Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επεσε η κυβέρνηση Γιλμάζ. Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας η Τουρκία.
- Συμφωνία για το πάγωμα ή και μείωση των τιμών.
- Διάλογο προτείνει τώρα η κυβέρνηση στους μαθητές.
- Το Κυπριακό απασχόλησε σε σύσκεψη στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό.
- Λύθηκε το μυστήριο της δηλητηρίασης πενταμελούς οικογένειας.
- Υπόθεση αγοραπωλησίας βρεφών απασχολεί τις δικαστικές αρχές Σερρών.
- Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για το μικρό ασφαλιστικό.
- Συνεχίζεται κι αύριο η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεσε η κυβέρνηση Γιλμάζ. Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας η Τουρκία.

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισήλθε η τουρκία, καθώς αποτελεί παρελθόν πλέον η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία μετά από 17 μήνες παραμονής της στην εξουσία καταψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση, στη διάρκεια ψηφοφορίας, επί των προτάσεων μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Ο Γιλμάζ, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε υπό το βάρος των σκανδάλων, υπέβαλε την παραιτησή του στον πρόεδρο Ντεμιρέλ, αλλά αναμένεται να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Συμφωνία για το πάγωμα ή και μείωση των τιμών.

Σε συμφωνία για το πάγωμα ή και μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, κατέληξε το υπουργείο Ανάπτυξης με τους επιχειρηματίες. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων και στην πτώση του πληθωρισμού, ενόψει μάλιστα και πορείας της χώρας προς την ΟΝΕ. Στο μεταξύ μειώνονται σημαντικά οι τιμές των υγρών καυσίμων. Η τιμή της Βενζίνης μειώνεται κατά 3,20 δρχ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 2,5 δρχ και του ντίζελ θέρμανσης κατά 2,20 δρχ το λίτρο.

Διάλογο προτείνει τώρα η κυβέρνηση στους μαθητές.

Αποστάσεις από την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις των σχολείων, πήρε η κυβέρνηση. Τόσο ο υπουργός παιδείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ότι τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συνεννόηση. Ο Γεράσιμος Αρσένης, που άρχισε κύκλο επισκέψεών σε σχολεία απέδωσε σε παραπληροφόρηση τις αντιδράσεις των μαθητών. Αύριο πραγματοποιείται στην Αθήνα νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Το Κυπριακό απασχόλησε σε σύσκεψη στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό.

Οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων Ες-300, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του πρωθυπουργού, με τους υπουργούς Αμύνης και Εξωτερικών. Η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της κρίσιμης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τις ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Λύθηκε το μυστήριο της δηλητηρίασης πενταμελούς οικογένειας.

Η ιατροδικαστική εξέταση έλυσε τελικά το μυστήριο του περίεργου θανάτου, ενός 30χρονου οικοδόμου από τη Νέα Μαδυτό Θεσσαλονίκης και τη δηλητηρίαση των υπολοίπων 4 μελών της οικογένειας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος του άτυχου Νίκου Χατζηζήση οφείλεται σε εισπνοή μονοξείδιου του άνθρακα, απο την ηλεκρογεννήτρια την οποία προσπάθησε να επιδιρθώσει, όταν η περιοχή λόγω της κακοκαιρίας είχε μείνει χωρίς ρεύμα. Τα άλλα μέλη της οικογένειας είναι εκτός κινδύνου

Υπόθεση αγοραπωλησίας βρεφών απασχολεί τις δικαστικές αρχές Σερρών.

Μια περίεργη υπόθεση αγοραπωλησίας βρεφών, απασχολεί τις δικαστικές αρχές των Σερρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη Στέλλα Σ. από το χωριό Νέος Σκοπός, έχει φέρει στη ζωή περίπου 10 παιδιά, αγνώστου πατρός, τα οποία έχει δώσει για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες, αφού κανένα δεν ζει μαζί της. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή και άρχισε έρευνα για τη διελεύκανση της υπόθεσης.

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για το μικρό ασφαλιστικό.

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για λεγόμενο μικρό ασφαλιστικό το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ενοποίηση ταμείων και αντικίνητρα για την εργασία των συνταξιούχων, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος για το μεγάλο πακέτο. Για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και δείγμα αυταρχικής και αδίστακτης πολιτικής κάνει λόγο η ΝΔ.

Συνεχίζεται κι αύριο η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας.

