Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 14/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τεταμένη και σήμερα η ατμόσφαιρα έξω απο τα εξεταστικά κέντρα όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών.
- Σημείο τριβής αλλά και αναγκαίο στοιχείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ο διαγωνισμός, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας.
- Συνεχίζεται και αύριο η απεργία των εργαζομένων στην Ιονική.
- Η ασφάλεια των εργαζομένων και η ενίσχυση της απασχόλησης, βασικός γνώμονας του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.
- Την αμετακίνητη στάση της Ελλάδας στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ
- Στο Φανάρι απο χθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος για συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
- Νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ απο χθές ο Γιάννης Οικονόμου.
- Σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Περιστέρι θα μιλήσει αύριο η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.
- Αναχωρεί σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τεταμένη και σήμερα η ατμόσφαιρα έξω απο τα εξεταστικά κέντρα όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα, τρίτη μέρα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Στο εξεταστικό κέντρο στην Πατησίων, στην Αθήνα, δυνάμεις των ΜΑΤ και ομάδες αδιόριστων εκπαιδευτικών συγκρούστηκαν νωρίς το πρωί. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας αναμένει σήμερα αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής των υποψηφίων στο διαγωνισμό, που χθές έφθασε στο 60%. Το ΑΣΕΠ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, απέκλεισαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού. Ομως κατά του διαγωνισμού αναμένεται να προσφύγουν ο σύλογος των αδιόριστων εκπαιδευτικών και οι υποψήφιοι που δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα λόγω των επεισοδίων.

Σημείο τριβής αλλά και αναγκαίο στοιχείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ο διαγωνισμός, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης σε δήλωσή του στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "ο διαγωνισμός ήταν ομολογουμένως σημείο τριβής αλλά και αναγκαίο στοιχείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Αρσένης αναφέρει οτι τώρα που ο διαγωνισμός περατώνεται και γίνεται ευρύτατα αποδεκτός ως αναγκαίο στοιχείο του εκσυγχρονισμού της παιδείας, ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Συνεχίζεται και αύριο η απεργία των εργαζομένων στην Ιονική.

Συνεχίζεται και αύριο η απεργία στην Ιονική τράπεζα, οι εργαζόμενοι της οποίας πραγματοποιούν τη γενική συνέλευση τους. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Ιονικής κατηγορεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εμπορικής οτι αρνούνται να καλύψουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην τράπεζα. Αύριο, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με θέμα τις ποινικοποιήσεις των απεργιών.

Η ασφάλεια των εργαζομένων και η ενίσχυση της απασχόλησης, βασικός γνώμονας του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ οτι προωθείται νομοσχέδιο που ανοίγει νέα μέτωπα στα εργασιακά θέματα, δήλωσε οτι όσοι προαναγγέλλουν μέτωπα και αναταραχές ή επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας στους εργαζόμενους θα διαψευσθούν. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και θα ρυθμίζει τις σχέσεις αυτές με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Την αμετακίνητη στάση της Ελλάδας στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ

Την αμετακίνητη στάση της Ελλάδας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ, με τον οποίο συναντήθηκε χθές στο Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν οτι στη διάρκεια της Συνόδου, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για άρση του βέτο στο Χρηματοδοτικό Πρωτοκόλλο Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας. Ωστόσο η Γαλλία προτίθεται να ζητήσει στο Κάρντιφ την επανεξέταση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα αναμένεται να αντιδράσει έντονα και όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο BBC, πολύ πιθανόν να μην προχωρήσει σε παραγγελία αγοράς 40 γαλλικών Μιράζ.

Στο Φανάρι απο χθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος για συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ελληνική Εκκλησία είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει στο Φανάρι, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Βαρθολομαίο. Ο κ. Χριστόδουλος έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο δήλωσε ότι η Ελληνική Εκκλησία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ένα καλύτερο αύριο της ανθρωπότητας.

Νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ απο χθές ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι από χθές ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο οποίος κατέφερε συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου του Ευτύχη Βαρδουλάκη, στο πλαίσιο του 4ου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιείται στην Πάτρα. Το σύνεδριο της ΟΝΝΕΔ ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Περιστέρι θα μιλήσει αύριο η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Στο νομό Αχαϊας θα περιοδεύσει την Πέμπτη η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Γεωργίου. Αύριο η κυρία Παπαρήγα θα είναι η κεντρική ομιλίτρια στην ανοιχτή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Περιστέρι.

Αναχωρεί σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της, αναχωρεί σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καλύτερος μέχρι στιγμής αγώνας του Μουντιάλ έγινε στην Ναντ, όπου η Νιγηρία, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, επικράτησε με 3-2 της Ισπανίας, για τον Δ' όμιλο της διοργάνωσης. Ακόμη, σε αγώνα για τον Ε' όμιλο, η Ολλανδία και το Βέλγιο έμειναν στο 0-0, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου, το Μεξικό επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και παρά το γεγονός ότι δυσκολεύθηκε, νίκησε την Νότιο Κορέα με 3-1.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε χθές 11 Αγγλους φιλάθλους στο λιμάνι του Καλέ για πρόκληση ζημιών σε κατάστημα της περιοχής. Οι Αγγλοι κρατήθηκαν για αρκετές ώρες στο αστυνομικό τμήμα και μετά τη σχετική ανάκριση απαγγέλθηκαν σε δύο από αυτούς οι κατηγορίες για φθορά ξένης περιουσίας. Ολοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη Μασσαλία, όπου θα παρακολουθήσουν τη Δευτέρα το παιχνίδι της εθνικής Αγγλίας με την Τυνησία.

Η πρωταθλήτρια μας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, Χριστίνα Κοκκότου κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μέτρα βάδην, αφού κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των Βαλκανικών Αγώνων, που διεξάγονται στο Βελιγράδι, κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στους ίδιους αγώνες, ο ακοντιστής μας Δημήτρης Πολυμέρου πήρε την πρώτη θέση.

Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, σε αγώνα που έδωσε στο κλειστό γυμναστήριο της Λαμίας, για το παγκόσμιο λιγκ, έχασε από την αντίστοιχη της Ιταλίας με 3-1. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εθνική μας που αγωνίσθηκε με πολλές ελλείψεις, κέρδισε σετ από τους Ιταλούς μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια. Αντίθετα, η εθνική γυναικών σε αγώνα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νίκησε στα Σκόπια την ομάδα της ΠΓΔΜ με 3-0 και ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση στα τελικά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,61 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,87, γαλλικό φράγκο προς 51,57, λίρα Αγγλίας προς 510,24, ελβετικό φράγκο προς 209,09, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 216,72, τη λίρα Κύπρου προς 585,22 και την ECU προς 341,14 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται σήμερα στη βορειοανατολική Ελλάδα, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σήμερα σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 19 έως 29 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 16 June 1998 - 0:45:27 UTC