Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αγωνία για δύο εργάτες που καταπλακώθηκαν από γέφυρα στην Παιανία.
- Νέες αυξήσεις στα καύσιμα. Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση.
- Η Ελλάδα πληροί και τα πέντε κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ.
- Στον εισαγγελέα Πύργου 30χρονος που σκότωσε τους γονείς του.
- Επανεμφάνιση του Εγκέλαδου στη χώρα μας με 5 Ρίχτερ στην Ηπειρο.
- Δηλώσεις Δ.Ρέππα για το Κυπριακό.
- Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ στη Βουλή για τα διαπλεκόμενα.
- Τα δόντια του έδειξε ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα.
- Εκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων σε φημισμένο μουσείο της Βιέννης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αγωνία για δύο εργάτες που καταπλακώθηκαν από γέφυρα στην Παιανία.

Συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό δύο εργατών, που καταπλακώθηκαν από υπο κατασκευή γέφυρα που κατέρρευσε στην Παιανία. Οι εννέα εργάτες που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και μόνο η κατάσταση της υγείας ενός κρίνεται σοβαρή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας, η οποία αποτελεί τμήμα της επωνομαζόμενης Αττικής Οδού.

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα. Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση.

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η κυβέρνηση για ενδεχόμενες πιέσεις στον πληθωρισμό, από τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, εξαιτίας της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η βενζίνη αυξάνεται 3,1 δρχ, το ντίζελ κίνησης 5,8 δρχ και το ντίζελ θέρμανσης 4,4 δρχ το λίτρο. Αύριο θα γίνει συνάντηση των υπουργών εθνικής οικοκονομίας και Ανάπτυξης, για να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέτρα, ακόμη και αν έχουν δημοσιονομικό κόστος, δήλωσε ο Ευάγγελος Βελιζέλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Η Ελλάδα πληροί και τα πέντε κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πληροί και τα πέντε κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αυτό του πληθωρισμού, διατυπώνει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ.Η Ευρωπαϊκή επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα 3,4% φέτος και 4% το 2001, τουλάχιστον μια μονάδα πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μείωση της ανεργίας την προσεχή διετία, η οποία όμως θα παραμείνει πάνω από τα μέσα επίπεδα της Ευρώπης, γύρω στο 8,6%.

Στον εισαγγελέα Πύργου 30χρονος που σκότωσε τους γονείς του.

Στον εισαγγελέα Πύργου θα οδηγηθεί ο 30χρονος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος με κυνηγετική καραμπίνα, σκότωσε μέσα στο σπίτι του, στο χωριό Αγία Μαύρα, Γαστούνης, τον πατέρα του Κώστα, 65 ετών και τη μητέρα του Αικατερίνη, 55 ετών. Ο δράστης, ο οποίος παλαιότερα είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική και ακολουθούσε θεραπευτική, την οποία είχε διακόψει τις τελευταίες ημέρες, μετά την πράξη του ταμπουρώθηκε στο σπίτι του, όπου συνελήφθη μετά από επιχείρηση της αστυνομία.

Επανεμφάνιση του Εγκέλαδου στη χώρα μας με 5 Ρίχτερ στην Ηπειρο.

Μεμονωμένο γεγονός χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι την ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα. Από τη δόνηση, που έγινε αισθητή σε όλη την Ηπειρο προκλήθηκαν μόνα μικρορωγμές σε ορισμένα σπίτια. Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε πριν 101 χρόνια, δηλαδή το 1898.

Δηλώσεις Δ.Ρέππα για το Κυπριακό.

Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι θέμα εξαναγκασμού, αλλά σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στον πρόεδρος της Τουρκίας κ.Ντεμιρέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι μια εξαναγκαστική λύση του Κυπριακού θα έφερνε αντιμέτωπες Τουρκία και Ελλάδα. Ο κ.Ρέππας επανέλαβε ότι η στάση της χώρας μας στο Ελσίνκι,για το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, θα εξαρτηθεί από τη θέση των εταίρων μας και της Τουρκίας.

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ στη Βουλή για τα διαπλεκόμενα.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη βουλή κυβέρνηση και ΝΔ στη συζήτηση για τα διαπλεκόμενα. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ για σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία, αστήριτες καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλα, συστηματική υπονόμευση του θετικού έργου της κυβέρνησης, στείρα αντιπολίτευση και παντελή έλλειψη προτάσεων και θέσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και για αναθέσεις έργων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Τα δόντια του έδειξε ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα δόντια έδειξε ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα, με χιόνια και τσουχτερό κρύο. Δυναμική έκανε την εμφανισή του ο χειμώνας στη Φλώρινα, που ντύθηκε στα άσπρα λόγω των χιονοπτώσεων, ενώ το θερμόμετρο έπεσε κάτω από το μηδέν. Εξαιτίας του χιονιού με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις θέσεις Βίγλας και Βιτσίου και στην εθνική οδό Τρικάλων-Αρτας στο ύψος της Κατάρας.

Εκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων σε φημισμένο μουσείο της Βιέννης.

