Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο θα καταγγείλει διεθνώς η Ελλάδα.
- Θέμα καταπίεσης των Μουσουλμάνων της Θράκης απο την Αγκυρα.
- Συνεργασία πρωθυπουργού-Παπαντωνίου-Παπαδήμου για την οικονομία.
- Αρνήθηκε η Τουρκία τη λήψη μέτρων για το κύμα Κούρδων προσφύγων.
- Σε 20 ημέρες η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια.
- Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του Δημήτρη Τσοβόλα.
- Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Ηρακλής συνέτριψε 5-0 τον Εδεσσαϊκό σε αγώνα για τη Δ'φάση του κυπέλλου Ελλάδας.
- Βαριά ήττα με 78-48, γνώρισε ο ΠΑΟΚ στην Μόσχα από την τοπική ΤΣΣΚΑ γιά την β' φάση της Ευρωλίγκα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο θα καταγγείλει διεθνώς η Ελλάδα.

Στα βόρεια της Λήμνου αναμένεται να αναπτυχθεί σήμερα η τουρκική αεροναυτική άσκηση, ενω χθες σημειώθηκαν 30 παραβιάσεις του εθνικού ενάεριου χώρου απο τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο απο 28 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν απο ελληνικά μαχητικά. Η Ελλάδα θα καταγγείλει τις νέες τουρκικές προκλήσεις στους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι ΗΠΑ για επίλυση του θέματος των Ιμίων τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Θέμα καταπίεσης των Μουσουλμάνων της Θράκης απο την Αγκυρα.

Η Τουρκία με διάβημά της στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα θέτει και πάλι θέμα καταπίεσης της "τουρκικής", όπως ονομάζει την κοινότητα Μουσουλμάνων της Θράκης, υποστηρίζοντας οτι αυτοί δέχθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, δυο φορές επίθεση απο νεαρούς μοτοσυκλετιστές και οτι ανάλογο επεισόδιο είχε σημειωθεί και το Δεκέμβριο.

Συνεργασία πρωθυπουργού-Παπαντωνίου-Παπαδήμου για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα έχει πριν το μεσημέρι συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας. Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε δυναμική παρέμβαση αυξάνοντας τα επιτόκια και έτσι αποκρούστηκαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της δραχμής και περιορίστηκαν οι εκροές.

Αρνήθηκε η Τουρκία τη λήψη μέτρων για το κύμα Κούρδων προσφύγων.

Δεν υπέγραψε χθες η Τουρκία το τελικό κείμενο για λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των Κούρδων λαθρομεταναστών, στο οποίο κατέληξαν οι αρχηγοί αστυνομιών Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Αυστρίας και Ελλάδας. Οι συμφωνήσαντες κατέληξαν να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα και την ενίσχυση των ελέγχων στις παραμεθόριες περιοχές και στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση.

Σε 20 ημέρες η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια.

Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια των τραπεζών. Η σχετική συζήτηση άρχισε ήδη και θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο εισηγητής, όσο και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προτείνουν να χαρακτηριστούν παράνομα τα πανωτόκια.

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του Δημήτρη Τσοβόλα.

Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, μετά την επέμβαση του τετραπλού μπάι πας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Ο κ.Τσοβόλας μεταφέρθηκε στην αίθουσα ανάνηψης και στη συνέχεια θα μεταβεί σε θάλαμο της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.

Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Αυστραλίας.

Οι μαθητές στα κρατικά σχολεία, στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας θα μπορούν να διδάσκονται και την Ελληνική γλώσσα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Βικτώριας, Φιλ Γκουντ, από φέτος, καθίσταται υποχρεωτική η διδασκαλία απ' όλα τα κρατικά σχολεία τουλάχιστον μιάς ξένης γλώσσας. Ο κ. Γκουντ πρόσθεσε πως, σε ορισμένα σχολεία, η διδασκαλία ξένων γλωσσών, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική, θα γίνεται και δορυφορικά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηρακλής συνέτριψε 5-0 τον Εδεσσαϊκό σε αγώνα για τη Δ'φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ηρακλής συνέτριψε 5-0 τον Εδεσσαϊκό στο Καυτατζόγλειο σε αγώνα για τη Δ'φάση του κυπέλλου Ελλάδας και -ουσιαστικά- εξασφάλισε την πρόκρισή του στους ``8`` της διοργάνωσης. Επίσης, ο Απόλλωνας Λάρισας εξελίσσεται σε μεγάλη έκπληξη του θεσμού, καθώς νίκησε 3-0 την Αναγέννηση Καρδίτσας και βρίσκεται πολύ κοντά στους προημιτελικούς, όπως άλλωστε και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε την Τετάρτη με 4-1 του Πανσερραϊκού. Στους υπόλοιπους αγώνες, οι ομάδες άφησαν ``ανοιχτούς λογαριασμούς`` για τους επαναληπτικούς της 28ης Ιανουαρίου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Βέροια-Ξάνθη 2-1, ΟΦΗ- Αρης 2-1 , Αιγάλεω-Καλαμαριά 0-0 , Απόλλων Λάρισας-Αναγ/ση Καρδίτσας 3-0, Ηρακλής-Εδεσσαϊκός 5-0 , Ορφέας Αλεξανδρούπολης-Πανιώνιος 0-0 και ΠΑΟΚ- Ιωνικός 2-0.

Βαριά ήττα με 78-48, γνώρισε ο ΠΑΟΚ στην Μόσχα από την τοπική ΤΣΣΚΑ γιά την β' φάση της Ευρωλίγκα.

Βαριά ήττα με 78-48, γνώρισε ο ΠΑΟΚ στην παγωμένη Μόσχα από την τοπική ΤΣΣΚΑ στο πλαίσιο της 1ης ημέρας γιά την β' φάση της Ευρωλίγκα. Το συγκρότημα του Σβι Σερφ, καταπονημένο από το μεγάλο ταξίδι προς τη ρωσική πρωτεύουσα αλλά και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μετά την ήττα από τον Σπόρτιγκ, δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο γνωστό γρήγορο ρυθμό παιχνιδιού που εφάρμοσε η ΤΣΣΚΑ με αποτέλεσμα από την αρχή του αγώνα να βρίσκεται πίσω στο σκορ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,40, γαλλικό φράγκο προς 47,89, λίρα Αγγλίας προς 476,42, ελβετικό φράγκο προς 198,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,24, τη λίρα Κύπρου προς 548,40 και την ECU προς 317,18 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, που θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις στα βορειοανατολικά και περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 19 και στο Αιγαίο 10 με 20 βαθμούς Κελσίου.Αίθριο καιρό,ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 3 με 15 αντίστοιχα,θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 9 January 1998 - 8:00:21 UTC