Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αντιδράσεις προκάλεσε πρόταση υφυπουργού για τα ναρκωτικά.
- Δραματικά τα στοιχεία για την εξάπλωση του Εϊτζ.
- Τραγική ιστορία δύο νέων ναρκωμανών. Ο ένας νεκρός από ηρωίνη.
- Νέα αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων.
- Εντονη κριτική Κ.Καραμανλή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
- Αθηναίος δικηγόρος είχε στην κατοχή του ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αντιδράσεις προκάλεσε πρόταση υφυπουργού για τα ναρκωτικά.

Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του υφυπουργού Υγείας για δωρεάν παροχή στους εξαρτημένους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών, όχι μόνο μεθαδόνης, αλλά και ηρωίνης. Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, στη χορήγηση μεθαδόνης και ηρωίνης από τα εξωτερικά ιατρεία των γενικών νοσοκομείων, υποστηρίζοντας οτι το μέτρο αυτό μετατρέπει τους γιατρούς σε όργανα συντήρησης της εξάρτησης ως τρόπου ζωής.

Δραματικά τα στοιχεία για την εξάπλωση του Εϊτζ.

Δραματικά είναι τα στοιχεία παγκοσμίως για την εξάπλωση του Εϊτζ, Παγκόσμια Ημέρα σήμερα κατά της αρρώστειας. Στη χώρα μας οι φορείς φθάνουν τους 2.400, από τους οποίους τα 35 είναι παιδιά. Κάθε ένα λεπτό μολύνονται έξι νέοι άνθρωποι διεθνώς, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ περίπου 11,2 εκατ. παιδιά είναι σήμερα ορφανά εξαιτίας της νόσου και το 95% από αυτά ζει στην Αφρική. Ο αριθμός των παιδιών που θα χάσουν τους γονείς από την επάρατη νόσο αναμένεται να φθάσει τα 13 εκατ. στα τέλη του 2.000.

Τραγική ιστορία δύο νέων ναρκωμανών. Ο ένας νεκρός από ηρωίνη.

Την μετάλλαξη που υφίσταται η προσωπικότητα των τοξικομανών, καταδεικνύει το τραγικό γεγονός που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Ενας 17χρονος χρήστης φοβούμενος μήπως θεωρηθεί υπαίτιος για το θάνατο του 16χρονου φίλου από ηρωίνη, παρουσιάσθηκε στη μητέρα του θύματος και αφού υποστήριξε οτι ο γιός της είχε πέσει θύμα απαγωγής από άγνωστο Ρώσο, της ζήτησε 30.000 τα οποία θα τα έδινε στους απαγωγείς για την απελευθέρωσή του. Στην ομολογία του παραδέχθηκε οτι το έκανε για να αποσπάσει χρήματα με σκοπό να αγοράσει τη δόση του.

Νέα αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Νέα αύξηση θα σημειωθεί από τα μεσάνυκτα στις τιμές των υγρών καυσίμων. Ετσι η βενζίνη θα πωλείται ακριβότερη κατά περίπου 2 δραχμές το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 2 δραχμές και το ντίζελ κατά περίπου 3 δραχμές το λίτρο. Οσον αφορά το αίτημα των βενζινοπωλών για την καθιέρωση ενιαίου ωραρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, ύστερα από συνάντηση που είχε με την ομοσπονδία τους δήλωσε οτι διάκειται ευμενώς και για το σκοπό αυτό θα προβεί και στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Εντονη κριτική Κ.Καραμανλή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Εντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ,στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, οτι ακολουθεί πολιτική κατευνασμού και πορεία υποχωρητικότητας. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευθυμίου καταγγέλει με επιστολή του προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως απαράδεκτο, πρωτοφανές, αποσπασματικό και πρόχειρο, επίσημο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι έδαφος αμφιλεγόμενης κυριαρχίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αθηναίος δικηγόρος είχε στην κατοχή του ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 30χρονος δικηγόρος Ιωάννης Λάλιας μετά την απολογία του ενώπιον του δέκατου τακτικού ανακριτή, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή όπλων, χειροβομβίδων, εκρηκτικών καθώς και πλαστών διαβατηρίων. Ο δικηγόρος συνελήφθη στο σπίτι του στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 43 χειροβομβίδες, τρία πιστόλια, ένα αυτόματο όπλο, πυροδοτικοί μηχανισμοί και φυσίγγια. Ο δικηγόρος ήταν γνωστός γιατί αναλάμβανε την υπεράσπιση πολλών αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεράστια αναστάτωση και διχασμό των φιλάθλων της ΑΕΚ έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του Τουμπάκοβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγόρησε τους παλιούς παίχτες της ομάδας ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και πως πολλοί απ' αυτούς θα φύγουν, αφήνοντας παράλληλα και υπονοούμενα για την αξία τους. Ηδη, πολλοί παράγοντες, φίλαθλοι και παίχτες της Ενωσης ζητούν την απομάκρυνση του Σέρβου προπονητή, κατηγορώντας τον για τη διάλυση της ομάδας, για τις μεταγραφές που έκανε, καθώς η διοίκηση του έκανε όλα τα χατήρια, καθώς και ότι οι δηλώσεις του υπαγορεύτηκαν από διοικητικούς κύκλους. Αλλωστε, οι διοικητικές εξελίξεις στην ΑΕΚ αναμένονται ραγδαίες.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάννης Κυράστας, σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε ότι έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, αυτός και οι παίκτες του θα παλέψουν μέχρι το τέλος για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Κυράστας χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση για την ομάδα του και πιο δύσκολο το πρόγραμμα που ακολουθεί (Αρης, Κορούνια και ΟΦΗ στο Ηράκλειο), λόγω των απουσιών που θα έχει από τους τραυματισμούς, Σε ερώτηση σχετικά με τον Ασάνοβιτς, ο Κυράστας είπε ότι ο παίκτης αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας. Εξάλλου, σε φιλικό παιχνίδι οι πράσινοι νίκησαν την Καλλιθέα με 3- 0.

