Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντονότατα διαβήματα της Αθήνας στα Τίρανα για την τραγική κατάληξη της ομηρίας των ελλήνων επιβατών του κατηλειμμένου ΚΤΕΛ.
- Χρυσοχοϊδης: Υπήρχε συμφωνία με την Αλβανία να μην γίνει επέμβαση
- Αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για το θλιβερό συμβάν. Κριτική και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση
- Επιφυλακτική η Δύση για την απάντηση Μιλόσεβιτς. Σύγκληση των "οκτώ" ζητούν η Γαλλία και η Γερμανία
- Επιθέσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη Σερβία. Ενα εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες εγκατέλειψαν το Κόσοβο από την αρχή της κρίσης εκτιμά ο ΟΗΕ
- Ποινές φυλάκισης για κατασκοπεία σε δύο Αυστραλούς, κατόπιν απόφασης στρατιωτικού δικαστηρίου του Βελιγραδίου
- Συνεχίζονται οι εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών στην περιφέρεια
- Με τιμές έγινε δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κατερίνη
- Ελέγχεται η πυρκαγιά στην παραλία Λιβαδόστρα Βοιωτίας

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονότατα διαβήματα της Αθήνας στα Τίρανα για την τραγική κατάληξη της ομηρίας των ελλήνων επιβατών του κατηλειμμένου ΚΤΕΛ.

Με εντονότατα διαβήματα προς την Αλβανική κυβέρνηση αντέδρασε η Αθήνα, στην τραγική κατάληξη που είχε η ομηρία εννέα ελλήνων από 25χρονο Αλβανό. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς των Τιράνων ότι έλληνας νεκρός Γιώργος Κουλούρης 24 χρόνων πυροβολήθηκε από τον δράστη, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, καθώς όπως δείχνουν τα βίντεο που τραβήχθηκαν, φαίνονται καθαρά ότι αλβανοί αστυνομικοί να πυροβολούν τον Κουλούρη, τη στιγμή που προσπαθεί να βγεί από το λεωφορείο.

Χρυσοχοϊδης: Υπήρχε συμφωνία με την Αλβανία να μην γίνει επέμβαση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η επέμβαση της αλβανικής αστυνομίας παραβίασε τηλεφωνική διακρατική συμφωνία, να μη γίνει επέμβαση για να προστατευθούν οι όμηροι. Ο κ. Χρυσοχοϊδης επέρριψε τις ευθύνες στην αλαβανική αστυνομία, αποδίδοντάς της επιπολαιότητα και αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές. Οι δύο γυναίκες που τραυματίσθηκαν μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το οποίο είχε τεθεί σε επιφυλακή.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για το θλιβερό συμβάν. Κριτική και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση

Αποκλειστικά στην κυβέρνηση απέδωσε τις ευθύνες για την τραγωδία των ελλήνων ομήρων η ΝΔ, για να εισπράξει στη συνέχεια την απάντηση του υπουργού Τύπου, ο οποίος της καταλόγισε προσπάθεια εκμετάλλευσης για εκλογικά ωφέλη. Ο Κων Μητσοτάκης έκανε λόγο για διάλυση της αστυνομίας, ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέδωσε στην κυβέρνηση λαθεμένους χειρισμούς, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το επεισόδιο δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμεττάλευση, ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών και ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος ακόμη και στο ίδιο του το σπίτι.

Επιφυλακτική η Δύση για την απάντηση Μιλόσεβιτς. Σύγκληση των "οκτώ" ζητούν η Γαλλία και η Γερμανία

Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε η Δύση, στην αποδοχή, από τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, των όρων της "ομάδας των οκτώ". Το ΝΑΤΟ δια του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες και συγκεκριμένα βήματα από το Βελιγράδι. Βόννη και Παρίσι τόνισαν ότι πρέπει να συγκληθεί σύντομα η "ομάδα των οκτώ", για να εκτιμηθεί η νέα στάση του Μιλόσεβιτς.

Επιθέσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη Σερβία. Ενα εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες εγκατέλειψαν το Κόσοβο από την αρχή της κρίσης εκτιμά ο ΟΗΕ

Στο πολεμικό μέτωπο, συνεχίσθηκαν οι αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Σερβία, μεγάλα τμήματα της οποίας παραμένουν χωρίς ρεύμα, καθώς στόχος των νατοϊκών βομβών είναι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης επλήγη το κτίριο της τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ, ενώ δεκάδες βόμβες έπεσαν στο Κοσσυφοπέδιο. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των Κοσοβάρων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από το Μάρτιο του 1998, πλησιάζει το ένα εκατομμύριο.

