Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τεράστια επιτυχία σημείωσε η συναυλία συμπαράστασης στους Κούρδους.
- Ψήφισμα για το Κουρδικό από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο Μιλάνο.
- Δηλώσεις Μπαντουβά για τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
- Καθοριστικής σημασίας οι ευρωεκλογές κατά τον πρωθυπουργό.
- Συνάντηση Κ.Στεφανόπουλου-Ε.Σεβαρνάντζε στην Τιφλίδα.
- Δύο ληστείες σημειώθηκαν στην Αττική.
- Σε τριπλό μπάι-πας υπεβλήθη πριν από 15 ημέρες στις ΗΠΑ ο Μ.Εβερτ.
- Συνελήφθησαν έμποροι του λευκού θανάτου από τις διωκτικές αρχές.
- Αυξήσεις στα αστικά τηλεφωνήματα από τον ΟΤΕ.
- Παναυστραλιανό Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας στη Μελβούρνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η συναυλία συμπαράστασης στους Κούρδους.

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα των Κούρδων, που διοργανώθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Στην εκδήλωση πήραν μέρος πάνω από 100 καλλιτέχνες και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου της χώρας, μαζί με δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τον φίλο κουρδικό λαό. Στη συναυλία δεν συμμετείχε ο Μικής Θεοδωράκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις της κυρίας Κίλιτς, η οποία αργά το απόγευμα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις της, η κυρία Κίλιτς, ανάμεσα στ'άλλα, είπε ότι δημιουργήθηκε μία κατάσταση η οποία δεν είναι καλή, ούτε για τον κουρδικό λαό, ούτε για τον ελληνικό λαό. Τόνισε δε, ότι προέχει να διασφαλιστεί η ζωή του Οτσαλάν και από εκεί και πέρα πρέπει να κινηθούν όλοι οι μηχανισμοί για το Κουρδικό θέμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι, κατέληξε η κυρία Κιλίτς.

Ψήφισμα για το Κουρδικό από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο Μιλάνο.

Στο Μιλάνο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν ψήφισμα για το Κουρδικό και για δίκαιη δίκη του Οτσαλάν, ύστερα από πρωτοβουλία του Κώστα Σημίτη και του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος τη Αριστεράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στις δηλώσεις της κυρίας Ντιλάν κάνοντας λόγο για ανθελληνικό παραλήρημα που ρίχνει νερό στο μύλο της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας. Αποστάσεις από τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή πήρε ο Μιλτιάδης Εβερτ, τονίζοντας πως το θέμα δεν είναι να ζητάμε παραιτήσεις, αλλά να συνεννοηθούμε, αφού πρόκειται για εθνική υπόθεση.

Δηλώσεις Μπαντουβά για τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η διαγραφή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως τιμωρία, αποτελεί τιμή για μένα, δήλωσε ο Κώστας Μπαντουβάς, ο οποίος διαφώνησε με τις δηλώσεις της κυρίας Ντιλάν, αλλά έκανε λόγο για εγκληματικά λάθη των διαχειριστών στην υπόθεση Οτσαλάν. Σε δικαστικό επίπεδο, ο Ελληνας πρέσβης στο Ναϊρόμπι κ. Κωστούλας κατέθετε πάνω από οκτώ ώρες στο εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Καθοριστικής σημασίας οι ευρωεκλογές κατά τον πρωθυπουργό.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμά τους επηρεάζει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και το τι θα γίνει στον τόπο. Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι στις εκλογές αυτές θα κριθεί το κυβερνητικό έργο αν και έσπευσε να τονίσει ότι η βασική κρίση της κυβερνητικής θητείας θα είναι στις εκλογές του 2000, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία.

Συνάντηση Κ.Στεφανόπουλου-Ε.Σεβαρνάντζε στην Τιφλίδα.

Ωριαία-εκτός πρωτοκόλλου- συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάντζε είχε σήμερα το μεσημέρι στην Τιφλίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών-Τιφλίδας και για την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ.Στεφανόπουλος στη Γεωργία στα μέσα Μαϊου. Επίσης, ο κ.Σεβαρνάντζε διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια στους Ελληνες του Καυκάσου.

Δύο ληστείες σημειώθηκαν στην Αττική.

Δύο ληστείες σημειώθηκαν στην περιοχή της Αττικής. Στην πρώτη, στόχος των δραστών ήταν το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Πειραιά, απ' όπου με την απειλή όπλων απέσπασαν από τα ταμεία περίπου 3,5 εκατομμύρια. Η δεύτερη ληστεία σημειώθηκε στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Βόλκς Βάγκεν, στην περιοχή της Αργυρούπολης. Οι δράστες άρπαξαν από το χρηματοκιβώτιο 4 εκατομμύρια δρχ και εξαφανίσθηκαν.

Σε τριπλό μπάι-πας υπεβλήθη πριν από 15 ημέρες στις ΗΠΑ ο Μ.Εβερτ.

Σε τριπλό μπάι-πας υπεβλήθη πριν από 15 ημέρες στις ΗΠΑ ο Μιλτιάδης Εβερτ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, παρουσία του καθηγητή της καρδιολογίας που τον παρακολουθούσε, Παύλου Τούτουζα. Ο κ.Εβερτ τόνισε ότι δημοσιοποίησε το θέμα της υγείας του, εκτιμώντας πως η ζωή των πολιτικών ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, στο έθνος και το λαό.

