Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει η λογική της ήττας, τόνισε ο Κ.Σημίτης.
- Σοβαρότατα προβλήματα προκάλεσε η βαρυχειμωνιά που πλήττει τη χώρα.
- Ικανοποιητικά εξελλίσσεται η υγεία του Ε.Γιαννόπουλου.
- Αρχισε η δίκη για το ναυάγιο της πυραυλακάτου "Κωστάκος", στη Σάμο.
- Ανετράπη λεωφορείο στα Οινόφυτα. Σκοτώθηκε ένας Αλβανός.
- Νέα ποινική δίωξη κατά του απόστρατου αξιωματικού Α.Ναξάκη.
- Συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει η λογική της ήττας, τόνισε ο Κ.Σημίτης.

Ενωτικός, αλλά και αυστηρός στους επικριτές του, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει καθαρές λύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι πόλεμο χαρακωμάτων. Αφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, κάνουν προσθαφαιρέσεις ποσοστών στις εκλογές, τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει η λογική της ήττας. Εμφανίσθηκε σίγουρος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις και συζήτηση επί του 35ώρου και έδωσε έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Ο κ. Σημίτης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της και την προειδοποίησε ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτα. Για το θέμα Οτσαλάν είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ οι δήθεν υπερπατριώτες που με τις ενέργειές του έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας. Ασκησε κριτική στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για αύτυπη συμμαχία ΝΔ και ΚΚΕ και απηύθυνε πρόσκληση στα προοδευτικά κόμματα για διάλογο, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Σοβαρότατα προβλήματα προκάλεσε η βαρυχειμωνιά που πλήττει τη χώρα.

Σοβαρότατα προβλήματα προκάλεσε η ετεροχρονισμένη βαρυχειμωνιά που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 100 χωριά σε Φθιώτιδα, Γρεβενά και Ιωάννινα είναι αποκλεισμένα από τα χιόνια, ενώ συνεργεία των νομαρχιών προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς του δρόμους. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Στην περιοχή της Αττικής η τρίωρη καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε σε λίμνες και ποτάμια πλατείες και δρόμους, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 100 κλήσεις για βοήθεια.

Ικανοποιητικά εξελλίσσεται η υγεία του Ε.Γιαννόπουλου.

Ομαλά εξελλίσσεται η μετεγχειρητική πορεία του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου. Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει σταματήσει και ο ασθενής έχει πλήρη διαύγεια, αναφέρει το ανακοινωθέν, ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός που τον επισκέφθηκε, δήλωσε ότι αν όλα πάνε καλά ο υπουργός θα βγει από την εντατική σε δύο με τρείς ημέρες.

Αρχισε η δίκη για το ναυάγιο της πυραυλακάτου "Κωστάκος", στη Σάμο.

Με την έξεταση μαρτύρων, άρχισε στο πλημμελειοδικείο της Σάμου η δίκη για το πρωτοφανές ναυάγιο της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, όταν εμβολίστηκε από το οχηματαγωγό "Σάμαινα". Ενταση προκλήθηκε όταν οι μητέρες των άτυχων αξιωματικών ονόμαζαν ως υπαίτιο του χαμού των παιδιών τους τον καπετάνιο του "Σάμαινα" Μαθιό Πνευματικάκη.

Ανετράπη λεωφορείο στα Οινόφυτα. Σκοτώθηκε ένας Αλβανός.

Στην ολισθηρότητα του δρόμου και στην απειρία του οδηγού, αποδίδονται τα αίτια του δυστυχήματος, κοντά στα Οινόφυτα Αττικής, με την ανατροπή τουριστικού λεωφορείου που μετέφερε περίπου 50 Αλβανούς. Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του ένας 26χρονος Αλβανός και 25 τραυματίσθηκαν. Μετά το δυστύχημα αρκετοί αλβανοί εξαφανίσθηκαν γιατί προφανώς δεν είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής τους στην Ελλάδα.

Νέα ποινική δίωξη κατά του απόστρατου αξιωματικού Α.Ναξάκη.