Θα συνεχιστεί και αύριο η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν τρεις στάσεις εργασίας από τις 5 έως τις 9 το πρωί, 12 με 3 το μεσημέρι και από τις 10 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα. Στάση εργασίας από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα θα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την τρίτη της ήττα σε έξι αγώνες γνώρισε σήμερα η εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, στο πλαίσιο του Α' προκριματικού ομίλου του Ευρωμπάσκετ '99. Η ελληνική ομάδα έχασε από τη Σλοβενία στο Μάριμπορ με 79-66 (ημ. 35-32), πραγματοποιώντας απαράδεκτη εμφάνιση ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Ετσι, η Ελλάδα με 9 βαθμούς σε έξι αγώνες, βρίσκεται στην τρίτη θέση του Α' ομίλου, έχοντας δύο βαθμούς λιγότερους από τη Γερμανία και την Σλοβενία. Θυμίζουμε ότι στην τελική φάση που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 1999 στη Γαλλία προκρίνονται οι δύο πρώτοι των πέντε ομίλων και οι τέσερεις καλύτεροι τρίτοι.

Προπονητής της ΑΕΚ είναι από σήμερα ο Ολεγκ Μπλαχίν. Ο Ουκρανός τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ενωση διάρκειας 18 μηνών. Τα οικονομικά ανταλλάγματα δεν έγιναν γνωστά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους έξι μήνες και εφ'όσον εξασφαλίσει η ΑΕΚ τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μπλαχίν θα εισπράξει 80 εκατομμύρια δρχ. Ο "Τσάρος", που έχει εργαστεί με επιτυχία και σε άλλες ομάδες της χώρας μας, αλλά δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με τον παραγοντισμό που επικρατεί στα ποδοσφαιρικά μας πράγματα, θα κάνει αύριο την πρώτη του προπόνηση με τους νέους παίχτες του και την Κυριακή θα καθήσει στον πάγκο της ομάδας, στον αγώνα κόντρα στον Αρη.

Ενα μεγάλο παιχνίδι ανέδειξε η κλήρωση για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.Η κληρωτίδα της ΕΠΟ έφερε αντιμέτωπους τον Αρη και τον Ολυμπιακό, σ' ένα παιχνίδι που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στο γήπεδο Χαριλάου και ο νικητής του οποίου θα προκριθεί στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζουν οι τέσσερις συναντήσεις στις οποίες θα αναμετρηθούν ομάδες της Α` εθνικής κατηγορίας. Ετσι, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ τον Πανελευσινιακό, η Καβάλα θα φιλοξενήσει τον Πανηλειακό, ο ΟΦΗ τον Ιωνικό και η Ξάνθη τον Εθνικό. Το προγραμμα συμπληρώνουν οι αγώνες: Παναιγιάλειος-ΠΑΟΚ, Καλαμάτα-Μαρκό, Αιολικος-Αναγέννηση Καρδιτσας, Ποσειδών Μηχανιώνας-Παναχαικη, ΑΟ Καρδίτσας- Παναιτωλικος, Ιάλυσος-Ηρακλης, Λαρισα-ΑΕ Αμπελοκήπων, Λύκοι-ΕΑΡ, Παναργειακός-Αθηναϊκός

Με αιχμές κατά της διαιτησίας αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Βασίλης Βουράκης αακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου της επιτροπής διαιτησίας. Επίσης ο κ. Βουράκης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε, πως και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής - πλην του Μάρκου Ζαμπετάκη - θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ο κ. Βουράκης μίλησε για κυκλώματα και ζήτησε την παρέμβαση του Ανδρέα Φούρα.

Οδυνηρή ήττα με 3-0 υπέστη από τις ΗΠΑ, η εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών στο 6ο παιχνίδι της, για τη Β' φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Ιαπωνία. Τα σετ: 15-9 σε 49' λεπτά, 15-11 σε 34' και 15-11 σε 34' επίσης λεπτά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,31, γαλλικό φράγκο προς 50,79, λίρα Αγγλίας προς 481,11, ελβετικό φράγκο προς 206,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,33, τη λίρα Κύπρου προς 575,89 και την ECU προς 335,23 δραχμές.

Μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εξέλιξη που αποτελεί "διόρθωση" των τιμών των μετοχών μετά απο συνεχή άνοδο πέντε ημερών, στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης τιμών είχε καταγράψει κέρδη 8,30%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.476,75 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 0,73%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανήλθε στα 55,7 δισ. δρχ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα κυρίως σε μετοχές των Κατασκευών και μετοχές της Παράλληλης Αγοράς. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,74%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ λίγες καταιγίδες θα σημειωθούν στη νότια Ελλάδα και χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με τοπικές βροχές και πιθανή καταιγίδα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 7 με 12 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 25 November 1998 - 20:00:11 UTC