Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μεγάλη βουτιά κατά 5% των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
- Σε τροποποιήσεις επίμαχων διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις.
- Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
- Παραδίδεται αύριο στον πρωθυπουργό η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση.
- Συνάντηση του Γιάννου Κρανιδιώτη με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα ύστερα από αίτημα του τελευταίου.
- Πεταξαν φρούτα και λαχανικά έξω από το υπουργείο Οικονομικών πωλητές λαϊκών αγορών που πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.
- Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η πρώτη μέρα εφαρμογής των ηλεκτρονικών μπαρών στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.
- Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια αποβίβασης 34 Κούρδων μεταναστών στο Καστελόριζο.
- Επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποίησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεγάλη βουτιά κατά 5% των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Μεγάλη βουτιά κατά 5,08% παρουσίασε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεασμένος από τη νέα χρηματιστηριακή κρίση που ξέσπασε στις αγορές της Ασίας. Στο μέτωπο της δραχμής η κατάσταση ήταν ήρεμη, υπήρξε εισροή περίπου 100 εκατ. δολαρίων, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά παρέμειναν σε επίπεδα άνω του 20%. Δεν αποκλείει ο Γιάννος Παπαντωνίου να συνεχιστούν οι πιέσεις κατά της δραχμής, ενώ ο Κώστας Καραμανλής προέβλεψε νέα ισχυρότατη οικονομική κρίση.

Σε τροποποιήσεις επίμαχων διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις.

Στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την αυτοπρόσωπη παρουσία μερίδας φορολογουμένων για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Το θέμα συζητήθηκε στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, παραπλάνηση του λαού και φοροεισπρακτική πολιτική.

Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των κρίσιμων επιλογών για οικονομία, εθνικά θέματα και δημοτικές εκλογές, άρχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Κακλαμάνη, Τζουμάκα, Παπαϊωάννου, Πρωτόπαπα και Μανίκα. Την Τετάρτη θα συναντηθεί και με τον Γεράσιμο Αρσένη.

Παραδίδεται αύριο στον πρωθυπουργό η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση.

Παραδίδεται στον πρωθυπουργό η έκθεση του καθηγητή Σπράου για τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η δημιουργία ενός διυπουργικού κλάδου ανωτάτων στελεχών δημόσιας διοίκησης, που θα είναι ανεξάρτητο από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και θα καταλαμβάνει τις κορυφαίες θέσεις διοίκησης υπουργείων και δημοσίων οργανισμών. Στην έκθεση αφήνεται ανοικτό παράθυρο για κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνάντηση του Γιάννου Κρανιδιώτη με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα ύστερα από αίτημα του τελευταίου.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να τεθούν προς διαπραγμάτευση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις δηλώσεις Μπερνς ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ελληνικό εναέριο χώρο δέκα μιλίων. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη ύστερα από αίτημα του τελευταίου και του επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, με την προϋπόθεση η Αγκυρα να αλλάξει στάση στην πολιτική της.

Πεταξαν φρούτα και λαχανικά έξω από το υπουργείο Οικονομικών πωλητές λαϊκών αγορών που πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

Σε λαϊκή αγορά μετέτρεψαν την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών οι πωλητές λαϊκών αγορών, καθώς άδειασαν τελάρα με φρούτα και λαχανικά, διαμαρτυρόμενοι στην απόφαση του υπουργού να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές. Οι πωλητές λαϊκών αγορών πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.Στο μεταξύ, αποκλεισμένα παραμένουν τα λιμάνια Καλύμνου και Λέρου από ψαροκάικα, οι ιδιοκτήτες των οποίων ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η πρώτη μέρα εφαρμογής των ηλεκτρονικών μπαρών στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Δεν παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την πρώτη ημέρα της δοκιμαστικής εφαρμογής του συστήματος με τις ηλεκτρονικές μπάρες, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε προσυνεννόηση του ΥΠΕΧΩΔΕ με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια αποβίβασης 34 Κούρδων μεταναστών στο Καστελόριζο.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της, στην προσπαθειά της, μαζί με άλλους 33 Κούρδους λαθρομετανάστες, να αποβιβασθεί σε παραλία του Καστελόριζου. Οι τούρκοι δουλέμποροι, στους οποίους πλήρωσαν 1.000 δολάρια ο καθένας, τους στρίμωξαν σε μια ξύλινη βάρκα και τους άφησαν στο μέσο της διαδρομής. Λόγω της θαλασσοταραχής η βάρκα άρχισε να βουλιάζει και στην προσπαθειά τους να αποβιβασθούν στη στεριά η άτυχη γυναίκα κτύπησε στα βράχια και πνίγηκε.

Επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποίησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Μονοήμερη επίσκεψη στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος είχε μακρά συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχείας που επισκέφθηκε την Αλβανία τον περασμένο Οκτώβριο. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την συνάντηση της Πατριαρχικής Εξαρχίας με την Αλβανική ηγεσία στα Τίρανα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο βαθμούς άφησε στη Ξάνθη η ΑΕΚ, καθώς έμεινε στο 0-0 με την ομώνυμη ομάδα, στα πλαίσια της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Η "Ενωση", χωρίς τον Ντέμη Νικολαϊδη στη συνθεσή της, δεν "έπιασε" καλή απόδοση, σε αντίθεση με τη Ξάνθη που ήταν ιδιαίτερα δυνατή και χτύπησε το παιχνίδι. Με την ομάδα του Ντουμιτρίου έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Δώνης, ο οποίος δεν φάνηκε στο παιχνίδι, όπως άλλωστε και πολλά από τα ατού της ΑΕΚ. Πάντως, η ΑΕΚ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος κατέκτησε τον ανεπίσημο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα, αφού συγκέντρωσε 44 βαθμούς, έναντι 43 του Ολυμπιακού και 40 του Παναθηναϊκού.

Σε μία λαμπρή τελετή, που έγινε όπως κάθε χρόνο στην αίθουσα, "Μελίνα Μερκούρη" του ΣΕΦ, παρουσία της αθλητικής ηγεσίας της χώρας, υπουργών, βουλευτών και φυσικά δημοσιογράφων, τιμήθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς που πέρασε. Καλύτερος αθλητής ανακηρύχθηκε ο Κώστας Γκατζιούδης και καλύτερη αθλήτρια η Νίκη Ξάνθου, ενώ καλύτερη ομάδα ανακηρύχθηκε ο πρωταθλητής Ευρώπης του μπάσκετ Ολυμπιακός.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών, πήρε την 3η θέση στο Β' όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, αφού στον 5ο αγώνα της έχασε 9-6 από την αντίστοιχη της Ουγγαρίας. Ετσι η ομάδα μας έχει μέχρι τώρα 3 νίκες και 2 ήττες. Αυτό το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την προσπάθεια της εθνικής μας, καθώς την Τετάρτη αντιμετωπίζει στα προημιτελικά της διοργάνωσης την αντίστοιχη της Ρωσίας.

Στην ίδια διοργάνωση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών, κατέλαβε τη 2η θέση στον Γ' όμιλο, αφού επικράτησε με 11-6 της Νοτίου Αφρικής. Τρία τέρματα για την ελληνική ομάδα πέτυχε ο Λοράντος, ενώ από δύο γκολ σημείωσαν οι Αφρουδάκης, Λούδης, Ψύχος και Θωμάκος 2. Η επόμενη φάση αρχίζει αύριο και η εθνική μας θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,43, γαλλικό φράγκο προς 47,92, λίρα Αγγλίας προς 469,98, ελβετικό φράγκο προς 197,77, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,32, τη λίρα Κύπρου προς 547,08 και την ECU προς 316,80 δραχμές.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η αγορά επηρεάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά απο την αναταρραχή που υπάρχει στα διεθνή χρηματιστήρια και απο την αναμενόμενη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1405, 37 μονάδες, στα χαμηλότερα σημεία απο τις 25 Νοεμβρίου του 1997, σημειώνοντας πτώση 75,26 μονάδων ή σε ποσοστό 5,08%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 17,7 δισ. δραχμές. Ιδιαίτερη πίεση δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς δεν ευνοούνται απο την άνοδο των επιτοκίων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες, ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 18 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και 2 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 12 January 1998 - 20:00:16 UTC