Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απέτυχε προσπάθεια Τούρκων να δημιουργήσουν επεισόδιο στα Ιμια.
- Επανέρχονται σενάρια για χερσαίες επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.
- Ο Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι παρουσίασε πρόταση για 48ωρη εκεχειρία.
- Η κακοκαιρία δυσκόλεψε τις επιχερήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Λίγες κηλίδες αίματος το νέο στοιχείο για τη 17 Νοέμβρη.
- Παγώνουν για ολόκληρο το 1999 τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
- Διαχειριστικές ατασθαλίες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
- Προφυλακίστηκε ο 40χρονος δικηγόρος Γρ.Κούλας.
- Το ευρωψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων παρουσίασε ο Στ.Μάνος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απέτυχε προσπάθεια Τούρκων να δημιουργήσουν επεισόδιο στα Ιμια.

Απέτυχε η προσπάθεια περίπου 20 Τούρκων, πιθανώς δημοσιογράφων, να δημιουργήσουν επεισόδιο στα Ιμια. Οι Τούρκοι με δύο καϊκια προσπάθησαν να αποβιβαστούν στα Ιμια, αλλά εμποδίστηκαν από περιπολικά του Λιμενικού. Ετσι τα καϊκια που παρακολουθούντο από τουρκική ακταιωρό εγκατέλειψαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να δημιουργηθεί επεισόδιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για σκοπιμότητα και για κινήσεις που δηλητηριάζουν περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επανέρχονται σενάρια για χερσαίες επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τρέχουσα εβδομάδα για την κρίση στο Κόσοβο, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες, ενώ παράλληλα επανέρχονται τα σενάρια για χερσαίες επιχειρήσεις. Ο γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, επισκέφθηκε το Ελσίνκι για συνομιλίες με τον διεθνή μεσολαβητή Αχτισάαρι, και στη συνέχεια θα πάει στην Ιταλία να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ντ' Αλέμα. Στο Ελσίνκι θα συναντηθούν αύριο οι μεσολαβητές του ΟΗΕ και της Ρωσίας με τον Αμερικανό αξιωματούχο Τάλμποτ και εντός της εβδομάδος θα μεταβούν στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς.

Ο Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι παρουσίασε πρόταση για 48ωρη εκεχειρία.

Την ελληνική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, ώστε να δοθεί χρόνος να προωθηθεί η συμφωνία της ομάδος των Οκτώ, παρουσίασε στο Παρίσι ο Γιώργος Παπανδρέου στον γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν. Την πρόταση αυτή θα παρουσιάσει ο κ.Παπανδρέου και στους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στη διάρκεια των επισκέψεών του σε Ουάσιγκτον και Μόσχα. Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναζητούν τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας των Οκτώ και συναντήθηκαν με τον ηγέτη των αλβανοφώνων και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου.

Η κακοκαιρία δυσκόλεψε τις επιχερήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στο πολεμικό μέτωπο, η κακοκαιρία δυσκόλεψε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, αν και τα συμμαχικά αεροσκάφη, εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με στόχους βιομηχανικές και στρατιωτικές μονάδες, καθώς και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θύματα. Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς πάνω από 2.000 πολίτες. Οι δύο σέρβοι στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι σε αμερικανική βάση στη Γερμανία θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Λίγες κηλίδες αίματος το νέο στοιχείο για τη 17 Νοέμβρη.

Επτά κηλίδες αίματος, που περισυνελέγησαν και εξετάζονται στα εργαστήρια, είναι το νέο στοιχείο που έχουν οι αξιωματικοί της ασφάλειας, από το τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Παρά το γεγονός ότι καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ο τρόπος της επίθεσης και η ρουκέτα των 3,5 ιντσών, παραπέμπει στην 17 Νοέμβρη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν την επίθεση, σημειώνοντας πως τέτοιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της χώρας.

Παγώνουν για ολόκληρο το 1999 τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Παγώνουν για ολόκληρο το 1999 τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μετά τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Ο υπουργός είπε ότι μέσα στον Ιούλιο θα υλοποιηθεί η τέταρτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ και ότι μέχρι τέλους του έτους θα μετοχοποιηθεί η Διώρυγα της Κορίνθου, οι οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι δυο εταιρίες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ο Ιππόδρομος.

