Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 05/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κρίσιμη συνάντηση, στα σύνορα με τα Σκόπια, θα έχουν σήμερα στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και της Σερβίας.
- Τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, συνέχισαν και αυτή τη νύχτα τις επιθέσεις τους στη Γιουγκοσλαβία.
- Ολοκληρώθηκε χθες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Στο τελικό κείμενο, αφαιρέθηκε παράγραφος, για αναβάθμιση της Τουρκίας.
- Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην ελληνική αγορά, για τον εντοπισμό μολυσμένου με διοξίνες κρέατος απο το Βέλγιο.
- Στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάϊο, έναντι 2,8% που ήταν τον Απρίλιο.
- Να πάρει αποφασιστική θέση, στο θέμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ζητεί απο την Ελλάδα η Τουρκία.
- Ολοκληρώνει σήμερα την δεκαπενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
- Συνεχίζεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων.
- Δεκαπέντε επιβάτες, λεωφορείου του ΟΣΕ, που εκτελούσε δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σόφια-Πλόβντιφ, έπεσαν θύματα ληστείας, απο 4 ένοπλους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίσιμη συνάντηση, στα σύνορα με τα Σκόπια, θα έχουν σήμερα στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και της Σερβίας.

Σήμερα θα διεξαχθεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ, η κρίσιμη συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και της Σερβίας, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, για απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων απο το Κόσοβο. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, θα συμμετέχει και η Ελλάδα. Για αύριο έχει προγραμματιστεί και νέος γύρος συνομιλιών των μελών του Συμβουλίου της Συμμαχίας σε επίπεδο αντιπροσώπων, για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής. Παράλληλα στη Γερμανία, η Ομάδα των "8", αναμένεται να εγκρίνει το τελικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, που θα υποβληθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον δήλωσε χθές, οτι η διακοπή των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία μπορεί να συμβεί σύντομα, αν το Βελιγράδι αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο.

Τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, συνέχισαν και αυτή τη νύχτα τις επιθέσεις τους στη Γιουγκοσλαβία.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα και νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί οι στόχοι που επλήγησαν. Παρατηρητής του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε χθές οτι το σερβικό πυροβολικό βομβάρδισε αλβανικά εδάφη κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο με αποτέλεσμα 4 άτομα να τραυματισθούν. Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα στη Σερβία ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενω ο πρώην πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Πάνιτς, δήλωσε πρόθυμος να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα αν ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς απομακρυνθεί απο το αξίωμά του.

Ολοκληρώθηκε χθες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Στο τελικό κείμενο, αφαιρέθηκε παράγραφος, για αναβάθμιση της Τουρκίας.

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Κολονία, οι διήμερες εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Στο τελικό κείμενο, μετά απο παρέμβαση της Ελλάδας, αφαιρέθηκε παράγραφο του γερμανικού σχεδίου για αναβάθμιση της Τουρκίας σε εντάξιμη χώρα. Παράλληλα η Ελλάδα απείχε της ψηφοφορίας για την τοποθέτηση του Χαβιέρ Σολάνα ως επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ. Η επιλογή Σολάνα δεν υπογραμμίζει την ξεχωριστή ταυτότητα της Ευρωπαικής Ενωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Την αντίθεσή τους για το διορισμό του Σολάνα εξέφρασαν στην Αθήνα το ΚΚΕ η ΠΟΛΑΝ και ο Συνασπισμός.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην ελληνική αγορά, για τον εντοπισμό μολυσμένου με διοξίνες κρέατος απο το Βέλγιο.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε οτι δεν υφίσταται γενική μόλυνση απο διοξίνη στο βελγικό κρέας, παρά το φόβο που επικρατεί για ύπαρξη της καρκινογόνου αυτής ουσίας στις ζωοτροφές. Ωστόσο τα προϊόντα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος απο τα υπόπτα αργοκτήματα θα απομακρυνθούν σταδιακά απο τα σημεία πώλησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε επίσημα μέτρα για τον περιορισμό πώλησης σε όλη την ΕΕ βοδινού και χοιρινού κρέατος, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων απο το Βέλγιο. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα εκατοντάδες τόνοι μολυσμένα βελγικά κρέατα δεσμεύθηκαν ενω το υπουργείο Γεωργίας ενδέχεται να απαγορεύσει και την κυκλοφορία γαλακτοκομικών προϊόντων ίδιας προέλευσης.

Στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάϊο, έναντι 2,8% που ήταν τον Απρίλιο.

Στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός το Μάϊο, έναντι 2,8% που ήταν τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση δια στόματος Γιάννου Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή και εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για πληθωρισμό 2% στο τέλος του έτους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμά οτι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, ενώ από το καλοκαίρι αναμένεται αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Να πάρει αποφασιστική θέση, στο θέμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ζητεί απο την Ελλάδα η Τουρκία.

