Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ - Ρουσόπουλος - Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [02] Εισοδηματική πολιτική -Υφυπουργός Οικονομικών-Αυξήσεις.
  • [03] Αυξήσεις και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
  • [04] Στους δρόμους και πάλι τα τρακτέρ
  • [05] Αρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Γ.Νικολαϊδη και της Σ.Καλαθάκη.
  • [06] Ολυμπιάδα-Ανησυχία Οσβαλντ για τη φιλοξενία.
  • [07] Ορκίστηκε ως νέος υφυπουργός Εξωτερικών ο Ανδρέας Λομβέρδος.
  • [08] Προβλήματα στην αγορά καυσίμων απο την απεργία των ιδιοκτητών
  • [09] Νέα συνάντηση το απόγευμα Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [10] Επίσκεψη Σημίτη στη Βουλγαρία.
  • [11] Καραμανλής για εθνικά θέματα.
  • [12] Μητσοτάκης- Διαρθρωτικές αλλαγές.
  • [13] Ικανοποίηση Οσβαλντ από την πορεία των ολυμπιακών έργων.
  • [14] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών.
  • [15] Ορκίζεται ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών.
  • [16] Σεισμός-Αναθεώρησαν οι σεισμολόγοι.
  • [17] Επισκέψεις Παπαντωνίου σε αεροπορικές βάσεις.
  • [18] Μείωση των τροχαίων στη χώρα μας.
  • [19] Εργαζόμενοι ΟΤΑ- Κινητοποιήσεις.
  • [20] ΟΤΟΕ- Υπεγράφη νέα σύμβαση.

  • [01] ΝΔ - Ρουσόπουλος - Αγροτικές κινητοποιήσεις

    23/01/2002 14:27:49

    Την υποστήριξη της ΝΔ προς τα αιτήματα των αγροτών, εξέφρασε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θ.Ρουσόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Συντονιστών υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή. Τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες και να παγώσουν οι οφειλές τους έως ότου καταβληθούν οι αποζημιώσεις απο τις φυσικές καταστροφές.

    [02] Εισοδηματική πολιτική -Υφυπουργός Οικονομικών-Αυξήσεις.

    23/01/2002 13:28:01

    Μεσοσταθμική αύξηση 3,2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 4% στους συνταξιούχους του Δημοσίου προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2002 που ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας κ.Γιώργος Φλωρίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου και τον πρόεδρο των συνταξιούχων του Δημοσίου κ. Βαβουλιό.

    Παράλληλα απο 1/1/2002 θα χορηγηθεί σε 120.000 υπαλλήλους του Δημοσίου το ειδικό έκτακτο επίδομα των 60.000 δρχ.. Πρόκειται για υπαλλήλους του Δημοσίου που μέχρι σήμερα δεν λαμβάνουν το επίδομα αυτό ή λαμβάνουν ως επίδομα ποσό χαμηλότερο απο τις 60.000 δρχ.

    Η χορήγηση του ειδικού επιδόματος θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη απο 1/1/2002 και η άλλη απο 1/7/2002. Επίσης απο 1/1/2002 θα χορηγηθεί αναδρομικά η αύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του Δημοσίου που αφορούσε το έτος 2001. Ακόμη απο 1/7/2002 θα χορηγηθεί το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους με βάση τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται οτι το ειδικό επίδομα των 60.000 δρχ. χορηγείται ήδη απο την 1η Οκτωβρίου 2001 σε 173.000 δημοσίους υπαλλήλους και συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς, στους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας, της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Φλωρίδης είπε οτι στόχος των εξαγγελιών αυτών είναι η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των υπαλλήλων που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων. Ο υφυπουργός τόνισε οτι στόχος της κυβέρνησης είναι η πραγματική σύγκλιση των αμοιβών των εργαζόμενων στην Ελλάδα με τις αμοιβές των εργαζομένων των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρινίζοντας ομως οτι ο δρόμος αυτός είναι μακρύς.

    [03] Αυξήσεις και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

    23/01/2002 12:47:27

  • Την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα ανακοινώνει το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γενικό Λογιστήριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης. Στη συνέντευξη παραβρίσκεται και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου. Στους δημοσίους υπαλλήλους θα καταβληθούν αυξήσεις της τάξης του 3%, ενω στους συνταξιούχους 4%. Επίσης θα δοθεί το επιδομα εξομάλυνσης, ενω το οικογενειακό επίδομα θα καταβάλεται απο την 1η Ιουλίου και στους δυο συζύγους. Στο μεταξύ, διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσει και η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και θα ζητήσει αυξήσεις της τάξης του 6%, ενω η ΟΤΟΕ ζητά αυξήσεις 7%.

