Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέο λουτρό αίματος απ'το ΝΑΤΟ που βομβάρδισε Κοσοβάρους πρόσφυγες.
- Ο Τσερνομίρντιν την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφτεί το Βελιγράδι.
- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομολογό του είχε ο Κ.Σημίτης.
- Ο καθηγητής Δ.Τσάτσος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.
- Στην επαρχία εξορμούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
- Θέμα βραχονησίδων στο Αιγαίο θέτει και πάλι η Τουρκία.
- Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου Πεπονή, δήλωσε ο Δ.Ρέππας.
- Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη των αγροτών ανακοίνωσε ο Ανωμερίτης.
- Εκθεση Βυζαντινών Θησαυρών στη Μελβούρνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέο λουτρό αίματος απ'το ΝΑΤΟ που βομβάρδισε Κοσοβάρους πρόσφυγες.

Νέο λουτρό αίματος προκάλεσαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, τα οποία, σύμφωνα με το Βελιγράδι, βομβάρδισαν κτήμα στο χωριό Κορίσα του Κοσόβου, όπου είχαν καταφύγει 400 Κοσοβάροι πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άτομα ή 100 κατά άλλες πηγές. Μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ τηρεί σιγή ιχθύος. Τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα εκατοντάδες στόχους σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Ιδιατέρως επλήγησαν το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και η Νις, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βόμβες γραφίτη που προκαλούν βραχυκύκλωμα στα δίκτυα μεταφοράς ελεκτρικού ρεύματος.

Ο Τσερνομίρντιν την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφτεί το Βελιγράδι.

Στο διπλωματικό επίπεδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή εβδομάδα στο Βελιγράδι ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον πρόεδρο της Φιλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, ο οποίος προωθείται από τη Δύση ως μεσολαβητής για επίλυση της κρίσης. Ο πρόεδρος της Κίνας δέχθηκε τελικά να συνομιλήσει με τον Μπίλ Κλίντον, με τον οποίο είχε ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομολογό του είχε ο Κ.Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομόλογό του Λιπόνεν, με τον οποίο συζήτησε τρόπους εκτόνωσης της κρίσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τη φιλανδική κυβέρνηση. Για το Πεκίνο αναχώρησε ο ειδικός απεσταλμένος του κ. Παπανδρέου, Σωτήρης Μουσούρης, μεταφέροντας προσωπική επιστολή του στον Κινέζο ομόλογό του Τανγκ Ζιαχουάν. Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη για την πορεία της οικονομίας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο εθνικής οικονομίας.

Ο καθηγητής Δ.Τσάτσος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι Σουλαδάκης, Κατηφόρης, Κουκιάδης, Ευθυμίου, Καραμάνου, Μπαλτάς, Μαλιώρη, Μαστοράκης και Ζορμπά. Στην τελευταία θέση είναι ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος, μετά από 15 χρόνια παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, το ψηφοδέλτιο επιδιώκει τη συνέχεια και την ανανέωση, ενώ έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι πλευρές της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στην επαρχία εξορμούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην επαρχία εξορμούν οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κομοτηνή και την Κυριακή στην Καλαμάτα. Ο πρόεδρος της ΝΔ περιοδεύει στην Ηλεία, απ' όπου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Η Αλέκα Παπαρήγα βρίσκεται στα Χανιά, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας επισκέπτεται περιοχές του νομού Χαλκιδικής. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού βρίσκεται στη Γερμανία και ο Αντώνης Σαμαράς στην Κομοτηνή.

Θέμα βραχονησίδων στο Αιγαίο θέτει και πάλι η Τουρκία.

Θέμα βραχονησίδων στο Αιγαίο θέτει και πάλι η Τουρκία, αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εποικίσει βραχονησίδες, το καθεστώς κυριαρχίας των οποίων, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει καθοριστεί. Ο επιτραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ. Χρηστίδης κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου Πεπονή, δήλωσε ο Δ.Ρέππας.

