Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 00-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκωμοσία Ευ. Βενιζέλου - Αιχμές Πάγκαλου
  • [02] Διάσωση ορειβατών στον Ταϋγετο (Διόρθωση)
  • [03] Νέος υπουργός Πολιτισμού ορκίστηκε ο Ε. Βενιζέλος
  • [04] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στα "ΝΕΑ"
  • [05] Εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας
  • [06] Αττική-Πλημμύρες-Απολογισμός
  • [07] Ευρωπαϊκή Ενωση-Αμυνα.
  • [08] Εκθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Ελλάδα
  • [09] Απεργία-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [10] Διάσωση ορειβατών στην Αττική
  • [11] Χανιά - Πτώμα αγνώστου στο Ρέθυμνο.
  • [12] Βροχοπτώσεις-Μια νεκρή.
  • [13] Υπουργείο Πολιτισμού-Ορκωμοσία.
  • [14] ΕΕ-"Τρελές αγελάδες".
  • [15] ΕΕ-Τουρκία.
  • [16] Σκανδαλίδης-Συνέντευξη.
  • [17] ΝΔ-Λιάπης.
  • [18] ΚΚΕ-ΝΑΤΟ.

  • [01] Ορκωμοσία Ευ. Βενιζέλου - Αιχμές Πάγκαλου

    20/11/2000 13:31:40

  • Νέος υπουργός Πολιτισμού, ορκίστηκε το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου, την απομάκρυνση του οποίου αποφάσισε χθές ο πρωθυπουργός, με αφορμή την κριτική που άσκησε σε κυριακάτικη εφημερίδα για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. "Δεν μπορώ να δεχθώ οτι η συνέντευξή μου αποτέλεσε γεγονός τέτοιας σημασίας, που να δικαιολογεί παρόμοια απόφαση απο τον πρωθυπουργό, τόνισε το μεσημέρι ο κ. Πάγκαλος στη διάρκεια της τελετής παράδοσης στο υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας οτι εάν επιλέχθηκε αυτός για την τάξη στο κόμμα, τότε βρισκόμαστε σε ολισθηρό δρόμο.

    [02] Διάσωση ορειβατών στον Ταϋγετο (Διόρθωση)

    20/11/2000 12:52:16

  • Αίσιο τέλος φαίνεται οτι θα έχει η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης δυο ορειβατών απο την Αθήνα, οι οποίοι αγνοούντο απο χθες το απόγευμα στον Ταϋγετο. Το πρωί απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο ο ένας απο αυτούς και είναι σε εξέλιξη η καθοδήγησή τους απο άλλους ορειβάτες για να βρουν το μονοπάτι και να προχωρήσουν σε σημείο συνάντησης. Οι δυο ορειβάτες, ο 52χρονος Γεράσιμος Σκλαβούνος και ο 43χρονος Γεώργιος Σούμας, δήλωσαν οτι είναι καλά στην υγεία τους.

    [03] Νέος υπουργός Πολιτισμού ορκίστηκε ο Ε. Βενιζέλος

    20/11/2000 12:41:57

  • Ορκίστηκε το μεσημέρι ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας νέος υπουργός Πολιτισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος αποπέμφθηκε χθες απο τον πρωθυπουργό. Αφορμή για την αποπομπή του κ.Πάγκαλου στάθηκε η συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" και η κριτική που άσκησε για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά και την εξωτερική πολιτική. Ενας υπουργός δεν μπορεί να αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του και διαφωνώντας να μην παραιτείται, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλογίζοντάς του ότι παράβλεψε τα αυτονόητα. Επίσης σήμερα ορκίστηκε ως υφυπουργός Εξωτερικών ο Γρηγόρης Νιώτης, μετά την παραίτηση της Αγγελικής Λαϊου.

    [04] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στα "ΝΕΑ"

    20/11/2000 12:41:50

  • Η συμμετοχή όλων στην κυβέρνηση έχει ως προϋπόθεση τη συμφωνία με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, σχολιάζει σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στην αποπομπή του κ. Πάγκαλου απο το υπουργείου Πολιτισμού. Η κυρία Παπανδρέου επισημαίνει οτι ούτε ο κ. Σημίτης, ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπό προθεσμία και καλεί σε συσπείρωση και συλλογική λειτουργία μακριά απο εσωστρέφειες και προσωπικές στρατηγικές.

