Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
- Εμμένει στις θέσεις του το υπουργείο Παιδείας.
- Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη στο γραφείο του κ. Κακλαμάνη.
- Θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
- Δηλώσεις πρωθυπουργού στη Βουλή για S-300.
- Αντιδράσεις προκαλεί η δίωξη για τη βίλα της Εκάλης.
- Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ηττα του ΠΑΟΚ απο την ΤΣΣΚΑ με 69-71.
- Ο Πανιώνιος προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς.
- Στο Αργος θα γίνει ο αγώνας Παναθηναϊκού- ΟΦΗ για το πρωτάθλημα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Στην Αθήνα στις 10.30 πμ και σε άλλες πόλεις πραγματοποιούνται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι καθηγητές και τρίωρες στάσεις οι δάσκαλοι. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προαναγγελθεί και για την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί. Ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη για τις καταλήψεις σε 14 σχολεία της περιοχής.

Εμμένει στις θέσεις του το υπουργείο Παιδείας.

Μειώνεται ο αριθμός των σχολείων, που τελούν υπο κατάληψη, υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος διέψευσε δημοσιεύματα για ενδεχόμενη παραίτησή του και κατάργηση του νόμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ζήτησε και πάλι την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ενω κάλεσε τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία και την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη στο γραφείο του κ. Κακλαμάνη.

Η οργάνωση "Τα παιδιά του Νοέμβρη", ευθύνεται για τον εμπρηστικό μηχανισμό, που εξερράγη στο πολιτικό γραφείο του προέδρου της Βουλής, κ. Κακλαμάνη, σε πολυκατοικία στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Σολωμού. Αγνωστος, που ανέλαβε την ευθύνη, απέδωσε την ενέργεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το κάλεσμα του κ. Κακλαμάνη στους μαθητές για διάλογο. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε οτι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και θα συναντηθεί σήμερα με τους μαθητές μετά το συλλαλητήριο.

Θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί οτι θα είναι σε θέση να ενταχθεί η Ελλάδα το 2001 στο ευρώ, υπογράμμισε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επισημαίνεται οτι έχουν βελτιωθεί όλοι σχεδόν οι δείκτες της οικονομίας μας. Στην έκθεση υπογραμίζεται οτι η μείωση στο δημόσιο έλλειμμα έχει υπερβεί το στόχο του προγράμματος σύγκλισης, ενώ θεωρεί εφικτό το στόχο για 2% πληθωρισμό στο τέλος του 1999, αν συνεχισθεί η ίδια εισοδηματική πολιτική.

Δηλώσεις πρωθυπουργού στη Βουλή για S-300.

Η μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο και η ανάπτυξή τους στην Κρήτη, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, αλλά και εξυπηρετεί, κάτω απο τις σημερινές συνθήκες, τα συμφέροντα της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού, δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Δημήτρη Σιούφα. Στο μεταξύ, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία Raytheon co. ανακοίνωσε οτι εντός του 1999 θα έχει παραδώσει στη χώρα μας τέσσερις συστοιχίες Πάτριοτ.

Αντιδράσεις προκαλεί η δίωξη για τη βίλα της Εκάλης.

Νομικά αστήρικτη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου για τη βίλα της Εκάλης. Οπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, πρόκειται για φορολογική παράβαση, που σύμφωνα με δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει παραγραφεί, αφού έχει παρέλθει η πενταετία. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτηρίζοντας μικρούς, αυτούς που προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Την έναρξη διαλόγου της βρετανικής κυβέρνησης με την ελληνική για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ζητούν Βρετανοί βουλευτές, που κατέθεσαν σχετική πρόταση στο κοινοβούλιό τους. Υποδεικνύουν μάλιστα ως καταλληλότερο χρόνο την έναρξη της νέας χιλιετίας ή το αργότερο την Ολυμπιάδα του 2004 για να επιστραφούν τα γλυπτά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηττα του ΠΑΟΚ απο την ΤΣΣΚΑ με 69-71.

Μετά τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ έπεσε ``θύμα`` της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επί ελληνικού εδάφους. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης σε αγώνα για την 13η ημέρα της Ευρωλίγκα που έγινε στο Αλεξάνδρειο, έχασε με 71-69 από το ρωσικό συγκρότημα. Με την ήττα αυτή ο ΠΑΟΚ έμεινε μόνος στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με 19 βαθμούς, έχοντας από ``πάνω`` τους Ρώσους που έφτασαν τους 20.

Ο Πανιώνιος προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς.

Στο μεταξύ, ο Πανιώνιος προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς, αφού στον επαναληπτικό αγώνα για την φάση των ``16`` επικράτησε της γιουγκοσλαβικής Ραντνίσκι με 81-71. Αντίθετα, εκτός Ευρώπης έμεινε ο Απόλλων Πατρών. Το αχαϊκό συγκρότημα νίκησε με 70-67 τη Ντιζόν, αλλά δεν κατάφερε να υπερκαλύψει το -16 από τον αγώνα της Γαλλίας. Ετσι, ο Πανιώνιος θα έχει την ευκαιρία να πάρει πίσω το "ελληνικό αίμα", αφού θα διεκδικήσει την πρόκριση του στα ημιτελικά με αντίπαλο την γαλλική ομάδα.

Στο Αργος θα γίνει ο αγώνας Παναθηναϊκού- ΟΦΗ για το πρωτάθλημα.

Στο Αργος θα γίνει ο αγώνας της Κυριακής 31 Ιανουαρίου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ γιά την 17η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας, λόγω τιμωρίας της έδρας των ``πρασίνων``, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ. Στο μεταξύ, ο Περουβιανός, Ρομπέρτο Φαρφάν, αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,88 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,54, γαλλικό φράγκο προς 49,95, λίρα Αγγλίας προς 467,00, ελβετικό φράγκο προς 204,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,92, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,82, τη λίρα Κύπρου προς 562,81 και το ευρώ προς 327,69 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -3 με 10, στα δυτικά 0 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 14 βαθμούς.Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες θα έχει στην Αττική, βορειοανατολικοί μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην Αθήνα 4 με 12 βαθμούς.Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός, με βορειοανατολικούς μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί 1 με 10 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 21 January 1999 - 8:00:09 UTC