Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κοινό ανακοινωθέν για το Κουρδικό αναμένεται να συντάξει σήμερα η γερμανική προεδρία, κατόπιν ελληνικής παρέμβασης.
- Συντονισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από την τουρκική πολιτική ηγεσία.
- Η Τουρκία επιχειρεί αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης καταγγέλει ο Δημήτρης Ρέππας.
- Συνεχίζει τις τηλεφωνικές του επαφές για το ζήτημα Οτσαλάν ο Κώστας Σημίτης
- Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξακολουθούν να ζητούν την παραίτησή του Πρωθυπουργού.
- Εορταστικές εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα.
- Σε επιφυλακή η Τροχαία. Δέκα νεκροί και 194 οι τραυματίες της εξόδου από τα αστικά κέντρα.
- Κηδεύεται αύριο ο Δημήτρης Μαθιόπουλος

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κοινό ανακοινωθέν για το Κουρδικό αναμένεται να συντάξει σήμερα η γερμανική προεδρία, κατόπιν ελληνικής παρέμβασης.

Συναινετικό κλίμα διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, έναντι του ελληνικού αιτήματος να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κουρδικό και στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εξέθεσε προς τους ομολόγους του τις ελληνικές απόψεις και ζήτησε κοινή δημόσια θέση της ΕΕ επί του κουρδικού ζητήματος και επί των θεμάτων των συνθηκών φυλάκισης και των διαδικασιών διεξαγωγής της δίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ζήτησε επίσης να εξασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή των τριών συνοδών του Οτσαλάν, που βρίσκονται εγκλωβισμένες στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Η γερμανική προεδρία ανέλαβε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, να συντάξει ένα σχέδιο κοινής δήλωσης των "15".

Συντονισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησαν χθες οι Τούρκοι, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Σε ειδική συνέντευξη τύπου, ο Μπουλέντ Ευσεβίτ κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία οτι ενίσχυσαν το Πε-Κα-Κα, παραβιάζοντας τις αρχές του ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ισχυρίσθηκε οτι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει λόγο για τις ενέργειές της, να καταδικάσει την τρομοκρατία και να σταματήσει την ενίσχυσή της. Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή έστειλε και ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία επιχειρεί αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης καταγγέλει ο Δημήτρης Ρέππας.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας όσα είπαν οι κύριοι Ετσεβίτ και Τζέμ, δήλωσε οτι "με ανακρίβειες και μυθεύματα η Τουρκία επιχειρεί να στήσει μιά ολόκληρη σκευωρία σε βάρος της Ελλάδας. Η Αγκυρα κατασκευάζει έναν εξωτερικό εχθρό για να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα απο το βασικό πρόβλημα, που είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Συνεχίζει τις τηλεφωνικές του επαφές για το ζήτημα Οτσαλάν ο Κώστας Σημίτης

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τους πρωθυπουργούς της Φιλανδίας και της Δανίας, όπου υποστήριξε ότι στην περίπτωση Οτσαλάν θα πρέπει να διασφαλιστεί η διεξαγωγή αντικειμενικής δίκης με τήρηση των κανόνων δικαίου, οι δικηγόροι του Οτσαλάν να είναι της δικής του επιλογής, να υπάρξει παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη, να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα του Κούρδου ηγέτη και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο για επιβολή της ποινής θανάτου.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξακολουθούν να ζητούν την παραίτησή του Πρωθυπουργού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν για μια ακόμη φορά χθες την παραίτηση του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει γρήγορα να αποκτήσει σοβαρή, υπεύθυνη και στιβαρή πολιτική, ώστε να μπορεί να υπερασπίζει τα εθνικά συμφέροντα αλλά και να διασφαλίζει την εθνική αξιοπρέπεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Κωνσταντόπουλος, υποστήριξε οτι η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εμπιστοσύνη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε ότι χρειάζεται πολιτική ηγεσία με αρετή και τόλμη για να μη συνεχιστούν οι υποχωρήσεις από εδώ και πέρα. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον πρωθυπουργό, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα.

Καθαρή Δευτέρα σήμερα και εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο λόφο Φιλοπάππου, στην Αθήνα, στους Δήμους της περιοχής, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα. Τα καταστήματα τροφίμων και οι φούρνοι θα λειτουργούν εως τις 2 το μεσημέρι. Οι φούρνοι θα πουλούν μόνο λαγάνα και δεν θα ψήνουν φαγητά. Κλειστά θα είναι σήμερα τα σούπερ μάρκετ.

