Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Γιουγκοσλαβία-νέα επίθεση
- Μηνύματα Κλίντον-Μπλέρ
- Σκόπια-ανησυχία
- Ρωσία-έντονη αντίδραση
- Κοσσυφοπέδιο-ΝΔ-ΚΚΕ-Χριστόδουλος
- ΠΑΣΟΚ-συναντήσεις πρωθυπουργού
- Διευκόλυνση ετεροδημοτών
- Εφαρμογή θερινής ώρας

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Γιουγκοσλαβία-νέα επίθεση

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση του να περάσει στην "δεύτερη φάση" των επιχειρήσεών του κατά της Γιουγκολαβίας, που επιτρέπει τις συμμαχικές επιθέσεις εναντίον "σερβικών ενόπλων δυνάμεων" μέχρι και νότια του Βελιγραδίου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον στόχων της Γιουγκοσλαβίας ενώ νωρίτερα συμμαχικά μαχητικά είχαν απογειωθεί απο την Ιταλία κάνοντας τις σειρήνες να ηχήσουν για άλλη μία φορά στην Πρίστινα. Οι Σέρβοι της περιοχής ανακοίνωσαν οτι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος. Το πρωί είχαν ανακοινώσει οτι είχαν καταρρίψει χθες βράδυ άλλα τέσσερα, κάτι που αρνείται το ΝΑΤΟ. Ο υπουργός `Αμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι πέντε έως έξι αεροσκάφη από κάθε πλευρά έχουν καταρριφθεί.

Μηνύματα Κλίντον-Μπλέρ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε αποφασισμένος να φθάσει έως το τέλος ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ τόνισε ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι σ' αυτή την επιχείρηση. Εξάλλου ο Βρετανός υπουργός `Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον κατήγγειλε σήμερα οτι οι Σέρβοι προχωρούν σε μία ολοκληρωτική επίθεση εναντίον του Κόσοβου, αν και η Γαλλία διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας οτι σύμφωνα με τις πληροφορίες απο τις μυστικές της υπηρεσίες, δεν έχουν επιταχυνθεί οι βίαιες εξελίξεις.

Σκόπια-ανησυχία

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη των Σκοπίων το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας "Ντνέβνικ" σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τις χερσαίες δυνάμεις που έχει εγκαταστήσει στην ΠΓΔΜ για να επιτεθεί κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπαρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη στρατηγός Ρούπερτ Σμιθ, μετέβη χθες στα Σκόπια για να συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό.

Ρωσία-έντονη αντίδραση

`Εντονη ήταν και σήμερα η αντίδραση της Ρωσίας στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Ιβάνοφ δήλωσε ότι οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ που είχαν άμεση συμμετοχή στις αποφάσεις για τις επιδρομές πρέπει να δικαστούν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ομάδας Επαφής. Στο μεταξύ νέες μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης, τη Λευκωσία αλλά και στο Σικάγο όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Σέρβων εκτός των Βαλκανικών χωρών.

Κοσσυφοπέδιο-ΝΔ-ΚΚΕ-Χριστόδουλος

Την πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την ερχόμενη εβδομάδα, το θέμα του Κόσοβου, αλλά και του ρόλου που μπορεί ευρύτερα να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια διατύπωσε το απόγευμα από τη Λάρισα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέπτεται τη Θεσσαλία. Στο μεταξύ από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε οτι η ανθρωπότητα πληρώνει το τίμημα της αποστασίας του ανθρώπου απο το Θεό. Από τη Θεσσαλονίκη η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε τον κίνδυνο διχοτόμησης του Αιγαίου.

ΠΑΣΟΚ-συναντήσεις πρωθυπουργού

Κύκλο συναντήσεων με όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει απο σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην προσπάθειά του να διαμορφώσει συνθήκες ενότητας στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εκλέξει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος και τους επικεφαλής των τομέων δράσης. Αύριο ο κ. Σημίτης αναμένεται να συναντηθεί με τον `Ακη Τσοχατζόπουλο.

Διευκόλυνση ετεροδημοτών

Ανοικτές και αύριο Κυριακή από τις 9 έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα είναι οι υπηρεσίες των Δήμων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την παραλαβή των υπεύθυνων δηλώσεων των ετεροδημοτών, που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη οι Δήμοι και Νομαρχίες στην Αττική, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 9 το βράδυ.

Εφαρμογή θερινής ώρας

Σε εφαρμογή τίθεται απο αύριο τα ξημερώματα η θερινή ώρα. Ειδικότερα, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν τα ξημερώματα της Κυριακής μία ώρα μπροστά και απο 3 να δείξουν 4. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα ισχύσει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής `Ενωσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, στον τέταρτο αγώνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ηττήθηκε 2-0 στο ΟΑΚΑ από την αντίστοιχη της Νορβηγίας. Το ελληνικό συγκρότημα δεν μπόρεσε ν' αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα αλλά και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και έτσι γεύτηκε την πίκρα της ήττας. Σκόρερ των Νορβηγών αναδείχθηκε ο Σόλσκιερ (38', 87'), ενώ η εθνική μας είχε δοκάρι σε σουτ του Νταμπίζα (13').

Παρά τη νίκη της επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που την έφερε ισόβαθμη με τον 4-ο `Αρη, η ΑΕΚ χάνει την είσοδό της στην τελική τετράδα του πρωταθλήματος της Α1 καλαθοσφαίρισης ανδρών, λόγω της διαφοράς συντελεστή των δύο ``κιτρινόμαυρων`` ομάδων. Λίγο έλειψε λοιπόν να έρθουν τα πάνω κάτω μετά την ήττα του ΠΑΟΚ στην έδρα του από την ΑΕΚ με 59-66 αλλά και εκπληκτική νίκη της Νήαρ `Ηστ επί του `Αρη με 91-81. Κατά τα άλλα, ο Παπάγου έχασε από το Ηράκλειο με 65-73, ο Ηρακλής επικράτησε του Σπόρτιγκ με 69-65, ο Απόλλων του Περιστερίου με 73-61 και το Μαρούσι του Πανιωνίου με 82-57. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

Μαύρη κορδέλα θα φορούν στο μεθαυριανό αγώνα οι δύο Σέρβοι του Ολυμπιακού Ντράγκαν Τάρλατς και Μίλαν Τόμιτς, σε ένδειξη πένθους για τα όσα διαδραματίζονται στη Γιουγκοσλαβία. "Οι Αμερικάνοι μετράνε στόχους κι εμείς νεκρούς" δήλωσε σήμερα ο "Τάκι" ενώ ο Τόμιτς είπε ότι οι Σέρβοι είναι περήφανος λαός και δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. "Αν θέλουν", πρόσθεσε, "ας συνεχίσουν. Εμείς θα παραμείνουμε στον αγώνα μας".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 302,87 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 167,59, το γαλλικό φράγκο προς 49,97, τη λίρα Αγγλίας προς 492,13, το ελβετικό φράγκο προς 205,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,92, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,05, τη λίρα Κύπρου προς 564,96 και το ευρώ προς 327,79 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο στην ανατολική Ελλάδα αλλά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με σποραδικές βροχές, καταιγίδες στα δυτικά, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 17 και στο Αιγαίο από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αύριο αναμένεται βροχή και πιθανόν το πρωί καταιγίδα ενώ αργότερα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 9 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 27 March 1999 - 20:00:10 UTC