Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 02/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προς το τέλος της οδεύει η κρίση στην παιδεία.
- Αναδιπλώθηκε η Αγκυρα για το θέμα Οτσαλάν.
- Αιματηρή απόπειρα ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα Π.Φαλήρου.
- Παραμένουν τα προβλήματα παρά την ύφεση που παρουσιάζει ο καιρός.
- Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των επιτοκίων.
- Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο Γ.Σκιαδόπουλος.
- Συνελήφθησαν τρεις έμποροι ναρκωτικών.
- Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή του Ρίου.
- Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προς το τέλος της οδεύει η κρίση στην παιδεία.

Από τις 10 του μηνός θα ισχύσουν τα μέτρα για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης, στα υπό κατάληψη σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζοντας ότι ο τρόπος αναπλήρωσης θα αποφασιστεί από τις διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους καθηγητές. Ο κ.Αρσένης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι μαθητές να κάνουν μάθημα και τον Ιούνιο και να δώσουν εξετάσεις το φθινόπωρο. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μόνο για φέτος, οι μαθητές της Β' Λυκείου που δεν προαχθούν θα μπορούν να δώσουν πάλι εξετάσεις το φθινόπωρο.

Αναδιπλώθηκε η Αγκυρα για το θέμα Οτσαλάν.

Σε λάθος πληροφόρηση απέδωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ετσεβίτ, τους ισχυρισμούς της Αγκυρας, ότι αφίχθη στην Αθήνα ο κούρδος ηγέτης. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε και πάλι τις φήμες που κυκλοφόρησαν, επαναλαμβάνοντας ότι μια έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα δεν είναι σκόπιμη ούτε χρήσιμη για τους ίδιους τους Κούρδους, το δίκαιο αγώνα των οποίων στηρίζει η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να γίνει δεκτός ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, ο κ.Ρέππας τόνισε πως η κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και όχι καιροσκοπική.

Αιματηρή απόπειρα ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα Π.Φαλήρου.

Αιματηρή απόπειρα ληστείας, με νεκρό τον δράστη, σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο. Ο κακοποιός με δύο περίστροφα ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους και ζήτησε τα χρήματα. Ο φύλακας της τράπεζας τον κάλεσε να παραδοθεί, αλλά αυτός αντέδρασε και τότε ο φύλακας τον πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης ενέχεται και σε άλλες δύο ληστείες.

Παραμένουν τα προβλήματα παρά την ύφεση που παρουσιάζει ο καιρός.

Παρά την ύφεση που παρουσίασε ο καιρός τα προβλήματα παραμένουν, καθώς δεκάδες χωριά εξακολουθούν να είναι απόκλεισμένα, ενώ σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, κυρίως της βορείου και κεντρικής Ελλάδος, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες, αφού ο παγετός έχει μετατρέψει τους δρόμους σε πραγματικές παγίδες. Με απόφαση των νομαρχών σε πολλές περιοχές και δεν λειτούργησαν τα σχολεία.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των επιτοκίων.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των επιτοκίων, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ύψους 160 δισ.δρχ. το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,50% έναντι 10,30% στην προηγούμενη δημοπρασία το Δεκέμβριο. Το ενδιαφέρον για την αγορά των εντόκων γραμματίων ήταν μεγάλο, καθώς το δημοπρατούμενο ποσό καλύφθηκε περίπου 3,5 φορές.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο Γ.Σκιαδόπουλος.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Καβάλας ο 24χρονος αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού Γιώργος Σκιαδόπουλος, που σκότωσε και τεμάχισε την 30χρονη Αμερικανίδα φίλη του. Οι συνήγοροί του ζήτησαν τη διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη εξέταση του Σκιαδόπουλου από καθηγητή της ψυχιατρικής, ήταν πρόχειρη και άνευ ουσίας.

Συνελήφθησαν τρεις έμποροι ναρκωτικών.

Ενα κιλό ηρωίνης προσπάθησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό που εμφανίσθηκε ως αγοραστής, τρείς έμποροι ναρκωτικών από τη Θράκη, αλλά η δραστηριότητά τους σταμάτησε εκεί, καθώς συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες διακινούσαν επί χρόνια μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και χασίς από την Τουρκία και την διοχέτευαν στην ελληνική αγορά.

Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή του Ρίου.

