Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απο αύριο τα μέτρα κατά του καπνίσματος
  • [02] Μπλόκα σε εθνική απο πωλητές λαϊκών
  • [03] Αναίρεση από ΑΠ στο βούλευμα για Σάμινα
  • [04] Συναντήσεις Οικουμενικού Πατριάρχη

  • [01] Απο αύριο τα μέτρα κατά του καπνίσματος

    30/09/2002 16:19:02

    Ακόμη και οι υπουργοί θα είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται το καπνιστήριο που θα βρίσκεται στο υπουργείο τους, εφόσον είναι θεριακλήδες είπε, σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Στεφανής μετά απο σύσκεψη που είχε με επιστήμονες ενόψει της αυριανής έναρξης ισχύος των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του καπνίσματος.

    Ο κ. Στεφανής είπε στους δημοσιογράφους οτι υπήρξε ο ίδιος καπνιστής και άφησε να εννοηθεί οτι ένα πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να κόψει το κάπνισμα. Απο τότε αισθάνεται άλλος άνθρωπος, είπε και εξήγησε οτι τα μέτρα είναι όχι κατά, αλλά υπέρ των καπνιστών καθώς θα τους βοηθήσουν να απεξαρτηθούν απο την κακή αυτή συνήθεια.

    Ο κ. Στεφανής είπε οτι δεν θα γίνουμε αστυνομία καθώς δεν θα κυνηγάμε όποιον παραβαίνει τα μέτρα. Ομως, θα πιέσουμε ώστε να γίνει κατανοητό απο όλους οτι οι ίδιοι θα πρέπει να σταματήσουν το τσιγάρο προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους.

    Αυτό που έγινε ξεκάθαρο απο τη σύσκεψη που πραγματοποιηθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας είναι οτι απο αύριο όλοι οι επισκέπτες των νοσοκομείων θα πρέπει να αφήνουν έξω απο αυτό το πακέτο των τσιγάρων τους, ενώ διευκρινίζεται οτι τα καπνιστήρια που θα υπάρχουν στο χώρο των νοσοκομείων θα είναι μόνο για τους υπαλλήλους και όχι για τους επισκέπτες και τους ασθενείς

    . Για τους ασθενείς μάλιστα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς δεν νοείται νοσηλεία σε νοσοκομείο ασθενούς ο οποίος να καπνίζει.

    Ποινές όπως τα πειθαρχικά εξιτήρια δεν θα είναι η πρώτη επιλογή, εξήγησαν οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού των μέτρων αλλά εάν κάποιος είναι απείθαρχος, δεν θα αποκλείεται και αυτό.

    Ο υφυπουργός Υγείας κ. Νασιώκας άφησε να εννοηθεί οτι για τις δημόσιες υπηρεσίες όπου ακόμη δεν έχουν φτιαχτεί καπνιστήρια θα υπάρχει μια μικρή περίοδος χάριτος κατά την οποία ουσιαστικά θα δοθεί η δυνατότητα και στους καπνιστές να συνηθίσουν έναν νέο διαφορετικό τροπο ζωής.

    Χαριτολογώντας οι δημοσιογράφοι είπαν στον κ. Στεφανή οτι στο υπουργείο Υγείας το καπνιστήριο βρίσκεται ουσιαστικά στον προθάλαμο της εισόδου του υπουργείου και γι αυτό φαίνεται οτι δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στους καπνιστές. Ο υπουργός Υγείας όμως απάντησε με νόημα οτι ίσα-ίσα που τους τιμούμε βάζοντάς τους στην είσοδο του υπουργείου.

    Οταν δημοσιογράφοι παρατήρησαν οτι η είσοδος είναι συνήθως και έξοδος, ο κ. Στεφανής απάντησε: "Εύχομαι να μην είναι έξοδος προς το θάνατο". Οσον αφορά τα μέτρα, αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει ακόμη τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις μεγάλες εταιρίες ιδιωτικού χαρακτήρα καθώς. Οπως εξήγησε ο κ. Νασιώκας, "ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεννόησης με πολλές εταιρίες", αφού, όπως πρόσθεσε, δεν είναι εύκολη η υπόθεση να πείσεις κάποιον να μην καπνίζει στον ιδιωτικό του χώρο.

    Πειστικές απαντήσεις για το κακό που κάνει το κάπνισμα κλήθηκαν να δώσουν δυο απο τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο ομότιμος καθηγητής μικροβιολογίας κ. Δάϊκος και ο πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρίας κ. Χούλης.

    Ο ένας τόνισε οτι η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται σήμερα στον κόσμο απο ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του τσιγάρου και ο άλλος μίλησε για εξάρτηση η οποία οδηγεί σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό

    [02] Μπλόκα σε εθνική απο πωλητές λαϊκών

    30/09/2002 16:10:04

    Μπλόκα στις δύο εθνικές οδούς θα πραγματοποιήσουν από τις 5 το απόγευμα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών, καθώς αύριο ξεκινούν απεργία διαρκείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στην πώληση βιομηχανικών ειδών.

    Σε συνάντηση που είχαν τα προεδρεία των παραγωγών-πωλητών και των πωλητών λαϊκών αγορών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Θεοδώρου, σήμερα το πρωϊ, ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την απόσυρση της απόφασης περί ταμειακών μηχανών από τις αρχές του 2003.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Θεοδώρου δήλωσε ότι συνεχίζεται ο διάλογος της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα (με συμμετοχή εκπροσώπου και από το υπουργείο Οικονομικών) για όλα τα θέματα που έχουν θέσει οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες λαϊκών αγορών.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με ανακοίνωση της ζητά να εφαρμοστεί το μέτρο και να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να λήξει το θέμα.