Πάνω από 700 αντικείμενα, αριστουργήματα κυπριακής τέχνης δυόμιση χιλιάδων χρόνων -από την πρώτη χάλκινη εποχή μέχρι την εποχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων- περιλαμβάνει η ειδική έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων που εγκαινιάσθηκε στο φημισμένο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη και που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2000. Τα εκθέματα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια, ανήκουν στη Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων του βιεννέζικου Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης από το οποίο αποκτήθηκαν τον περασμένο αιώνα, και στου οποίου τις αποθήκες φυλάσσονταν μέχρι τώρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Αυτή η Γιουβέντους είναι διαφορετική από πέρυσι. Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε``. Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του Κάρλο Αντσελότι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει του αυριανού αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τον Γ` γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο τεχνικός της ``Μεγάλης Κυρίας`` είπε ότι γνωρίζει τον Ολυμπιακό και το γεγονός ότι έχει στον πάγκο της τον Μπιγκόν κάνει την αποστολή της ομάδας του πιο δύσκολη. ``Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική ομάδα διαθέτει έναν πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή, όπως είναι ο Τζιοβάνι, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή``, είπε ο Αντσελότι. Στην αποστολή της Γιουβέντους δεν μετέχουν οι Κόντε, Εσνάιντερ και Φονσέκα, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ζιντάν που είναι τραυματίας και του Ινζάγκι που θέλει να τον προφυλάξει για το ντέρμπι με τη Λάτσιο την Κυριακή.

Από την πλευρά του ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Αλμπέρτο Μπιγκόν, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η ομάδα του θέλει να "εκδικηθεί" την Γιουβέντους για τον περσινό αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ιταλός τεχνικός είπε ακόμη ότι οι παίκτες του θέλουν να κάνουν ένα καλύτερο παιχνίδι απ` αυτό με τον Παναθηναϊκό και στον τομέα αυτό όπως επεσήμανε ποντάρει για ένα θετικό αποτέλεσμα στον αγώνα με τη Γιουβέντους. "Η Γιουβέντους είναι πολύ φορμαρισμένη τον τελευταίο καιρό. Μπορεί να έχει κάποια αγωνιστικά προβλήματα, αλλά παραμένει μεγάλη ομάδα. Αυτό το μήνα ήταν πολύ καλή. Το απέδειξε μάλιστα και στο παιχνίδι με τη Μίλαν``, είπε ο Μπιγκόν.

Ο Γιάννης Γκούμας και ο Αγγελος Μπασινάς προβληματίζουν τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Γιάννη Κυράστα, για τον αυριανό αγώνα με την Κορούνια στην Ισπανία, στο πλαίσιο του Γ' γύρου για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι δύο παίκτες αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού και η συμμετοχή τους ίσως ξεκαθαρίσει μετά την αποψινή προπόνηση αλλά ο Κυράστας είναι διατεθειμένος να τους περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Πάντως πιο δύσκολη είναι η περίπτωση του Γκούμα κι αν δεν μπορέσει τελικά ν' αγωνιστεί θα τον αντικαταστήσει ο Βόκολος, ενώ στη μεσαία γραμμή τη θέση του Μπασινά θα πάρει ο Γκαλέτο.

``Φωτιά`` αναμένεται να βάλουν στον Ολυμπιακό οι νέες δηλώσεις του Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Σλοβένος ποδοσφαιριστής κατηγόρησε ανοικτά τους συμπαίκτες του, λέγοντας ότι προτιμάει να σταματήσει το ποδόσφαιρο παρά να επιστρέψει στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο γιός του, που θέλουν να κάνουν μία μεγάλη ομάδα, αλλά οι παίκτες και το κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια. ``Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είναι καθόλου επαγγελματίες, δεν αγαπούν την προπόνηση και δεν έχουν υψηλές φιλοδοξίες. Δεν έχω ξαναδεί πιό ζηλιάρηδες ανθρώπους στην ζωή μου``, φέρεται να δήλωσε ο Ζάχοβιτς.

Με μια άνετη εκτός έδρας νίκη, 70-59 επί της Εσθονίας, η εθνική μας ομάδα του μπάσκετ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2001. Ο αγώνας έγινε στο Ταλίν, στο πλαίσιο του Β' ομίλου της διοργάνωσης και πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Νίκος Οικονόμου που σημείωσε 15 πόντους.

Ο Μάκης Κατσαβάκης είναι ο νέος προπονητής του Πανιωνίου. Η τελική συμφωνία του με τη διοίκηση της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ "έκλεισε" το μεσημέρι. Ο Κατσαβάκης διαδέχθηκε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Γιάτσεκ Γκμοχ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 325,95 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 526,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 311,73, ελβετικό φράγκο προς 208,54, τη λίρα Κύπρου προς 578,55, δολάριο Καναδά προς 221,75, δολάριο Αυστραλίας 205,89, το γερμανικό μάρκο προς 170,58, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,86, και το ευρώ προς 333,63 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κάτω και από τα επίπεδα των 5.400 μονάδων. Λίγο πριν από το κλείσιμο ο γενικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 4%, υποχωρώντας έως τα επίπεδα των 5.310 μονάδων, για να βελτιωθεί στο κλείσιμο της αγοράς. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων φημών για αιφνιδιαστικούς ελέγχους της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Αρνητικά επηρεάζουν την ψυχολογία της αγοράς, οι εξελίξεις στο θέμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι τυχόν επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου των εισηγμένων εταιρειών περιορίζουν αισθητά την εισροή νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά. Οι κατασκευαστικές και οι μετοχές της παράλληλης αγοράς δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις και η τιμή 52 μετοχών έκλεισε στο "limit down" και 7 στο "limit up". Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.381,76 μονάδες, έναντι 5.532, 44 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας υποχώρηση 150,68 μονάδων ή σε ποσοστό 2,72%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 14 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 3 με 9 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 24 November 1999 - 20:00:17 UTC