Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το Μάιο στις Βρυξέλλες το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης.
- Αύριο θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Δηλώσεις Δ.Ρέππα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.
- Ευθύνες στο Ραούφ Ντεκτάς επέρριψε ο Χόλμπρουκ.
- Την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις σε Λύκεια και Γυμνάσια.
- Με κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων απειλούν οι καθηγητές.
- Προφυλακίστηκε η 27χρονη από το Ελατοχώρι Ιωαννίνων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Μάιο στις Βρυξέλλες το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης.

Εντός του Μαϊου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να συμμετάσχει η χώρα μας στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ, το 2001. Εντός των προσεχών 45 ημερών θα κατατεθούν στη βουλή τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις και παράλληλα, θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η χώρα μας θα προλάβει τελικά το τρένο της Ευρώπης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πληθωρισμό και το δημόσιο έλλειμμα.

Αύριο θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και την Τετάρτη τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Πέμπτη ο κ.Σημίτης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Για εθνική αποτυχία κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ ο πρόεδρός της Κώστας Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη αύριο στο Ζάππειο. Για διπλή αποτυχία μιλάει και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα.

Δηλώσεις Δ.Ρέππα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας οριοθετούνται από το Σύνταγμα και τους νόμους και ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους αντιμετωπίζεται με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο από το Σύνταγμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και το νέο ρόλο της Ευρώπης. Ο καθένας ασκεί τις αρμοδιότητές του στο δικό του χώρο, πρόσθεσε ο κ.Ρέππας και δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ευθύνες στο Ραούφ Ντεκτάς επέρριψε ο Χόλμπρουκ.

Ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς για τη μη επνέναρξη του διαλόγου στην Κύπρο, επέρριψε εμμέσως ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού. Ο κ.Χόλμπρουκ παραδέχθηκε ότι οι αξιώσεις του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και το παγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου, έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά σημείωσε πως η επίσκεψή του δεν απέτυχε, κάνοντας λόγο για προσωρινό σοβαρό αδιέξοδο.

Την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις σε Λύκεια και Γυμνάσια.

Στις 29 Μαϊου θα λήξει το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου, ενώ το διδακτικό έτος για τα δημοτικά θα λήξει στις 15 Ιουνίου. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παιδείας κ.Ανθόπουλος και απέδωσε σε κύκλους που έχουν στόχο να πλήξουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τις διαδόσεις ότι πρόκειται να συντομευθεί ο χρόνος λήξης των μαθημάτων.

Με κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων απειλούν οι καθηγητές.

Επεισόδια δημιούργησαν στη Νομαρχία Αττικής, αδιοριστοι καθηγητές που διαμαρτύρονται στο διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Δεκάδες καθηγητές εμπόδισαν συναδέλφους τους να υποβάλουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό και έκαψαν αιτήσεις μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας. Οι καθηγητές απειλούν με κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων.

Προφυλακίστηκε η 27χρονη από το Ελατοχώρι Ιωαννίνων.

Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή, η 27χρονη Ευαγγελία Βλαχιώτη, από το Ελατοχώρι Ιωαννίνων, η οποία κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το μόλις 20 μηνών αγοράκι της, Γιάννη, επειδή δεν άντεχε το κλάμα του. Η Βλαχιώτη, που όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, είναι έγκυος δυο μηνών, οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από μία πολύ καλή εμφάνιση, ο ΠΑΟΚ νίκησε εύκολα τον Ολυμπιακό με 56- 50 στο Αλεξάνδρειο, καθώς οι ερυθρόλευκοι ποτέ δεν απείλησαν ουσιαστικά τους γηπεδούχους, που αγωνσίστηκαν χωρίς σκοπιμότητες και με αρκετό θέαμα στο παιχνίδι τους ισοφαρίζοντας σε 1-1 τις νίκες, στην ημιτελική σειρά των πλέι-οφς του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Ετσι, η πρόκριση στον τελικό, που ισοδυναμεί με αυτόματη συμμετοχή στην επόμενη Ευρωλίγκα, θα κριθεί στον τρίτο και τελευταίο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, που θα γίνει την Τετάρτη στο ΣΕΦ.