Η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να πάρει αποφασιστική θέση στο θέμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κυρίως όσον αφορά το ΡΚΚ και να μην επιτρέπει να σκιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, που έκανε χθες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Υπογράμμισε ακόμη ότι από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης "θα συνεχιστούν οι δημιουργικές και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για την επίλυση μέσω διαλόγου όλων των διμερών προβλημάτων, με πρώτα τα προβλήματα στο Αιγαίο".

Ολοκληρώνει σήμερα την δεκαπενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ολοκληρώνει σήμερα την 15νθήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί σήμερα το Κιλκίς, ενω το απόγευμα τα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη ο κ.Βαρθολομαίος θα απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Συνεχίζεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων.

Στο πλαίσιο των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, θα μιλήσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά, ενω ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, θα επισκεφθεί τη Ρόδο και θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του. Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επισκέπτεται την Κέρκυρα, ενω το νομό Χανίων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Δεκαπέντε επιβάτες, λεωφορείου του ΟΣΕ, που εκτελούσε δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σόφια-Πλόβντιφ, έπεσαν θύματα ληστείας, απο 4 ένοπλους.

Δεκαπέντε επιβάτες, λεωφορείου του ΟΣΕ, που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σόφια-Πλόβντιφ έπεσαν θύματα ληστείας, απο 4 ένοπλους κουκουλοφόρους. Το περιστατικό συνέβη στον εθνικό δρόμο Σόφια- Πλόβντιφ, 50 χλμ. ανατολικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Οι δράστες, αφού ακινητοποίησαν το λεωφορείο, φράζοντας το δρόμο με αστυνομικό όχημα, συγκέντρωσαν τα χρήματα και τα κινητά τηλέφωνα 6 Ελλήνων και 9 Βουλγάρων επιβατών και στη συνέχεια διέφυγαν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο αγώνα στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2000 δίνει σήμερα στην Τυφλίδα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου με αντίπαλο τη Γεωργία. Ο Βασίλης Δανιήλ θα ξεκινήσει τον αγώνα με τους Ατματσίδη, Ουζουνίδη, Ανατολάκη, Μαυρογενίδη, Κασάπη, Πουρσανίδη, Ζαγοράκη, Κωνσταντινίδη, Γεωργιάδη, Νινιάδη, Μαχλά. Από το σημερινό παιχνίδι θα απουσιάσει ο Ντεμετράτζε που τραυματίσθηκε χθες στο γόνατο σε αυτοκινητικό ατύχημα. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα και θα μεταδοθεί απευθείας απο την ΕΤ- 1.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, στον έκτο αγώνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στην Τιφλίδα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη της Γεωργίας. Το εθνικό μας συγκρότημα άνοιξε το σκορ στο 48' με το Λάμπρο Χούτο και ισοφάρισαν οι γηπεδούχοι με τον Τσιτασβίλι στο 65'. Αυτή ήταν η δεύτερη ισοπαλία για την εθνική μας, η οποία διατηρεί το αήττητο στον όμιλο της.

Ενα από τα ανερχόμενα αστέρια του γερμανικού ποδοσφαίρου, τον Τόμας Σομπότζικ, ''έκλεισε'' η ΑΕΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού Κίκερ. Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ο 24χρονος μεσοεπιθετικός της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης έχει δεχθεί επίσημη πρόταση από την ΑΕΚ για συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές που θα ανέρχονται σε 260 εκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, από την επίσημη ΑΕΚ δεν έχει υπάρξει καμμία αντίδραση στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ο Σέρβος τεχνικός, σύμφωνα με ανακοίνωση της ''πράσινης'' ΚΑΕ, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο στην ανακοίνωση, η ακριβής διάρκεια και το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Με εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη επί της γηπεδούχου Ισπανίας, ξεκίνησε ηεθνική μας ομάδα του μπάσκετ, τους αγώνες της στο διεθνές τουρνουά της Χουέλβα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε χθες με 65-60 με πρώτους σκόρερ τους Φραγκίσκο Αλβέρτη (15π.) και Γιώργο Σιγάλα (12π.) και προκρίθηκε στον τελικό του τουρνουά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 318,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,14, γαλλικό φράγκο προς 50,13, λίρα Αγγλίας προς 512,88, ελβετικό φράγκο προς 206,97, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 261,47, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και το ευρώ προς 328,86 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά, ενώ στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 31, στα δυτικά 17 με 33 και στις υπόλοιπες περιοχές 19 με 35 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις, με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα, προβλέπονται για αύριο στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 8 June 1999 - 13:38:50 UTC