Σεισμική δόνηση, μεγέθου 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή του Ρίου. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία, καθώς επίσης στο Αίγιο και τον Πύργο. Από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να οδηγήσει στον πλουτισμό των λίγων σε βάρος των πολλών, τόνισε στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, της πληροφόρησης και της γνώσης, αποτελούν θαυμαστά επιτεύγματα της εποχής μας, των οποίων η αξία, ωστόσο, εξαρτάται από τη χρήση που ο άνθρωπος θα κάνει, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε σήμερα ο προπονητής του Παναθηναϊκού για τον διεθνή Βραζιλιάνο αμυντικό Ζούλιο Σέζαρ. Ο Δανιήλ υποστήριξε ότι είναι πολύ μεγάλη μεταγραφή, γιατί είναι παίκτης με μεγάλες περγαμηνές, έχει παίξει σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και η παρουσία του θα δώσει δύναμη και προσωπικότητα στην ομάδα και κυρίως στους νέους παίχτες. Για το μόνο που δεν μίλησε ο Δανιήλ είναι για την ηλικία του Σέζαρ... Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η Ντόρτμουντ θα εισπράξει 50 εκατομ. δρχ, ενώ ο παίχτης θα έλθει αύριο στην Αθήνα για μόνιμη εγκατάσταση.

"Γνωρίζω την ΑΕΚ και θέλω να τη βοηθήσω για να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σέμπουε μου έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την ΑΕΚ". Αυτά τόνισε στις δηλώσεις του το νέο απόκτημα των κιτρινόμαυρων, ο Λιβεριανός και πρώην επιθετικός της Αρσεναλ Κρίστοφερ Ρε, μόλις έφθασε στην Αθήνα, ενώ είναι αξιοσημείωτο, ότι τον υποδέχθηκαν περίπου 150 οπαδοί της ομάδας. Ετσι, η Ενωση ολοκλήρωσε τις μεταγραφές της με την απόκτηση πέντε παιχτών, που είναι οι: Ρε, Μέντεζ, Τσέκολι, Μιλοβάνοβιτς και Καψής.

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, τιμώρησε τον Στράτο Αποστολάκη με αποκλεισμό 15 ημερολογιακών ημερών, γιά δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό σε βάρος της ομοσπονδίας. Ο Παναθηναϊκός άσκησε έφεση που θα εκδικαστεί πιθανότατα αύριο. Στο μεταξύ η πειθαρχική επιτροπή κάλεσε σε απολογία τον Δημήτρη Μελισσανίδη, προκειμένου να απολογηθεί για τη βιαιοπραγία σε βάρος του υπαλλήλου της ΕΠΟ Γιάννη Μπεθάνη. Στο μεταξύ, ειδική επιτροπή της ΕΠΟ ερευνά καταγγελία του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ Νίκου Στράτου, ότι ο Μπεθάνης ενεργεί προς όφελος συγκεκριμένης ΠΑΕ

Τρείς νέοι διεθνείς θα κάνουν το ντεμπούτο τους με την εθνική μας ομάδα στον αυριανό αγώνα με την αντίστοιχη της Φιλανδίας, που θα διεξαχθεί στη Λάρνακα. Ο Ανγκελ Ιορντανέσκου, στον πρώτο του διεθνή φιλικό αγώνα με την εθνική ομάδα, δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους Γιάννη Γκούμα, Τάκη Φύσσα και Ακη Ζήκο. μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ1.

Ξένοι πάνε κι έρχονται στον ΠΑΟΚ. Ο Κολομβιανός Αντόλφο Βαλέντσια υπόγραψε το καινούργιο του συμβόλαιο και σήμερα ήρθε για να ενσωματωθεί στον ΠΑΟΚ, ταυτόχρομα όμως φεύγει ο Περουβιανός Πάολο Κομίνχες δανεικός για τον ΟΦΗ, αφού ο προπονητής του έκρινε πως στην παρούσα φάση δεν θα είχε να προσφέρει κάτι περισσότερο. Ο Βαλέντσια, η ακριβότερη μεταγραφή που έκανε ποτέ ο ΠΑΟΚ, πέρασε την Δευτέρα ιατρικό έλεγχο ενώ στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιό πέντε μηνών που θα στοιχίσει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 287,89 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 166,49, το γαλλικό φράγκο προς 49,64, τη λίρα Αγγλίας προς 473,57, το ελβετικό φράγκο προς 203,16, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,81, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,17, τη λίρα Κύπρου προς 562,10 και το ευρώ προς 325,64 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, αν και ο ρυθμός της ανόδου σήμερα ήταν μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, το 9ο απο τις αρχές του 1999, κλείνοντας στις 3.278,03 μονάδες με άνοδο 1,39%. Σε επίπεδα ρεκόρ κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγών, γεγονός που προκάλεσε για μία ακόμη συνεδρίαση σημαντικά προβλήματα στο Αυτόματο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών. Πρωταγωνίστρια και της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η τιμή της οποίας έκλεισε στις 22.735 δρχ. με άνοδο 7,95% ενώ άλλαξαν χέρια 2 εκατ. μετοχές. Με άνοδο 0,80% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή βελτίωση του καιρου αναμένεται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς εως μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο -9 εως 5 βαθμους, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο -3 με 12 και στο Αιγαίο απο 5 εως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Αττική θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις με βροχή μικρής διάρκειας, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 μέχρι 11 βαθμούς. Στα βόρεια του νομού όμως η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη κατά 2 έως 3 βαθμούς. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 2 February 1999 - 19:00:11 UTC