Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης.
- Σκληρή κριτική άσκησαν οι βουλευτές προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
- Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση, για τον Κ.Καραμανλή.
- Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, διατυπώνει η ΕΕ.
- Εντονη αντίδραση της Ελλάδας για χρηματοδότηση της Τουρκίας από ΕΕ.
- Εξαρθρώθηκε νέα συμμορία νεαρών, που δρούσε στο Νέο Κόσμο.
- Λόγο στη δικαιοσύνη θα δώσουν οι βουλευτές Καραμηνάς-Γιοβανούδας.
- Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους Γιαννόπουλος-Κατριβάνος.
- Εγκαινιάσθηκε ο επίσημος εορτασμός των "Δημητρίων" στο Τορόντο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης.

Αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να υλοποιήσει τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα. Κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών, ενώ έκανε λόγο για αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής στους χώρους της υγείας, της ασφάλειας και των συγκοινωνιών. Ο κ.Σημίτης τόνισε την ανάγκη επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, άσκησε σκληρή κριτική στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΚΕ και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000.

Σκληρή κριτική άσκησαν οι βουλευτές προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές, παρά το γεγονός οτι άσκησαν κριτική, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα σκληρή, δεν έθεσαν θέμα ηγεσίας και κάλεσαν τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Μιλάτε σαν τρίτος, έχετε προσωπικές ευθύνες, τόνισε ο Χ. Καστανίδης. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενωμένο, βρίσκεται στο παρά δύο, είπε Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Αν οι σημερινοί πρώτοι δεν προχωρήσουν αποφασιστικά τότε τις πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουν άλλοι, τόνισε ο Αναστάσης Πεπονής, ενώ πολλοί βουλευτές έκαναν λόγο για λάθος επιλογές προσώπων

Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση, για τον Κ.Καραμανλή.

Ο κ.Σημίτης δεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών, ενώ η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων, τόνισε σε συνεντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο κόμμα, σχολιάζοντας τις προθέσεις του κ.Μάνου, απέκλεισε συνεργασία ή επιστροφή στη ΝΔ τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και των διαγραφέντων, ενώ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε ότι η ΝΔ θα τον αξιοποιήσει εφόσον το επιθυμεί.

Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, διατυπώνει η ΕΕ.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στο ευρώ, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εξαμηνιαία εκθεσή της. Η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους σε ότι αφορά τον πληθωρισμό και το δημόσιο έλλειμμα, σε ποσοστό του ΑΕΠ και προβλέπει ότι η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία θα εμφανίσουν μέχρι το 2000 τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής.

Εντονη αντίδραση της Ελλάδας για χρηματοδότηση της Τουρκίας από ΕΕ.

Εντονη αναμένεται η αντίδραση της Ελλάδος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση της Τουρκίας με το ποσό των 135 εκατ. εκιού ως υπό ανάπτυξη χώρας. Η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Για νομική ακροβασία έκανε λόγο ο Ελληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής. Ο πρωθυπουργός έστειλε σχετική επιστολή στον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστριακό Καγκελάριο κ. Κλίμα, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εξαρθρώθηκε νέα συμμορία νεαρών, που δρούσε στο Νέο Κόσμο.

Αλλη μια συμμορία νεαρών, που δρούσε στην περιοχή του Νέου Κόσμου εξαρθρώθηκε από την αστυνομία με τη σύλληψη τριών νεαρών, ενώ άλλος ένας καταζητείται. Οι νεαροί άρπαξαν από ένα μαθητή γυμνασίου, χρήματα, ρολόϊ, ρούχα και παπούτσια και εξαφανίστηκαν. Το θύμα αναγνώρισε τον έναν από τους δράστες και εύκολα η αστυνομία εντόπισε άλλους δύο, ενώ ο τέταρτος της συμμορίας καταζητείται. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ληστεία, σωματική βλάβη και σύσταση συμμορίας.

Λόγο στη δικαιοσύνη θα δώσουν οι βουλευτές Καραμηνάς-Γιοβανούδας.

Η ολομέλεια της βουλής, με μυστική ψηφοφορία αποφάσισε, όπως άλλωστε αναμενόταν, την άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Καραμηνά και Βαρσάμη Γιοβανούδα. Ο πρώτος κατηγορείται ως υπαίτιος θανατηφόρου δυστυχήματος και ο κ. Γιοβανούδας για κακοποίηση της 24χρονης φίλης του.

Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους Γιαννόπουλος-Κατριβάνος.

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατά του νέου υπερνομάρχη Αττικής Θεόδωρου Κατριβάνου, ο οποίος αμφισβήτησε την αντιστασιακή του δράση. Ο κ. Γιαννόπουλος, ζητεί συμβολική αποζημίωση 10.000 δραχμών.

Εγκαινιάσθηκε ο επίσημος εορτασμός των "Δημητρίων" στο Τορόντο.

Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχείο του Τορόντο, που θα μείνει ανηρτημένη επί μία εβδομάδα, εγκαινιάσθηκε ο επίσημος εορτασμός των "Δημητρίων", μίας σειράς εκδηλώσεων οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο από το σύλλογο των Θεσσαλονικέων του Τορόντο. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επικείμενης αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με το Τορόντο, δόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ δεξίωση στο Δημαρχείο της καναδικής πόλης, όπου παρέστησαν οι αρχές της χώρας και εκπρόσωποι της οργανωμένης ελληνικής ομογένειας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρά τα προβλήματα τραυματισμών, αλλά και την απουσία του δεύτερου ξένου μετά την απομάκρυνση Μίλερ, το Ηράκλειο έκανε το 3 στα 3 στον 16ο όμιλο του Κυπέλλου Κόρατς. Το συγκρότημα του Βαγγέλη Αλεξανδρή, επικράτησε με 84-78 (ημ.: 48-36) στην σλοβακία επί της Χέμοσβιτ και παρέμεινε στην πρώτη θέση του ομίλου του με έξι βαθμούς, με τον Μυριούνη να αναδεικνύεται σε πρώτο σκόρερ για τους Κρητικούς με 29 πόντους.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του Γ. Γεωργιάδη με τη Νιούκαστλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντέϊλι Μέϊλ", ο Ελληνας άσος είναι φανερά απογοητευμένος από την πορεία του στον αγγλικό σύλλογο και ζήτησε από τον Ολλανδό προπονητή του Ρούουντ Γκούλιτ να του δώσει την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του, ή διαφορετικά να τον αφήσει να μεταγραφεί σε άλλη ομάδα.

Μικρή άνοδο παρουσίασε η Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο στην παγκόσμια κατάταξη, την οποία ανακοινώνει κάθε μήνα η FIFA. Η εθνική μας ομάδα ανέβηκε 11 θέσεις και με 42,86 βαθμούς κατέχει πλέον την 55η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, από την 66η, που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα. Στην πρώτη θέση της κατάταξης παραμένει η Βραζιλία στη δεύτερη η Γαλλία και στην τρίτη η Γερμανία.

Πρεμιέρα είχαμε στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Βορείου ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας, ενώ στο Νότιο όμιλο διεξήχθησαν οι αγώνες της 2ης ημέρας. Στον Βόρειο όμιλο, η Κρύα Βρύση συνέτριψε 5-0 τη Δόξα Δράμας που αγωνίστηκε με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, η Κοζάνη νίκησε 2-0 την Καρδίτσα, η Νάουσα 2-1 τον Ολυμπιακό Βόλου, ο Αετός Σκύδρας 1-0 τους Αμπελοκήπους, ενώ σημαντικές νίκες εκτός έδρας πέτυχαν η Μηχανιώνα επί της Πρέβεζας με 2- 1 και ο Κιλκισιακός με το ίδιο σκορ επί της Καστοριάς. Στο Νότιο όμιλο Λεβαδειακός και Παναιγιάλειος προηγούνται με 6 βαθμούς, αφού νίκησαν ο μεν πρώτος 2-1 εκτός έδρας το Κερατσίνι, ο δε δεύτερος 1-0 το Μαρκό στο Αίγιο. Σε άλλους αγώνες, Ναυπακτιακός-ΕΑΡ 2-1, Παναργειακός-Αιολικός 1-0, Αιγάλεω- Ατρόμητος 3-0, και Αχαϊκή-Αγερσανί 2-0.

Ηταν να μην πάρει μπρος η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Οι ``πράσινες`` παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ, επικράτησαν με 90-67 της σλοβακικής Ρουζόμπεροκ και να πετύχουν την πρώτη τους νίκη στον Α` Ομιλο της Ευρωλίγκα, σε αγώνα που έγινε στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ήταν στο πλαίσιο της 5ης ημέρας.

Αισιόδοξοι για την έκβαση του πρώτου αγώνα με τον Πανιώνιο που θα γίνει την Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη για το Β' γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων, εμφανίστηκαν κατά την αφιξή τους στην Αθήνα τεχνική ηγεσία και παίκτες του Απόλλωνα Λεμεσού. ``Το παιχνίδι με τον Πανιώνιο είναι δύσκολο, αλλά εμείς θα παρουσιαστούμε αγωνιστικά μεταμορφωμένοι σε σχέση με τις τελευταίες εμφανίσεις μας στο κυπριακό πρωτάθλημα``, τόνισε ο Γιουγκοσλάβος προπονητής του Απόλωνα, Νέταν Στάροβλαχ, ενώ πρόσθεσε: ``Οποια ομάδα και αν περάσει θα είναι ευχάριστο γεγονός για όλους, αφού θα είναι ελληνική``.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,96 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,80, γαλλικό φράγκο προς 51,84, λίρα Αγγλίας προς 485,10, ελβετικό φράγκο προς 211,91, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,57, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,09, τη λίρα Κύπρου προς 586,91 και την ECU προς 342,56 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τιμές των μετοχών να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Οι πρώτες ενδείξεις για σημαντική μείωση του πληθωρισμού ισως και κάτω απο το 4,8% τον Οκτώβριο, οι προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της τρίτης μετοχοποίησης του ΟΤΕ καθώς και το κλίμα μείωσης των επιτοκίων που επικρατεί διεθνώς επέδρασαν θετικά στην πορεία της αγοράς. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.087,81 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,79% ενώ βελτιωμένη παρουσιάστηκε και η αξία των συναλλαγών και έφθασε τα 46,2 δισ. δρχ. Με άνοδο 0,72% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα κατά τόπους αυξημένες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 20 βαθμούς, στα δυτικά 13 με 26 και στην υπόλοιπη χώρα 15 με 25 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 23 και 14 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 21 October 1998 - 18:00:09 UTC