Η κυβέρνηση είναι περήφανη για το νόμο Πεπονή, ο οποίος αποτελεί θεσμική κατάκτηση και ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει θέμα αλλαγών ή παράκαμψης του νόμου. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέτοντας έτσι τέρμα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στη βουλή, περί επικείμενης κατάργησης του ΑΣΕΠ. Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χωρίς να αναγνωρίζει ουσιαστικά το νόμο χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την υπεράσπισή του.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη των αγροτών ανακοίνωσε ο Ανωμερίτης.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας. Ο κ. Ανωμερίτης, ενέκρινε εγκύκλιο της Αγροτικής Τράπεζας, με την οποία ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη για 50.000 αγρότες, ενώ για άλλους 700.000 φθηναίνουν τα δάνεια, αφού τα επιτόκια μειώνονται κατά 5 μονάδες. Η ρύθμιση αυτή αφορά αγρότες, οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές για το 1996 και το 1997.

Εκθεση Βυζαντινών Θησαυρών στη Μελβούρνη.

Εκθεση Βυζαντινών Θησαυρών θα εγκαινιασθεί στο Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων Μελβούρνης τη Δευτέρα 24 Μαϊου. Τα εκθέματα, που στέλνονται από την Ελλάδα, περιλαμβάνει εικόνες ανεκτίμητης αξίας, άμφια και διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από έξι μουσεία της Ελλάδας και χρονολογούνται από τον 10 μ.Χ. αιώνα. Η έκθεση, που θα γίνει με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, έχει τίτλο "Βυζαντική Τέχνη και Θεία Λειτουργία" και θα παρουσιάζεται στη Μελβούρνη έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα σοβαρά όσο και θλιβερά επεισόδια ανάμεσα σε παράγοντες και σωματοφύλακες των Μελισσανίδη και Βαρδινογιάννη που σημειώθηκαν στο πρόσφατο ντέρμπι που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, απ'ότι φαίνεται δεν συνέβησαν ποτέ κατά την ΕΠΑΕ και τις αθλητικές αρχές της χώρας. Ετσι, αντί να τιμωρήσει αυστηρά τους προέδρους των δύο ομάδων, η ΕΠΑΕ αποφάσισε σήμερα όπως οι αγώνες τηνς ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού να γίνονται την ίδια ημέρα έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν... παρατράγουδα στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οσον αφορά τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο, όλα δείχνουν ότι στάθηκε... στο ύψος της, καθώς μία καλή και αντικειμενική διαιτησία προκαλεί μόνο προβλήματα και μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ποδοσφαίρου μας...

Παρά το ότι ο Εθνικός δεν αναμένεται να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση στην ΑΕΚ την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια, το γεγονός ότι η "Ενωση" θα παραταχθεί στον αγώνα με αρκετές απουσίες, προβληματίζει τον Ολεγκ Μπλαχίν. Ο Ουκρανός προπονητής δεν θα έχει στη διαθεσή του τους Ατματσίδη, Κασάπη, Κοπιτσή, Νικολαϊδη και Ρε και θα πρέπει να στηριχθεί στον Β.Καραγιάννη, που βρίσκεται εκτός ομάδας εδώ και αρκετό καιρό. Τη θέση του Νικολαϊδη θα πάρει εκτός απροόπτου ο Ζουμπούλης. Πάντως, η ΑΕΚ θα κάνει οικονομία δυνάμεων, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη θα δώσει ένα καθοριστικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Ηρακλή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,14 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,57, γαλλικό φράγκο προς 50,26, λίρα Αγγλίας προς 499,11, ελβετικό φράγκο προς 205,74, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,02, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,85, τη λίρα Κύπρου προς 569,98 και το ευρώ προς 329,71 δραχμές.

Πάνω απο τα επίπεδα των 4.000 μονάδων επανήλθε και πάλι η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, επίπεδα στα οποία παρατηρείται σημαντική "συσσώρευση" τιμών, η οποία συνοδεύτηκε για μια ακόμη ημέρα απο υψηλό όγκο συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4032,22 μονάδες, έναντι 3.996,68 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 35,54 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,89%. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στα επίπεδα των 4.067,83 μονάδων οταν σημείωνε άνοδο έως και 1,78%, για να περιορισθούν στη συνέχεια τα κέρδη αυτά. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,81%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 13 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 34 και στα νησιά 17 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 33 και 15 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 14 May 1999 - 19:00:11 UTC