Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/04/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πενθεί η Ελλάδα τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.
- Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νσ για τις εργασιακές σχέσεις.
- Η ΓΣΕΕ απέρριψε τις προτάσεις της εργοδοσίας ως απαράδεκτες.
- Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης για Στέιτ Ντιπάρνμεντ.
- Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Μαθητές στη Ρόδο γλεντούσαν με ηρωίνη, κοκαϊνη και... ναργιλέ!
- Τρεις ένοπλες ληστείες σήμερα στην Αθήνα.
- Προφυλακίστηκε ο Ζαχαρίας Βιβιλάκης.
- Ελληνας καθηγητής ανέλαβε αντιπρύτανης στο Σίτι του Λονδίνου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πενθεί η Ελλάδα τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

Τετραήμερο δημόσιο πένθος αποφάσισε η κυβέρνηση για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, το σκήνωμα το οποίου έχει εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προκύνημα στη Μητρόπολη. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα δημοσία δαπάνη και θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους. Στις 28 Απριλίου θα συνεδριάσει στη Μητρόπολη η ιεραρχία της εκκλησίας για να εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου, ενώ εκατοντάδες κόσμου προσέρχονται στη Μητρόπολη για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής.

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νσ για τις εργασιακές σχέσεις.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο, το οποίο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τα κυριότερα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης σε περιοχές με μεγάλη ανεργία.Παράλληλα προωθείται ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την απασχόληση νέων κάτω των 28 ετών. Σε πρώτη φάση θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα περίπου 50.000 νέοι.

Η ΓΣΕΕ απέρριψε τις προτάσεις της εργοδοσίας ως απαράδεκτες.

Παραμένει το χάσμα μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, μετά και την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές. Η ΓΣΕΕ απέρριψε ως απαράδεκτες και προκλητικές τις εναλλακτικές προτάσεις της εργοδοσίας για σύναψη μονοετούς συμφωνίας με αυξήσεις 2+2% και διορθωτικό ποσό για πληθωρισμό πάνω από 4%, ή διετούς με αυξήσεις 2,5+1,5% και διορθωτικό ποσό πάνω από 3,5%. Από την πλευρά τους οι εργοδότες δήλωσαν ότι εξήντλησαν όλα τα περιθώρια αυξήσεων.

Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης για Στέιτ Ντιπάρνμεντ.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρνμεντ, που έκανε λόγο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της βουλής στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στους δημόσιους άνδρες της Ελλάδας το πως θα υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον, τόνισε ο υπουργός Τύπου, σημειώνοντας ότι ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει είναι ο ελληνικός λαός

Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι αναγνωρίστηκε ο μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη και έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή.

Μαθητές στη Ρόδο γλεντούσαν με ηρωίνη, κοκαϊνη και... ναργιλέ!

Σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών είχαν μετατρέψει ξενοδοχείο της Ρόδου, μαθητές τριών λυκείων της Αθήνας, που είχαν πάει εκδρομή στο νησί. Οι αστυνομικοί που έκαναν έρευνες στο ξενοδοχείο βρήκαν μικροποσότητες κοκκαίνης, ηρωίνης, μια ζυγαριά ακριβείας, σύριγγες και ένα...ναργιλέ. Μάλιστα ένα από τα παιδιά δήλωσε ότι αγόρασε την ηρωίνη στην Αθήνα από έναν Αλβανό, έτσι απλά για να τη δοκιμάσει.

Τρεις ένοπλες ληστείες σήμερα στην Αθήνα.

Τρεις ένοπλες ληστείες, δύο σε τράπεζες και μία σε πρατήριο τσιγάρων έγιναν σε διάστημα μόλις διόμιση ωρών στην Αθήνα. Στόχοι ήταν η εθνική τράπεζα στα Ανω Πετράλωνα και η Ιονική στο Μενίδι, απ' όπου οι δράστες πήραν 1,5 και 11 εκατομμύρια δρχ αντίστοιχα. Αλλος δράστης πυροβόλησε δύο φορές εναντίον πρατηριούχου τσιγάρων στο Βύρωνα, από τον οποίο πήρε 500 χιλιάδες δρχ. Μια ακόμη ληστεία σε βάρος της τράπεζας Πίστεως στην Κυψέλη, απετράπη, όταν αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας, αντελήφθη τον επίδοξο ληστή και τον συνέλαβε.

Προφυλακίστηκε ο Ζαχαρίας Βιβιλάκης.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 35χρονος Ζαχαρίας Βιβιλάκης, δακτυλικό αποτύπωμα του οποίου εντοπίστηκε σε εκρηκτικό μηχανισμό που δεν εξερράγη στα γραφεία της ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ. Εναντίον του Βιβιλάκη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Ελληνας καθηγητής ανέλαβε αντιπρύτανης στο Σίτι του Λονδίνου.

