Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,14/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέο κύμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά μαχητικά. Δεν αποκλείει θερμό επεισόσιο ο Δημήτρης Αποστολάκης.
- Σε έντονο διάβημα προς τη νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως προέβη το ελληνικό προξενείο.
- Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του Νίκου Μαζιώτη, που κατηγορείται για συμμετοχή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
- Πυκνή ομίχλη σήμερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ενας νεκρός και 11 τραυματίες σε τροχαίο,προβλήματα και στο αεροδρόμιο Μακεδονία.
- Την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτροπή που θα διοργανώσει την Ολυμπιάδα του 2004.
- Περιοδεία του Κώστα Καραμανλή σε καταστήματα της Αθήνας. Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.
- Τέλος στη δραστηριότητα σπείρας που είχε κατακλέψει βενζινάδικα στην Αττική, έθεσε η Αστυνομία.
- Αποκλεισμένα παραμένουν και σήμερα τα λιμάνια Λέρου, Καλύμνου, Πάτμου και Νάξου από αλιείς και σφουγγαράδες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέο κύμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά μαχητικά. Δεν αποκλείει θερμό επεισόσιο ο Δημήτρης Αποστολάκης.

Σε νέες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, προέβησαν 32 τουρκικά μαχητικά, τα οποία αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία ότι στην εξωτερική της πολιτική χρησιμοποιεί το στρατό, ενώ ο υφυπουργός αμύνης κ.Αποστολάκης, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι πολύ βίαιη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ινδία που βρίσκεται, κατέστησε σαφές οτι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί απο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε έντονο διάβημα προς τη νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως προέβη το ελληνικό προξενείο.

Την ανησυχία των ελληνικών αρχών για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια σε βάρος ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας και των Ορθόδοξων Ναών, εξέφρασε με έντονο διάβημά προς την νομαρχία Κωνταντινουπόλεως, το ελληνικό γενικό προξενείο, με αφορμή την χθεσινή εγκληματική ενέργεια στον ναϊσκο του Αγίου Θεράποντα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου άγνωστοι ιερόσυλοι, αφού σκότωσαν τον νεωκόρο Βασίλη Χαβιαρόπουλο, τον έριξαν στο πηγάδι και στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά στον ναϊσκο.

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του Νίκου Μαζιώτη, που κατηγορείται για συμμετοχή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ποινική δίωξη για προμήθεια, κατοχή και παρασκευή εκρηκτικών και βομβών, απόπειρα εκρήξεως και διακεκριμένη οπλοκατοχή, άσκησε ο εισαγγελέας κατά του Νίκου Μαζιώτη, εναντίον του οποίου έχουν προκύψει στοιχεία για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η ασφάλεια εξετάζει πιθανές διασυνδέσεις του Μαζιώτη με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ όπως διαπιστώθηκε, το χειρόγραφο σημείωμα που αναφερόταν στην τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι γραμμένο απο τον Νίκο Μαζιώτη.

Πυκνή ομίχλη σήμερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ενας νεκρός και 11 τραυματίες σε τροχαίο,προβλήματα και στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, προκάλεσε η πυκνή ομίχλη που σημειώθηκε στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στην ομίχλη αποδίδεται και η σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό, στο Μελισσοχώρι Λάρισας, με ένα νεκρό και 11 τραυματίες.Λόγω της πυκνής ομίχλης κλειστό παρέμεινε μέχρι το μεσημέρι το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, ενώ και μέσα στην πόλη η ομίχλη ήταν πυκνή, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί κυκλοφοριακό χάος.

Την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτροπή που θα διοργανώσει την Ολυμπιάδα του 2004.

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής, που θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Οπως δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, το θέμα της Ολυμπιάδας είναι εθνικών διαστάσεων και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα έλθει σε συννενόηση με την αντιπολίτευση και τους φορείς. Επιδίωξη της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι τα έργα να κατασκευαστούν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και να διασφαλιστεί πλήρως η διαφάνεια.

Περιοδεία του Κώστα Καραμανλή σε καταστήματα της Αθήνας. Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

Εντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της ΓΣΕΒΕ και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ.Καραμανλής απέδωσε την κρίση στην αγορά στην αποτυχημένη, όπως είπε, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας.

Τέλος στη δραστηριότητα σπείρας που είχε κατακλέψει βενζινάδικα στην Αττική, έθεσε η Αστυνομία.

Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία σπείρα που έχει κατατρομοκρατήσει τους βενζινοπώλες. Τη σπείρα αποτελούσαν οι αδελφοί Πρόδρομος και Δημήτρης Πιτσιλόγλου, ηλικίας 17 και 22 ετών, καθώς και ένας Γιώργος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Μέχρι στιγμής είχαν διαπράξει έντεκα ληστείες σε βενζινάδικα, αποσπώντας περισσότερα από πέντε εκατ.δρχ. Οι έρευνες συνεχίζονται και εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μέλη της σπείρας να ενέχονται και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Αποκλεισμένα παραμένουν και σήμερα τα λιμάνια Λέρου, Καλύμνου, Πάτμου και Νάξου από αλιείς και σφουγγαράδες.

