Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μειώνονται οι ελπίδες για ανεύρεση ζωντανών κάτω από τα χαλάσματα.
- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στους σεισμοπαθείς.
- Επιδότηση ενοικίου σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια.
- Εντατικούς ελέγχους από τους μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ στα κτίρια.
- Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση των χάρτινων κτιρίων.
- Προτάσεις για μέτρα υπέρ σεισμοπαθών παρουσίασε ο Κ.Καραμανλής.
- Κινητοποίηση των ομογενών για βοήθεια των σεισμοπαθών.
- Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Γ.Παπαντωνίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μειώνονται οι ελπίδες για ανεύρεση ζωντανών κάτω από τα χαλάσματα.

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στο χώρο των κατεστραμμένων από τον σεισμό κτιρίων, καθώς τα σωστικά συνεργεία μάχονται κυριολεκτικά με τον χρόνο για την διάσωση εγκλωβισμένων. Δυστυχώς όμως ο αριθμός των νεκρών αυξάνει ώρα με την ώρα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 97 νεκροί, 85 ζωντανοί, ενώ αγνοείται η τύχη 35 ατόμων. Η αντιμετώπιση των καταστροφών και η ανακούφιση των σεισμόπληκτων, απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο, όπου αποφασίσθηκε η λήψη συγκεκριμένων οικονομικών και νομοθετικών μέτρων.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στους σεισμοπαθείς.

Μεταξύ των οικονομικών μέτρων περιμβάνονται: Αμεση καταβολή έκτακτου επιδόματος 200.000 δρχ, άμεση καταβολή ενίσχυσης 120.000 δρχ σε κάθε σεισμόπληκτο συνταξιούχο. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 3 εκατ. δρχ από τον ΟΑΕΔ, σε κάθε οικογένεια εργαζομένου που βρήκε το θάνατο στα ερείπια. Οι νεκροί εργαζόμενοι θα θεωρηθούν θύματα εργατικού ατυχήματος και το ποσό αυτό, θα καταβληθεί ανεξάρτητα από οιαδήποτε άλλη αποζημίωση που μπορεί να υπάρξει για την οικογένεια του νεκρού.

Επιδότηση ενοικίου σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια.

Επίσης θα χορηγηθεί επιδότιση ενοικίου ύψους 80.000 δρχ, για κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια που θα αποφασίσει να ενοικιάσει στέγη αλλού. Το ίδιο ποσό, θα διατεθεί και σε κείνες τις οικογένειες που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν από συγγενικά τους πρόσωπα. Τέλος, χορηγείται επιδότιση του 1/3 του στεγαστικού δανείου, ή του ποσού που θα διαθέσει η κάθε οικογένεια για ανακατασκευή της οικίας της, έως 120 τ.μ. Οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές το Σαββατοκύριακο για την καταβολή των 200.000 δρχ.

Εντατικούς ελέγχους από τους μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ στα κτίρια.

Εντατικούς ελέγχους διενεργούν οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας στα κτίρια για να διαπιστώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί πάνω από 10.000 οικήματα, από τα οποία το 12% κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Η ΕΥΔΑΠ τονίζει οτι θα αναλάβει να καλύψει το ποσό του λογαριασμού του τελευταίου τριμήνου για τους καταναλωτές των πληγεισών περιοχών.

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση των χάρτινων κτιρίων.

Το δρόμο της δικαιοσύνης όμως παίρνει η υπόθεση με τις καταρρεύσεις των κτιρίων. Η Εισαγγελία έχει ήδη διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Πενταμελής ομάδα εισαγγελέων συγκεντρώνει τα στοιχεία, ενώ επισκέπτεται και τις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η υπόθεση θα προχωρήσει ως το τέλος. Οπως αποφασίσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, θα υπάρξει ειδική μέριμνα σε ό,τι αφορά τα σχέδια πόλεων, προκειμένου να μην επεκτείνονται σε σεισμογενείς περιοχές.

Προτάσεις για μέτρα υπέρ σεισμοπαθών παρουσίασε ο Κ.Καραμανλής.

