Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/08/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Φονικός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στην Τουρκία.
- Ελληνική αποστολή γιατρών στην Τουρκία.
- Η ελληνική πολιτειακή - πολιτική ηγεσία για τα θύματα του σεισμού.
- Εκτιμήσεις ελλήνων σεισμολόγων για σεισμό στην Τουρκία.
- Επανακάμπτει ο καύσωνας το Σαββατοκύριακο.
- Συμφωνία εργαζομένων της ΟΑ με βρετανό μάνατζερ.
- Βόμβα εναντίον διευθυντή φυλακών Αλικαρνασσού.
- Στον εισαγγελέα οδηγός ταξί για υπερβολικό κόμιστρο

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Φονικός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Βιβλική είναι η καταστροφή που προκάλεσε στην Τουρκία ο εγκέλαδος με σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς και ξεπέρασε τους 1200, οι τραυματίες είναι πάνω από 5.000, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων, κάτω από τα εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν σε πολλές πόλεις. Τεράστιες είναι οι ζημιές σε έργα υποδομής, καθώς κατέρρευσαν γέφυρες και μεγάλο μέρος της Τουρκίας έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες.

Ελληνική αποστολή γιατρών στην Τουρκία.

Στην Τουρκία βρίσκεται ήδη ελληνική αποστολή με δύο κινητές μονάδες με έντεκα γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό, 25 άνδρες των ΕΜΑΚ με πλήρη εξοπλισμό και σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων, καθώς και σεισμολόγοι, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους Τούρκους ομολόγους τους για την παρατήρηση του φαινομένου. Στην Αθήνα όλα τα υπουργεία βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αποσταλεί και άλλη βοήθεια όπου χρειασθεί.

Η ελληνική πολιτειακή - πολιτική ηγεσία για τα θύματα του σεισμού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασαν στους ομολόγους τους της Τουρκίας τη βαθειά λύπη τους για τα θύματα του φονικού σεισμού. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, στην αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού σεισμού, για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη σημαντική συμπαράσταση της Ελλάδας στον τομέα της παροχής τεχνογνωσίας για τον εντοπισμό επιζώντων.

Εκτιμήσεις ελλήνων σεισμολόγων για σεισμό στην Τουρκία.

Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία έθεσε σε ετοιμότητα τους έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου. Οι σεισμολόγοι αν και δηλώνουν ότι το τόξο της Ανατολίας δεν επηρεάζει το σεισμικό τόξο του Βορείου Αιγαίου, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα στην περιοχή, σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνιση και συνιστούν στο κοινό να μη δίνει βάση σε ανεύθυνες φήμες και εικασίες που κυκλοφορούν.

Επανακάμπτει ο καύσωνας το Σαββατοκύριακο.

Επανακάμπτει ο καύσωνας, μετά από μια μικρή ανάπαυλα ολίγων ημερών. Η Μετεωρολογική υπηρεσία σε έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων προβλέπει οτι από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εκ νέου εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία και άλλα, να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Συμφωνία εργαζομένων της ΟΑ με βρετανό μάνατζερ.

Τα βρήκαν τελικά οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή με τον βρετανό μάνατζερ του εθνικού μας αερομεταφορέα. Ο κ. Λίντς σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΣΠΑ απεδέχθη όλα τα αιτήματα των συνδικαλιστών και συμφώνησαν για συμμετοχή των εργαζομένων στην επιτροπή που θ' ασχοληθεί με την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, την μετεγκατάσταση στα Σπάτα και την έναρξη διαλόγου για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Βόμβα εναντίον διευθυντή φυλακών Αλικαρνασσού.

Στα κυκλώματα που λυμαίνονται στις φυλακές, στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας για των εντοπισμό των δραστών που τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό με δυναμίτιδα στο σπίτι του διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού Γιώργου Ψαραδάκη. Από την ισχυρότατη έκρηξη καταστράφηκε η κουζίνα στο σπίτι του κ. Ψαράκη, αλλά ο ίδιος και η σύζυγός του δεν έπαθαν τίποτα, καθώς εκείνη την ώρα ήταν στο υπνοδωμάτιό τους.

