Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων. Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ για την ερχόμενη Τρίτη.
- Νομοθετική ρύθμιση για τις καθυστερούμενες οφειλές στις τράπεζες θα καταθέσει η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
- Χαμηλώνει τους τόνους η Αγκυρα δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να ενσωματώσει τη βόρεια Κύπρο στην Τουρκία.
- Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Την κατάργηση του άρθρου 19 για την ελληνική ιθαγένεια αποφάσισε η κυβέρνηση.
- Η επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου στην οργανωτική επιτροπή για την Ολυμπιάδα, έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια, τονίζει ο Κ. Σημίτης.
- Δριμύτατη καταγγελία του Συνασπισμού για τη δημοσιογραφική κάλυψη του βιασμού της 11χρονης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων. Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ για την ερχόμενη Τρίτη.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΓΣΕΕ.Την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τρίτη, αποφάσισε η συνομοσπονδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμαχη διάταξη που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.Παράλληλα, η ΓΣΕΕ θα προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.Ο πρόεδρος μάλιστα της ΓΣΕΕ κατηγοτεί τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας οτι αποδυναμώνει συνειδητά τον δημόσια τομέα και τον καλεί να παραιτηθεί.

Νομοθετική ρύθμιση για τις καθυστερούμενες οφειλές στις τράπεζες θα καταθέσει η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, ο ανατοκισμός για τις καθυστερούμενες οφειλές στις τράπεζες, θα γίνεται τουλάχιστον ανά εξάμηνο, πρόκειται να εισάγει εντός των επομένων ημέρων η κυβέρνηση στην Βουλή, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει παράνομα τα πανωτόκια των τραπεζών. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις παλαιών χρεών.

Χαμηλώνει τους τόνους η Αγκυρα δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να ενσωματώσει τη βόρεια Κύπρο στην Τουρκία.

Μετά την χθεσινή επίθεση της Αγκυρας στις δηλώσεις Ρέππα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, σήμερα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών χαμήλωσε τους τόνους τονίζοντας οτι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να ενσωματώσει τη βόρειο Κύπρο. Υποστήριξε οτι δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε όμως το φόβο οτι μπορεί να σημειωθεί θερμό επεισόδιο κατά λάθος, το οποίο θα μπορούσε να γίνει κατά την διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προφανώς δεν διάβασαν αυτά που είπα, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης σε αυτούς που τον επέκριναν για την συνέντευξη του στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης, όπου υποστηρίζει οτι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 μιλίων του εναερίου χώρου, είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο, είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα μέσα στο όριο των 12 μιλίων. Ενδιαφέρουσες οι απόψεις, δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας.

Την κατάργηση του άρθρου 19 για την ελληνική ιθαγένεια αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στην κατάργηση του άρθρου 19 του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, που αφορά την αφαίρεση της υπηκοότητας σε αλλογενείς, προχώρησε η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, η κατάργηση του άρθρου δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, διευκρίνισε όμως ότι παραμένει σε ισχύ το άρθρο 20 του ίδιου κώδικα που προβλέπει αφαίρεση υπηκοότητας για κατασκοπεία και βλάβη εθνικού συμφέροντος. Θετικά σχόλια από τον Συνασπισμό, έντονα αρνητικά όμως από την ΠΟΛΑΝ.

Η επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου στην οργανωτική επιτροπή για την Ολυμπιάδα, έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια, τονίζει ο Κ. Σημίτης.

Η επιλογή του Κώστα Μπακούρη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εγγυάται την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για την επιλογή αυτή. Ο κ.Μπακούρης, που είναι πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος αμερικανικής εταιρίας, ανακοίνωσε οτι την 1η Φεβρουαρίου θα παραιτηθεί, ώστε να αναλάβει απρόσκοπτα τα νέα του καθήκοντα.

Δριμύτατη καταγγελία του Συνασπισμού για τη δημοσιογραφική κάλυψη του βιασμού της 11χρονης.

Σε καταγγελία, με δριμύτατο τρόπο, για τη δημοσιογραφική κάλυψη του βιασμού του εντεκάχρονου κοριτσιού, προβαίνει ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του. Κατά το Συνασπισμό, τόσο η διαρροή της πληροφορίας, όσο και η μεταχείριση από μεγάλη απογευματινή εφημερίδα, αλλά και από πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αποτελεί θλιβερό κρούσμα κοινωνικού εκφυλισμού και αχαλίνωτης ασυδοσίας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής συζητείται στον Ολυμπιακό. Ο Μπάγεβιτς με δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποκτηθεί ένας ξένος ποδοσφαιριστής, πιθανότατα μέσος. Οι Βούλγαροι σε δημοσιεύματα εφημερίδων, επιμένουν για τον Γκεόργκι Μπάτσεφ, ενώ άλλοι επαναφέρουν το θέμα του Σάσα Τσούρτσιτς.

Περιθώρεια για απώλειες δεν υπάρχουν για τον Παναθηναϊκό στο αυριανό παιχνίδι με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Από την πλευρά του, ο Δανιήλ αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον αγώνα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο από τη δυναμικότητα του αντιπάλου όσο και από τον κακό αγωνιστικό χώρο της Ριζούπολης.

Από κόκκινη σε κίτρινη μετέτρεψε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, την κάρτα που είχε δείξει ο διαιτητής Μπίκας στον τερματοφύλακα της Παναχαϊκής Αμπαδιωτάκη στο ματς με τον Ηρακλή. Η ΠΕ της Ενωσης, αποφάσισε πως ο διαιτητής του συνδέσμου Χαλκιδικής κακώς έδειξε κόκκινη κάρτα στον γκολκίπερ του αχαϊκού συγκροτήματος, αφού ο ΚΑΠ στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.

Τα πρώτα καλά νέα αναφορικά με τα εισιτήρια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ που θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στη χώρα μας, έφτασαν κιόλας, αφού ήδη έχουν διατεθεί όλα τα λεγόμενα ακριβά εισιτήρια. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που έκαναν την αρχή, δίνοντας στην ΕΟΚ τα πρώτα έσοδα της διοργάνωσης επτά μήνες πριν την έναρξή της.

Την ερχόμενη Τρίτη θα δωθεί τέλος στο σήριαλ του νέου ομοσπονδιακού προπονητή, μετά την υπόσχεση του προέδρου της τεχνικής επιτροπής της ΕΠΟ. Τα περιθώρια, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, έχουν στενέψει, αφού στις 16 Φεβρουαρίου, στη σύσκεψη του Οσλο για τον προγραμματισμό των αγώνων της εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά του Εύρω-2000, θα πρέπει να έχει βρεθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,94, γαλλικό φράγκο προς 48,06, λίρα Αγγλίας προς 477,80, ελβετικό φράγκο προς 197,10, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,73, τη λίρα Κύπρου προς 548,42 και την ECU προς 317,18 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 1448,04 μονάδες, με μικρή υποχώρηση 0,25%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 2,60%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα ανήλθε στα 14,7 δισ. δραχμές. Σημαντικές εκροές 350 εκατομ. δολάρια σημειώθηκαν σήμερα στο fixing της δραχμής, ενώ η ισοτιμία της δραχμής υποχώρησε σημαντικά έναντι της ECU και του μάρκου. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά σημείωσαν μικρή άνοδο.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 13 και στα νησιά του Αιγαίυ 8 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 10 και 2 με 6 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 23 January 1998 - 20:00:15 UTC