Τις προτάσεις της ΝΔ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των καταστροφών, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι απαιτείται ο άμεσος έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων, σημειώνοντας ότι κλιμάκια της ΝΔ θα προχωρήσουν και σε δικούς τους ελέγχους, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Κινητοποίηση των ομογενών για βοήθεια των σεισμοπαθών.

Εκκληση προς τις ελληνικές κοινότητες του Καναδά να συγκεντρώσουν χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Αττικής, κάνει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, ο οποίος κινητοποιεί τους προέδρους των κοινοτήτων, τους ιερείς, τις φιλόπτωχες αδελφότητες και τις νεολαίες των εκκλησιών, σε ένα πανκαναδικό έρανο για την ανακούφιση των πληγέντων. Επίσης, η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο καλεί την ομογένεια της πόλης να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της Αθήνας.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Γ.Παπαντωνίου.

Οι φοροελαφρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους υπόλοιπους φορολογούμενους για το 1999 και για το 2000, περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους σε 1.900.000 δρχ και για τους άλλους φορολογούμενους σε 1.600.000 δρχ, για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 1999. Για τα εισοδήματα του 2000, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 2.300.000 δρχ, και σε 2.000.000 δρχ. αντίστοιχα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο επιχειρηματίας και στενός φίλος του Δημήτρη Μελισσανίδη, Στέφανος Μαματζής, είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, στη θέση του παραιτηθέντος Κώστα Γενεράκη. Πρώτος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας θα είναι ο Πέτρος Στάθης και β' αντιπρόεδρος ο Μάκης Αγγελόπουλος. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει σε μία πολύ δύσκολη εποχή για τον μεγάλο και ιστορικό σύλλογο, που αμέσως μετά από τον αποκλεισμό του από το τσάμπιονς λιγκ, χάνει και τη φυσική του έδρα, αφού ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου, άφησε ανεπανόρθωτες βλάβες στις εξέδρες του σταδίου της Νέας Φιλαδελφείας.

Ο Πρωτοδίκης Πυθαγόρας Λαζαρίδης θα είναι ο νέος τακτικός αθλητικός δικαστής του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ αναπληρωτής αθλητικός δικαστής ο επίσης Πρωτοδίκης Γιώργος Σχοινοχωρίτης. Οι δύο νέοι αθλητικοί δικαστές βγήκαν, μετά την κλήρωση που έγινε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, από τον πρόεδρο Πρωτοδικών, Γιάννη Χαμηλοθώρη, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΑΕ. Η θητεία τους θα είναι διετής.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν-Αντόνιο Σάμαρανκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση γιά την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας σε άλλο μέρος από εκείνο που έχει σχεδιαστεί, λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε την Αττική. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, έτσι, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη περί δήθεν δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού ``Αθήνα 2004`` Κώστα Μπακούρη για μετακίνηση του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες κατά 5 χιλιόμετρα, κάτι που άλλωστε είχε ήδη διαψεύσει άμεσα ο ίδιος ο κύριος Μπακούρης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 315,05 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 513,48, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 288,15, ελβετικό φράγκο προς 206,83, τη λίρα Κύπρου προς 573,47, δολάριο Καναδά προς 212,44, δολάριο Αυστραλίας 205,07, το γερμανικό μάρκο προς 169,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,12, γαλλικό φράγκο προς 50,55, και το ευρώ προς 331,60 δραχμές.

Η χρηματιστηριακή αγορά σήμερα, στην πρώτη μετά το σεισμό συνεδρίαση, για άλλη μία φορά απέδειξε τη δυναμική που έχει αποκτήσει τους τελευταίους μήνες. Ξεπερνώντας γρήγορα το αρχικό "σοκ" και τη μεγάλη πτώση που άγγιξε το 7%, η Σοφοκλέους σήμερα έκλεισε σε νέα ιστορικά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.740,47 μονάδες έναντι 5.705,10 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας άνοδο 35,37 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 62%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου προβλέπεται αστατος καιρός κατα περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. ΟΙ ανεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και απο το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 16 με 30 και στα νησιά του Αιγαίου 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας, μέχρι μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 19 με 30 και 17 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 10 September 1999 - 20:00:17 UTC