    [04] Στους δρόμους και πάλι τα τρακτέρ

    23/01/2002 12:44:40

  • Αρχισαν στη Βόρεια Ελλάδα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ στις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής έκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στον κόμβο της Σωζόπολης. Αγρότες με περίπου 100 τρακτέρ απέκλεισαν το δρόμο, τον οποίο άνοιξαν το μεσημέρι. Οπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους αύριο ετοιμάζουν μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι αύριο το απόγευμα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις απο την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μεταξύ, η κατάσταση στον αγροτικό τομέα ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή των συντονιστών της ΝΔ.

    [05] Αρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Γ.Νικολαϊδη και της Σ.Καλαθάκη.

    23/01/2002 12:42:38

  • Αρχισε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη το Νοέμβριο του 1997. Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι Παναγιώτης Κράμπης, που φέρεται ως εγκέφαλος της διπλής δολοφονίας, Θεόδωρος και Δημήτρης Κράλλης, Μάριος Ασημάκης, Μαρία Χωραϊτου, Λουκάς Μάμαλης και οι Ευθύμιος και Νικόλαος Σκρέκας. Για την υπόθεση είναι κρατούμενοι μόνο ο Παναγιώτης Κράμπης και ο Θεόδωρος Κράλλης. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη έχει αναβληθεί στο παρελθόν πολλές φορές καθώς δεν είχε εκδοθεί από την Αγγλία ο Παναγιώτης Κράμπης.

    [06] Ολυμπιάδα-Ανησυχία Οσβαλντ για τη φιλοξενία.

    23/01/2002 12:42:32

  • Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενημέρωσε το πρωί η πρόεδρος της Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης κλιμακίου της ΔΟΕ, το οποίο ενημερώθηκε για την πορεία των ολυμπιακών έργων. Το μεσημέρι σχετική ενημέρωση θα κάνει στον πρωθυπουργό και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημειώνεται οτι ο πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία των έργων, αποκόμμισε -όπως είπε- θετική εικόνα, δήλωσε όμως οτι εξακολουθεί να ανησυχεί για τα χρονοδιαγράμματα σε ορισμένα έργα που έχουν σχέση με την φιλοξενία.

    [07] Ορκίστηκε ως νέος υφυπουργός Εξωτερικών ο Ανδρέας Λομβέρδος.

    23/01/2002 12:42:25

  • Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού ορκίστηκε το πρωί ο Ανδρέας Λομβέρδος ως νέος υφυπουργός Εξωτερικών στη θέση του παραιτηθέντος Ιωάννη Ζαφειρόπουλου. Μετά την ορκωμοσία έγινε η καθιερωμένη παράδοση και παραλαβή καθηκόντων μεταξύ των κυρίων Λομβέρδου και Ζαφειρόπουλου. Στις 8 το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Τζουσέπ Πίκε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ. Το πρωί ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σημίτη στις ΗΠΑ. Ανάλογη ενημέρωση θα κάνει στις 2 ο υπουργός Εξωτερικών και στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα.

    [08] Προβλήματα στην αγορά καυσίμων απο την απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων.

    23/01/2002 12:42:17

  • Ορατά άρχισαν να γίνονται στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα τα προβλήματα στην αγορά υγρών καυσίμων λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, οι οποίοι πραγματοποιούν και νέα 48ωρη απεργία. Ηδη, τα περισσότερα πρατήρια δεν διαθέτουν αμόλυβδη βενζίνη. Οι ιδιοκτήτες αντιδρούν σε νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο -όπως υποστηρίζουν- οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα μπορούν να προμηθεύονται απευθείας καύσιμα απο τα διϋλιστήρια. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, τόνισε οτι η κινητοποίηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα.

    [09] Νέα συνάντηση το απόγευμα Κληρίδη-Ντενκτάς

    23/01/2002 12:42:08

  • Νέα συνάντηση, την τρίτη κατα σειρά, μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, θα έχουν το απόγευμα στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Χθες οι δυο συνομιλητές υπέβαλαν γενικές θέσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ενω όπως έγινε γνωστό, σήμερα θα αρχίσει συζήτηση επί του θέματος των εξουσιών. Αν και οι συναντήσεις σε αυτό το στάδιο έχουν χαρακτήρα βολιδοσκόπησης, οι δυο πλευρές παρουσιάζονται ακόμα με διαφορετική αφετηρία στρατηγικής αλλά και τακτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να επιμένει στην απαράδεκτη θέση για συνομοσπονδιακή λύση, θέση που υποστήριξε εκ νέου χθές και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ. Μάλιστα ο κ. Ετζεβίτ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δήθεν ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για ένταξη, χωρίς να αναμένει, όπως είπε, την επίλυση του Κυπριακού.

    [10] Επίσκεψη Σημίτη στη Βουλγαρία.

