Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Τύμπανα πολέμου ηχούν πάλι στα Βαλκάνια

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Καραμανλής-Σύνοδος Ευρωπαϊκου Λαϊκου Κόμματος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [02] Σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο
  • [03] Αεροπορικό ατύχημα στη Ρόδο
  • [04] Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης
  • [05] Η παρέλαση της νεολαίας
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Γέλτσιν-Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Τουρκία-ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Β.Αιγαίο
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Λίμιτ Ντάουν στη Σοφοκλέους
  • [09] Στη φάκα της εφορίας εργένηδες-συνταξιούχοι
  • [10] Αγροτικές Συντάξεις
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Τύμπανα πολέμου ηχούν πάλι στα Βαλκάνια

    24/03/99

    Ωρες μετράει πλέον η επίθεση των ΝΑΤΟικων Δυνάμεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που απειλεί να αιματοκυλήσει τα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες που φτάνουν στο Ελληνικό πεντάγωνο η επίθεση τοποθετείται μεταξύ 6 με 7 το βράδυ. Απο βρετανικά αεροδρόμια απογειώθηκαν και βομβαρδιστικά Β-52 χωρίς όμως να διευκρινιστεί για ποιόν προορισμό. Να σημειωθεί ότι στη βάση του Αβιάνο είναι σταθμευμένα και 12 τουρκικά ΕΦ-16.

    Ο σχεδιασμός είναι το πρώτο χτύπημα να γίνει με πυραύλους Τόμαχοκ και το δεύτερο μετά από 24 ώρες με βομβαρδισμούς αεροσκαφών.

    Οι στρατιωτικές επιδρομές θα αρχίσουν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον δήλωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ και στην Αθήνα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων.

    Το πρωϊ συνεδρίασε υπό την Βάσω Παπανδρέου η διυπουργική επιτροπή διαχείρησης κρίσεων όπου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ για την αντιμετώπιση ενός κύματος προσφύγων.

    Οι χώροι που οι πρόσφυγες θα προωθηθούν είναι στην Καστοριά, Κιλκίς και Πέλλα και τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε και επιθεώρησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ.Φλωρίδης.

    Από το Βερολίνο ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι πολύ περιορισμένα και ανακοίνωσε την επιστροφή στην Αθήνα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την δίοδο από τον εναέριο χώρο της Τουρκικών αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Οσον αφορά την πρεσβεία στο Βελιγράδι είπε ότι ο πρέσβης παραμένει στην Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και ασκεί κανονικά τα καθηκοντά του. Επανέλαβε δέ ότι η Ελλάδα θα παράσχει διευκολύνσεις προς το ΝΑΤΟ αλλά δεν θα συμμετάσχει με δικές της δυνάμεις.

    Το θέμα του Κοσσυποπεδίου συζητήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο ενώ και οι 15 ετοιμάζουν κοινό ανακοινωθέν.

    Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εξόδου απο την Γιουγκοσλαβία των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στα εκεί πανεπιστήμια. Ο ένας δρόμος είναι από Βελιγράδι-Σόφια και μετά Προμαχώνα και ο άλλος από Νόβισαντ προς Βουδαπέστη και απο εκεί αεροπορικά στην Θεσσαλονίκη.

    Το πρωϊ έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 50 φοιτητές που έφυγαν χθές βράδυ σιδηροδρομικώς και το βράδυ αναμένονται στα σύνορα όσοι έφυγαν σήμερα με πούλμαν.

    Στη Μόσχα ο γιουγκοσλάβος πρέσβης Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς αδελφός του Γιουγοσλάβου προέδρου δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι επιδρομές του ΝΑΤΟ.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωσε ότι δεν έχουν δοκιμαστεί όλες οι πολιτικές δυνατότητες και ότι οι βομβαρδισμοί δεν θα βοηθήσουν στο να ηρεμήσει η κατάσταση στο Κόσσοβο.

    Η Ρωσία είναι έτοιμη να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στην περίπτωση επίθεσης του ΝΑΤΟ ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σέργκεγεφ δήλωσε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα δεύτερο Βιετνάμ αυτή τη φορά στην Ευρώπη.

    O Χένρι Κίσσιγγερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι ο χωροφύλακας του πλανήτη και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολίτείες θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια ανρθωπιστικού και οικονομικού περιεχομένου.

    Το Μαυροβούνιο όπως αναφέρουν τοπικές εφημερίδες δεν θα επιτρέψει την χρήση δημοσίων κτιρίων του από τον Γιουγκοσλαβικό στρατό.

    Στο Βελιγράδι οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει ουρές στα μαγαζιά και τα πρατήρια καυσίμων και συγκεντρώνουν αποθέματα στα σπίτια τους.