Συνελήφθησαν έμποροι του λευκού θανάτου από τις διωκτικές αρχές.

Δύο νέα κτυπήματα ενάντια στους εμπόρους του λευκού θανάτου κατάφεραν οι διωκτικές αρχές. Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν ένας Βούλγαρος και δύο τσιγγάνοι στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν περίπου δύο κιλά ηρωίνης, την οποία προσπάθησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό που εμφανίσθηκε ως υποψήφιος αγοραστής. Στην Κόρινθο η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα εμπόρων ναρκωτικών και μαστροπών, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς από την Αλβανία.

Αυξήσεις στα αστικά τηλεφωνήματα από τον ΟΤΕ.

Σε ισχύ τέθηκε το μέτρο της χρονοχρέωσης στα αστικά τηλεφωνήματα από τον ΟΤΕ. Ετσι, από σήμερα, κάθε λεπτό συνομιλίας θα χρεώνεται έξι δρχ. Επίσης αυξάνεται το πάγιο, ενώ μειώνονται τα τιμολόγια των υπεραστικών και διεθνών κλήσεων, καθώς και το κόστος μεταφοράς τηλεφώνου και των νέων συνδέσεων.

Παναυστραλιανό Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας στη Μελβούρνη.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας και με τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί, στη Μελβούρνη, στις 26,27 και 28 Μαρτίου, Παναυστραλιανό Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας. Η Μελβούρνη εκείνες τις ημέρες θα είναι μία ελληνοκρατούμενη πόλη, αφού θα γιορτασθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. "Στόχος του Συνεδρίου Απόδημης Νεολαίας είναι να προσεγγίσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων της Αυστραλίας,που δε συμμετέχουν ούτε στις ομογενειακές οργανώσεις,να ακούσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της και να συμβάλουμε να συσφιχθούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα και με τις ελληνικές ρίζες τους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας. Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσει και ο γγ Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, καθώς και άλλοι επίσημοι από την Ελλάδα και εκπρόσωποι από άλλες ηπείρους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ευχάριστο περίπατο εξελίχθηκε για την ΑΕΚ η αναμέτρηση στη Βέροια με την τοπική ομάδα, καθώς οι παίχτες της Ενωσης αν και στο πρώτο ημίχρονο αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, κατάφεραν να επιβληθούν με 3-0. Τα τέρματα της νικήτριας πέτυχαν στο 45' ο Μιλοβάνοβιτς, στο 50 ο Νικολαϊδης και ο Μαλαδένης στο 66', ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι έχασαν πέναλτι στο 43'. Ετσι, μετά την ολοκλήρωση της 21ης αγωνιστικής η ΑΕΚ έπιασε στη δεύτερη θέση τον Παναθηναϊκό με 46 βαθμούς, τέσσερις πίσω από τον Ολυμπιακό.

Ραντεβού με την ιστορία χαρακτήρισε ο Μπάγιεβιτς το παιχνίδι της Τετάρτης του Ολυμπιακού κόντρα στη "Μεγάλη Κυρία" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο Τορίνο, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή των ερυθρολεύκων για την Ιταλία, ο Μπάγιεβιτς είπε ότι το παιχνίδι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού η Γιουβέντους ξεπέρασε τα προβλήματα που είχε και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο μεταξύ, εξαιρετικά αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Περούτσι, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατο. Ο Αντσελότι, προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση του Ραμπούλα, ωστόσο, η οριστική απόφαση για το ποιον θα χρησιμοποιήσει στη θέση του τερματοφύλακα θα την πάρει αύριο.

Να τονώσει το ηθικό των παικτών του προσπάθησε σήμερα ο Δανιήλ μετά την ήττα των πρασίνων από τον ΠΑΟΚ. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού τόνισε πως σε παρόμοια κατάσταση έχουν βρεθεί όλες οι ομάδες, όσο μεγάλες και αν είναι και συνέστησε ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε η ομάδα να καταφέρει τους στόχους της.

Σε σημερινούς αγώνες, με τους οποίους έπεσε η "αυλαία" της 22ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Παναιτωλικός-Αγ. Νικόλαος 0-1 και Παναχαϊκή-Πανσερραϊκός 1- 0.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 297,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,96, γαλλικό φράγκο προς 43,92, λίρα Αγγλίας προς 477,21, ελβετικό φράγκο προς 204,89, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,32, τη λίρα Κύπρου προς 562,31 και το ευρώ προς 326,55 δραχμές.

Με μικρή άνοδο 0,50% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών και διαμορφώθηκε στις 3.394,47 μονάδες. Παρά τη μικρή άνοδο του γενικού δείκτη, μεγάλος αριθμός μετοχών έκλεισε με κέρδη, ενώ η τιμή 104 μετοχών έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης το 8%. Στο άνοιγμα της αγοράς ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε πάνω απο τα επίπεδα των 3.410 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο πάνω απο 1%, για να κινηθεί όμως στη συνέχεια σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα απο το κλείσιμο της Παρασκευής. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Υψηλή ζήτηση εκδηλώθηκε για μετοχές των Κατασκευών, των διαφόρων επιχειρήσεων και της Παράλληλης Αγοράς, ενώ μικρές αποκλίσεις παρουσίασαν οι τιμές των "ισχυρών χαρτιών".

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ το πρωί θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μηδέν με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 20 και στο Αιγαίο 8 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 18 και 1 με 16 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 1 March 1999 - 20:00:12 UTC