Ποινές φυλάκισης για κατασκοπεία σε δύο Αυστραλούς, κατόπιν απόφασης στρατιωτικού δικαστηρίου του Βελιγραδίου

Στρατιωτικό δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε σήμερα τους δύο Αυστραλούς, μέλη της ανθρωπιστικης οργάνωσης CARE που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε ποινές κάθειρξης δώδεκα χρόνων για τον Στηβ Πρατ και τεσσάρων ετών για τον Πήτερ Ουάλλας. Μαζί τους καταδικάστηκε και ο γιουγκοσλάβος Μπράνκο Τζέλεν, σε εξαετή φυλάκιση. Οι καταδικασθέντες έχουν χρονικό περιθώριο τριών ημερών για να εφεσιβάλουν την απόφαση. Σημειώνεται ότι η οργάνωση CARE έχει ανακοινώσει ότι τα μέλη της συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν Αλβανούς Κοσοβάρους να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών στην περιφέρεια

Με εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών στην επαρχία, συνεχίζεται η εκστρατεία των κομμάτων, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί αύριο την Στυμφαλία, ο Κώστας Καραμανλής μιλάει απόψε στην Κοζάνη, η Αλέκα Παπαρήγα περιοδεύει στο Περιστέρι, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος βρίσκεται στα Ιωάννινα, ο Δημήτρης Τσοβόλας στη Λευκάδα και ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλία. Σε δηλώσεις της η κυρία Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να θέσει εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ.

Με τιμές έγινε δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κατερίνη

Με 21 κανονιοβολισμούς έγινε δεκτός στην Κατερίνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα. Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης οπου επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Ανάλογη υποδοχή επιφύλαξαν στον κ. Βαρθολομαίο και οι κάτοικοι της Βέροιας.

Ελέγχεται η πυρκαγιά στην παραλία Λιβαδόστρα Βοιωτίας

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε θαμνώδη έκταση στην παραλία Λιβαδόστρα της Βοιωτίας και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ίδιος ο Γιάννης Ιωαννίδης έβαλε τέλος στο ειδύλλιό του με τον Παναθηναϊκό. Σε δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ελληνας τεχνικός, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στους πρωταθλητές, λέγοντας: ''Ευχαριστώ όσους δεν με ήθελαν στον Παναθηναϊκό και ευχαριστώ όσους με ήθελαν. Δεν πρόκειται όμως, να διχάσω τον κόσμο της ομάδας''. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιωαννίδης βρίσκεται πλέον, μια ανάσα από την ΑΕΚ. Σε δηλώσεις του πάντως, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο θέμα του προπονητή της ομάδας μπάσκετ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ένας από τους πολύ καλούς Ελληνες προπονητές και βρίσκεται σε περίοπτη θέση της σχετικής λίστας του Ολυμπιακού.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι πλέον ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ο Σέρβος προπονητής της Μπενετόν Τρεβίζο, έχει δεχθεί την πρώτη κρούση από ανθρώπους του πρωταθλητή και όλα δείχνουν να βαδίζουν σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός ανταγωνιστής του είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, τον οποίο εκτιμούν απεριόριστα ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Νάντο Τζεντίλε.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα θα παραμείνει και την επόμενη περίοδο στον πάγκο του Ηρακλή. Η ΚΑΕ της συμπρωτεύουσας, με λιτή ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε σήμερα την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Σέρβο προπονητή, χωρίς όμως να ενημερώνει σχετικά με την χρονική διάρκεια αλλά και το οικονομικό μέρος του νέου συμβολαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντράγκαν Σάκοτα υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με προοπτική ανανέωσης γιά έναν ακόμη χρόνο.

Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των εφήβων σημείωσε την δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγονται στο Σοσνόβιετς της Πολωνίας. Το εθνικό μας συγκρότημα μετά από καλή εμφάνιση νίκησε 3-0 το αντίστοιχο της Λετονίας κι έκανε το δεύτερο από τα τρία βήματα που απαιτούνται γιά την πρόκριση. Ολα βέβαια θα κριθούν στον αυριανό αγώνα με την Πολωνία. Επίσης, με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στη Μόσχα, η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των νεανίδων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρά το ότι βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ από τη Λετονία, τελικά πήρε τη νίκη με 3-2.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,89 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,74, γαλλικό φράγκο προς 50,31, λίρα Αγγλίας προς 503,68, ελβετικό φράγκο προς 206,83, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,04, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,83, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και το ευρώ προς 330,03 δραχμές.

Εικόνα ελαφράς υποχώρησης παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής , αν και αρχικά παρουσίαζε κάθετη υποχώρηση. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3934,67 μονάδες, έναντι 3961,79 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας απώλειες 27,12 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,68%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 2,38%. Στο "limit up" έκλεισαν 10 μετοχές, ενώ στο "limit down" βρέθηκαν 7 τίτλοι.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 έως 30 βαθμούς και στο Αιγαίο 16 με 27 βαθμούς κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 29 και 15 με 28 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 29 May 1999 - 17:00:14 UTC