    [05] Εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας

    20/11/2000 12:41:44

  • Στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζητείται σήμερα το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε οτι η Αγκυρα δεν μπορεί να δεχθεί με κανένα τρόπο το Κυπριακό ζήτημα και τις συνοριακές διαφορές ως πολιτικά κριτήρια. Επεσήμανε μάλιστα οτι αν δε ληφθή υπόψη η ευαισθησία αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, η αναθεώρηση των σχέσεων με την ΕΕ θα είναι αναπόφευκτη. Το κείμενο αποτελεί πολιτική δέσμευση της Κομισιόν και συμβαδίζει πλήρως με το πνεύμα και το γράμμα του Ελσίνκι, τονίζει σε συνεντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

    [06] Αττική-Πλημμύρες-Απολογισμός

    20/11/2000 12:41:38

  • Μια νεκρή και δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, κυρίως στη δυτική και τη νοτιανατολική Αττική, ήταν ο απολογισμός της χθεσινής νεροποντής. Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε κατολισθήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όπου μια 50χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και δυο άτομα τραυματίστηκαν, ενω δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στη διάρκεια επιστροφής των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα. Στην Αττική σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, ενω η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για να βοηθήσει εγκλωβισμένα άτομα. Μικροδιακοπές σημειώθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, που αποκαταστάθηκαν γρήγορα, ενω στους περισσότερους δρόμους προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος. Σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες, ενω αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά.

    [07] Ευρωπαϊκή Ενωση-Αμυνα.

    20/11/2000 12:41:32

  • Οι υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη συζήτηση για τα μέσα που θα διαθέσει κάθε χώρα-μέλος για τη δημιουργία μίας κοινής δύναμης ταχείας αντίδρασης το 2003. Οι χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει γαι τη δημιουργία μίας δύναμης δυναμικού 60.000 ανδρών, η οποία θα είναι σε θέση να αναπτύσσεται σε διάστημα 60 ημερών σε εστίες κρίσης σαν του Κοσόβου και να παραμένει επί του πεδίου για διάστημα ενός έτους. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης θα έχουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. Μόνο η Ολλανδία έχει δηλώσει οτι δεν θα συμμετάσχει.

    [08] Εκθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Ελλάδα

    20/11/2000 12:41:25

  • Παραδίδεται σήμερα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενόψει της εισόδου στη ζώνη του ευρώ απο την 1/1/2001. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση συστήνεται ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

    [09] Απεργία-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    20/11/2000 12:41:19

  • Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με αίτημα την ισότιμη συμμετοχή της επιχείρησης στο διαγωνισμό της σταθερής-ασύρματης τηλεφωνίας. Εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξω απο το κτίριο της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, στη λεωφόρο Κηφισίας, στην Αθήνα.

    [10] Διάσωση ορειβατών στην Αττική

    20/11/2000 12:41:12

  • Αίσιο τέλος φαίνεται οτι θα έχει η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης δυο ορειβατών απο την Αθήνα, οι οποίοι αγνοούντο απο χθες το απόγευμα στον Ταϋγετο. Το πρωί απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο ο ένας απο αυτούς και είναι σε εξέλιξη η καθοδήγησή τους απο άλλους ορειβάτες για να βρουν το μονοπάτι και να προχωρήσουν σε σημείο συνάντησης. Οι δυο ορειβάτες, ο 52χρονος Γεράσιμος Σκλαβούνος και ο 43χρονος Γεώργιος Σούμας, δήλωσαν οτι είναι καλά στην υγεία τους.

    [11] Χανιά - Πτώμα αγνώστου στο Ρέθυμνο.

    20/11/2000 12:41:06

  • Πτώμα άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ηλικίας 50 έως 60 ετών, βρέθηκε το πρωί σε αγροτική τοποθεσία στην περιοχή Κεφάλι του Δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου. Πρόκειται για θύμα εγκληματικής ενέργειας, αφού, όπως είπε ο ιατροδικαστής Κρήτης, Μανώλης Φραγκούλης, δέχθηκε, χθες το απόγευμα, απο πυροβόλο όπλο δυο σφαίρες, απο τις οποίες μια έπληξε τη λεκάνη και η δεύτερη το θώρακα. Το πτώμα εντόπισε κάτοικος της περιοχής,που ειδοποίησε την αστυνομία.

