Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τον έλεγχο των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζήτησε ο Βενιζέλος.
- Αύριο η απόφαση για την προσφυγή της Ιονικής κατά της ΓΣΕΕ.
- Σε παρεξήγηση οφείλεται ο θόρυβος μετά την ομιλία Χριστόδουλου.
- Ελπίδες για το πρόβλημα των σκουπιδιών στον Πειραιά.
- Σκληρή γλώσσα για μερίδα συνδικαλιστών, χρησιμοποίησε ο Αρσένης.
- Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου από το τηλέφωνο.
- Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες στα Σπάτα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τον έλεγχο των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζήτησε ο Βενιζέλος.

Τον έλεγχο των Μαρμάρων του Παρθενώνα από διεθνή επιστημονική επιτροπή, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού τους πριν από 60 χρόνια, ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας παράλληλα εκ νέου το αίτημα επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα. Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε οι Βρετανοί επενέβησαν καταστροφικά στα Μάρμαρα, ενώ το Βρετανικό Μουσείο απέκρυψε το γεγονός.

Αύριο η απόφαση για την προσφυγή της Ιονικής κατά της ΓΣΕΕ.

Αύριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του πρωτοδικείου επί της προσφυγής της διοίκησης της Ιονικής κατά της ΓΣΕΕ, για την κάλυψη που παρέχει στους απεργούς. Στο δικαστήριο δεν εμφανίσθηκε εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, η οποία αποφάσισε συλλαλητήριο για την Πέμπτη το απόγευμα. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην τράπεζα, στη γενική συνέλευσή τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με διαφορετικά αιτήματα.

Σε παρεξήγηση οφείλεται ο θόρυβος μετά την ομιλία Χριστόδουλου.

Σε παρεξήγηση των δηλώσεων του κ.Χριστόδουλου, από μερίδα του Τύπου, απέδωσε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, το θόρυβο γύρω από την ομιλία του προκαθήμενου της Εκκλησίας περί κυβερνώντων και ότι ο ίδιος δεν πηγαίνει για εθνάρχης ή πρωθυπουργός. Το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου είναι σεβαστό στους πολίτες και τις αρχές που του αποδίδουν τις οφειλόμενες τιμές, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελπίδες για το πρόβλημα των σκουπιδιών στον Πειραιά.

Ελπίδες ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τους συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών στο Πειραιά, διαγράφονται, μετά τη συνάντηση του δημάρχου με το ΑΣΕΠ, το οποίο άφησε ανοιχτό παράθυρο για μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δήμου. Πάντως το θέμα με τα σκουπίδια, εκτός από τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει για τη δημόσια υγεία, εξελίχθηκε και σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου Πειραιά και του υπουργείου Εσωτερικών.

Σκληρή γλώσσα για μερίδα συνδικαλιστών, χρησιμοποίησε ο Αρσένης.

Σκληρή γλώσσα για μερίδα συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ο κ.Αρσένης έκανε λόγο για ορισμένους που θέλουν να καταλύσουν το κράτος και πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και ότι το κράτος δεν θα δεχθεί πράξεις βίας και θα προστατεύσει τη διαδικασία.

Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου από το τηλέφωνο.

Και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου θα μπορούν να παραγγέλνουν τηλεφωνικώς οι πολίτες, από τις 30 Ιουνίου μέσω του γνωστού πλέον τηλεφώνου 1502. Υπάλληλοι του ΟΤΕ θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση και ο πολίτης θα χρεώνεται με 260 δρχ για την αίτηση και 300 για την παραλαβή της συστημένης επιστολής από τα ΕΛΤΑ.

Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες στα Σπάτα.

Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων τροχαίου δυστυχήματος στα Σπάτα. Στη Σαλαμίνα, ένα δίχρονο αγοράκι βρήκε τραγικό θάνατο, όταν διέφυγε για λίγο της προσοχής της μητέρας του και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Στην ίδια περιοχή, μια μοτοσυκλέτα ξέφυγε από την πορεία της, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 28χρονος Απόστολος Βακάλης και να τραυματιστεί ο φίλος του Τάσος Σαλταμάνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέρμα τα ψέματα! Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, που συγκινεί δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλες τις γωνιές της γης, αρχίζει, απόψε το βράδυ με τη σούπερ θεαματική τελετή έναρξης και αύριο το απόγευμα το αγωνιστικό μέρος, με τον αγώνα Βραζιλίας-Σκωτίας. Ολοι ελπίζουν να γίνει ένα καλύτερο τουρνουά από αυτά των τελευταίων ετών, καθώς μετά το 1982 το θέαμα, οι συγκινήσεις και η εμφάνιση πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών μειώθηκε αισθητά. Φαβορί για μία ακόμα φορά οι γνωστές υπερδυνάμεις: Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Αργεντινή και μαζί οι δυνατοί Αγγλοι, οι φορμαρισμένοι Ολλανδοί και φυσικά οι γηπεδούχοι Γάλλοι, που έχουν ίσως την καλύτερη μεσαία γραμμή. Οι εκπλήξεις θα περιοριστούν, όπως όλα δείχνουν, στην πρώτη φάση, το πολύ μέχρι τους οχτώ... Αστέρια που μπορεί να λάμψουν πολλά, πέρα από τους Ρονάλντο, Ντελ Πιέρο, Ζιντάν, Μπατιστούτα, Σίρερ και Κλάιφερτ υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να γραφτούν με χρυσά γράμματα σ'αυτό το Μουντιάλ. Η Ελλάδα, για μία ακόμα φορά απούσα, θα περιοριστεί στο να παρακολουθήσει τηλεοπτικά το μεγάλο αθλητικό γεγονός, που θα μεταδώσει η ΕΡΤ.

Εκπληκτοι έμειναν οι φίλοι του τριφυλλιού από την εντυπωσιακή κίνηση του Βαρδινογιάννη να αποκτήσει το διεθνή Κροάτη μέσο, που πέρυσι αγωνίζονταν στη Νάπολη, Ασάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται με την αποστολη της εθνικής του ομάδας στη Γαλλία για το Μουντιάλ. Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο τριών χρόνων και η μεταγραφή του θα κοστίσει ένα δις δρχ.

"Τέρμα τα γκάζια" πάτησε ο Σκωτσέζος οδηγός Κόλιν Μακρέι, στις τρεις τελευταίες ειδικές διαδρομές και κέρδισε το 45ο ράλι Ακρόπολις. Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχία του, αφού είχε κερδίσει το 43ο ράλι το 1996. Εξάλλου τη 2η θέση πήρε ο Γάλλος Ντιντιέ Οριόλ και την 3η ο Φινλανδός Γιούχα Κάνκουνεν, ενώ καλύτερος Ελληνας αναδείχθηκε ο Λεωνίδας Κύρκος, που πήρε την 8η θέση.

Για τρία ακόμα χρόνια θα είναι στον Ολυμπιακό ο Τάρλατς, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Κόκκαλη. Στο συμβόλαιο του ψηλού Σέρβου παίχτη υπάρχει όρος με τον οποίο μένει ελεύθερος τον τρίτο χρόνο, μόνο για να αγωνιστεί στο ΝΒΑ και τους Σικάγο Μπουλς.

Ο Παναγιώτης Φασούλας είπε τελικά το πολυπόθητο "ναί" και θα ενισχύσει την εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει 29/7 με 9/8 στην Αθήνα. Το παρών θα δώσει και ο Φάνης Χριστοδούλου, ενώ στην αρχική λίστα των 19 παικτών βρίσκονται ο ομογενής σέντερ της ΑΕΚ, Ιάκωβος Τσακαλίδης, ο Γιώργος Μπαλογιάννης του ΠΑΟΚ και ο Γιώργος Λημνιάτης του Παπάγου.

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες παραμονής στον ΠΑΟΚ του αρχηγού του Νίκου Μπουντούρη, μετά από εννιά χρόνια παρουσίας στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο διεθνής γκάρντ, δεν βρήκε ικανοποιητικές τις προτάσεις του συλλόγου του και τώρα είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια από τις προτάσεις που του έγιναν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο παίκτης έχει προτάσεις από την Κίντερ Μπολόνια, αλλά και μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες των Αθηνών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 305,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,83, γαλλικό φράγκο προς 51,24, λίρα Αγγλίας προς 498,95, ελβετικό φράγκο προς 206,95, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,44, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,73, τη λίρα Κύπρου προς 584,64 και την ECU προς 338,55 δραχμές.

Με συγκρατημένη άνοδο 0,69% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στις 2580,55 μονάδες, αν και στην αρχή σημείωνε άνοδο μεχρι και 1,70%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,3 δισ. δρχ. Με άνοδο 0,96% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ στα ηπειρωτικά το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 33 βαθμούς και στα νησιά 19 με 30 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 32 και 19 με 31 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 9 June 1998 - 19:00:13 UTC