Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελπίδες για λύση του προβλήματος χώρο της δημόσιας υγείας.
- Σύσκεψη πρωθυπουργού-οικονομικού επιτελείου για τον πληθωρισμό.
- Πωλήθηκαν τελικά τα ΚΑΕ, σε γαλλική κοινοπραξία.
- Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της Αμαλίας Γκινάκη.
- Ποινική δίωξη εναντίον του 22χρονου ληστή της τράπεζας Εργασίας.
- Εντονη η αντιπαράθεση στους κόλπους της εκκλησίας.
- Νέα ληστεία, σήμερα, σε τράπεζα στο Καλαμάκι. Πέντε εκατ. η λεία.
- Εορταστικές εκδηλώσεις για την 38η επέτειο Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελπίδες για λύση του προβλήματος χώρο της δημόσιας υγείας.

Ελπίδες να σταματήσει η πολυήμερη ταλαιπωρία του κοινού, στο χώρο της δημόσιας υγείας, διαφάνηκαν μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας και αντιπροσωπείας των γιατρών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο για να καθορίσουν τη στάση τους. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρήκαν λύση για το θέμα των εφημεριών. Προηγουμένως η εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου γιατρού που παρεμποδίζει τους ασθενείς να εισέλθουν στα νοσοκομεία. Την εκτίμηση ότι το κράτος βρίσκεται σε αποσύνθεση και χρεωκοπία, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύσκεψη πρωθυπουργού-οικονομικού επιτελείου για τον πληθωρισμό.

Πληθωρισμός και αποκρατικοποιήσεις, ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, στο τέλος του 1999, πράγμα που θα αποτελέσει και το "εισιτήριο" για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και επανέλαβε ότι στον προϋπολογισμό του 1999 δεν θα περιλαμβάνονται νέοι φόροι.

Πωλήθηκαν τελικά τα ΚΑΕ, σε γαλλική κοινοπραξία.

Στην κοινοπραξία της γαλλικής εταιρίας "Σαρέσκο", με τους Ελληνες επιχειρηματίες Σαράντη και Παπαέλληνα, κατακυρώθηκε τελικά η πώληση του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. Η εταιρία θα καταβάλει 3.250 δρχ ανά μετοχή και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 81,6 δισ δρχ. Για ερασιτεχνικούς χειρισμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της Αμαλίας Γκινάκη.

Νέα επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στο νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν γίνεται λόγος για πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω σηψαιμίας, γεγονός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους γιατρούς.

Ποινική δίωξη εναντίον του 22χρονου ληστή της τράπεζας Εργασίας.

Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων, ορισμένα από τα οποία σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του 22χρονου Τρύφωνα Παναγόπουλου, δράστη της αιματηρής ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας στο Μοσχάτο. Στο μεταξύ, φαίνεται να διέφυγε τον κίνδυνο ο 32χρονος τεχνικός του ΣΚΑ`Ι` Λάμπρος Τσακίρης, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Τζάνειου Νοσοκομείου, μετά το σοβαρό τραυματισμό του από το νεαρό ληστή.

Εντονη η αντιπαράθεση στους κόλπους της εκκλησίας.

Τριγμούς στους κόλπους της εκκλησίας έχει προκαλέσει το πόρισμα για τα οικονομικά, στο οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στον Μητσοτπολίτη Θηβών Ιερώνυμο. Ο κ. Ιερώνυμος έστειλε στους ιεράρχες αντιπόρισμα, στο οποίο απαντά λεπτομερώς σε όσα του έχουν προσάψει κατά καιρούς ενώ σχεδιάζει να υποβάλει το σχέδιο μήνυσης εναντίον του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου.

Νέα ληστεία, σήμερα, σε τράπεζα στο Καλαμάκι. Πέντε εκατ. η λεία.

Το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Καλαμάκι ήταν ο στόχος ένοπλου ληστή, ο οποίος, αφού ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, πήρε από τα ταμεία περίπου 5 εκατ.δρχ. και διέφυγε. Ο ληστής καταδιώχθηκε από υπάλληλο της τράπεζας, αλλά κατάφερε να εξαφανιστεί.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 38η επέτειο Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Με τη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, κορυφώθηκαν στη Λευκωσία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 38η επέτειο Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παρέστη σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση της θέσεως που διατύπωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οχι μόνο διαφύλαξε το 2-0 του πρώτου αγώνα, όχι μόνο πήρε άνετα την πρόκριση στον β' γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων, αλλά ο Πανιώνιος χάρισε πολύτιμους βαθμούς στην χώρα μας, περνώντας σαν ``σίφουνας`` από την Φιλανδία και νικώντας με 3-1 την Χάκα στον επαναληπτικό του α' γύρου της διοργάνωσης. Οι ``κυανέρυθροι`` πραγματοποίησαν εντυπωσιακή εμφάνιση και πήραν την μεγάλη νίκη χάρη σε γκολ των Φύσσα (32'), Κούβαλη (45') και Σαπουντζή (56'). Το μόνο που μπόρεσε να κάνει η Χάκα, που μόλις πριν από λίγες ημέρες στέφθηκε πρωταθλήτρια Φιλανδίας, ήταν να μειώσει στο 75' με τον Σάλι.