    Ο πόλεμος θα είναι λίγων ημερών ή εβδομάδων δήλωσε στον Αntenna ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Κουρής με θύματα πολλούς και από τις δύο πλευρές. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να γίνει και επίθεση με στρατό ξηράς.

    Η επικείμενη ΝΑΤΟικη επιδρομή συζητείται και στην Σύνοδο των 15 στο Βερολίνο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Καραμανλής-Σύνοδος Ευρωπαϊκου Λαϊκου Κόμματος

    24/03/1999

    Με τη συζήτηση μεταξύ άλλων και του ζητήματος των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με την Τουρκία, έληξαν σήμερα στο Βερολίνο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οπου τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Κ. Καραμανλής.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε οτι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει και επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπο τον όρο οτι αυτη θα πραγματοποιηθεί επι τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και με την προϋποθεση οτι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις απειλές χρήσης βίας κατά της Ελλάδας.

    Μια Τουρκία που θα σεβόταν τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ήταν ένας συμβατός γείτονας για την Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμιζοντας παράλληλα οτι θα πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση στο Κουρδικό ζήτημα.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε οτι στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι πάντες εκφράζουν την ελπίδα να βρεθεί τελικά ειρηνική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οτι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το τί πρόκειται να συμβεί μετά απο τους ενδεχόμενους βομβαρδισμούς.

    Τέλος, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε οτι είναι αδιανόητη κάθε ιδέα περί αλλαγής των υπαρχοντων συνόρων σημειώνοντας οτι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τη θρυαλλίδα ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [02] Σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο

    24/03/99

    Πάνω από διακόσιοι υπολογίζονται οι φοιτητές που εξαγόρασαν βαθμούς στο Μαθηματικό του Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ 13 μέχρι στιγμής είναι τα άτομα που ενέχονται στο κύκλωμα.

    Ηδη συνελήφθησαν ο Καθηγητής του Μαθηματικού Αγησίλαος Δάλλας, 61 ετών, η καθηγητές μαθηματικών, που έκαναν φροντιστήρια σε φοιτητές Χρυσή Χατζηπαυλή 35 ετών και Κωνσταντίνος Κιλμπασάνης 35 ετών, καθώς και ο Γεώργιος Βαλατσός 41 ετών άεργος .

    Σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος των υπολοίπων οκτώ καθώς και κατά πέντε φοιτητών, για τους οποίους είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

    Ο Γεράσιμος Αρσένης ζήτησε με δηλώσεις του η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα , ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ.Δημόπουλος τόνισε, πως όταν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και εκδοθεί πόρισμα θα κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία

    [03] Αεροπορικό ατύχημα στη Ρόδο

    24/03/99

    Ενα Μπόϊνγκ των Αραβικών Εμιράτων με 220 επιβάτες βγήκε έξω από το διάδρομο προσγείωσης της Ρόδου λίγο μετά τις 12, καθώς δεν τροχιοδρόμησε σωστά.

    Το αεροπλάνο, είχε προορισμό το Μαρόκο και προσγειώθηκε, υπό κακές καιρικές συνθήκες, στη Ρόδο για ανεφορδιασμό.

    Επτά απο τους επιβαίνοντες τρυματίστηκαν ελαφρά και μετεφέρθηκαν στο νοσοκομείι της πόλης.

    [04] Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης

    24/03/99

    Παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης σήμερα. 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα οι θάνατοι τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 8 χρόνια.

    [05] Η παρέλαση της νεολαίας

    24/03/99

    Υπό βροχή έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας η παρέλαση Φοιτητών ,μαθητών και σπουδαστών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [06] Γέλτσιν-Κοσσυφοπέδιο

    24/03/99

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν έφθασε σήμερα στις 15:00 (ωρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ αναμένεται να έχει αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπίλ Κλίντον, ύστερα απο αίτημα του τελευταίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ρώσου ηγέτη.

    Το πρακτορείο Ιντερφαξ, επικαλούμενο καλά πληφορημένες πηγές, ανέφερε πως οι δύο άνδρες θα εξετάσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί η προσφυγή στην βία προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσιν, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Γέλτσιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στο Κρεμλίνο ο Γέλτσιν μετά την έξοδό του απο το νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη. Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Γέλτσιν μετέβη στο Κρεμλίνο απο την εξοχική κατοικία του.

    Ο Γεβγένι Πριμακόφ, ματαίωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ χθές εξαιτίας των επικείμενων νατοϊκών βομβαρδισμών, στους οποίους η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ντέϊβιντ Λέβι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κλίντον πρόκειται να έχει και νέες διαβουλεύσεις σήμερα για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο με υμβούλους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο συζήτησαν εξάλλου κατά την διάρκεια προγεύματος στον Λευκό Οίκο η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν και ο σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Σάντι Μπέργκερ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [07] Τουρκία-ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Β.Αιγαίο

    24/03/1999

    "Μικτές αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας στο Βόρειο Αιγαίο", ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο. Οι ασκήσεις που θα διαρκέσουν 20 ημέρες θα αρχίσουν την 1η Απριλίου.