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ.

    Τα 500 δισ. δρχ. φτάνει το παραεμπόριο οπωροκηπευτικών στην Αθήνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

    Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, μέσω της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη διακινούνται οπωροκηπευτικά αξίας περίπου 200 δισ. δρχ. που αντιστοιχούν μόνο στο 18-20% των εμπορευμάτων.

    Οι χονδρέμποροι εκτιμούν ότι το μέτρο των ταμειακών μηχανών πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους πάγκους των λαϊκών αγορών για να επέλθει διαφάνεια. Υποστηρίζεται από τους χονδρέμπορους ότι το 80% των παραγωγών-πωλητών δεν είναι πραγματικοί παραγωγοί, ενώ εκτιμούν ότι εξ αιτίας ψηφοθηρικών λόγων μέσα στην τελευταία 20ετία έχουν πενταπλασιαστεί οι άδειες λαϊκών αγορών.

    Εξάλλου επισημάνθηκε ότι μεγάλες ποσότητες προϊόντων διακινούνται χωρίς την έκδοση νόμιμων φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερα από πρακτορεία μεταφοράς που εδρεύουν κοντά στην Κεντρική Αγορά.

    [03] Αναίρεση από ΑΠ στο βούλευμα για Σάμινα

    30/09/2002 14:36:46

    Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης άσκησε αναίρεση κατά του υπ αριθμ. 71/2002 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο αποδίδονται ευθύνες πλημμεληματικού χαρακτήρα στον πλοίαρχο, υποπλοίαρχο, ύπαρχο και Α μηχανικό του οχηματαγωγού πλοίου ''Εξπρές Σάμινα'', το οποίο στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 βυθίστηκε, αφού προηγουμένως προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πόρτες, λίγο έξω απο το λιμάνι της Πάρου.

    Αποτέλεσμα της βύθισης ήταν να πνιγούν 80 επιβάτες και να τραυματιστούν 67.

    Ειδικότερα, ο Κρουσταλάκης έκρινε ότι το εν λόγω βούλευμα στερείται νόμιμης βάσεως, είναι αόριστο και αντιφατικό, ως προς τις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις που αποδίδονται στον πλοίαρχο Β. Γιαννακή, στον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γεώργιο Τριαντάφυλλο και τον Α μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέση.

    Επίσης, αναιρεί ο Εισαγγελέας του ΑΠ το βούλευμα ως προς το σκέλος που απαλλάσσει τον ασυρματιστή Δ. Τσούμα, λόγω ελλείψεως ειδικής αιτιολογίας. Ακόμα, αναιρεί ο Εισαγγελικός λειτουργός το βούλευμα για έλλειψη αιτιολογίας ως προς την απαλλαγή των νομίμων εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας του ''Σάμινα'' Κωνστ. Κληρονόμο και Νίκ. Βικάτο.

    Τέλος, αναιρεί ο κ. Κρουσταλάκης το βούλευμα ως προς το σκέλος που για ορισμένες πράξεις (αδικήματα) έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε για κρίση στα δικαστήρια του Πειραιά.

    Τέλος, η αναίρεση θα εισαχθεί προς οριστική κρίση στο ποινικό τμήμα που θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών. [φωτο 252226]

    [04] Συναντήσεις Οικουμενικού Πατριάρχη

    30/09/2002 14:36:33

    Συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη προσκεκλημένος σε διάφορες εκδηλώσεις που θα γίνουν. Στις 12 ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του απο την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου. Χαιρόμαστε, είπε χαρακτηριστικά, που σας βλέπουμε στα διεθνή ΜΜΕ στις διάφορες δραστηριότητές σας με τις οποίες προβάλλετε το Πατριαρχείο αλλά και μέσω αυτού ολόκληρο τον Ελληνισμό.

    Είναι πολύ μεγάλη μέρα για μας που σας έχουμε κοντά μας και σας διαβεβαιώ για τα προσωπικά μου αισθήματα αλλά και ολόκληρου του λαού. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα λόγια του και είπε ''στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον άξιο ηγέτη της Ελλάδας. Τον πρώτο πολίτη της χώρας ο οποίος με την παγκίνως γνωστή ιδιαίτερη αξία δίνει αίγλη στην Ελλάδα. Διεθνώς παρακολοθουμε τα ταξίδια σας όπως αυτό στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και σας ευχαριστούμε για ο,τι κάνετε για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος εκτός της Αφρικής ανήκει εκκλησιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο''.

    Ακολούθως ο κ. Βαρθολομαίος περίπου στη 1.30 το μεσημέρι επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σημίτης του ανέφερε οτι πριν απο λίγο συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες στους οποίους επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημιτης είπε οτι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.

    Ο κ. Σημίτης αντάλλαξε απόψεις με τον Πατριάρχη για διάφορα θέματα που απασχολούν τη διεθνή επικαιρότητα με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

    Ενα απο τα θέματα που συζήτησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ηταν και η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απο την Ελλάδα.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρόεδρο Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος του προσέφερε γκραβούρες της Βουλής καθώς και πέντε μετάλλια του 1821.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήρε την προσπάθεια του Βαρθολομαίου για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ ο κ. Βαρθολομαίος τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που δείχνει γύρω απο την οικολογική δράση αλλά και την ηθική ενίσχυση στον αγώνα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 September 2002 - 20:30:11 UTC