Ο Ελληνας καθηγητής Κώστας Γραμμένος ανέλαβε αντιπρύτανης στο πανεπιστήμιο του Σίτι του Λονδίνου. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά που στη θέση αυτή τοποθετείται μη Βρετανός πανεπιστημιακός. Στον καθηγητή Γραμμένο αναγνωρίζεται η δημιουργία μέσα στο πανεπιστήμιο, το1983, του τμήματος Ναυτιλίας, Χρηματοδότησης και Βιομηχανίας,το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διεθνές κέντρο έρευνας στους τομείς αυτούς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον ουρανό με τ'άστρα προσφέρει η ΑΕΚ στον Κωστή, για να μη χωρίσουν, καθώς οι σειρήνες της Ισπανίας έχουν ξελογιάσει το διεθνή επιθετικό. Εξακόσια εκατ. δρχ για τετραετές συμβόλαιο πρότεινε ο πρόεδρος Λάκης Νικολάου, αλλά ο παίχτης ζήτησε λίγες ημέρες για να το σκεφτεί... Ωστόσο, ο προβληματισμός των φίλων, αλλά και της διοίκησης της Ενωσης είναι μεγάλος, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αγιαξ ενδιαφέρεται για τον Νικολαϊδη, η Ρεάλ για τον Ατματζίδη, ενώ πρόταση από ευρωπαϊκή ομάδα έχει και ο Κασάπης. Πάντως, τα περιθώρια για την ΑΕΚ στενεύουν και στην αναζήτηση προπονητή, καθώς τα μεγάλα ονόματα, που έχει στη λίστα της η διοίκηση, δεν καλοβλέπουν τον ερχομό τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως δεύτερης κατηγορίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσα σ' ένα μήνα το αργότερο θα έχουν γίνει οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΑΕ, με επικρατέστερους για την προεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αλαμάνο και το Συναδινό. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Στέλιος Σφακιανάκης, υπέβαλε σήμερα εγγράφως την παραίτησή του, μετά από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν χθές 12 ΠΑΕ, ενώ πρόκειται να παραιτηθούν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης. Παράλληλα, με εντολή του υφυπουργού Αθλητισμού, "ράμπο" της εφορίας διενεργούν οικονομικό έλεγχο στην ΕΠΑΕ.

Η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα γιά πρώτη φορά στην ιστορία της την "έξοδο" της στην Ευρώπη. Το συγκρότημα του Καλαφατάκη, επικράτησε με 80-68 του Αρη στη Μίκρα και συμπλήρωσε δύο νίκες έναντι καμίας των "κιτρίνων". Οι κρητικοί στο πρώτο ματς είχαν επικρατήσει του Αρη με 80-55.

Πολύ κοντά στην απόκτηση του νεαρού διεθνή με την εθνική ελπίδων Λάκη, βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι σχετικές επαφές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και απομένει ο καθορισμός των οικονομικών, αλλά και των έμψυχων ανταλλαγμάτων. Μεταξύ των παικτών που θα δοθούν στον Πανηλειακό ως αντάλλαγμα γιά την παραχώρηση του νεαρού μεσοεπιθετικού, είναι και δύο από τους Γκόγκιτς, Βαρεσάνοβιτς, Μπάντοβιτς και Κόντη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 322,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 177,12, γαλλικό φράγκο προς 52,85, λίρα Αγγλίας προς 540,22, ελβετικό φράγκο προς 213,30, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,94, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,09, τη λίρα Κύπρου προς 607,57 και την ECU προς 351,48 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2158,12 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης ξεπέρασε και το φράγμα των 2200 μονάδων και σημείωνε άνοδο 2,10%. Στη συνέχεια, όμως, η αγορά παρουσίασε σημάδια κοπώσεως, επεκράτησαν οι πωλητές με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να έχει απωλέσει τα αρχικά κέρδη. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 4,59%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 57,1 δισ. δρχ. Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε σήμερα η δραχμή έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο ζεστός και υγρός καιρός, ενώ δεν θα λείψουν και οι τοπικές ομίχλες σ'όλη τη χώρα. Για αύριο λοιπόν προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και πρόσκαιρες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 24 βαθμούς, στο δυτικά 16 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα 15 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη το θερμόμετρο και πάλι θα δείξει 32 βαθμούς. Συννεφιά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το πρωί, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 16 με 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 10 April 1998 - 18:00:14 UTC