Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διαψεύστηκε από τον Δ.Ρέππα για δήθεν επεισόδιο στο Αιγαίο.
- Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο ΥΠΕΞ, για το θέμα Οτσαλάν.
- Διέψευσε ο Σουηδός δημοσιογράφος τις δήθεν δηλώσεις Πάγκαλου.
- Το πόρισμα για την υπόθεση Οτσαλάν.
- Συνάντηση Κωστή Στεφανόπουλου με ομογενείς στην Τασκένδη.
- Μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων απ'τις εφορίες.
- Αγρια δολοφονία 32χρονου στο Πεδίο του Αρεως.
- Ανεργοι και άστεγοι οι περισσότεροι τοξικομανείς στη χώρα μας.
- Νέο κτύπημα σε εμπόρους ναρκωτικών απ'την αστυνομία στην Κέρκυρα.
- Ο δήμαρχος Βενετίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαψεύστηκε από τον Δ.Ρέππα για δήθεν επεισόδιο στο Αιγαίο.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη φημολογία που κυκλοφόρησε το μεσημέρι, για δήθεν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ρέππας απέδωσε τις φήμες αυτές σε κύκλους που κινούνται από πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες και έχουν σχέση με παιχνίδια του χρηματιστηρίου. Παράλληλα, συνέστησε νηφαλιότητα και ψυχραιμία, γιατί οπως είπε, θα υπάρξουν παρόμοιες φήμες στο μέλλον με αφορμή την επιδίωξη κάποιων να κερδοσκοπήσουν. Πάντως οι φήμες οδήγησαν το χρηματιστήριο σε πτώση 2,25%.

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο ΥΠΕΞ, για το θέμα Οτσαλάν.

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση Οτσαλάν, άρχισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τους προέδρους του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη διακομματικής συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προπαγάνδα και να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική. Οι κύριοι Τσοβόλας και Κωνσταντόπουλος επέκριναν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησαν τη θεσμοθέτηση του εθνικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διέψευσε ο Σουηδός δημοσιογράφος τις δήθεν δηλώσεις Πάγκαλου.

Διέψευσε ο ίδιος ο Σουηδός δημοσιογράφος τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας του, για δήθεν δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Ο δημοσιογράφος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο κ. Πάγκαλος ποτέ δεν του είπε οτι η Αθήνα αναγκάστηκε να δώσει τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Πάγκαλος είχε κάνει λόγο για χαλκεία, πρακτορεία και για ύποπτες πλευρές που κατασκευάζουν τηλεγραφήματα. Αρνούμεθα να "κουρδοποιήσουμε" τις ελληνοτουρκικές σχεσεις, δήλωσε από το Ουζμπεκιστάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Το πόρισμα για την υπόθεση Οτσαλάν.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα έχει συνταχθεί το πόρισμα των τριών εισαγελέων που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Οτσαλάν. Στους εισαγγελείς προσήλθαν και κατέθεσαν συμπληρωματικά, τόσο ο πρέσβης μας στην Κένυα Γιώργος Κωστούλας, όσο και ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Ελληνικού Στέφ. Ευαγγελάτος. Η ΝΔ ζήτησε την έκθεση του κ.Κωστούλα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως όλα τα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής που θα συσταθεί.

Συνάντηση Κωστή Στεφανόπουλου με ομογενείς στην Τασκένδη.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με Ελληνες ομογενείς της Τασκένδης, οι οποίοι του ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν σχέση με την ιθαγένεια, το συνταξιοδοτικό, την εκπαίδευση κλπ. Ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι γνωρίζει τα προβλήματα αυτά, αλλά και τις περιπέτειες των ελλήνων ομογενών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι συγκινητικό το γεγονός πως διατηρούν την ελληνική τους συνείδηση και βοηθούν την πατρίδα.

Μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων απ'τις εφορίες.

Εντολή σε όλες τις εφορίες να λάβουν μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων την περίοδο υποβολής των δηλώσεων, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιωργος Δρυς, ο οποίος αρχίζει περιοδεία σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει σε συσκέψεις με στελέχη των εφοριών. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε εφορία θα πρέπει να υπάρχουν γραφεία ενημέρωσης πολιτών και ξεχωριστές θέσεις παραλαβής των δηλώσεων για μισθωτούς- συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αγρια δολοφονία 32χρονου στο Πεδίο του Αρεως.

Ο Βασίλης Αθανασιάδης, 32 χρόνων είναι ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, από ομάδα περίπου δέκα Αλβανών στο Πεδίο του Αρεως. Σύμφωνα με την αστυνομία, η συμπλοκή έγινε επειδή οι δράστες συχνάζουν στο Πεδίο του Αρεως με σκοπό να δημιουργούν εφήμερες σχέσεις με ομοφυλόφιλους έναντι αμοιβής και ήθελαν να διώξουν από εκεί το θύμα και τον φίλο του Κώστα Ριζόπουλο, τον οποίο τραυμάτισαν.

Ανεργοι και άστεγοι οι περισσότεροι τοξικομανείς στη χώρα μας.