Νέα ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελία πρωτοδικών κατά του απόστρατου αξιωματικού Αντώνη Ναξάκη, με αφορμή δηλώσεις του σε εφημερίδα ότι "λαδώσαμε δεξιά και αριστερά" για να διευκολυνθεί η διακίνηση του Οτσαλάν από τα ελληνικά αεροδρόμια. Εκτός από τον κ.Ναξάκη η δίωξη στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου για δωροδοκία και δωροληψία. Την κύρια ανάκριση θα διενεργήσει ο τρίτος τακτικός ανακριτής.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές.

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Αίτημά τους ήταν η κατάργηση των νόμων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η θέσπιση ενιαίου δωδεκάχρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς τον Ατματσίδη έγινε η σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ. Ο διεθνής πορτιέρο πήρε άδεια από τον Μπλαχίν και παρέμεινε σπίτι του, καθώς είναι κρυωμένος. Αντιθέτως, ο Ζήκος προπονήθηκε κανονικά και όπως όλα δείχνουν ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Στους αμφίβολους για τη συμμετοχή τους παραμένουν οι Μπατίστα,Σαβέβσκι και Βάιος Καραγιάννης, οι οποίοι γυμνάστηκαν ελαφρά. Εξάλλου, ο Μπαμπούνσκι θα απουσιάσει από την 21η Μαρτίου ως την 1η Απριλίου, για να αγωνιστεί με την εθνική της χώρας του.

Ο ξαφνικός θάνατος της 49χρονης μητέρας του, ανάγκασε τον Γιουγκοσλάβο άσο του ΠΑΟΚ Κρισμάρεβιτς, να τεθεί εκτός αποστολής για το Κυριακάτικο παιχνίδι με την Ξάνθη. Στο μεταξύ, στην σημερινή προπόνηση δεν πήραν μέρος οι Βρύζας και Καφφές που έχουν προσβληθεί από γρίππη και έχουν υψηλό πυρετό, ενώ από το παιχνίδι με την Ξάνθη θα απουσιάσουν και οι τιμωρημένοι Κατσιαμπής και Ολιβάρες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ στη σημερινή συνεδρίασή του, αποφάσισε ότι το φετινό πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δύο εμβόλιμες αγωνιστικές, τις οποίες η ΕΠΑΕ όρισε για τις 12 και 19 Μαϊου.

Βαριά ήττα με 5-1 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των νέων στο 2ο φιλικό αγώνα της με την αντίστοιχη της Κύπρου, που διεξήχθη στο γήπεδο του Παραλιμνίου. Οι Κύπριοι, πήραν τη ρεβάνς για την ήττα τους με 2-0 πριν δύο ημέρες στην Δερύνεια. Η Ελλάδα σκόραρε στο 10` με τον Βακουφτσή, για να απαντήσουν οι Κύπριοι με τέρματα των Γορπόλη (22`-πεν, 48`), Κωνσταντίνου (45`, 58`) και Κολάνη (53`).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,79, γαλλικό φράγκο προς 49,73, λίρα Αγγλίας προς 482,59, ελβετικό φράγκο προς 204,23, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,84, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 250,54, τη λίρα Κύπρου προς 562,41 και το ευρώ προς 326,22 δραχμές.

Με νέα άνοδο έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Εκλεισε στις 3.666,26 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,81%, ενώ στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 3.682 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο που προσέγγιζε το 1,50%. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η αγορά βρίσκεται σε φάση "συσσώρευσις", εν αναμονή μιας νέας έντονης ανοδικής κίνησης. Με πτώση 1,05% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο η κακοκαιρία, αν και θα υπάρχουν σημεία βελτίωσης. Στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται βροχές κατά περιόδους και χιόνια στα ορεινά και πιθανόν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές,τοπικές καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο μείον 1 εως 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 15 και στο Αιγαίο 7 με 17 βαθμούς Κελσίου. Βροχή με καταιγίδα, αλλά και διαστήματα με ήλιο, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 13 βαθμούς, θα έχει αύριο η Αθήνα. Βροχή με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 7 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 18 March 1999 - 20:00:09 UTC