Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε ύφεση η ένταση στο αγροτικό. Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες Θεσσαλονίκης και Θράκης. Ανοιχτοί οι εθνικοί δρόμοι.
- Απορρίπτει ο Θεόδωρος Πάγκαλος την τουρκική πρόταση για εφ'όλης της ύλης διάλογο και καλεί την Αγκυρα να προσφύγει στη Χάγη.
- Επισπεύδονται οι διαδικασίες εξυγίανσης της Ολυμπιακής, συνεχίζεται το χάος με τις πτήσεις.
- Παρέμβαση και στον ιδιωτικό τομέα προαναγγέλει ο Γ. Παπαντωνίου και ανακοίνωσε ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
- Σε εφαρμογή η εθνική λίστα για τις μεταμοσχεύσεις, μέσω της οποίας γίνεται η επιλογή των υποψηφίων ληπτών.
- Προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, αλλά το σύνολο των ψηφοφόρων προβλέπει εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
- Από δυο χωριά έχουν γίνει οι κάτοικοι δύο κοινοτήτων στη Φλώρινα, που επεισοδιακώς διεκδικούν έκταση 3.500 στρεμμάτων.
- Μέχρι την Παρασκευή θα υπολειτουργούν τα νοσοκομεία της Αττικής. Την Τετάρτη 24ωρη απεργία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ύφεση η ένταση στο αγροτικό. Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες Θεσσαλονίκης και Θράκης. Ανοιχτοί οι εθνικοί δρόμοι.

Αποκλιμακώνεται η ένταση στον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες του Εβρου ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζονται και οι συνάδελφοί τους της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, φάνηκαν διαλλακτικοί καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει όποια από τα αιτήματά τους αυτή κρίνει. Ανοιχτοί παραμένουν όλοι οι εθνικοί δρόμοι και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Απορρίπτει ο Θεόδωρος Πάγκαλος την τουρκική πρόταση για εφ'όλης της ύλης διάλογο και καλεί την Αγκυρα να προσφύγει στη Χάγη.

Δεν τίθεται θέμα εφόλης της ύλης διαλόγου και συνολικής διαπραγμάτευσης για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το μόνο θέμα για το οποίο μπορεί να γίνει διμερής συζήτηση είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως όλα τα άλλα ζητήματα αφορούν τουρκικές αξιώσεις.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες εξυγίανσης της Ολυμπιακής, συνεχίζεται το χάος με τις πτήσεις.

Στην Αθήνα φθάνουν τις προσεχείς ημέρες ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να παρακολουθήσουν αν εφαρμόζεται το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής, όπως είχε δεσμευθεί η εταιρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν μέχρι τέλος του μηνός τα προβλήματα με τις πτήσεις της Ολυμπιακής εξαιτίας της άρνησης του ιπτάμενου προσωπικού να εργαστεί υπερωριακώς.

Παρέμβαση και στον ιδιωτικό τομέα προαναγγέλει ο Γ. Παπαντωνίου και ανακοίνωσε ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρέμβαση και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η ιδιωτική αγορά εργασίας, σχεδιάζει η κυβέρνηση όπως αποκαλύπτει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ.Παπαντωνίου δηλώνει ότι δεν θα θιγεί ο κατώτατος μισθός, αφήνει ανοιχτό παράθυρο συζήτησης για το 35ωρο και προαναγγέλει εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2000.

Σε εφαρμογή η εθνική λίστα για τις μεταμοσχεύσεις, μέσω της οποίας γίνεται η επιλογή των υποψηφίων ληπτών.

Εθνική λίστα για τις μεταμοσχεύσεις έχει τεθεί σε εφαρμογή τις δύο τελευταίες εβδομάδες με στόχο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παραβίασης της λίστας των νοσοκομείων και της οικονομικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας μεταμόσχευσης. Τα ονόματα των υποψηφίων ληπτών καταγράφονται σε ένα κεντρικό σύστημα και γίνεται επιλογή όταν βρίσκεται το κατάλληλο μόσχευμα. Προτεραιότητα θα δίνεται στα παιδιά που υπάρχουν στη λίστα.

Προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, αλλά το σύνολο των ψηφοφόρων προβλέπει εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί στο εκλογικό σώμα, όπως διαπιστώνεται από δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ που δημοσιεύει το ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται με 29,7% έναντι 27,5 του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 58,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής των επόμενων εκλογών και μόνο το 23,1% ότι νικητής θα είναι η ΝΔ.

Από δυο χωριά έχουν γίνει οι κάτοικοι δύο κοινοτήτων στη Φλώρινα, που επεισοδιακώς διεκδικούν έκταση 3.500 στρεμμάτων.

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι δύο κοινοτήτων στην περιοχή της Φλώρινας, καθώς διεκδικούν έκταση 3.500 στρεμμάτων που αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια από την υποχώρηση των νερών της λίμνης Βεγορίτιδας. Οι κάτοικοι των χωριών Βεγόρα και Αγιος Παντελεήμονας έχουν παρατάξει τρακτέρ δημιουργώντας οριογραμμές, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, παρουσία μάλιστα πολλών αστυνομικών.

Μέχρι την Παρασκευή θα υπολειτουργούν τα νοσοκομεία της Αττικής. Την Τετάρτη 24ωρη απεργία.

Θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή οι στάσεις εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους. Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στα χειρουργεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου θ' αρχίσει τους αγώνες της για την προκριματική φάση του ΕΥΡΩ 2000 με την αντίστοιχη της Σλοβενίας. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 6 Σεπτεμβρίου πιθανότατα στο Ολυμπιακό στάδιο, ενώ οι αγώνες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση του ομίλου μας με αντίπαλο την Νορβηγία, θα γίνουν στις 27 Μαρτίου 1999 στην Αθήνα και στις 4 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς στο Οσλο.

Στηρίζει απόλυτα η ΠΑΕ ΑΕΚ τον προπονητή της ομάδας Ντουμιτρίου και δεν υπάρχει περίπτωση απομάκρυνσης του Ρουμάνου τεχνικού, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λάκης Νικολάου, απατώντας σε σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου. Από την πλευρά του, ο Ντουμιτρίου κράτησε χαμηλούς τους τόνους και απέφυγε να ρίξει ευθύνες στους παίχτες του για την ισοπαλία με τον Ηρακλή, ενώ παράλληλα ζήτησε να δώσουν όλο τους το είναι στα επόμενα παιχνίδια.

Με αποκλεισμό της έδρα της για τρεις αγωνιστικές ημέρες, τιμωρήθηκε η ΚΑΕ Αρης από την ΕΟΚ. Οι "κίτρινοι" τιμωρήθηκαν για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί τους, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον Αρη, ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, απομακρύνεται, αφού ο Πορτορικανός φόργουορντ δεν πήρε τις εγγυήσεις που ζητούσε σχετικά με την εξασφάλιση των χρημάτων του, πέρα από τα 15 εκατομμύρια δραχμές που θα έπαιρνε ως προκαταβολή.

Ατυχος στάθηκε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Νικοπολίδης, που τραυματίστηκε στο χθεσινό ματς με τον Εθνικό. Ο Νικοπολίδης έπαθε ρωγμώδες κάταγμα και άρχισε ήδη θεραπεία, με την προοπτική να τελεί στη διάθεση του προπονητή του στον αγώνα του Σαββάτο με τον Αθηναϊκό.

Στην κορυφή της βαθμολογίας της Β' εθνικής ποδοσφαίρου παρέμεινε η ομάδα του Αρη μετά την ισοπαλία που απέσπασε μέσα στη Λιβαδειά από τον τοπικό Λεβαδειακό με 0-0, σε ένα μέτριο αγώνα για την 20η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,40 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,10, γαλλικό φράγκο προς 47,76, λίρα Αγγλίας προς 478,04, ελβετικό φράγκο προς 199,27, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 231,16, τη λίρα Κύπρου προς 547,08 και την ECU προς 316,47 δραχμές.

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μικρή υποχώρηση 0,69% και έκλεισε στις 1482,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 12,5 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα αλλά από το απόγευμα θα πυκνώσουν στη βόρεια και ανατολική Ελλάδα όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά το βράδυ στα βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 20 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 19 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα, οι άνεμοι από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους μέτριους μέχρι ισχυρούς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 16 February 1998 - 20:00:15 UTC