Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ για τη γιουγκοσλαβική κρίση.
- Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο στη Μόσχα για το Γιουγκοσλαβικό.
- Μήνυμα της Ελλάδας στο Βελιγράδι.
- Στην Αθήνα για πολυήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
- Τέλος Ιουνίου το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.
- Η κυβέρνηση πρότεινε τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη - Καραμανλή.
- Ανακοινώθηκαν οι εκλογικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός.
- Στο Στάδιο Καραϊσκάκη θα γίνει τελικά το ντέρμπι Ολυμπιακού- ΑΕΚ.
- Νίκες εκτός έδρας της Καβάλας και του Απόλλωνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ για τη γιουγκοσλαβική κρίση.

Ορατές είναι πλέον οι διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβική κρίση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την προετοιμασία χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης, πρόταση με την οποία είναι επιφυλακτική η Ουάσιγκτον. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρότεινε τον τερματισμό των βομβαρδισμών απο τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σε θέση να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα θέτει συγκεκριμένους όρους στο Μιλόσεβιτς και που θα εξασφαλίζουν την ομαλή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο στη Μόσχα για το Γιουγκοσλαβικό.

Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα ηταν οι χθεσινές συνομιλίες, που θα επαναληφθούν και σήμερα του Ρώσου μεσολαβητή, κ. Τσερνομίρντιν, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Τάλμποτ και του Φινλανδού προεδρου, κ. Αχτισάαρι, στη Μόσχα. Σήμερα αναμένεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, για συνομιλίες με το Ρωσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβάνοφ και τους κκ Τάλμποτ και Τσερνομίρντιν. Αύριο το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για το Πεκίνο και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την Μαντλίν Ολμπράιτ.

Μήνυμα της Ελλάδας στο Βελιγράδι.

Η ελληνική κυβέρνηση με μήνυμα, που απέστειλε στο Βελιγράδι, το καλεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία για πολιτική λύση της κρίσης, που δίδει η συμφωνία Αμερικανών και Ρώσων αφενός και Τσερνομίρντιν - Μιλόσεβιτς αφετέρου. Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν οτι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, με έναν αριθμό της τάξης των 1000 ανδρών. Επίσης, απερρίφθη τουρκικό αίτημα για διέλευση μεταγωγικών τους αεροσκαφών απο τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Στην Αθήνα για πολυήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλος, στη διάρκεια επίσημου δείπνου στην προεδρική κατοικία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που απο χθες πραγματοποιεί πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο.

Τέλος Ιουνίου το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Η κατάρτιση του ελληνικού σχεδίου δράσης, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ύψους 10 έως 30 δισ δολαρίων, ήταν το αντικείμενο νέας σύσκεψης του Γιάννου Παπαντωνίου με εκπροσώπους του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα. Το ελληνικό σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος Ιουνίου. Η εταιρία "Μέριλ Λιντς" σε έκθεσή της σημειώνει ότι η κρίση στο Κόσοβο μπορεί να περικόψει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 0,5% φέτος, όμως η πολεμική σύγκρουση τελικά θα ενισχύσει τη θέση της χώρας για είσοδό στην ΟΝΕ.

Η κυβέρνηση πρότεινε τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη - Καραμανλή.

Στις 7 Ιουνίου προτείνει η κυβέρνηση την πραγματοποίηση τηλεοπτικής "μονομαχίας" των κκ Σημίτη και Καραμανλή. Πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν οι ευρωεκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στον Κορυδαλλό. Επίθεση κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Δραπετσώνα. Δριμύτατη κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για καλλιέργεια κλίματος πόλωσης, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ανακοινώθηκαν οι εκλογικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδική άδεια με αποδοχές θα χορηγηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και στο προσωπικό των άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ προκειμένου να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Επίσης απαγοερεύεται ηχορήγηση κανονικών αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους από 15 Μαϊου έως 13 Ιουνίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι να ''σπάσει'' το πλεονέκτημα έδρας που είχε ο Ολυμπιακός στα πλέϊ οφ και να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι ''πράσινοι'' επικράτησαν στο ΣΕΦ με 62-53 ενώ στο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 29-29. Τόσο οι πρωταθλητές, όσο και οι ''ερυθρόλευκοι'' θα συμμετάσχουν στην Ευρωλίγκα της νέας περιόδου, όπως και ο ΠΑΟΚ που πήρε την τρίτη προνομιούχο θέση από τον Αρη.

Στο Στάδιο Καραϊσκάκη θα γίνει τελικά το ντέρμπι Ολυμπιακού- ΑΕΚ.

Οριστικά στο Στάδιο Καραϊσκάκη θα διεξαχθεί το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος, Ολυμπιακός-ΑΕΚ (30/5). Κι αυτό γιατί, το διήμερο 29 και 30 Μαϊου στο ΟΑΚΑ θα γίνει το διεθνές μίτινγκ στίβου τού Πανελληνίου. Ετσι, οι ``ερυθρόλευκοι`` θα γιορτάσουν στο ``σπίτι`` τους την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου πρωταθλήματος, ενώ η ΑΕΚ δεν έχει πια λόγο να διαμαρτύρεται, αφού με νίκη επί της Ξάνθης την Κυριακή εξασφαλίζει και μαθηματικά την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Νίκες εκτός έδρας της Καβάλας και του Απόλλωνα.

Με τις εκτός έδρας νίκες της Καβάλας με 2-0 επί της Βέροιας και του Απόλλωνα με 3-2 επί του Εθνικού, ολοκληρώθηκε η 32η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Μετά τα αποτελέσματα αυτά, η Καβάλα βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας με 42 βαθμούς ενώ ο Απόλλωνας είναι 13ος με 36. Οσον αφορά τους αντιπάλους τους, Βέροια και Εθνικός, εδώ και αρκετές εβδομάδες σχεδιάζουν τα πλάνα τους για το πρωτάθλημα Β' εθνικής της επόμενης περιόδου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,68 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,58, γαλλικό φράγκο προς 50,26, λίρα Αγγλίας προς 499,62, ελβετικό φράγκο προς 205,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,02, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,74, τη λίρα Κύπρου προς 569,05 και το ευρώ προς 329,72 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται σ'όλη τη χώρα και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και την Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 12 με 23, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 28 και στο Αιγαίο 16 με 28 βαθμούς. Αραιές νεφώσεις προβλέπονται στην Αττική, νότιοι ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην Αθήνα 16 με 27 βαθμούς. Αραιές νεφώσεις θα έχει και στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμαθεί στην πόλη 14 με 22 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 21 May 1999 - 7:00:10 UTC