Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτωπο εναντίον του Λε Πεν σχηματίζεται στη Γαλλία.
  • [02] Ευρεία σύκεψη για Ολυμπιάδα-Κυκλοφοριακό
  • [03] Σκανδαλίδης για προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
  • [04] Εξάρθρωση σπείρας στην Καρδίτσα-Εκλεβαν ΙΧ
  • [05] Την Τρίτη του Πάσχα ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς
  • [06] Γαλλία-Προεδρικές εκλογές
  • [07] Δημοσκόπηση Κάπα Ρισέρτς
  • [08] Κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • [09] Συνέντευξη Κ. Καραμανλή
  • [10] ΦΠΑ-Εμποροι-Επαγγελματοβιοτέχνες
  • [11] Απεργία καθηγητών στα ΤΕΙ

  • [01] Μέτωπο εναντίον του Λε Πεν σχηματίζεται στη Γαλλία.

    22/04/2002 13:22:59

    Εντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκαλεί η ''πρόκριση'' του 73χρονου ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν, στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

    Με καταμετρημένο το 90,55% των ψήφων, ο Λεπέν συγκεντρώνει το 17,13% και θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο της 5ης Μαϊου τον Συντηρητικό Ζακ Σιράκ, ο οποίος λαμβάνει το 19,61%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει απερχόμενος πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του στα τελευταία 44 χρόνια.

    Ο Γάλλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, που εμφανίστηκε συγκλονισμένος και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική, ήρθε τρίτος με 15,99%. Τη κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις γαλλικές προεδρικές εκλογές απο το Λεπέν χαιρέτισαν σήμερα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, ενώ επικριτικός στο σύνολό του είναι ο γαλλικός Τύπος.

    Το βράδυ, περισσότερα από 10.000 άτομα, κυρίως νεαροί αριστεριστές, έκαναν πορεία στο κέντρο του Παρισιού, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ακροδεξιού ηγέτη. Οι διαδηλωτές ανέτρεψαν πολλούς φράκτες απο εργοτάξια οικοδομών, ενω σημειώθηκαν μικρές αψιμαχίες με την αστυνομία, η οποία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο συλλήψεις δεν αναφέρθηκαν. Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πέντε πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων η Λιον και το Στρασβούργο.

    Πάντως ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σημαδεύτηκε απο την υψηλή αποχή που έφθασε στο 28%, το μεγαλύτερο ποσοστό απο το 1969.

    Το πρωί οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες, σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, απηύθυναν έκκληση στους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον συντηρητικό πρόεδρο Ζακ Σιράκ και να ενωθούν έναντι του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λε Πεν. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ''ΣΟΦΡΕΣ'', αναφέρει σήμερα, οτι ο Σιράκ, που υποστηρίζεται ήδη απο το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, αναμένεται να συγκεντρώσει το 78% των ψήφων έναντι 22% του Λεπέν.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, Νιλ Κίνοκ, σε χθεσινές του δηλώσεις εκτίμησε οτι η παρουσία του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποτελεί μία δυσάρεστη αναστάτωση στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής πτέρυγας στο Ευρωκοινοβούλιο, Σάιμον Μέρφι δήλωσε πως ''τα κύματα της έκπληξης'' από το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα γίνουν αισθητά ''στα βαθύτερα στρώματα της ευρωπαϊκής πολιτικής''.

    [02] Ευρεία σύκεψη για Ολυμπιάδα-Κυκλοφοριακό

    22/04/2002 13:22:53

    Η πορεία προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξετάστηκε στη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Κατά τη συνεδρίαση αυτή συζητήθηκε το θέμα της μίσθωσης κατοικιών ενόψει των αγώνων.