Σφορδή επίθεση εναντίον του πρώην προεδρου της, Γ.Καρρά, εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου της Προοδευτικής, σχετικά με τον αγώνα ΑΕΚ-Αθηναϊκού 1-1, την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια. "Εκεί κατάντησαν την ΑΕΚ. Να δίνει βαθμούς..." είχε πει ο Καρράς αναφερόμενος, φυσικά, στους διοικούντες της ΑΕΚ, η αντίδραση των οποίων ήταν άμεση και δριμύτατη. "Είναι σίγουρο ότι ο κ. Καρράς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια με το να κάνει σχόλια και κρίσεις για το άτυχο αποτέλεσμα με τον Αθηναϊκό. Εξάλλου, οι σημερινοί διοικούντες της ΑΕΚ δεν είναι περιστασιακοί Ενωσίτες, που ήλθαν στο σύλλογο για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα".

Για ομάδα ψάχνει πάλι ο Αλέφαντος. Η διοίκηση του Εθνικού ανακοίνωσε ότι ο προπονητής για λόγους υγείας δεν ακολούθησε την αποστολή στο Ηράκλειο, για τον αγώνα με τον ΟΦΗ. Επίσης, για τους ίδιους λόγους δεν μπορεί να συνεχίσει τη συνεργασία του με την πειραϊκή ΠΑΕ. Στο μεταξύ, την προπόνηση της ομάδας ανέλαβε μέχρι το τέλος της περιόδου ο Ιωακειμίδης.

Μεγαλώνει η αγωνία σχετικά με το ποιά ομάδα θα κατακτήσει φέτος τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας βόλεϊ των ανδρών. Το συγκρότημα του Μοντάλι, στον τέταρτο αγώνα για την τελική φάση της διοργάνωσης που έγινε στο κλειστό γήπεδο της Γλυφάδας, επικράτησε με 3-0 της Ορεστιάδας και ισοφάρισε σε 2-2 τις μεταξύ τους συναντήσεις. Ο πέμπτος αγώνας ανάμεσα στην Ορεστιάδα και τον Ολυμπιακό θα γίνει την Τετάρτη στην ακριτική πόλη.

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Α.Φούρας κόβοντας πλέον οποιαδήποτε σχέση της ΕΠΑΕ με τις ΠΑΕ, όσον αφορά στο ποσοστό που παίρνουν από το ΠΡΟ-ΠΟ. Ετσι, σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο κ. Φούρας, το ποσοστό από τις εισπράξεις του ΠΡΟ-ΠΟ, το οποίο παίρνουν οι ομάδες Α', Β' και Γ' εθνικής, θ' αποδίδεται εφεξής απ' ευθείας από τον ΟΠΑΠ στις ΠΑΕ, ενώ στην ΕΠΑΕ μόνο το ποσοστό της, που είναι 0, 5%.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 315,11 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,42, γαλλικό φράγκο προς 52,58, λίρα Αγγλίας προς 525,24, ελβετικό φράγκο προς 210,96, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,80, τη λίρα Κύπρου προς 601,89 και την ECU προς 348,72 δραχμές.

Ιδιαίτερα "νευρική" παρουσιάστηκε η χρηματιστηριακή αγορά την επομένη της ιστορικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις προκάλεσαν αρχικά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και ο δείκτης άνοιξε με άνοδο που προσέγγιζε το 4%. Στη συνέχεια, όμως, παρατηρήθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις απο επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα και ο δείκτης στο μέσο των συναλλαγών κατέγραφε απώλειες μέχρι και 2,5% οι οποίες όμως στο τέλος μειώθηκαν σημαντικά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2602,82 μονάδες με πτώση 0,71%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 80,4 δισ. δρχ. Μεγάλη άνοδο έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σημείωσε σήμερα η δραχμή. Ενισχύθηκε κατά 1,76% έναντι του δολαρίου, κατά 1,95% σε σχέση με τη στερλίνα, σημείωσε άνοδο 1,26% ως προς το μάρκο και άνοδο 1,23% έναντι της ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη βορειοδυτική και νοτιοανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 25 και στο Αιγαίο 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 23 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 22 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 4 May 1998 - 18:00:18 UTC