Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κατά 14% υποτιμήθηκε η δραχμή.
- Διάγγελμα του πρωθυπουργού.
- Εντονες αντιδράσεις απο αντιπολίτευση.
- Ανοικτές οι εφορίες και το απόγευμα.
- Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου.
- Απαγωγή Κυπρίων ψαράδων.
- Ο Καραμανλής βγαίνει απο το νοσοκομείο.
- Καβάλα - 29ο συνέδριο ΓΣΕΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλου κυπελούχων στο βόλεϊ αγωνίζεται σήμερα η ομάδα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την ιταλική Κούνεο.
- Η ΑΕΚ κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 1-0.
- Με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ολοκληρώνονται σήμερα οι αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατά 14% υποτιμήθηκε η δραχμή.

Την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος αποφάσισε η Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δραχμή να υποτιμηθεί κατά 14%, έναντι του ECU και η νέα ισοτιμία της με την ευρωπαϊκή μονάδα καθορίστηκε στις 357 δραχμές. Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων και θα υποβάλει το ταχύτερο δυνατό ενα νέο ενημερωμένο πρόγραμμα σύγκλισης.

Διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο διάγγελμά του χθες το βράδυ ζήτησε τη στήριξη ολόκληρου του λαού, προκειμένου - όπως ειπε - να μετατραπεί η σχετική απόφαση για τη δραχμή σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Η συμμετοχή της δραχμής, τόνισε, στο σύστημα αυτό έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πρόσθεσε οτι με αυτή την ισοτιμία θα ενταχθεί η Ελλάδα το 2001 στην ΟΝΕ. Το μεσημέρι ο Γιάννος Παπαντωνίου, θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων, που θα συνοδεύσει την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής.

Εντονες αντιδράσεις απο αντιπολίτευση.

Ωστόσο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη δραχμή προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ τόνισε οτι έπεσαν οι μάσκες και οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι, ενω πληρώνουμε, όπως σημείωσε, την ανικανότητα, την ατολμία και την εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επεσήμαναν ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ανοικτές οι εφορίες και το απόγευμα.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει μια σιωπηρή παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την Παρασκευή. Σήμερα τα κεντρικά ταχυδρομεία θα είναι ανοικτά για την παραλαβή των δηλώσεων, ενω οι εφορίες αύριο και την Τρίτη, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα είναι ανοικτές απο τις 8 το πρωί εως τις 8 το βράδυ.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουν κανονικά στις 31 Μαρτίου, δήλωσε απο το Εδιμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Ραουφ Ντενκτάς απέρρψε τν πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, τόνισε οτι η κατοχή της βόρειας Κύπρου απο την Τουρκία αποτελεί ενα σοβαρό εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαγωγή Κυπρίων ψαράδων.

Οι αρχές της Κύπρου και των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους με τα τουρκικά στρατεύματα στα κατεχόμενα για την απελευθέρωση των δυο Ελληνοκυπρίων ψαράδων, οι οποίοι απήχθησαν χθες απο Τούρκους στρατιώτες, ενω ψάρευαν. Οι Τούρκοι τους μετέφεραν στο κατεχόμενο λιμάνι τις Αμμοχώστου.

Ο Καραμανλής βγαίνει απο το νοσοκομείο.

Βγαίνει το μεσημέρι απο το Ιατρικό Κέντρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση τένοντος στο δεξί πόδι. Θα παραμείνει στο σπίτι του για περίπου μια εβδομάδα για αποθεραπεία και στη συνέχεια θα επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του.

Καβάλα - 29ο συνέδριο ΓΣΕΕ.

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Καβάλα οι εργασίες του 29ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Χθες ομάδα 40 περίπου αναρχικών δημιούργησε επεισόδιο και επιτέθηκε σε συνέδρους με αυγά, μπουκάλια και ξύλα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλου κυπελούχων στο βόλεϊ αγωνίζεται σήμερα η ομάδα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την ιταλική Κούνεο.

Στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλου κυπελούχων στο βόλεϊ αγωνίζεται το απόγευμα η ομάδα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την πανίσχυρη ιταλική Κούνεο. Χθες οι ερυθρόλευκοι νίκησαν εύκολα την πορτογαλική Καστέλο Ντα Μάϊα με 3-0 σετ, ενω η ιταλική ομάδα κέρδισε με 3-0 την ισπανική Γκράντ Κανάρια.

Η ΑΕΚ κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 1-0.

Συνεχίζονται στις 4 το απόγευμα οι αγώνες για την 25η αγωνιστική στο ποδόσφαιρο της Α εθνικής κατηγορίας. Ειδικότερα θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: Ολυμπιακός - Καβάλα, Σκόντα Ξάνθη - Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ - Ιωνικός, Βέροια - Καλαμάτα, Παναχαϊκή - Εθνικός Πανηλειακός - ΟΦΗ και Προοδευτική - Ηρακλής. Αύριο θα γίνει το παιχνίδι Απόλλων - Αθηναϊκός. Χθες η ΑΕΚ κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 1-0.

Με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ολοκληρώνονται σήμερα οι αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ.

Με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ολοκληρώνονται σήμερα οι αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ. Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 6.30 και θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση του Αντέννα. Χθες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηράκλειο - Παναθηναϊκός 79-80, Περιστέρι - Παπάγου 66- 56, Σπόρτιγκ - Λάρισα 69-58, Ηρακλής - Πανιώνιος 77-81, Απόλλων Πατρών - Δάφνη 86-79 και ΑΕΚ - Αρης 64-55.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,52, γαλλικό φράγκο προς 47,88, λίρα Αγγλίας προς 487,62, ελβετικό φράγκο προς 197,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,09, τη λίρα Κύπρου προς 548,74 και την ECU προς 321,32 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί και από το απόγευμα θυελλώδεις και τοπικά στα κεντρικά και νότια πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 8, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 13 και στο Αιγαίο 5 με 12 βαθμούς. Συννεφιά με βροχή το απόγευμα, θα έχει στην Αττική ασθενείς, με μέτριους ανέμους, οι οποίοι αργότερα θα γίνουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 5 με 12 βαθμούς. Βροχή θα εκδηλωθεί και στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 1 με 7 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 15 March 1998 - 7:30:44 UTC