    23/01/2002 07:45:00

    Η Ελλάδα διαφωνεί με το βρετανικό σχέδιο για τη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός,Κώστας Σημίτης χθες κατά τη μονοήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Σόφια, διευκρινίζοντας ότι αυτό προβλέπει συνεχή παρουσία των μεγάλων χωρών στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και εναλλασσόμενη παρουσία των μικρότερων χωρών. Προανήγγειλε επίσης ότι το σχέδιο αυτό θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις και η συζήτησή του θα είναι έντονη και μακρά.

    [11] Καραμανλής για εθνικά θέματα.

    23/01/2002 07:44:53

    Σκληρός εμφανίστηκε για τα εθνικά θέματα ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη, που διοργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ενώ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις δημοτικές εκλογές, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη στάση της στο "διαζύγιο" Εθνικής- Alpha ζητώντας εμμέσως και πάλι την παραίτηση Καρατζά.

    [12] Μητσοτάκης- Διαρθρωτικές αλλαγές.

    23/01/2002 07:44:47

    Για καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και συνδικαλιστική νοοτροπία που βλάπτουν εγκληματικά την οικονομία, επέκρινε την κυβέρνηση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη χθεσινή ετήσια δεξίωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει επιτέλους το χρέος της και θα προχωρήσει στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, οι οποίες βεβαίως θα είναι επώδυνες.

    [13] Ικανοποίηση Οσβαλντ από την πορεία των ολυμπιακών έργων.

    23/01/2002 07:44:40

    Θετική χαρακτήρισε τη συνολική εικόνα της προετοιμασίας της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης. Τόνισε όμως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά. Παράλληλα, ο Ελβετός "αθάνατος" εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς της φιλοξενίας και των μεταφορών.

    [14] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών.

    23/01/2002 07:44:34

    Κλιμακώνεται η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας με αφορμή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δάσκαλοι και καθηγητές αποφάσισαν να κατέλθουν από κοινού σε 24ωρη απεργία στις 4 Φεβρουαρίου,και όχι στις 8 όπως είχε προαναγγελθεί, με αίτημα την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου.

    [15] Ορκίζεται ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών.

    23/01/2002 07:44:27

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού, ορκίζεται σήεμρα το πρωί ο βουλευτής της Β΄Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος ως νέος υφυπουργός Εξωτερικών στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Μετά την ορκωμοσία θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση και παραλαβή καθηκόντων.

    [16] Σεισμός-Αναθεώρησαν οι σεισμολόγοι.

    23/01/2002 07:44:21

    Αναθεώρησαν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το μέγεθος του χθεσινού ισχυρού σεισμού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Ενώ αρχικά είχαν δώσει μέγεθος 5,9 Ρίχτερ και αργότερα 6,2, μετά από νέες μετρήσεις και αφού εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι, εκτίμησαν ότι το μέγεθος ήταν τελικά 6,6 Ρίχτερ.

    [17] Επισκέψεις Παπαντωνίου σε αεροπορικές βάσεις.

    23/01/2002 07:44:14

    Την εκτίμηση ότι κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικά ή άλλα προβλήματα, εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδος, διατύπωσε ο υπουργός Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του σε αεροπορικές βάσεις στη Σκύρο και την ακριτική Λήμνο. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ανησυχεί, αντιμετωπίζει ψύχραιμα την κατάσταση και εμμένει σταθερά στις εθνικές θέσεις της.

    [18] Μείωση των τροχαίων στη χώρα μας.

    23/01/2002 07:44:07

    Το πενταετές πρόγραμμα "καθ' οδόν" , το οποίο εφαρμόζεται με τη συμμετοχή έξι υπουργείων αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό δήλωσαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης και πέντε συναρμόδιοι υφυπουργοί. Ενώ το πρόγραμμα προβλέπει μείωση τροχαίων στο 20% μέχρι το 2005, η μείωση στον πρώτο χρόνο εφαρμογής έφθασε στο 14,5% και ο στόχος για το 2002 είναι περαιτέρω μείωση κατά 5% ώστε να υπερκαλυφθεί ο στόχος της πενταετίας στην πρώτη διετία εφαρμογής.

    [19] Εργαζόμενοι ΟΤΑ- Κινητοποιήσεις.

    23/01/2002 07:44:01

    Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών έχει προγραμματίσει η συντονιστική επιτροπή σωματείων εργαζομένων στους ΟΤΑ με αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση από τις 11 έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

    [20] ΟΤΟΕ- Υπεγράφη νέα σύμβαση.

    23/01/2002 07:43:55

    Το διεκδικητικό πλαίσιο που θα προβάλλει η ΟΤΟΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας σύμβασης του κλάδου, καθόρισε χθες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Η ΟΤΟΕ διεκδικεί αυξήσεις, περίπου, 7%, (4% αύξηση και ένα επιπλέον ποσοστό προκειμένου να εναρμονιστούν σταδιακά οι αποδοχές των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων με τους μισθούς των συναδέλφων τους στην ΕΕ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2002 - 12:30:38 UTC