    Από τη μία είναι σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκαλούνται στην Αθήνα από την κατασκευή των ολυμπιακών και των άλλων μεγάλων έργων. Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος, οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [03] Σκανδαλίδης για προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

    22/04/2002 13:22:46

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ.Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε μείζονα αρνητική εξέλιξη τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλια, και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η τάση για την απαξίωση της πολιτικής και την πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου, μπορούν να αναβιώσουν εφιάλτες του παρελθόντος. Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να αφυπνιστούν οι προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του τόπου για να εμποδίσουν τη δεξιά παλλινόρθωση. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η εσωστρέφεια δεν προσφέρει τίποτα και κάνει το λαό να στρέφεται εναντίον μας.

    [04] Εξάρθρωση σπείρας στην Καρδίτσα-Εκλεβαν ΙΧ

    22/04/2002 13:22:39

    Σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και αφού παραποιούσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους τα πουλούσε, εξάρθρωσε η ασφάλεια Αττικής. Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της σπείρας, τα οποία εντοπίστηκαν στην Καρδίτσα, αγόραζαν σε πολύ χαμηλές τιμές τρακαρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες και αντί να τα επισκευάζουν παραποιούσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τα αντικαθιστούσαν με τα κλεμμένα.

    Τη σπείρα αποτελούσαν οι Δημήτριος και Αναστάσιος Πρίτσας, 35 και 38 ετών αντίστοιχα, Πέτρος Τριαντόπουλος, 43 ετών, Κωνσταντίνος Πεταλούδας, 23 ετών, Παναγιώτης Βήτας, 28 ετών, Δημήτριος Ολύμπιος, 42 ετών, Ιωάννης Λάππας, 24 ετών, Λάμπρος Αργυρόπουλος, 25 ετών, Βασίλης Ζαμπούρας, 40 ετών και Νίκος Τρομπέτας, 34 ετών.

    [05] Την Τρίτη του Πάσχα ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς

    22/04/2002 10:52:43

    Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί στο υπουργείο Εργασίας απο τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα, η απόφαση για τη μεταφορά της αργίας της πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην κίνηση της αγοράς.

    Ο κ. Ρέππας είχε δηλώσει οτι η επιλογή έγινε «με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας.

    Απο την πλευρά της η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνει κανονικά την 1η Μαΐου και έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

    [06] Γαλλία-Προεδρικές εκλογές

    22/04/2002 07:53:20

  • Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στη Γαλλία η κατάκτηση της δεύτερης θέσης απο τον ακροδεξιό ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν, στο χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με πρώτο ''θύμα'' τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, που ήρθε τρίτος και ανακοίνωσε οτι αποσύρεται απο την πολιτική ζωή του τόπου.

    [07] Δημοσκόπηση Κάπα Ρισέρτς

    22/04/2002 07:53:14

    Κατά 7,3 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς για το Βήμα της Κυριακής. Στην έρευνα ο κ. Καραμανλής προηγείται του κ. Σημίτη, με βραχεία κεφαλή, 0,9% ως προς το καταλληλότερος προωθυπουργός, ενώ η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης κατά 27 μονάδες.

    [08] Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    22/04/2002 07:53:08

    Ο κόσμος προβληματίζεται, ασκεί κριτική, αλλά από εμάς περιμένει λύσεις, καθώς δεν περιμένει τίποτα από τη ΝΔ, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει το κλίμα.

    [09] Συνέντευξη Κ. Καραμανλή

    22/04/2002 07:53:02

    Καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον ''Αγγελιοφόρο'' της Θεσσαλονίκης το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου.

    [10] ΦΠΑ-Εμποροι-Επαγγελματοβιοτέχνες

    22/04/2002 07:52:55

    Από σήμερα εως και τις 29 Απριλίου θα μπορούν οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες να υποβάλουν στην εφορία τις δηλώσεις για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεών τους ΦΠΑ και εισοδήματος της τριετίας 1999-2001.

    [11] Απεργία καθηγητών στα ΤΕΙ

    22/04/2002 07:52:49

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα οι καθηγητές των ΤΕΙ όλης της χώρας, εκτός Αθηνών. Οι καθηγητές ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και ενσωμάτωση των επιδομάτων στην σύνταξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 April 2002 - 11:30:33 UTC