Οργιάζουν πλέον οι φήμες στη Θεσσαλονίκη ότι ο Μπάγεβιτς είναι πολύ κοντά στο να αναλάβει τις τύχες του ΠΑΟΚ, μετά την απόλυση του Αρι Χάαν από τον πάγκο της ομάδας. Οπως έχει διαρρεύσει από διοικητικούς κύκλους του "δικεφάλου του Βορρά" ο πρόεδρος της εταιρίας Μπατατούδης είναι αποφασισμένος να δώσει γη και ύδωρ στον πρώην προπονητή των ερυθρολεύκων για να τον δει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ηδη, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ως υπηρεσιακός προπονητης έχει αναλάβει ο παλιός παίχτης της ομάδας Κώστας Ιωσηφίδης.

Ο Γεωργάτος αναδείχτηκε καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην ετήσια ψηφοφορία του ΠΣΑΠ. Μαζί του θα τιμηθούν στην καθιερωμένη ετήσια "Γιορτή του Ποδοσφαιριστή", ο Γκόγκιτς ως καλύτερος ξένος, ο Ατματζίδης ως καλύτερος τερματοφύλακας και ο Ιορδανίδης του ΟΦΗ ως καλύτερο ταλέντο. Καλύτερος προπονητής αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο Μπάγεβιτς.

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, η εθνική μας ομάδα του μπάσκετ επικράτησε με 85-66 της Λευκορωσίας και συμπλήρωσε τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2001. Ο αγώνας έγινε στο κατάμεστο από 4.000 φιλάθλους εθνικό γυμναστήριο του Πύργου και εξελίχθηκε σε μια εύκολη επικράτηση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που βρίσκεται στην πρώτη θέση του Β' ομίλου με 6 βαθμούς.

Πάλεψε έως το τέλος, όμως δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των γυναικών, που γνώρισε την ήττα με 60-57 από τη Βοσνία στο Σαράγεβο. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της 3η ημέρας των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2001 και παρά την ήττα, το όνειρο της πρόκρισης στους τελικούς της Γαλλίας μένει ``ζωντανό``, αφού η ελληνική ομάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση του Α' ομίλου με 4 βαθμούς, μαζί με τη Βοσνία και το Ισραήλ, ενώ προηγείται η αήττητη Σλοβακία.

Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία της Καβάλας ο Βαγγέλης Βλάχος ο οποίος παραιτήθηκε μετά την άσχημη πορεία της ομάδας. Την θέση του νεαρού τεχνικού θα πάρει ο Γιώργος Παράσχος, ο οποίος εργάσθηκε με επιτυχία στο παρελθόν, στην μακεδονική ομάδα. Οπως είναι γνωστό, ο Βαγγέλης Βλάχος είχε αναλάβει την Καβάλα το καλοκαίρι, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ομάδας δεν τον βοήθησαν...

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 330,27 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 528,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 322,77, ελβετικό φράγκο προς 208,28, τη λίρα Κύπρου προς 579,70, δολάριο Καναδά προς 223,25, δολάριο Αυστραλίας 210,30, το γερμανικό μάρκο προς 170,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,84, και το ευρώ προς 333,52 δραχμές.

Νέα υποχώρηση κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμάνθηκαν και οι συναλλαγές. Το επενδυτικο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, κυρίως μετοχές της παράλληλης αγοράς, ενώ με αξιόλογη άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών. Στο πλαφόν ανόδου 8% βρέθηκε η τιμή 37 μετοχών, ενώ η νεοεισαχθείσα μετοχής της Πετρόπουλος, η οποία διαπραγματεύθηκε για πρώτη φορά με ελεύθερο όριο διακύμανσης, έκλεισε με κέρδη 472,4% και διαμορφώθηκε στις 18.830 δραχμές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.653,94 μονάδες, έναντι 5.712,26 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 58,32 μονάδων ή σε ποσοστό 1,01%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, που τοπικά στα δυτικά και νότια θα είναι αυξημένες και είναι πιθανό μετά το μεσημέρι να σημειωθούν σποραδικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Το πρωί κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο νότιοι μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια - 3 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 έως 18 και στα νησιά 6 με 17 βαθμούς Κελσίου. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και μηδέν με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 1 December 1999 - 20:00:18 UTC