Σε επιφυλακή η Τροχαία. Δέκα νεκροί και 194 οι τραυματίες της εξόδου από τα αστικά κέντρα.

Σε επιφυλακή θα είναι και σήμερα η Τροχαία για τη διευκόλυνση επιστροφής των εκδρομέων, μετά την τριήμερη αργία στα αστικά κέντρα. Η Τροχαία θα παραχωρήσει και πάλι μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενω αντίστοιχα μέτρα θα παρθούν και στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Παρά τα μέτρα, που έχει λάβει η Τροχαία, από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 10 άτομα σκοτώθηκαν και 194 τραυματίστηκαν σε 154 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα.

Κηδεύεται αύριο ο Δημήτρης Μαθιόπουλος

Αύριο το μεσημέρι κηδεύεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Μαθιόπουλος, που απεβίωσε χθες, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία 65 ετών. Συλληπητήρια για το θάνατο του Δημήτρη Μαθιόπουλου εξέφρασαν η κυβέρνηση, το ΚΚΕ και η ΠΟΛΑΝ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο η ΑΕΚ κατάφερε να εντυπωσιάσει στους αγώνες γιά την 20η ημέρα της Α' Εθνικής, συντρίβοντας με 6-2 στη Ν.Φιλαδέλφεια. Δύσκολες νίκες με 1-0 πέτυχαν ο Παναθηναϊκός στην Καισαριανή επί του Εθνικού Αστέρα και ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα επί της Καβάλας, ενώ ισόπαλα χωρίς τέρματα έληξαν τα παιχνίδια Απόλλωνας-Πανιώνιος και Προοδευτική- Εθνικός. Ο Παναθηναϊκός πέρασε πρώτος με 46 βαθμούς, έναντι 44 του Ολυμπιακού, που έχει ένα ματς λιγότερο, 43 της ΑΕΚ και 39 του ΠΑΟΚ.

Δύο φορές μέσα σε λίγα λεπτά, η Γωγώ Τσιλιγκίρη κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επι κοντώ, κατά την διάρκεια του 14ου πανελλήνιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξήχθη στο ΣΕΦ. Η αθλήτρια του Πανιωνίου πέρασε τα 4 μ. και 20 εκατ., επίδοση που της εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Μάρτιο στο Μαϊμπάσι της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, η Τσιλιγκίρη είχε υπερβεί τα 4.15, ενώ το παλιό ρεκόρ ήταν δικό της με 4.11 από τις 23/1.

Ο Μιχάλης Κακιούζης ήταν ο πρώτος που ''κόπηκε'' από την εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, ενόψει του αγώνα με τη Γερμανία που θα γίνει την Τετάρτη στη Δράμα. Ο φόργουορντ της ΑΕΚ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού και έτσι ''κόπηκε'' από τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Στο μεταξύ, οι Μπαλογιάννης, Κορωνιός προπονήθηκαν ελαφρά, με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο μηνίσκο, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στο ματς της Τετάρτης.

Οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας του μπάσκετ, εξέφρασαν ορισμένα παράπονά που προέρχονταν από την συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί τους, όσον αφορά τα πριμ που τους οφείλει για την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. ''Κανείς δεν θεωρεί πως είναι αποτυχία η 4η θέση στην κόσμο. Η Πολιτεία, μετά από αυτή την επιτυχία μας έχει αφήσει στην άκρη. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να το σκεφτούν'' είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της εθνικής, Γιώργος Σιγάλας.

Η Χριστίνα Παπαδάκη δεν κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στο τουρνουά 140.000 δολαρίων που γίνεται στην Κολομβία. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια έχασε στον τελικό από την ...γηπεδούχο Φαμπιόλα Ζουλουάγκα με 2-0 σετ (6-1, 6-3) και κατετάγη δεύτερη. Πάντως, η επιτυχία της νεαρής τενίστριάς μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μετά τις διαδοχικές της νίκες στην Κολομβία αναμένεται να έχει ανέβει για πρώτη φορά στην καριέρα της, στις πρώτες 80 της παγκόσμιας κατάταξης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται σήμερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αραιή συννεφιά, αλλά βαθμιαία θα πυκνώσει στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το βράδυ θα βρέξει στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και μετά το μεσημέρι στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις αναμένονται σήμερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και αργότερα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 7 έως 18 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία στα δυτικά οι βροχές θα ενταθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα πελάγη θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 22 February 1999 - 8:00:11 UTC