Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εισαγγελείς στα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη.
- Πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.
- Οι θέσεις της Ελλάδας ενόψει της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι.
- Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, τόνισε ο Δ.Ρέππας.
- Το θέμα της ανεργίας απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο.
- Για αδιαφάνεια κατηγορεί την κυβέρνηση ο Καραμανλής απ'τα Γρεβενά.
- Τραγικό εργατικό ατύχημα στο Μενίδι με θύμα ένα 19χρονο Αλβανό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εισαγγελείς στα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα σε όσα σχολεία είναι υπό κατάληψη, δίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πήραμε το μέτρο αυτό για την προστασία των σχολείων από μικρές ομάδες πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με τη σχολική ζωή και οι οποίοι προκαλούν μεγάλες ζημιές σε σχολεία και προβαίνουν σε σειρά παράνομων πράξεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.

Σε όλη τη χώρα πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, από τα οποία τα 60 είναι στην Αττική. Από την πλευρά τους και οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν τρίωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Τετάρτη, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που έχουν εξαγγείλει οι μαθητές την ίδια μέρα στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε το ΚΚΕ οτι υποκινεί τις καταλήψεις. Με αυταρχισμό, εισαγγελείς και βία δεν γίνεται παιδεία, απάντησε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ κάνει λόγο για σπασμωδικές και αυταρχικές αποφάσεις.

Οι θέσεις της Ελλάδας ενόψει της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι.

Τις θέσεις της χώρας μας ενόψει της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι, αποσαφήνισε στους κοινοτικούς πρεσβευτές στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών. Η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και της θέσπισης θέσης μονίμου υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών. Στην Κων/πολη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε οτι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κάποιος πριν από δύο χρόνια. Στη Νέα Υόρκη τέλος, αρχίζουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, τόνισε ο Δ.Ρέππας.

Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει εκλογές στη λήξη της τετραετίας. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σχετικά με δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας για αλλαγή των ημερομηνιών σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, δήλωσε ότι μετατέθηκε κατά μία ημέρα η Σύνοδος η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου του 2000. Σε εξέλιξη βρίσκονται σε ξενοδοχείο στο Καβούρι οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα της ανεργίας απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο.

Το θέμα της ανεργίας απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού έκανε λόγο για επιτυχία στη μάχη κατά της ανεργίας, υπογράμμισε οτι στη χώρα μας το 1998 σημειώθηκε ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ύψους 3%, ενώ την περίοδο 1994-1998 είχαμε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 1,4% ετησίως. Τέλος για την ερχόμενη περίοδο προέβλεψε σημαντικές επιπτώσεις από τη θετική στροφή πολιτικής της ΕΕ υπέρ της απασχόλησης και την αύξηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ.

Για αδιαφάνεια κατηγορεί την κυβέρνηση ο Καραμανλής απ'τα Γρεβενά.

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ευνοεί και θεσμοθετεί την αδιαφάνεια, εξαπέλυσε από τα Γρεβενά όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της ΝΔ. Μιλώντας σε ημερίδα για την κτηνοτροφία, ο κ.Καραμανλής παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής, που προτίθεται να εφαρμόσει ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία. Δεσμεύτηκε επίσης οτι το κόμμα του θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα δεν θα επιτρέπει στις προσαυξήσεις να ξεπερνούν το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Τραγικό εργατικό ατύχημα στο Μενίδι με θύμα ένα 19χρονο Αλβανό.

Τραγικό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Μενίδι, όταν ένας 19χρονος Αλβανός καταπλακώθηκε από χώματα κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης αγωγού. Στο μεταξύ δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση των κανόνων οικοδομικής ασκήθηκε σε βάρος του εργολάβου Θεμιστοκλή Γιαννακόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει την επίβλεψη των εργασιών επισκευής στην πολυκατοικία στη Δάφνη, όπου χθες σκοτώθηκε ο 50χρονος εργάτης Γιώργος Καλοκαιρινός.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερή "καμπάνα" έριξε στον ΠΑΟΚ ο αθλητικός δικαστής, για τα επεισόδια των οπαδών του στο ντέρμπι με τον Αρη, που έγινε στο γήπεδο του Χαριλάου. Ετσι ο ΠΑΟΚ θα δώσει "κεκλεισμένων των θυρών" τους δύο επόμενους εντός έδρας αγώνες του, ενώ θα καταβάλλει και πρόστιμο 500.000 δρχ. Εξάλλου ο δικαστής τιμώρησε τον Αρη με πρόστιμο 200.000 δρχ., ενώ επέβαλε 15νθήμερη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους στον προπονητή της Ξάνθης, Γιάννη Ματζουράκη.

Αστήρικτη χαρακτηρίζει τη φημολογία για επαφές με προπονητές και τον Μπάγεβιτς, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΑΕΚ, με σημερινή της ανακοίνωση. Επίσης, αναφέρει ότι στηρίζει τόσο τον διευθύντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Πέτρο Στάθη όσο και τον προπονητή της ομάδας Τουμπάκοβιτς. Πάντως, είναι φανερό στους κύκλους της Ενωσης, ότι τις εξελίξεις θα καθορίσουν οι δύο επόμενοι αγώνες της ομάδας με Ξάνθη και Μονακό.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σωτ.Αλημίση, απάντησε στον αρχιδιαιτητή Βασίλη Νικάκη, για τις δηλώσεις του σχετικά με την αποβολή του Ρενέ Χένρικσεν στο ματς με τον Ιωνικό: "Υπεύθυνος για το ψωμί του ποδοσφαιριστή είναι ο εργοδότης του. Ο Χένρικσεν δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα στη Δανία. Στην Ελλάδα έχει δεχθεί μια κόκκινη και δυο κίτρινες σε εννέα αγωνιστικές" υποστήριξε ο Βαρδινογιάννης. Στο μεταξύ, οι Λυμπερόπουλος, Μίκλαντ, Γκούμας ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμού που είχαν και τέθηκαν στη διάθεση του προπονητή τους για το κυριακάτικο αγώνα με τον Αρη στο ΟΑΚΑ. Αντιθέτως, θα λείψουν οι τραυματίες Βαζέχα, Σιμπνιέφσκι, Κιάσσος και οι τιμωρημένοι Μπασινάς, Χένρικσεν.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 333,17 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 532,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 325,13, ελβετικό φράγκο προς 208,72, τη λίρα Κύπρου προς 579,99, δολάριο Καναδά προς 224,50, δολάριο Αυστραλίας 210,63, το γερμανικό μάρκο προς 170,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,87, και το ευρώ προς 333,72 δραχμές.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά από "νευρικές" διακυμάνσεις. Η άνοδος του τραπεζικού δείκτη δεν κατόρθωσε να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές της Βιομηχανίας και των κατασκευαστικών εταιρειών. Πάντως, για μία ακόμη ημέρα αρκετές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να κλείσουν στο "limit up". Με άνοδο 252,7% έκλεισε στις 5.290 δρχ η τιμή της μετοχής της εταιρείας "Βαρβαρέσος" κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο Χρηματιστήριο, διακινώντας 944.605 τεμάχια. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.560,14 μονάδες, έναντι 5.577,46 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 17,32 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 31%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Παγετός στα ηπειρωτικά και νεφώσεις στα βορειδυτικά είναι τα χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, αλλά αργότερα θα γίνουν νότιοι μέτριοι και στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μηδέν έως 19 και στα νησιά από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπόνται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Ιδιος περίπου καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 3 December 1999 - 19:00:15 UTC