- ΤΗΣ 05/10/2002

    05/10/2002 19:27:16

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει τους τίτλους των κυριότερων θεμάτων της εσωτερικής και εξωτερικής επικαιρότητας:

  • Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, έδωσε στην εφημερίδα Λαμιακός Τύπος, ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Μεταξύ άλλων,

    χαρακτηρίζει αστυνομικό κατασκεύασμα το ρόλο του αρχηγού της 17Ν, υποστηρίζοντας οτι τέτοιες ολιγομελείς παράνομες οργανώσεις δεν έχουν αρχηγούς.

  • Στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκε και πάλι, ο Σάββας Ξηρός μετά από τετραήμερη νοσηλεία στον Ευαγγελισμό, όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι.

  • Σε αγώνα, συσπείρωση και κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, κάλεσε ο πρωθυπουργός από την Κόρινθο, όπου παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών και Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας Premjer.

  • Ο κ. Σημίτης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας οτι καταφεύγει στο ''διχασμό και την καταστροφολογία, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους''.

  • Ο πρωθυπουργός αναζητά σανίδα σωτηρίας σε φαντάσματα του παρελθόντος και επιχειρεί, για μια ακόμη φορά, να διχάσει και να πολώσει, ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

  • Από την Σάμο όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της απάθειας και της απραξείας και τόνισε, ότι δεν αντέχει η περιφέρεια άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

  • Διήμερη περιοδεία στη Θράκη, πραγματοποιεί από το πρωί ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

  • Κανονικά θα λειτουργήσουν την Δευτέρα οι λαϊκές, καθώς οι παραγωγοί και οι πωλητές, αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

  • Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στο Ρέθυμνο, οι εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύρια θέματα την μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στο Ιράκ.

  • Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, το γεγονός ότι μέσα στο 2003 θα υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα, αναφορικά με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης.

  • Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο κέντρο του Ρεθύμνου, στην διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης, με αφορμή το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ.

  • Αγεφύρωτες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Κληρίδης τις διαφορές με την Τουρκία στα βασικά κεφάλαια του Κυπριακού.

  • Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος αποτελείτο απο τρία γκαζάκια, εξεράγη τα ξημερώματα, δίπλα από το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, του υποκαταστήματος της Σίτι Μπανκ, στους Αμπελοκήπους. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

  • Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την ασθενή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 7.50 το πρωί στη Χίο.

  • Αναπόφευκτο, χαρακτήρισε έναν πόλεμο με το Ιράκ εάν η Βαγδάτη αρνηθεί να αφοπλισθεί, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα.

  • Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη διέψευσε την πληφορορία ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνησή του την άδεια να κάνουν χρήση τουρκικών αεροπορικών βάσεων, σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.

  • Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Λωρίδα της Γάζας.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προειδοποίησε σήμερα ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ θα υποστούν ζημία, εάν οι Βρυξέλλες δεν ορίσουν φέτος μία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

  • ΧΡΗΜΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • Θετικά έκλεισε τελικά η Σοφοκλέους μετά από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους ο οποίος έπεφτε σημαντικά στις 1.748,98 μονάδες, άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει περνώντας σε θετικό έδαφος και κλείνοντας στις 1.792,45 μονάδες σημειώνοντας σημαντική άνοδο 1,17%, παρότι το κλίμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ήταν αρνητικό. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 60,9 εκατ. ευρώ ή περίπου 20,7 δισ. δρχ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 189 έκλεισαν με κέρδη, 107 κατέγραψαν απώλειες και 60 μετοχές έμειναν σταθερές. Σε εβδομαδιαία βάση η Σοφοκλέους υπέστη σημαντική πτώση 4,8%.

  • Οι ενδεικτικές τιμές πώλησης σε ευρώ των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα είναι: δολάριο ΗΠΑ 0,9717, στερλίνα

    0,61957, γιεν Ιαπωνίας 119,29, ελβετικό φράγκο 1,4399, λίρα Κύπρου 0,56453, δολάριο Καναδά 1,543, δολάριο Αυστραλίας 1,7754.