    [12] Βροχοπτώσεις-Μια νεκρή.

    20/11/2000 09:27:13

    Σοβαρότατα προβλήματα προκάλεσαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες το απόγευμα ολόκληρη τη χώρα. Τραγικό θάνατο βρήκε η Μαγδαληνή Πολίτη, 51 ετών, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε καταπλακώθηκε από βράχο, λόγω κατολίσθησης από τη νεροποντή, στη Κακιά Σκάλα. Βροχή, αλλά και χαλάζι έπεσαν στην περιοχή της Αναβύσσου το βράδυ και απο συνεργεία της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν 15 άτομα απο αυτοκίνητα και σπίτια πλημμυρισμένα. Μικροδιακοπές σημειώθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, που αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

    [13] Υπουργείο Πολιτισμού-Ορκωμοσία.

    20/11/2000 09:27:06

    Νέος υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την απομάκρυνση του Θεόδωρου Πάγκαλου, όπως αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στο ΕΘΝΟΣ και τη διαφοροποίησή του με την εξωτερική πολιτική και τα εργασιακά. Ενας υπουργός δεν μπορεί να αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του και διαφωνώντας να μην παραιτείται, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλογίζοντάς του ότι παρέβλεψε τα αυτονόητα.

    [14] ΕΕ-"Τρελές αγελάδες".

    20/11/2000 09:27:00

    Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, προκειμένου να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει προκληθεί απο τη νόσο των "τρελών αγελάδων". Στην Ελλάδα οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να πάρει επί πλέον μέτρα από αυτά που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Στο μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν καταναλωτές, υγειονομικές αρχές και κρεοπώλες, περιμένοντας την απόφαση της ΕΕ.

    [15] ΕΕ-Τουρκία.

    20/11/2000 09:26:54

    Στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζητείται σήμερα το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε οτι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, που περιλαμβάνει το κείμενο ως πολιτικά κριτήρια για την εξέλιξη των σχέσεών της με την ΕΕ. Το κείμενο αποτελεί πολιτική δέσμευση της Κομισιόν και συμβαδίζει πλήρως με το πνεύμα και το γράμμα του Ελσίνκι, τονίζει σε συνεντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

    [16] Σκανδαλίδης-Συνέντευξη.

    20/11/2000 09:26:48

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, στις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν το σημερινό πολιτικό σύστημα, πως αν δεν το αλλάξουν οι ίδιες θα δημιουργηθούν νέες, οι οποίες θα καλύψουν το κενό. Με συνέντευξή του στο χθεσινό ΒΗΜΑ ο κ. Σκανδαλίδης τάσσεται υπέρ της αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι θα ήταν θετικό για το κόμμα το ενδεχόμενο συνεργασίας ή προσχώρησης του Γιώργου Σουφλιά, της κυρίας Δαμανάκη και του Μήτσου Κωστόπουλου.

    [17] ΝΔ-Λιάπης.

    20/11/2000 09:26:42

    Αυστηρή κριτική σε επιλογές του προέδρου της ΝΔ άσκησε ο Μιχάλης Λιάπης με άρθρο του στο χθεσινό ΒΗΜΑ. Κάνει λόγο για ηγεμονισμό, εσωστρέφεια και ευκαιριακές πολιτικές. Διατυπώνει επίσης έντονο προβληματισμό για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζει ως την τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ. Προειδοποίησε πως "είτε θα είναι συνέδριο αναγέννησης, είτε συνέδριο περαιτέρω αποσύνθεσης. Και θα είναι τεράστιο σφάλμα να κουκκουλώσουμε και πάλι τα προβλήματα".

    [18] ΚΚΕ-ΝΑΤΟ.

    20/11/2000 09:26:35

    Το συντονισμό της δράσης τους εναντίον του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αποφάσισαν τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις, που πήραν μέρος στη συνάντηση του ΚΚΕ το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Ως κέντρο υποστήριξης των αντινατοϊκών δραστηριοτήτων ορίστηκε η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε να οργανωθούν εκδηλώσεις τον ερχόμενο Μάρτιο, με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Στη συνάντηση πήραν μέρος κόμματα και οργανώσεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 November 2000 - 12:30:47 UTC