    Στις ασκήσεις αυτές θα συμμετάσχουν 8 χώρες του ΝΑΤΟ ήτοι, οι: Τουρκία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και οι ΗΠΑ με αεροπορικές χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις.

    Συνολικά θα συμμετάσχουν 45 πολεμικά πλοία, 28 αεροσκάφη, 36 ελικόπτερα και στρατιωτική δύναμη 2.800 ανδρών. Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην άσκηση αυτή με 14 πλοία -αμφίβια σκάφη, φρεγάτες, υποβρύχια, ναρκαλιευτικά και ταχύπλοα σκάφη- μονάδες πεζοναυτών και πεζικού καθώς και με αριθμό αεροσκαφών τύπου F-16 και F-4.

    Ο σκοπός της άσκησης, είναι κατ'εξοχήν πειραματικός. Με την άσκηση θα μελετηθεί η δυνατότητα σχηματισμού της "Μεικτής Αμφίβιας Δύναμης του Μεσογείου" (COFMED), στην Ν.Α. πτέρυγα της Συμμαχίας.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [08] Λίμιτ Ντάουν στη Σοφοκλέους

    24/03/1999

    Τα σύννεφα του πολέμου τύλιξαν και τη Σοφοκλέους καθώς ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας άνοιξε στο κατώτερο όριο, με 7%.

    Τελικά με πτώση 4,57 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης και έτσι έφθασε τις 3.471,48 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 195 δισεκατομμύρια 131 εκατομμύρια δραχμές.

    Στο Τοκυο ο δεικτης Νικκει του εκλεισε στο τέλος της πρωινής συνεδρίασης με απώλειες 261 μονάδων, ποσοστό 1,63%. Χθες, ο Νικκει είχε χάσει αλλο ένα 2, 2%.

    Απώλειες του ύψους του 2,6% σημειώνει και ο δείκτης Χανγκ Σενγκ του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ .

    Στη Γουώλ Στρήτ ο δείκτης Νταου Τζόουνς έχασε χθες βράδυ 218,68 μονάδες, κλείνοντας στις 9,671 μονάδες.

    Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια χθες λόγω της κρισης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [09] Στη φάκα της εφορίας εργένηδες-συνταξιούχοι

    23/03/1999

    1,2 δις καλουνται να επιστρεψουν στην εφορία, εξι χιλιάδες συνταξιούχοι , που αν και ανυπαντροι εισέπρατταν επιδομα γαμου.

    [10] Αγροτικές Συντάξεις

    24/03/1999

    Αύξηση κατά 4.000 δραχμές στις αγροτικές συντάξεις αναμένεται να εξαγγείλει σύντομα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΗΜΕΡΗΣΙΑ."

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει την Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ ισχυροί Βοριάδες προβλέπονται στο Αιγαίο.

    Τοπικές συννεφιές προβλέπονται στην ανατολική και νότια Ελλάδα με ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες την βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κυρίως το πρωί. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

    Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός με θερμοκρασία που θα φθάσει τους 15 βαθμούς κελσίου.

    Αίθριος καιρός και στην Θεσσαλονικη με θερμοκρασία που θα φθάσει και τους 13 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Βελτιώνεται ο καιρός απο τα Δυτικά και αύριο, ημερα της Εθνικής μας επετείου, παρά τους βοριάδες στα Ανατολικά θα ειναι γενικά καλός. Νέα αλλαγή με νοτιάδες και βροχές περιμένουμε απο την Παρασκευή το απόγευμα και κυρίως το Σαββατοκύριακο.

    Την Παρασκευή, αρχικά σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι καλός. Στη συνέχεια όμως, μετά το μεσημέρι, θα αρχισει να συννεφιάζει στα Δυτικά και το βράδυ θα βρέξει στο Βόρειο Ιονιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Μακεδονία. Το πρωί εξάλλου θα σημειωθουν τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφώρ και στα Ανατολικά βορειοανατολικοί γύρω στα 4 μποφώρ, ενω η θερμοκρασία ανεβαίνει 1 με 2 βαθμούς και θα φθάσει στους 14 με 15 στα Βορεια και στους 17 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

    Τοπικές βροχές θα εχουμε το Σάββατο, κυρίως μετά το μεσημέρι. Μάλιστα, τη νύχτα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν και καταιγίδες, ενώ θα χιονίσει στα Βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι στη Βόρεια Ελλαδα απο Ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφώρ και στην υπόλοιπη χώρα απο νότιες 6 με 7 και πιθανόν στα πελαγη 8 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει στους 14 βαθμους στα Βορεια και στους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 24 March 1999 - 15:04:53 UTC