Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Νέο αιματηρό χτύπημα του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνο-Ρωσικές επαφές
  • [02] Αυτοκριτική Μητσοτάκη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Στόχος ο Ελληνικός Τουρισμός
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη ανεπιθύμητοι
  • [05] Η 1η του Μάη
  • [06] Τις πταίει;
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [07] Ξεκινά η δίκη Οτσαλάν
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Το Κογκρέσο θα αποφασίσει
  • [09] H ειρήνη σε αναμονή
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Δεν ανησυχεί ο Γιάννος
  • [11] Χρηματιστήριο-Ανοδος 2,66%
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Νέο αιματηρό χτύπημα του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι

    30/04/99

    Νεο αιματηρό χτύπημα του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, που τα ξημερώματα συγκλονίσθηκε και από σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ.

    Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες, στο κέντρο της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, όπου πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν το αρχηγείο του Γιουγκοσλαβικού στρατού, το υπουργείο Αμυνας, ένα κτίριο της αστυνομίας και δύο σπίτια.

    ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη χτύπησαν και αναμεταδότες της Σερβικής τηλεόρασης στα περίχωρα του Βελιγραδίου, χωριό Αλβανοφώνων και δεξαμενες καυσίμων στην Πρίστινα καθώς και διϋλιστήριο στο Νόβισαντ.

    Δυσφορία στο Λευκό Οίκο απο την αποφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να θέσει υπό την έγκριση του Κογκρέσου ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στο Κόσοβο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ χαρακτήρισε αντιφατικές τις αποφάσεις της Βουλής τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Κλίντον δεν προτίθεται ν' αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο Κόσοβο. Διευκρίνησε, πάντως, ότι εάν αλλάξει η κατάσταση τότε ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει την υποστήριξη του Κογκρέσου.

    Ελπίδες έστω και αμυδρές, απο τη Ρωσική πρωτοβουλία για ειρηνική επίλυση της Γιουγκοσλαβικής κρίσης.

    Στο Βελιγράδι σήμερα, ο Ρώσος μεσολαβητής Βίκτωρ Τσερνομίρντιν μετά τις συνομιλίες του σε Βόννη και Ρώμη

    Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο δήλωσε, πάντως, ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, μετα τη συναντησή του στη Μόσχα με τους υπουργους Εξωτερικων της Ελλάδας, της Ρωσίας και του Καναδά.

    Με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, απείλησε εμμέσως τη Ρωσία ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλλιαμ Κοέν, εάν παραβιάσει το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αρχιζει σημερα.

    Ο Ουίλλιαμ Κοέν δεν απέκλεισε την χρήση βίας κατά σκαφών που τυχόν θα επιχειρήσουν να παραβιάσουν το εμπάργκο.

    Συναγερμός στο πυρηνικό εργοστασιο του Κοζλοντούι, μετα το νεο λαθος

    Στο Βουλγαρικό εδαφος εχουν πεσει, ηδη, πεντε νατοϊκοι πυραυλοι και η κυβερνηση της χωρας φοβουμενη οικολογικό όλεθρο μετεφερε στην περιοχή του εργοστασίου αντιαεροπορικα προκειμενου να καταρριψουν τυχόν αδεσποτο πυραυλο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ελληνο-Ρωσικές επαφές

    30/04/1999

    Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσουν μια επικίνδυνη διολίσθηση σε ευρύτερης κλίμακας σύγκρουση τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα μετά τη συναντησή του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε την εξαίρεση της Ελλάδας από άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

    [02] Αυτοκριτική Μητσοτάκη

    30/04/1999

    Σε συνεντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ και πρώην πρωθυπουργός, αναγνωρίζει ώς λάθη του, ότι έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Νόβα και δεν παρέμεινε στην Ενωση Κέντρου, ότι έχρισε υπουργό Εξωτερικών, τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν προκύρηξε πρόωρες εκλογές το 1992 και ότι παραιτήθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ, μετά την ήττα στις εκλογές του 1993.

    Παράλληλα χαρακτηρίζει αλυσίδα χαμένων ευκαιριών το Κυπριακό επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Εάν ο Καραμανλής είχε το θάρρος να δεχθεί την εισηγησή του Θεοτόκη, η Κύπρος θα ήταν ήδη από 30 ετών κομμάτι της Ελλάδας τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [03] Στόχος ο Ελληνικός Τουρισμός

    30/04/1999

    "Δημόσια Ανακοίνωση" εξέδωσε το Στέητ Ντηπάρτμεντ με την οποία ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες για το αντιαμερικανικό κλίμα στην Ελλάδα, λόγω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Κύκλοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ διευκρίνιζαν, πάντως, ότι δεν πρόκειται για "ταξιδιωτική οδηγία"

    [04] Στη Θεσσαλονίκη ανεπιθύμητοι

    30/04/1999

    Υπο πολιορκία από το μεσημέρι και για 24 ωρες θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εμποδιστεί η έξοδος πολεμικού υλικού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Την απόφαση του 24ωρου αποκλεισμού πήρε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας εναντίον του Πολέμου.

    [05] Η 1η του Μάη

    30/04/1999

    Ούτε οι βόμβες του ΝΑΤΟ δεν κατόρθωσαν να ενώσουν τους Ελληνες συνδικαλιστές.