Διαχειριστικές ατασθαλίες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διαχειριστικές ατασθαλίες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που οδήγησαν σε ταμειακό έλλειμμα, ύψους 1,5 δις δρχ, διαπίστωσαν ορκωτοί λογιστές. Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, κατά παντός υπευθύνου, για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Προφυλακίστηκε ο 40χρονος δικηγόρος Γρ.Κούλας.

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 40χρονος δικηγόρος Γρηγόριος Κούλας, ο οποίος στραγγάλισε μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά την 38χρονη συζυγό του Αντα Σίμου. Ο Κούλας υποστήριξε ότι ενήργησε κάτω από τραγικές ψυχολογικές συνθήκες, όταν έμαθε πως η συζυγός του διατηρούσε ερωτικό δεσμό με συγγενικό του πρόσωπο.

Το ευρωψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων παρουσίασε ο Στ.Μάνος.

Το ευρωψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Μάνος. Το ευρωψηφοδέλτιο περιέχει τρεις καινοτομίες καθώς οι υποψήφιοι είναι κατά αλφαβητική σειρά, είναι χωρισμένοι κατά περιφέρειες ευθύνης τους, ενώ έχει συμφωνηθεί να αναδειχθεί ευρωβουλευτής, εκείνος που θα φέρει το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Μάνος δεν βρίσκεται στη λίστα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Χέρτα Βερολίνου θα συνεχίσει την καριέρα του ο Κωνσταντινίδης. Ο Παναθηναϊκός αποδέχθηκε προσφορά 430 εκατομμυρίων δραχμών και ο παίκτης αναμένεται την Πέμπτη να ταξιδέψει για τη Γερμανία προκειμένου να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ετήσιες αποδοχές του διεθνούς επιθετικού, θα είναι 140 εκατομμύρια δραχμές.

Το κυνήγι για τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζεται από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε από τη χθεσινή αγωνιστική, μετά τις νίκες τους επί του Εθνικού και του Απόλλωνα αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό ίσως παιχνίδι που θα κρίνει τη δεύτερη θέση, η ΑΕΚ το δίνει την Τετάρτη κόντρα στον Ηρακλή, στο Καυτατζόγλειο, ενώ οι πράσινοι που δεν φαίνεται να χάνουν βαθμούς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα περιμένουν στραβοπάτημα της Ενωσης και στον τελευταίο αγώνα με τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκη".

''Κόκκινη κάρτα'' έδειξε στον Εδεσσαϊκό ο αθλητικός δικαστής, Γιώργος Μπάλλας, για το ποσό που οφείλει στον ποδοσφαιριστή Ευριπίδη Σαμόλη (15.096.000 δραχμές) και έτσι η ομάδα της Εδεσσας αποβάλλεται από το πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής κατηγορίας. Ο Εδεσσαϊκός, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, θα μπορέσει να συμμετάσχει πάλι στο πρωτάθλημα, μόνο εάν καταβάλλει στον Σαμόλη τα χρήματα που του οφείλει.

Την Κυριακή 23 Μαίου θα δοθεί το επίσημο τζάμπολ της προετοιμασίας της εθνικής ανδρών, ενόψει του 31ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι 18 διεθνείς, που μπορεί να γίνουν 19 αφού ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετρόπουλος μελετά την περίπτωση να δώσει τη θέση του Γιάννη Σιούτη στον Χρήστο Χαρίση, θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στο ΟΑΚΑ και θα πραγματοποιήσουν την πρώτη προπόνηση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,35 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,87, γαλλικό φράγκο προς 50,35, λίρα Αγγλίας προς 500,84, ελβετικό φράγκο προς 206,06, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,38, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και το ευρώ προς 330,28 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμεα οι τιμές των μετοχών, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να σημειώσουν την πρώτη ουσιαστική "διορθωτική" υποχώρηση, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 4.104,69 μονάδων, που είχε σημειωθεί την περασμένη Τρίτη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.936,59 μονάδες, έναντι 4.032,22 μονάδων της Παρασκευής, καταγράφοντας πτώση 95,63 μονάδων ή σε ποσοστό 2,37%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 1,18%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας και το απόγευμα ενδεχεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 31 και στο Αιγαίο 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 29 βαθμούς, θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί βορχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 17 May 1999 - 18:00:12 UTC