Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αιματοβαμμένη επέτειος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Οι Ελληνικές θέσεις
  • [02] Αποκαλύψεις από το Ρ/Φ του ΑΝΤ1
  • [03] Ο Πάγκαλος στην εξεταστική
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Ραβασάκια από τη Δημοτική αστυνομία
  • [05] Η απεργία στους ΟΤΑ
  • [06] Εμπόδια στην Κηφισσού
  • [07] Χτύπησε πάλι ο Μετροπόντικας
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Eξανεμίστηκε η ελπίδα
  • [Ε] Καιρός - Σήμερα

    [ΣΤ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αιματοβαμμένη επέτειος

    23/04/99

    Η πανηγυρική συνεδρίαση για τα 50 χρονια του ΝΑΤΟ βάφτηκε με αίμα, καθώς οι συμμαχικοί πύραυλοι έπληξαν τα ξημερώματα το κεντρικό κτίριο της Σερβικής τηλεόρασης στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου βρίσκονταν τουλάχιστον 120 εργαζόμενοι.

    Αντιφατικές παραμένουν οι πληροφορίες για τα θύματα.

    Για 15 νεκρούς κάνει λόγο το CNN, επικαλούμενο Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους. Σε 10 νεκρούς και 10 τραυματίες αναφέρθηκε ο ιδιωτικός σταθμός της Σερβίας ΒΚ.

    18 τραυματίες ανέφερε η Γιουγκοσλαβική τηλεόραση ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ μετέδωσε ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των νεκρών.

    Στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκων βρέθηκαν επίσης, τα βιομηχανικά προάστεια Πάντσεβο και Ρακόβιτσα καθώς και η στρατιωτική βάση στην Μπαϊνίτσα

    Πύραυλοι έπληξαν, επίσης, τα προάστεια του Ομπρένοβατς Μάκις και του Ζέλεζνικ, το Νοβι-Σαντ, το Κρούσεβατς, δύο αναμεταδότες της τηλεόρασης κοντά στην πόλη Τσάτσακ, καθώς και το κέντρο της πόλης Ούζιτσε, όπου κατεστράφησαν το κτίριο του ταχυδρομείου, τράπεζες και παρακείμενες κατοικίες.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Οι Ελληνικές θέσεις

    23/04/1999

    Το Eλληνικό σχέδιο ειρήνευσης, θα θέσει σήμερα από το βήμα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο ανθρωπιστικός ρόλος της Ελλάδας και η δυνατότητα πρόσβασης που έχει προς το Βελιγράδι, ενδέχεται να της επιτρέψουν την ανάληψη και διαμεσολαβητικού ρόλου για την επίλυση της κρίσης, δηλωσε η Μαντλήν Ολμπραϊτ στον Γιώργο Παπανδρεου.

    Εξαίρεση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβια, ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ, θα συναντηθεί σήμερα με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο

    Μιλώντας στην εκπομπή του Λάρρυ Κινγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου,ενώ συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για τη δημιουργία καταυλισμών.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος,που θα έχει η ανοικοδόμηση της περιοχής, μετά τον τερματισμό του πολέμου και επεσήμανε την ανησυχία,την οποία προκαλεί στον ελληνικό λαό η βεβαιότητα οτι σημαντικό μέρος του κόστους αυτού θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα,ως η πιο εύπορη χώρα των Βαλκανίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του πρώην Ρώσου πρωθυπουργού,Βίκτορ Τσερνομίρντιν,αν και πρόσθεσε πως η όποια διεθνής δύναμη ασφάλειας αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να φέρει όπλα,έτσι ώστε να αισθανθούν οι πρόσφυγες ασφαλείς και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε άλλωστε τις ελληνικές θέσεις στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευξη, που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ( Public Broadcasting Station),όπου καταδίκασε την πολιτική εθνικής εκκαθάρισης,την οποία ακολουθεί ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος,Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τονίζοντας,όμως, ταυτόχρονα,οτι η Αθήνα είχε απο την αρχή εκφράσει επιφυλάξεις για τους βομβαρδισμούς.