    ΚΑΙΡΟΣ

  • Αίθριος σήμερα ο καιρός, με τοπικές βροχές στα δυτικά μετά το μεσημέρι. Μέχρι μέτριοι στο Αιγαίο οι βοριάδες, από 9 έως 27 βαθμούς η θερμοκρασία. Στους 24 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 21 στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Ρέθυμνο-Ατυπη Σύνοδος υπουργών Αμυνας ΕΕ-Παπαντωνίου

    05/10/2002 19:26:06

    Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στο Ρέθυμνο, οι εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου κύρια θέματα ήταν η μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στο Ιράκ. Ο κ. Παπαντωνίου που προήδρευσε των εργασιών, δήλωσε οτι μέχρι την 1η Μαρτίου 2003 θα υποβληθούν οι σχετικές εισηγήσεις των ομάδων εργασίας, για το θέμα του ευρωστρατού. Τόνισε επίσης, ότι αποκλειστική αποστολή του ευρωστρατού θα είναι οι ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, σχολίασε ότι είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, το γεγονός ότι μέσα στο 2003 θα υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα, αναφορικά με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Στο μεταξύ, επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο κέντρο του Ρεθύμνου, στην διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης, με αφορμή το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ.

    [03] Περιοδεία στη Σάμο Κ. Καραμανλή

    05/10/2002 19:21:01

    Από την Σάμο όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της απάθειας και της απραξείας και τόνισε, ότι δεν αντέχει η περιφέρεια άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Ο κ.Καραμανλής είπε οτι ζούμε ώρες ευθύνης και εθνικής επαγρύπνησης και οι ώρες αυτές, επιβάλλουν συστράτευση των δυνάμεων και συνένωση των προσπαθειών μας. Στηρίζουμε, τόνισε, τις πάγιες θέσεις του ελληνισμού, θέτουμε ως γνώμονά μας την εθνικη ομοψυχία και περιφρονούμε τις προκλήσεις, τις πολωτικές προσπάθειες και τις συκοφαντικές επιθέσεις των γνωστών και χρεωκοπημένων προπαγανδιστών.

    [04] Ομιλία Σημίτη στην Κόρινθο

    05/10/2002 19:16:07

    Σε αγώνα, συσπείρωση και κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, κάλεσε ο πρωθυπουργός από την Κόρινθο, όπου παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών και Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας Premjer. Ο κ. Σημίτης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας οτι καταφεύγει στο ''διχασμό και την καταστροφολογία, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους. Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, δήλωσε οτι μόνο περιφρόνηση αξίζει σε αυτούς, οι οποίοι δεν θέλουν με εθνική ομοψυχία να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό. Ο κ.Σημίτης υποστήριξε επίσης, οτι επί 28 χρόνια, δεν υπήρχε επιτυχία στην καταπολέμηση και την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, κάτι που έγινε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης.

    [05] Συνέντευξη Γιωτόπουλου σε εφημερίδα της Λαμίας

    05/10/2002 19:12:37

    Την εφημερίδα Λαμιακός Τύπος, διάλεξε ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, για να σπάσει την σιωπή του. Σε συνέντευξή του στην λαμιακή εφημερίδα, ο κ.Γιωτόπουλος χαρακτηρίζει

    αστυνομικό κατασκεύασμα το ρόλο του αρχηγού της 17Ν, υποστηρίζοντας οτι τέτοιες ολιγομελείς παράνομες οργανώσεις δεν έχουν αρχηγούς. Χαρακτηρίζει μάλλον τυχαία την έκρηξη στον Πειραιά και την θεωρεί σαν αφετηρία για να δέσουν τα προκατασκευασμένα, όπως λέει, στοιχεία. Οσον αφορά την δράση της 17Ν, δηλώνει οτι δεν την υποστηρίζει, αλλά και δεν την καταδικάζει.

    Κρατάει αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό της 17Ν ως τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας οτι εκείνος θα την χαρακτήριζε ένοπλο πολιτικό αγώνα, με στόχο την ανατροπή του καπιταλιστικού καθεστώτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 October 2002 - 20:30:13 UTC