Αποκλεισμένα παραμένουν και σήμερα τα λιμάνια της Λέρου, της Καλύμνου, της Πάτμου και της Νάξου από αλιείς και σφουγγαράδες, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Ψαράδες απειλούν να αποκλείσουν και τα λιμάνια της Σαντορίνης και της Νάξου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τρεις νίκες προχώρησαν σήμερα τρεις ομάδες μπάσκετ της χώρας μας. Ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 12ης ημέρας για την Ευρωλίγκα επικράτησε με 85-76 της Λιμόζ σε αγώνα που έγινε στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, το Περιστέρι νίκησε στο γήπεδό του την γιουγκοσλαβική Μπούντουτσνοστ με 76-57 στον πρώτο αγώνα για την φάση των "16" του Κυπέλλου Κόρατς, ενώ "μικρή" νίκη πέτυχε και ο Παπάγου επικρατώντας με 79-76 της Κομπασάν, σε αγώνα που έγινε στο Ολίμπιο της Κάντζας. Οι ρεβάνς στους αγώνες του Κυπέλλου Κόρατς θα γίνουν στις 21 Ιανουαρίου.

Σε ένα φιλικό παιχνίδι που "αμαυρώθηκε" από την αναίτια... εισβολή των οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου λίγα δευτερόλεπτα πρίν τη λήξη της συνάντησης, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 του Αγιαξ. Τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχαν οι ΓΧ Γεωργιάδης (22'), Λαγωνικάκης (45') και Αλεξούδης (49'), ενώ γιά την Ολλανδική ομάδα σκόραρε ο Γκόρι (84'). Πάντως, πρέπει να αναφερθεί, ότι πέρα από την ιδιαίτερα καλή απόδοση των "πρασίνων", η ομάδα του Αγιαξ δεν "κτύπησε" το παιχνίδι ούτε μία στιγμή κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών.

Νέα απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε στο σήριαλ Δημήτρη Μάρκου. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας με έγγραφό της ενημέρωσε την ΕΠΟ, ότι αρνείται να χορηγήσει το διεθνές πιστοποιητικό μεταγραφής του παίκτη, υποστηρίζοντας, ότι ανήκει στη Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ μέχρι τις 30 Ιουνίου 1998. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που είχε συμφωνήσει με την αγγλική ομάδα, υπέγραψε, χθες, συμβόλαιο με την Καλαμάτα.

Ο εξ αναβολής αγώνας Εδεσσαϊκός-Λάρισα για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας (13η ημέρα), διεκόπη για τρίτη φορά. Ο αγώνας διεκόπη στο 29-ο λεπτό λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε, ενώ προηγείτο η Λάρισα 1-0. Ο αγώνας θα γίνει αύριο αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Σε αγώνες της 10ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - Μαρκό-Αγία Ελεούσα 1-0, Παναιγιάλειος-Πύργος 1-0, Ιάλυσος-Εργοτέλης 1-0, Ναυπακτιακός- Κερατσίνι 2-4, ΕΑΡ-Αιολικός 0-0, Κόρινθος-Κέρκυρα 1-0 και Αγιος Νικόλαος- Πάμισος 1-0. Ετσι τώρα προηγούνται Παναιγιάλειος και Αγ. Νικόλαος με 19 βαθμούς σε 9 αγώνες. ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - Ορέστης Ορεστιάδας-Μηχανιώνα 1-0, Τύρναβος-Ολυμπιακός Βόλου 1-0, Πρέβεζα-Αρτα 2-1, Πιερικός-Αμπελόκηποι 1-1, Αετός Σκύδρας-Κοζάνη 3-1, Γιάννινα-Απόλλων Λάρισας 5-0 και Ορφέας Αλεξανδρούπολης-Νάουσα 1-1. Προηγείται ο Πιερικός με 19 βαθμούς και ακολουθούν Γιάννινα 18 σε εννέα όμως αγώνες.

Ετοιμοι να εγκαταλείψουν τον Αρη και τη Θεσσαλονίκη είναι οι Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ και Μάριο Μπόνιο, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τον μακεδονικό σύλλογο. Ο Πορτορικανός άσος σύμφωνα με δηλώσεις του, έχει εκδόσει εισιτήρια για τον ίδιο και την οικογένειά του ώστε να εγκαταλείψει την Ελλάδα αύριο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα με την Βέντσπιλς. Επίσης έτοιμος να φύγει είναι και ο Μάριο Μπόνι που έχει να πληρωθεί από την αρχή της φετινής σεζόν.

Την ήττα γνώρισαν σήμερα οι εθνικές ομάδες πόλο των ανδρών και των γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που γίνεται στο Περθ της Αυστραλίας. Η ομάδα των ανδρών έχασε με 5-3 από την Αυστραλία, μένοντας έτσι έξω από την πρώτη τετράδα, ενώ η ομάδα των γυναικών δεν τα κατάφερε καλύτερα γνωρίζοντας την ήττα με 8-6 από την Ρωσία, μένοντας και αυτή έξω από την τετράδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,03, γαλλικό φράγκο προς 47,79, λίρα Αγγλίας προς 475,64, ελβετικό φράγκο προς 196,84, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,21, τη λίρα Κύπρου προς 545,66 και την ECU προς 316,37 δραχμές.

Χωρίς μεταβολή στις 1426,08 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση αν και αρχικά σημείωνε άνοδο μέχρι και 2%. Οι επενδυτές, ομως, αυτή την περίοδο παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα βραχυχρόνια κέρδη τους. Η αξία των συναλλαγών έθφασε τα 21,3 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις προβλέπονται αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, που στα δυτικά θα αυξηθούν και ενδεχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Το πρωϊ θα σημειωθούν και πάλι τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μεχρι μέτριοι και η θερμοκρασια στα βόρεια θα κυμανθεί απο 0 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 18 και στο Αιγαίο 9 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, το πρωϊ η ορατότητα θα είναι πειρορισμένη, οι άνεμοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μεχρι 11 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 14 January 1998 - 20:00:21 UTC