Στον εισαγγελέα οδηγός ταξί για υπερβολικό κόμιστρο

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί ο 57χρονος οδηγός ταξί Σωκράτης Σταυρόπουλος, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία ελληνοαμερικανού, για υπερβολικό κόμιστρο. Συγκεκριμένα ο ταξιτζής πήρε από τον Δημήτρη Κωστέλη 6.800 δρχ για μια διαδρομή 1.800 μέτρων. Ο Σταυρόπουλος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πέντε φορές για το ίδιο αδίκημα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γλύτωσε από τα χειρότερα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπαλογιάννης. Ο ``Μοϊκανός`` τραυματίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια προπόνησης της ομάδας του στη Νόρτσια και οι αρχικές εκτιμήσεις "μιλούσαν" για ρήξη προσθίου χιαστού. Ομως, η σημερινή μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε έδειξε ότι έχει υποστεί ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός προπονήσεων για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει αύριο στη Θεσσαλονίκη από την Ιταλία, έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία του. Την Πέμπτη το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της ομάδας και των μεταγραφικών αποκτημάτων της.

Μπορεί να μην υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση με ομάδα στο 9ο διεθνές τουρνουά ΜακΝτόναλτς που θα γίνει 14-16 Οκτωβρίου στο Μιλάνο, θα υπάρχει όμως έλληνας διαιτητής του μπάσκετ. Πρόκειται για το διεθνή διαιτητή, Νίκο Πιτσίλκα, ο οποίος ορίστηκε από τη FIBA να διευθύνει αγώνες του τουρνουά. Ο Πιτσίλκας είναι ο τρίτος Ελληνας διαιτητής, που επιλέχτηκε από τη FIBA για το τουρνουά αυτό μετά τον Κώστα Ρήγα (Μιλγουόκι 1987 και Παρίσι 1991) και το Σταύρο Δουβή (Ρώμη 1989).

Οι προτάσεις της αγγλικής εταιρίας που είχε οριστεί από την ΕΠΑΕ να μελετήσει την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου με στόχο την αναβάθμιση του αθλήματος στη χώρα μας, αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης στη ΓΣ της Ενωσης, που θα γίνει αύριο. Η αγγλική εταιρία στη μελέτη που έχει κάνει για λογαριασμό της ΕΠΑΕ, έχει προτείνει όσον αφορά στην αναδιάρθρωση, τη δημιουργία σταδιακά της πρέμιερ λιγκ με 10 ή 12 ομάδες και δύο κατωτέρων κατηγοριών με 16. Σύμφωνα με πληροφρίες, όμως, η ΓΣ της ΕΠΑΕ προσανατολίζεται σε πρώτη φάση, στη μείωση των ομάδων της Α' Εθνικής από 18 σε 16.

Τους πιο σημαντικούς αγώνες της 3ης αγωνιστικής ημέρας για το Κύπελλο Ελλάδας, που θα διεξαχθούν στις 25 και 26 Αυγούστου, θα διευθύνουν οι εξής διαιτητές: Παναθηναϊκός-Ιωνικός : Μποροβήλος (Αρκαδίας), ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή : Μπίκας (Χαλκιδικής), Προοδευτική-ΟΦΗ : Ζωγράφος (Αθήνας), Καλαμάτα-Απόλλων : Παπίλιας (Πειραιά), Ξάνθη-Ολυμπιακός : Βασσάρας (Θεσσαλονίκης), Πανιώνιος- Αρης : Τσαγκαράκης (Χανίων) και Καβάλα-Ηρακλής : Φασόλης (Αθήνας)

Ο Τάσος Κουμπλής θα είναι ο προπονητής της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Αρη Θεσσαλονίκης στη νέα περίοδο. Ο 51χρονος Κουμπλής, που θ' αντικαταστήσει τον Κώστα Χαριτωνίδη, ο οποίος έχει γράψει ιστορία στην ομάδα των ''κιτρίνων'', είχε εργαστεί παλιότερα στην εθνική ομάδα, στον Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Κτησιφώντα, Ιωνικό ΝΦ, Νηρέα και Ν. Πέραμο.

Την ήττα με 68-67 γνώρισε η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου από την τουρκική Γαλατασαράι, στο δεύτερο φιλικό αγώνα που έδωσε στο Μπόρμιο όπου προετοιμάζεται ενόψει της νέας περιόδου. Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας, Νίκος Παύλου, αναφερόμενος στα δύο πρώτα φιλικά και την απόδοση των παικτών του επεσήμανε: ``Είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος, εντυπωσιασμένος θα έλεγα από την παρουσία της ομάδας και κυρίως από τη διάθεση και την αγωνιστικότητα των παικτών``.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,54 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 502,46, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 274,17, ελβετικό φράγκο προς 206,76, τη λίρα Κύπρου προς 573,47, δολάριο Καναδά προς 211,77 δολάριο Αυστραλίας 203,81 το γερμανικό μάρκο προς 169,33, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, γαλλικό φράγκο προς 50,49, και το ευρώ προς 331,19 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Το πρωί στα δυτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο Βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 εως 35 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 37 και στο Αιγαίο 23 με 33 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 22 με 38 και 21 με 35 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 17 August 1999 - 18:00:16 UTC