    Εξω απο την αμερικανική πρεσβεία η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο Σύνταγμα οι προσκείμενες στο ΚΚΕ παρατάξεις. Στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

    [06] Τις πταίει;

    30/04/1999

    Ευθύνες στην Αστυνομία για ελλειπή και αποσπασματική ενημέρωση, επιρρίπτει η διεύθυνση του ξενοδοχείου ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, σχετικά με το φονικό τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε ανακοινωσή της τονίζει ότι τους δόθηκαν μόλις τρία λεπτά για να εκκενώσουν το ξενοδοχείο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [07] Ξεκινά η δίκη Οτσαλάν

    30/04/99

    Ξεκινά σήμερα στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας στην Αγκυρα η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απουσία του Κούρδου ηγέτη, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, πράξη που επισύρει τη θανατικη ποινή.

    Η δίκη αναμένεται να μεταφερθεί στο νησί-Ιμραλί, οπου κρατείται ο Οτσαλάν και θα επιτραπεί να την παρακολουθήσουν μεμονομένοι παρατηρητές στους οποίους όμως η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα επίσημο καθεστώς.

    Απο την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε οτι θα σταλούν αρχικώς, δυο βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής του συνέλευσης για να παρακολουθήσουν εκ περιτροπής τις εργασίες, οι οποίοι θα αντικατασταθούν απο εκπροσώπους άλλων πολιτικών ομάδων.

    Η Διεθνής Αμνηστία σχεδιάζει να στείλει ένα παρατηρητή, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εντιμότητα της δίκης, επικαλούμενη τους δικηγορους του Κούρδου ηγέτη.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [08] Το Κογκρέσο θα αποφασίσει

    30/04/1999

    Δυσφορία έχει προκαλέσει στο Λευκό Οίκο η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να θέσει υπό την έγκριση του Κογκρέσου ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στο Κόσσοβο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ χαρακτήρισε αντιφατικές τις αποφάσεις της Βουλής τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Κλίντον δεν προτίθεται ν'αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο. Διευκρίνησε, πάντως, ότι εάν αλλάξει η κατάσταση τότε ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει την υποστήριξη του Κογκρέσου.

    [09] H ειρήνη σε αναμονή

    30/04/1999

    Μαραθώνιος ειρήνης από τον Τσερνομίρντιν. Στο Βελιγράδι έφθασε σήμερα, ο Ρώσος μεσολαβητής μετά τις συνομιλίες του σε Βόννη και Ρώμη.

    Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο δήλωσε, ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά τη συναντησή του στη Μόσχα με τους υπουργους Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ρωσίας και του Καναδά.

    Στο Βελιγράδι έφθασε χθες και ο γνωστός για τον αγώνα του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αιδεσιμότατος Τζέσσε Τζάκσον, σε μια προσπάθεια να πετύχει την απελευθέρωση των τριών αιχμαλώτων που κρατούνται απο τις Γιουγκοσλαβικές αρχές.

    Ο Τζάκσον αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Γιουγκοσλάβο ΥΠΕΞ Zivadin Jovanovic και τον Πατριάρχη Παύλο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Εν' τω μεταξύ με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, απείλησε εμμέσως τη Ρωσία ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλλιαμ Κοέν, εάν παραβιάσει το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αρχίζει σήμερα.

    Ο Ουίλλιαμ Κοέν δεν απέκλεισε την χρήση βίας κατά σκαφών που τυχόν θα επιχειρήσουν να παραβιάσουν το εμπάργκο.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Δεν ανησυχεί ο Γιάννος

    30/04/1999

    Δεν θα επηρεάσει την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ η Γιουγκοσλαβική κρίση τόνισε, μέσω του ΑΝΤ1, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Προέβλεψε, μάλιστα, μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο μετά το τέλος του πολέμου.

    Αμελητέες χαρακτήρισε, τις επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Διευκρίνησε, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές εάν συνεχισθεί η κρίση.

    [11] Χρηματιστήριο-Ανοδος 2,66%

    30/04/1999

    Με άνοδο 2,66%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.617,42 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 137 δισεκατομμύρια 201 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Και το επόμενο διήμερο ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός.

    Ζεστός καιρός το Σαββάτο με αραιές νεφώσεις, που στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνότερες και είναι πιθανό στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη να σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ωρες.

    Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Ζέστη και υγρασία στην Αττική με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η θερμοκρασία στην Αθήνα μέχρι τους 29 βαθμούς.

    Ζεστός και υγρός ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους, πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το απόγευμα, ενώ το πρωϊ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία στην πόλη θα φθάσει τους 26 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Αμετάβλητος παραμένει ο καιρός, τουλαχιστον μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Πρωτομαγιά λοιπόν με υγρό και ζεστό καιρό, αφού παρά την αραιή συννεφιά το θερμόμετρο θα φθάσει, ίσως μάλιστα τοπικά στη Νοτια ηπειρωτική Ελλάδα ξεπεράσει και τους 30 βαθμούς.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός παραμένει ζεστός με αραιή συννεφιά, που θα είναι πιο πυκνή στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια και ίσως βρέξει για λίγο στη Βόρεια Ελλαδα, κυριως το απόγευμα. Τις πρωινές ωρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, καθώς οι άνεμοι παραμένουν νότιοι γύρω στα 3 με 4 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 26 βαθμούς στα Βορεια, στους 29 με 30 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά στους 27 με 28 βαθμούς Κελσιου.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Friday, 30 April 1999 - 17:07:51 UTC