Και τυπικά ``ενεργοποιήθηκε`` σήμερα η παραίτηση του Λάκη Νικολάου από την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μια παραίτηση που αποτελεί ενα ``χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου`` αφού είχε υποβληθεί από την 1η Αυγούστου με επιστολή του Λ. Νικολάου προς την ENIC. Σε σημερινή του επιστολή, ο πρώην - πλέον- πρόεδρος της ΑΕΚ, τονίζει τα εξής: ``Αποχωρώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ που επί δωδεκάμηνο προσέφεραν αμισθί τις υπηρεσίες τους στο σύλλογό μας. Επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες και ιδιαίτερα τους κ.κ. Νίκο Κατσαρό, Πέτρο Ραβούση, Πατρίκ Κομνηνό, γνωστούς για την πολυετή τους προσφορά στην ιδέα της ΑΕΚ. Τέλος καλώ το φιλαθλο κόσμο της ΑΕΚ να στηρίξει τον πρόεδρο που θα επιλεγεί, τον προπονητή και τους παίκτες, ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουν το δύσκολο δρόμο που οδηγεί στο μεγαλείο της ΑΕΚ``. Στο μεταξύ, εχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον αντικαταστάτη του Νικολάου. Ακούγονται πολλά σενάρια, όμως μια από τις εκδοχές που συζητούνται ιδιαίτερα είναι η επιστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος σε περίπτωση που επανέλθει, αναμένεται να αντικαταστήσει τον προπονητή Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς.

Κατά 10 εκατομμύρια δραχμές πλουσιότερος θα γίνει κάθε παίχτης του Ολυμπιακού, σε περίπτωση που οι ``ερυθρόλευκοι`` νικήσουν στις 21 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ τον Αγιαξ, στον τρίτο αγώνα τους για το τσάμπιονς λιγκ. Αυτό προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας, αφού βάση της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ διοίκησης και παικτών, με την προυπόθεση ότι ο Ολυμπιακός θα ξεπεράσει τους έξι βαθμούς στον Α` όμιλο, κάθε νίκη πριμοδοτείται με 2,5 εκατομμύρια δραχμές και κάθε ισοπαλία με 1,25 εκατομμύρια δραχμές. Αν λοιπόν οι πρωταθλητές νικήσουν τον Αγιαξ θα φτάσουν τους επτά βαθμούς και έτσι θα μπουν στον λογαριασμό τους 6,25 εκατομμύρια δραχμές, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθεί και το πριμ πρόκρισης επί της Ανόρθωσης, που έχει καθορισθεί στα τρία εκατομμύρια.

Σαν ``κεραυνός εν αιθρία`` έπεσε σήμερα στον Κορυδαλλό η είδηση ότι ``χώρισαν οι δρόμοι`` της Προοδευτικής με τον Μάρτιν Κουούζελα. Ο Φιλανδός προπονητής συναντήθηκε το πρωί με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γιάννη Καρρά και μετά από διεξοδική συζήτηση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να λύσουν ``κοινή συναινέσει`` την συνεργασία τους.Χρέη προπονητή ανέλαβε ήδη ο μέχρι τώρα μάνατζερ των ``βυσσινί``, Μάριο Μπόνιτς, ο οποίος προπόνησε τους παίκτες και θα καθήσει στον πάγκο της ομάδας, στο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, που θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Αναβλήθηκαν για τις 18 Νοεμβρίου οι αγώνες των εθνικών μας ομάδων ποδοσφαίρου Ανδρών και Ελπίδων με τις αντίστοιχες της Αλβανίας, που ήταν προγραμματισμένoι να διεξαχθούν 10 Οκτωβρίου στα Τίρανα, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Την απόφαση αυτή πήρε η αρμόδια επιτροπή της UEFA λόγω της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Ανυποχώρητος είναι ο ΣΕΓΑΣ στο θέμα διεξαγωγής του Διεθνούς μίτινγκ Κλειστού Στίβου με την επωνυμία ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'' που θέλει να διοργανώσει 10/2/1999 στο ΣΕΦ, ο Πανελήνιος, ένα από τα παλαιότερα ελληνικά σωματεία και ιδρυτικό μέλος του. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής δήλωσε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί 2ο μίτινγκ στο ίδιο στάδιο την ίδια περίοδο και ακόμη πως η ομοσπονδία είναι αντίθετη στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις αθλητικές εκδηλώσεις.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,25 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,26, γαλλικό φράγκο προς 52,27, λίρα Αγγλίας προς 493,18, ελβετικό φράγκο προς 212,25, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,73, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 213,48, τη λίρα Κύπρου προς 582,65 και την ECU προς 344,49 δραχμές.

Στη δίνη της νέας μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης βρέθηκε σήμερα η Σοφοκλέους ενώ η πώληση των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα απο τις 2 Απριλίου του τρέχοντος έτους και προσέγγισε "επικίνδυνα" το φράγμα των 2000 μονάδων. Εκλεισε στις 2.042, 19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,71%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 41,7 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε κατά 3,08%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει από αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, που αρχικά θα σημειωθούν στα δυτικά και βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στην Πελοπόνησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στο Ιόνιο μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 29 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Τοπική συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 29 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται το βράδυ να βρέξει, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 13 με 25 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 1 October 1998 - 19:00:10 UTC