    Ο κ.Παπανδρέου,επεσήμανε,επίσης,τη μοναδικότητα της θέσης της Ελλάδας,που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ,αλλά και χώρα της περιοχής,η οποία επιθυμεί να βοηθήσει στην όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση της κρίσης μέσω της καλής σχέσης,που διατηρεί,τόσο με τη Σερβία,όσο και με την Αλβανία.

    [02] Αποκαλύψεις από το Ρ/Φ του ΑΝΤ1

    23/04/1999

    Αίσθηση προκάλεσε η νέα αποκάλυψη του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 για τη δραστηριότητα του UCK. Το επίσημο Αλβανικό καθεστώς επιχειρεί να στρατολογήσει Αλβανούς που ζουν στην Κρήτη και να τους εντάξει έναντι αδράς αμοιβής στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Την αποστολή έχει αναλάβει υπό άκρα μυστικότητα ανώτερος αξιωματικός του Αλβανικού στρατού.

    [03] Ο Πάγκαλος στην εξεταστική

    23/04/1999

    Ηλιθιότητα ή συνωμοσία χαρακτήρισε ο Θόδωρος Πάγκαλος την έλευση Οτσαλάν στην Ελλάδα καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Είπε, επίσης ότι οι ενέργειες του ήταν σε γνώση του κ.Σημίτη και συλλογική, μετά όμως απο δική του πρόταση, η απόφαση για την αποστολή Οτσαλάν στην Κένυα.

    Σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει ο κύριος Βασίλης Παπαϊωάννου, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Ραβασάκια από τη Δημοτική αστυνομία

    23/04/1999

    Με τα μπλοκάκια προστίμων ανά χείρας η Δημοτική Αστυνομία. Τα νέα μέτρα προβλέπουν αυστηρότερη επιτήρηση των χώρων πάρκινγκ ιδιαίτερα στις διασταυρώσεις, αλλα και εκστρατεία ενημέρωσης.

    Δυσκολότερη αλλά και ακριβότερη γίνεται, εν' τω μεταξύ, η απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

    [05] Η απεργία στους ΟΤΑ

    23/04/1999

    Προς αναστολή οι κινητοποιησεις των εργαζομένων στους Δήμους.

    Το μεσημέρι συνεδριάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων της από τη Βάσω Παπανδρέου.

    [06] Εμπόδια στην Κηφισσού

    23/04/1999

    Προβλήματα από σήμερα και για περίπου δύο μήνες στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην λεωφόρο Κηφισσού στο ρεύμα προς Λαμία και στο τμήμα απο Ιερά Οδό μέχρι την Πέτρου Ράλλη.

    Θα αφαιρεθεί από την κυκλοφορία η αριστερή λωρίδα, λόγω έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [07] Χτύπησε πάλι ο Μετροπόντικας

    23/04/1999

    Εκκενώνενται σταδιακά η εξαόροφη πολυκατοικία στην Οδο Λατά 10 επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς η Πολεοδομία έκρινε το κτίριο ακατάλληλο λόγω των ρωγμών από την πορεία του Μετροπόντικα προς τον Αγιο Ιωάννη.

    Κατοικοι και ένοικοι θα μεταφέρθουν σε άλλους χωρους και τα έξοδα θα πληρωθούν από την κοινοπραξία

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Eξανεμίστηκε η ελπίδα

    23/04/99

    Την ύστατη προσπάθεια του Βελιγραδίου για συμβιβασμό απέρριψαν ως μη ικανοποιητική οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλαίρ σήμερα το πρωί μετα απο εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους .

    Η χθεσινή πρόταση του Μιλόσεβιτς ότι αποδέχεται την παρουσία διεθνούς δύναμης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη ρωσική συμμετοχή, στο Κοσσυφοπέδιο, παρουσιάσθηκε από τον ρώσο μεσολαβητή, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει οτι "η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του ΝΑΤΟ".

