Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με λαμπρότητα συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας στη Βενετία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη.
- Αρχίζουν αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.
- Ομιλίες Σημίτη-Ντελόρ σε σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα.
- Εντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κ.Καραμανλής.
- Δεκαπέντε χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
- Επαφές Σπυρίδωνα στην Ουάσιγκτον για τη Σχολή της Χάλκης.
- Ενθρονίστηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος ο Ιγνάτιος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με λαμπρότητα συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας στη Βενετία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ιδιαίτερα σημαντική αποδείχτηκε σήμερα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με το δήμαρχο Βενετίας και φιλόσοφο Μάσιμο Κατσιάρι, ένας από τους δημοφιλέστερους δημάρχους της Ιταλίας. Ο κ. Κατσιάρι, απευθυνόμενος στους δύο υψηλούς προσκεκλημένους του, με αφορμή τον εορτασμό των 500 χρόνων παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Βενετία, τόνισε τη σπουδαιότητα του Βυζαντίου, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στο παρελθόν και το μέλλον της Βενετίας, της Ευρώπης και γεινικότερα της Δύσης. Ο κ.Στεφανόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι δεν είμαστε δύο κόσμοι, αλλά ένας και επεσήμανε ότι η Ευρώπη είναι όχι μόνο η κοινή στέγη των Χριστιανών, αλλά η κοινή στέγη των Ευρωπαίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού δήλωσε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε πως ο Παναγιώτατος έχει πολύ περισσότερα δικαιώματα στη Βενετία από τον ίδιο ως συνεχιστής του Βυζαντίου.

Αρχίζουν αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ανοίγουν αύριο το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου για την προσέλευση όσων θέλουν να τιμήσουν την 25η επέτειο από την εξέγερση του 1973. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Τρίτης με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να περιφρουρηθούν οι εκδηλώσεις και να μη σημειωθούν επεισόδια. Η αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα περιφρούρησης, ενώ απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων, στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ομιλίες Σημίτη-Ντελόρ σε σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα.

Με ομιλία του πρωθυπουργού και του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες του διήμερου σεμιναρίου "Αναζητώντας την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα". Ο κ.Σημίτης αναφερθηκε στο σκεπτικισμό που συνοδεύει τη συνέχιση της πορείας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θέτοντας εκ νέου το ερώτημα αν υπάρχει σχέδιο με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που θα δημιουργήσει συνεκτική δυναμική.

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κ.Καραμανλής.

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για ανεπάρκεια της πολιτικής της, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του ΣΕΒ. Ο κ.Καραμανλής επισήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και τόνισε ότι η υπερβολική ανάμιξη του κράτους στην παραγωγική διαδικασία, η συγκεντρωτική του μορφή και το πολύ κακό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Επίσης αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα είπε ότι αυτό συμβάλλει στη διεύρυνση της κοινωνικής αδικίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της άμεσης αναθεώρησης των αντικειμενικών κριτιρίων.

Δεκαπέντε χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Τα κυπριακά κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τη δημιουργία του ψευδοκράτους και καταγγέλουν τις διχοτομικές επιδιώξεις της Αγκυρας. Αύριο αναμένεται στην Κύπρο ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ από την πλευρά τους, οι Τουρκοκύπριοι αρχίζουν προκλητικούς εορτασμους για την επέτειο αυτή. Στο μεταξύ, η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα δύο στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος και γύρω από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Επαφές Σπυρίδωνα στην Ουάσιγκτον για τη Σχολή της Χάλκης.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σπυρίδων, προκειμένου να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε με τη Σχολή της Χάλκης, μετά την καθαίρεση από τις τουρκικές αρχές της εφορευτικής επιτροπής της. Από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προσφύγει στην τουρκική δικαιοσύνη προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση.

Ενθρονίστηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος ο Ιγνάτιος.

Ενθρονίστηκε σήμερα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Βόλο, ο έως τώρα εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιγνάτιος. Παρών στην τελετή ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που ήταν πρώην Μητροπολίτης Δημητριάδος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχτηκε στην κατηγορία των 94 κιλών ο Κάχι Κακιασβίλι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών, που διεξάγεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε δύο χρυσά, στο ζετέ με 220 κιλά και στο σύνολο με 400 κιλά, ενώ πήρε και ένα χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ με 180 κιλά. Στην ίδια κατηγορία ο Λεωνίδας Κόκας κατετάγη δεύτερος στο ζετέ με 217,5 κιλά και τρίτος στο σύνολο με 392,5 κιλά. Στο αρασέ ήταν τέταρτος με 175 κιλά. Χθες ο Πύρρος Δήμας κατέκτησε ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στην κατηγορία των 85 κιλών. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς την ελληνική αποστολή στη Φιλανδία απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Μια ακόμη νίκη σημείωσε σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής Κατηγορίας. Οι "πράσινοι" επιβλήθηκαν του Περιστερίου με 81-69. Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη ο Αρης νίκησε τον Πανιώνιο με 67-63, το Μαρούσι επιβλήθηκε του Ηρακλείου με 86-71 και η Νίαρ Ιστ του Σπόρτινγκ με 84-70. Στις επτά ξεκίνησε η συνάντηση το Απόλλωνα Πάτρας με την ΑΕΚ, η οποία μεταδίδεται απευθείας από το Σούπερ Σπορ. Οι αγώνες Ηρακλής - ΠΑΟΚ και Παπάγου - Ολυμπιακός θα γίνουν αύριο.

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρών στο δεύτερο αγώνα της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, έχασε 3-2 από την αντίστοιχη της Βουλγαρίας. Τα σετ 15-11, 10-15, 16-14, 11-15, 15-9. Ετσι τώρα το εθνικό μας συγκρότημα έχει δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες για το 14ο παγκόσμιο πρωτάθλημα και αύριο θ' αντιμετωπίσει το αντίστοιχο της Αλγερίας.

Οι Νίκος Νταμπίζας και Νίκος Μαχλάς ενσωματώθηκαν στην ελληνική ομάδα και έλαβαν μέρος στην σημερινή προπόνηση, ενόψει του αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης στα Τίρανα με την Αλβανία γιά τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2000. Οι διεθνείς μας δηλώνουν έτοιμοι γιά ένα θετικό αποτέλεσμα στο καθοριστικό αυτό παιχνίδι. Η αποστολή θα αναχωρήσει την Δευτέρα γιά την Αλβανία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,13, γαλλικό φράγκο προς 51,04, λίρα Αγγλίας προς 481,29, ελβετικό φράγκο προς 207,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 237,01, τη λίρα Κύπρου προς 578,28 και την ECU προς 337,17 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο, οι οποίες στα δυτικά θα πυκνώσουν γρήγορα και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι ως ισχυροί και βαθμιαία θα γίνουν πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 20 και στο Αιγαίο από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αύριο αναμένεται συννεφιά και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 11 έως 20 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα υπάρχουν νεφώσεις και θα βρέξει κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 14 November 1998 - 20:00:09 UTC