Ανεργοι, ανασφάλιστοι και άστεγοι είναι οι περισσότεροι τοξικομανείς στη χώρα μας, έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ, καθώς στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του προσέγγισε χιλιάδες τοξικομανείς και μοίρασε περισσότερες από 47.000 σύριγγες. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου, περίπου ένας στους τρεις χρήστες είναι γυναίκα, ενώ το βασικό πρόβλημα που διατυπώνουν οι περισσότεροι είναι ο κοινωνικός ρατσισμός.

Νέο κτύπημα σε εμπόρους ναρκωτικών απ'την αστυνομία στην Κέρκυρα.

Νέο κτύπημα στους εμπόρους ναρκωτικών κατάφεραν οι αστυνομικοί της Κέρκυρας, καθώς κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα χασίς και συνέλαβαν δύο Αλβανούς που το διακινούσαν. Στην κατοχή των Αλβανών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελία, βρέθηκαν 102 κιλά χασίς.

Ο δήμαρχος Βενετίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Μάσιμο Κατσιάρι επισκέφθηκε επισήμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το δήμαρχο συνόδευσε στην επίσκεψή του ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος. Ο φιλόσοφος Μάσιμο Κατσιάρι, έχει υποδεχθεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Βενετία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δανιήλ τέλος από τον Παναθηναϊκό. Η ΠΑΕ έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο με τον Καβαλιώτη τεχνικό, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Δανιήλ με τον Βαρδινογιάννη. Η απομάκρυνση του Δανιήλ ήρθε μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, αλλά και την πρόσφατη κόντρα του προπονητή με το αστέρι της ομάδας Ασάνοβιτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ, η προετοιμασία της ομάδας θα γίνεται από τον Βλάχο, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Δανιήλ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκμοχ, που έχει εργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν στην πράσινη ομάδα, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΠΑΕ, αν και δεν αποκλείεται και όνομα έκπληξη για τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Με ηθικό στα ύψη περιμένουν στο στρατόπεδο των ερυθρολεύκων την αυριανή αναμέτρηση με τη Γιουβέντους, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δήλωσε πως η ομάδα του μπορεί να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει, ενώ υποστήριξε ότι ο Καραταϊδης είναι έτοιμος για να αγωνιστεί, κάτι, ωστόσο, που θα αποφασίσει αύριο. Στο μεταξύ, άρχισαν να καταφθάνουν στο Τορίνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι από 5.000, αυτοί που θα βρεθούν στο Ντελε Αλπι. Από την πλευρά τους, οι παράγοντες της Γιούβε υπολογίζουν ότι στον αγώνα με τον Ολυμπιακό οι τιφόζι των μπιανκονέρι δεν θα ξεπερνούν τις 30.000.

Ο Αρης επεβλήθη με 95-72 (ημ: 48-37) της Πιβοβάρνα Λάσκο στον πρώτο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Σαπόρτα και εκτός σοβαρού απροόπτου εξασφάλισε την πρόκριση του στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αφού θα είναι πολύ δύσκολο στην ρεβάνς οι Σλοβένοι να καλύψουν την διαφορά των 23 πόντων με την οποία έχασαν στο Αλεξάνδρειο. Η επαναληπτική συνάντηση θα γίνει την άλλη Τρίτη στο Λάσκο.

Ο Ιταλός προπονητής Τζιάν Πάολο Μοντάλι ενδέχεται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας Βόλεϊ των ανδρών. Ο ικανότατος προπονητής, που είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Θανάση Μπελιγράτη, επέστρεψε σήμερα το πρωί στην πατρίδα του, ενώ αναμένεται να απαντήσει το πρωί της Δευτέρας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,66 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,15, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 483,32, ελβετικό φράγκο προς 205,32, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,16, τη λίρα Κύπρου προς 559,54 και το ευρώ προς 326,93 δραχμές.

Η αστάθεια και οι έντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία επηρεάστηκε αρνητικά απο την έντονη φημολογία περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.318,02 μονάδες σημειώνοντας πτώση 76, 46 μονάδων ή σε ποσοστό 2,25%. Η σημερινή υποχώρηση, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "διορθωτική" μετά την έντονη ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών. Στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε κέρδη πάνω από 11%. Αφορμή για τη διόρθωση αυτή ήταν οι έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν στο μέσο των συναλλαγών για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο αλλά και η πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα διεθνή Χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα, υπο τον φόβο μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών η αγορά κινήθηκε ανοδικά έως τα επίπεδα των 3.420 μονάδων για να εκδηλωθούν στη συνέχεια ρευστοποιήσεις με κύριο σκοπό το κλείσιμο "ανοιχτών θέσεων" στις οποίες είχαν προχωρήσει αρκετοί επενδυτές στις αρχές της εβδομάδος και κυρίως στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι ρευστοποιήσεις αυτές οδήγησαν την αγορά μία ώρα πριν το τέλος των συναλλαγών στα επίπεδα των 3.310 μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα μονοπώλησαν μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, αρκετές απο τις οποίες έκλεισαν στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά και νότια θα είναι τοπικά αυξημένες, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά μετά το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 εως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 20 και στα νησιά 6 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 19 και 2 με 18 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 2 March 1999 - 19:00:20 UTC