Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/08/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ο αριθμός των νεκρών απο το σεισμό στην Τουρκία αυξάνεται ραγδαία.
- Προβληματισμός για άρση του ελληνικού βέτο στην ΕΕ.
- Θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σημίτη στα Τίρανα.
- Σήμερα κατατίθεται η τροπολογία για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.
- Φέτος θα λειτουργήσουν 2.200 ολοήμερα σχολεία.
- Μεταγράφονται οι Ελληνες φοιτητές του πανεπιστημίου της Πρίστινας.
- Πετρελαιοκηλίδα μήκους 25 χιλιομέτρων στις ακτές της Ρόδου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η Τσιαμήτα, χάρισε στην χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο.
- Απόψε ο αγώνας-ρεβάνς της ΑΕΚ με την ΑΙΚ Στοκχόλμης.
- Εκτός Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς στον αγώνα κυπέλλου με την Ξάνθη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο αριθμός των νεκρών απο το σεισμό στην Τουρκία αυξάνεται ραγδαία.

Αυξάνεται ραγδαία καθημερινά ο αριθμός των νεκρών απο τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αγκυρας, οι νεκροί ανήλθαν ήδη σε 18.000 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 42.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Στο μεταξύ όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο atv, χωρίς να προσδιορίσει τις πηγές της είδησης αυτής, στην πόλη Ανταπαζαρί εντοπίστηκαν δύο κρούσματα τυφοειδούς πυρετού.

Προβληματισμός για άρση του ελληνικού βέτο στην ΕΕ.

Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο άρσης του ελληνικού Βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, αν και διατυπώνονται διαφορετικές σκέψεις και προτάσεις. Παράλληλα συνεχίζεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Περίπου 20 τόνους φάρμακα και υγειονομικό υλικό, μετέφερε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων, ενώ στην Πόλη μεταβαίνει σήμερα και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σημίτη στα Τίρανα.

Νέα δυναμική ώθηση στις διμερείς σχέσεις αναμένεται απο τα θετικά αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα Τίρανα. Στις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Παντελί Μάϊκο, ξεπεράστηκαν με επιτυχία τα δύο ακανθώδη προβλήματα,των λαθρομεταναστών και της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας προς την Αλβανία. Αντίθετα οι δύο πρωθυπουργοί έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους για το Κόσοβο.

Σήμερα κατατίθεται η τροπολογία για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιβάλλεται ανώτατη τιμή στα υγρά καύσιμα. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, η τροπολογία θα περιλαμβάνει διοικητικές κυρώσεις ώστε να λειτουργήσει το πλαφόν, ενώ θα προβλέπει την υποχρέωση γνωστοποίησης του ανώτατου περιθωρίου κέρδους για τα διυλιστήρια, τις επιχειρήσεις και τους πρατηριούχους.

Φέτος θα λειτουργήσουν 2.200 ολοήμερα σχολεία.

Επεκτείνεται ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων.Φέτος θα λειτουργήσουν 2.200 τέτοια σχολεία. Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης προσθέτοντας οτι θα λειτουργήσουν επίσης και 28 πρότυπα σχολεία. Συνολικά στα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν περίπου 40.000 μαθητές. Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ωστόσο οτι οι ανάγκες και η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερες αφού οι σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα γραφεία εκπαίδευσης της χώρας ξεπερνούν τις 80.000.

Μεταγράφονται οι Ελληνες φοιτητές του πανεπιστημίου της Πρίστινας.

Δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας, σε ελληνικά ΑΕΙ (πλην των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), και μάλιστα χωρίς εξετάσεις, δίνει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης στο νομοσχέδιο για το "κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας". Για την κατάταξή τους όμως σε έτος σπουδών, "προβλέπεται υποχρεωτικά η εξέτασή τους από το ίδιο τμήμα στο οποίο επιθυμούν να μετεγγραφούν.

Πετρελαιοκηλίδα μήκους 25 χιλιομέτρων στις ακτές της Ρόδου.

Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη η οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η Ρόδος απο την πετρελαιοκηλίδα που έχει καλύψει τις ακτές της ανατολικής πλευράς του νησιού σε μήκος 25 χιλιομέτρων. Ιδιαίτερα στις τουριστικές παραλίες ``Τραγανού``, Γκολφ Αφάντου, Κολύμπια και Αρχάγγελος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τσιαμήτα, χάρισε στην χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο.

Η Παρασκευή Τσιαμήτα, χάρισε στην χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού στίβου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Τσιαμήτα πρώτευσε στο Τριπλούν με άλμα 14 μέτρα και 88 εκατοστά και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Σεβίλη. Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση και της Ολγας Βασδέκη, η οποία με 14.61 μέτρα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Η χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που συνεχίζεται στη Σεβίλη, έχει πάρει μέχρι στιγμής ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια, ξεπερνώντας τον απολογισμό όλων των προηγούμενων διοργανώσεων.

Απόψε ο αγώνας-ρεβάνς της ΑΕΚ με την ΑΙΚ Στοκχόλμης.

"Η ήττα δεν είναι καταστροφή" ήταν η πρώτη φράση του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Στοκχόλμη, ενόψει του σημερινού αγώνα-ρεβάνς της ΑΕΚ με την ΑΙΚ γιά τον Γ' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη πλευρά, ο προπονητής της ΑΙΚ, δήλωσε ότι ανάμεσα στις δύο ομάδες έχει παιχθεί μόνο το πρώτο ημίχρονο κι αυτό ήταν το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας.

Εκτός Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς στον αγώνα κυπέλλου με την Ξάνθη.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άφησε εκτός αποστολής τους Τζιοβάνι και Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ενόψει του αγώνα κυπέλλου με την Ξάνθη. Ο ``Ντούσκο`` προέβη στην κίνηση αυτή, προφανώς θέλοντας να ``τρίξει τα δόντια`` σε όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και ειδικότερα στους δύο ξένους οι οποίοι ήρθαν μετά ``βαίων και κλάδων`` στον Ολυμπιακό, αλλά στο φιλικό με την Ρόμα, έδειξαν τον χειρότερο εαυτό τους με αποτέλεσμα οι ``ερυθρόλευκοι`` να γνωρίσουν βαρειά ήττα με 6-1.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,65 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 502,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 281,73, ελβετικό φράγκο προς 206,93, τη λίρα Κύπρου προς 571,95, δολάριο Καναδά προς 210,12 δολάριο Αυστραλίας 200,64 το γερμανικό μάρκο προς 169,42, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, γαλλικό φράγκο προς 50,51, και το ευρώ προς 331,35 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και μόνο από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 16 με 27, στα δυτικά 19 με 33 και στις υπόλοιπες περιοχές 22 με 31 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν, προβλέπονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 21 με 30 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 18 με 26 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 25 August 1999 - 7:00:13 UTC