    Ο Ρώσος διαμεσολαβητής υπογράμμισε ότι ο Μιλόσεβιτς "είναι έτοιμος για ένα σημαντικό συμβιβασμό και τώρα, πρέπει να μιλήσουμε με τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και να τους οδηγήσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων". Μάλιστα τόνισε πως είναι έτοιμος να μεταβεί σε ορισμένες πρωτεύουσες χωρών μελών του ΝΑΤΟ για να διαπραγματευτεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Ωστόσο ο Βρετανός αξιωματούχος που σχολίασε τις επαφές Μπλαίρ και Κλίντον δηλωσε πως η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε μάλιστα ότι τα αιτήματα της Συμμαχίας για την απόσυρση των δυνάμεων του Μιλόσεβιτς από το Κοσσυφοπέδιο, την επιστροφή των Αλβανών προσφύγων και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην επαρχία "παραμένουν βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε λύση". Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως η δύναμη ασφάλειας θα πρέπει να είναι ένοπλη.

    Ο Μπλερ και ο Κλίντον "επαναβεβαίωσαν εξάλλου την κοινή πεποίθησή τους ότι η πολιτική των αεροπορικών επιθέσεων είναι η σωστή και πρέπει να συνεχισθεί".

    Σωστός λοιπόν για τον Λευκο Οικο και ο βομβαρδισμός της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας που στοίχισε τη ζωή σε αδιευκρίνιστο αριθμό γιουγκοσλάβων και φίμωσε την φωνή της Γιουγκοσλαβίας για έξι ώρες.

    Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας επανέλαβε πάντως τις εκπομπές της σήμερα το πρωί. Το πρόγραμμα βγήκε και πάλι στον "αέρα" με ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων και μία εκπομπή περί ποιήσεως.

    Επίσημοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι δηλωνουν, ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να δεχθεί άνευ όρων τα αιτήματα της Συμμαχίας για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

    Πάντως ,σε πολεμικό συμβουλιο για τα Βαλκανια εξελισεται η σημερινη, πανυγηρικη κατα τα αλλα, συνοδος του ΝΑΤΟ για την 50η επετειο της Συμμαχίας.

    ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απέρριψαν το σχέδιο Μιλόσεβιτς-Τσερνομίρντιν για διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την συμμετοχή της Ρωσίας.

    Αφορμή η άρνηση του Μιλοσεβιτς να δεχθεί ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο απο ΝΑΤΟϊκα στρατεύματα.

    [Ε] Καιρός - Σήμερα

    Καλύτερος θα είναι ο καιρός το Σαββάτο σε όλη την χώρα εκτός από την δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα όπου θα υπάρξει λίγη συννεφιά.

    Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου.

    Παροδικές νεφώσεις στην Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς κελσίου.

    [ΣΤ] Καιρός - Πρόγνωση

    Πρόσκαιρη αλλαγή, όχι βέβαια σημαντική θα παρουσιάσει την Κυριακή ο καιρός με τοπικές βροχές, κυρίως στη διάρκεια του απογεύματος. Ωστόσο από τη Δευτέρα ξαναβελτιώνεται, ενώ οι άνεμοι και η θερμοκρασία δεν αλλάζουν.

    Την Κυριακή αρχικά σ' όλη τη χώρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, βαθμιαία όμως στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

    Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φθάσει στα Βόρεια στους 20 με 21 βαθμούς και στους 23 με 24 στην υπόλοιπη χώρα.

    Τη Δευτέρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, που ωστόσο πρόσκαιρα στα Ανατολικά και Βόρεια θα είναι πιο πολλά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες, μικρής όμως διάρκειας και μόνο στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγάιου.

    Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 19 με 20 βαθμούς και στους 22 με 23 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Friday, 23 April 1999 - 19:37:36 UTC