Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίστηκαν τη νύχτα οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.
- Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
- Το συντονισμό της βοήθειας σε Κόσοβο-Μαυροβούνιο ανέλαβε η Ελλάδα.
- Δηλώσεις Κλίντον για ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Συμβόλαιο ειρήνης για τη Μεσόγειο πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου.
- Το Μαϊο οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.
- Σημαντικές ενισχύσεις στους ΟΤΑ απο το υπουργείο Εσωτερικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πέντε μετάλλια από τους Αρσιβαρίστες μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
- Ο ΠΑΟΚ νίκησε στο Αλεξάνδρειο τον Ηρακλή με 68-61.
- Με προστιμο θα τιμωρηθεί ο Ανατολάκης, για τη συμπεριφορά του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίστηκαν τη νύχτα οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Μαχητικά του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχους στο Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ, τη Ρακοβίτσα, το Πάντσεβο, το Μαυροβούνιο και την Σουμπόνιτσα, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της αυτοκινητοπομπής των προσφύγων. Επίσης, ανακοίνωσε οτι απο την έναρξη των επιθέσεων οι νεκροί έφτασαν τους 1000 και οι τραυματίες τους 4000. Ο Κλίντον ζήτησε την έγκριση άλλων 6 δισ. δολαρίων για τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Πρωτοβουλία με στόχο τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη των χωρών των Βαλκανίων, αναλαμβάνει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ήδη στην ΕΕ σχέδιο για το θέμα αυτό. Κορύφωση αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι μια βαλκανική συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, με τον οποίο είχε συνομιλίες χθες στη Σόφια ο κ. Σημίτης. Σήμερα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Κυβερνητική Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το συντονισμό της βοήθειας σε Κόσοβο-Μαυροβούνιο ανέλαβε η Ελλάδα.

Τον σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει η Ελλάδα στη γιουγκοσλαβική κρίση ως βαλκανική χώρα και παράλληλα μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και εξέφρασε την υποστήριξή του στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή. Τη Δευτέρα ξεκινούν στην Αθήνα διαβουλεύσεις εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών για κοινή στάση στο θέμα των προσφύγων. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.

Δηλώσεις Κλίντον για ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Διευθυντών Αμερικανικών Εφημερίδων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, οτι στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του δεν πέτυχε κάποια πρόοδο στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας.

Συμβόλαιο ειρήνης για τη Μεσόγειο πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου.

Την ανάγκη ενός νέου συμβολαίου ειρήνης για τη Μεσόγειο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη, που πραγματοποιείται στη Στουτγκάρδη. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε οτι η επίλυση του Κυπριακού θα άλλαζε ριζικά το χάρτη ασφαλείας στη Μεσόγειο. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς και στη γερμανική πρωτοβουλία για αναζήτηση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Μαϊο οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στις αρχές Μαϊου θα δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι αυξήσεις, που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1999. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους και τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Σημαντικές ενισχύσεις στους ΟΤΑ απο το υπουργείο Εσωτερικών.

Με ένα τρισ. δρχ θα ενισχυθούν οι δήμοι και οι κοινότητες για την εκτέλεση έργων, που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ). Από το ποσό αυτό, τα 900 δισ. θα πάρουν οι "Καποδιστριακοί" δήμοι και τα υπόλοιπα 100 δισ. θα κατανεμηθούν στους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε μετάλλια από τους Αρσιβαρίστες μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πέντε μετάλλια κατέκτησαν οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες στην δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Αρσεως Βαρών, στην Κορούνια της Ισπανίας. Στα 63κ γυναικών η Ιωάννα Χατζηϊωάννου πήρε χρυσό στο ζετέ με 117.5κ, ασημένιο στο σύνολο με 210 κ και χάλκινο στο αρασέ με 92.5 κιλά, ενώ στα 62κ των ανδρών ο Λεωνίδας Σαμπάνης πρώτευσε στο αρασέ με 145κ, ένώ ήταν δεύτερος στο σύνολο με 315κ και έμεινε τέταρτος στο ζετέ με 170κ.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε στο Αλεξάνδρειο τον Ηρακλή με 68-61.

Το πρώτο βήμα για πρόκριση στη τετράδα των πλέι οφ, πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ που νίκησε στο Αλεξάνδρειο τον Ηρακλή με 68-61. Ετσι ο Δικέφαλος του Βορρά πέτυχε την πρώτη νίκη στη σειρά των αναμετρήσεων, ενώ ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί το Σάββατο στο ``Ιβανώφειο``. Ομως, η μεγάλη έκπληξη έγινε στο κλειστό του Αμαρουσίου, όπου ο Ολυμπιακός, μόλις πέντε μέρες πριν το φάιναλ φορ του Μονάχου, πραγματοποίησε απογοητευτική εμφάνιση και γνώρισε την ήττα με 83-77 από το Μαρούσι. Ετσι, οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην τετράδα, στο τρίτο και τελευταίο αγώνα που θα γίνει το Σάββατο στο Φάληρο.

Με προστιμο θα τιμωρηθεί ο Ανατολάκης, για τη συμπεριφορά του.

Με προστιμο που θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δραχμές,αναμένεται να τιμωρηθεί ο Γιώργος Ανατολάκης, για την έντονη λογομαχία που είχε με τον βοηθό του Ντούσαν Μπάγεβιτς,σε προπόνηση του Ολυμπιακού. Επίσης,ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ,Γιώργος Λούβαρης, διεμήνυσε στους ``ερυθρόλευκους`` παίκτες, ότι από δω και στο εξής, οποιοδήποτε κρούσμα απειθαρχίας, θα τιμωρείται με διακοπή συμβολαίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 305,39 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,40, γαλλικό φράγκο προς 50,21, λίρα Αγγλίας προς 492,55, ελβετικό φράγκο προς 205,39, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,01, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,47, τη λίρα Κύπρου προς 569,41 και το ευρώ προς 329,36 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιό πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και στο Ιόνιο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 8 με 27 και στα νησιά 12 με 25 βαθμούς. Αίθριο καιρό θα έχει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 13 με 26 και 11 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 16 April 1999 - 7:00:11 UTC