Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συλλαλητήρια σε Αθήνα και σε 40 πόλεις από τους μαθητές αύριο.
- Πέφτουν τα τραπεζικά επιτόκια.
- Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι στην ΟΝΕ, εξέφρασε ο Κ.Σημίτης.
- Νέα λίστα με 22 επώνυμους που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.
- Κακοκαιρία πλήττει όλη τη χώρα.
- Ετοιμοι για νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας.
- Προβλήματα αύριο σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, λόγω απεργίας.
- Την ενοχή του Τιερί Ρουσέλ, ζήτησε ο εισαγγελέας.
- Οι εμπειρίες ενός Ελληνα από το απαρτχάιντ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και σε 40 πόλεις από τους μαθητές αύριο.

Με συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε 40 πόλεις, αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις εκατοντάδων σχολείων, συνεχίζεται η κόντρα μαθητών και υπουργείου Παιδείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση δέχεται διάλογο για βελτιώσεις, όχι όμως αναστολή της μεταρρύθμισης όπως ζητεί η ΝΔ. Την ίδια ώρα ο Γεράσιμος Αρσένης ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τους καθηγητές, εξαγγέλοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών, κυρίως αυτών που έχουν 20μηνη προϋπηρεσία ή έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα.

Πέφτουν τα τραπεζικά επιτόκια.

Ιδιαίτερα θεαματική ήταν η μείωση του επιτοκίου, που σημειώθηκε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 10,46% από 12,58% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Η θεαματική αυτή πτώση αποτελεί πρόγευση για αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται να εξαγγείλει η Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ενδεικτική του κλίματος προσδοκιών που έχει καλλιεργηθεί στην αγορά.

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι στην ΟΝΕ, εξέφρασε ο Κ.Σημίτης.

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα είναι το 12-ο μέλος της ΟΝΕ το 2001, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανό Επιμελητήριο. Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, καθώς ελλοχεύουν πάντα οι κίνδυνοι, για μια νέα παγκόσμια κρίση και ζήτησε από τους επιχειρηματίες αυτοπεριορισμό στις αυξήσεις ή και μείωση τιμών των προϊόντων τους, για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Νέα λίστα με 22 επώνυμους που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Νέα λίστα με 22 επώνυμους που κατηγορούνται από την εφορία για φοροδιαφυγή, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, για απόκρυψη εισοδήματος μεγάλων ποσών, καθώς και για άλλες φορολογικές παραβάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι γνωστοί τραγουδιστές Βασίλης Καρράς, Σταμάτης Γονίδης, Λίτσα Γιαγκούση, Νατάσα Θεοδωρίδου, Στέλλα Γεωργιάδου, Λάμπης Λιβιεράτος, Βαλάντης, Στέλλα Κονιτοπούλου, Ελένη Δήμου και Σοφία Αρβανίτη.

Κακοκαιρία πλήττει όλη τη χώρα.

Σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς χιονοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο μεγαλύτερο μέρος του Οδικού Δικτύου της Βόρειας Ελλάδος, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Στα νησιά του Αιγαίου σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες και τοπικά στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις βοριάδες.

Ετοιμοι για νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Προειδοποίηση ότι αν χρειαστεί θα κατεβάσουν και πάλι τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, απηύθυναν μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών, στο πλαίσιο του νέου αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα. Παρά το γεγονός ότι επέκριναν τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν συνάντηση με το νέο υπουργό Γεωργίας, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Προβλήματα αύριο σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, λόγω απεργίας.

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο στα αεροδρόμια της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που αντιδρούν στη συγχώνευση του ταμείου τους, όπως προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κλειστοί όμως θα παραμείνουν και αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς συνεχίζουν την απεργία τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Την ενοχή του Τιερί Ρουσέλ, ζήτησε ο εισαγγελέας.

Την ενοχή του Τιερί Ρουσέλ, πατέρα της Αθηνάς Ωνάση, για όλα τα αδικήματα που κατηγορείται, δηλαδή συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία, πρότεινε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας. Τον Ρουσέλ, όπως είναι γνωστό, είχαν μηνύσει ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση. Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Οι εμπειρίες ενός Ελληνα από το απαρτχάιντ.

Με συγκίνηση που έφθανε μέχρι τα αναφυλλητά περιέγραψε χθες στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ τις εμπειρίες του από την περίοδο του απαρτχάιντ ο Γιώργος Μπίζος, δικηγόρος του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, αλλά και φίλος του από τα φοιτητικά χρόνια. Ο Μπίζος, που δήλωσε περήφανος για τους αγώνες του ενάντια στην κατάργηση του απαρτχάιντ, αλλά και για την ελληνικοτητά του, βρίσκεται στο Μόντρεαλ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ανακήρυξη της "Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" από τον ΟΗΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε Ελληνες και ισάριθμοι Αγγλοι αποτελούν το νέο ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως αποφασίσθηκε μετά την γενική συνελευση που έγινε στα γραφεία της ΠΑΕ. Το νέο ΔΣ θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες και από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν οι Δημήτρης Μελισσανίδης, Πέτρος Στάθης, Κώστας Γενεράκης, Μάκης Αγγελόπουλος και Γιάννης Γρανίτσας. Οι Αγγλοι παράγοντες είναι οι κκ Βεν, Σμιθ, Τζόουνς, Γουόραλ και Μπάρτον.

Το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων στο Κύπελλο Σαπόρτα, συνέχισε ο Αρης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, σε αγώνα για την 9η ημέρα της διοργάνωσης που έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, επικράτησε με 86-71 της γερμανική Τριέρ, ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκε με 46-37. Ο Αρης με τη νίκη αυτή έφτασε τους 17 βαθμούς και παρέμεινε στην πρώτη θέση του ΣΤ` Ομίλου, την οποία ως γνωστόν έχει ήδη "καπαρώσει".

Ο Γιώργος Φασόλης από τον σύνδεσμο Αθηνών ορίσθηκε να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α` εθνικής κατηγορίας, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο στάδιο "Νίκος Γκούμας" ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Βοηθοί του Φασόλη θα είναι οι Κοσικίδης και Ορφανός επίσης από τον σύνδεσμο Αθηνών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,57, γαλλικό φράγκο προς 50,87, λίρα Αγγλίας προς 471,06, ελβετικό φράγκο προς 208,70, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,94, τη λίρα Κύπρου προς 576,15 και την ECU προς 334,55 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση μετά τη χθεσινή εκρητική άνοδο. Αρχικά επεκράτησαν διορθωτικές πτωτικές τάσεις και ο γενικός δείκτης τιμών στο άνοιγμα της αγοράς υποχωρούσε μεχρι και 1%. Στη συνέχεια ομως η ζητηση απορρόφησε την προσφορά και η αγορά ισορρόπησε στα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.566,73 μονάδες σημειώνοντας οριακή υποχώρηση 0, 16%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 87,9 δισ. δρχ. Μεγάλο όμως μέρος των συναλλαγών οφείλεται σε "γυρίσματα" μετοχών ενόψει του τέλους του έτους.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με χιόνια στα ορεινά και τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καταιγίδες στο Αιγαίο και βροχή ή χιονόνερο στις άλλες περιοχές, αλλά από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 3 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 8 και στο Αιγαίο 6 με 12 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι στα γύρω ορεινά, αλλά βελτίωση από το απόγευμα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 3 με 7 και -2 με 2 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 8 December 1998 - 19:00:29 UTC