Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-11-11

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1999

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νεός αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [02] Η Ομονοια το πεδίο αντιπαράθεσης Λαλιώτη-Αβραμόπουλου
  • [03] Διαψεύδει το Ισραήλ την υπόθεση κατασκοπείας
  • [04] Στην Ιταλία πουλήθηκε η νήσος Σάσων
  • [05] Υπέρ της καύσης νεκρών 13 βουλευτές
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Πεδίο μάχης η Αθήνα
  • [07] Αστυνομικό Δελτίο
  • [08] Στο εφετείο θα συνεχισθεί η δίκη του Β.Ρωχάμη
  • [09] Συνεχίζονται οι απεργίες σε Συγκοινωνίες-Νοσοκομεία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Τουρκία-Πρόταση μομφής
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στον Περσικό
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Εκρηξη πωλήσεων περιμένουν οι έμποροι αυτοκινήτων
  • [14] Χρηματιστήριο-Πτώση 0,29%
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [15] Καρδιοπαθείς
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1999

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:20:54
    Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1999 ο οποιός προβλέπει μεταξύ άλλων περισσότερους αμέσους φόρους κατά 6,6%, έμμεσους φόρους αυξημένους κατά 5,3%, ενώ περισσότερο φόρο μεχρι και 20% θα πληρώσουν οι ελευθεροι επαγγελματίες βάσει των αντικειμενικών κριτηριών.

    Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις 2% απο 1ης Ιανουαρίου 1999, χωρίς να δοθεί διορθωτικό ποσό ούτε αύξηση στο δεύτερο εξάμηνο.

    Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αντιδρούν επειδή δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα και δεν αυξάνει το αφορολόγητο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:22:19

    [01] Νεός αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης αντικαθίσταται από τον έως σήμερα αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη.

    [02] Η Ομονοια το πεδίο αντιπαράθεσης Λαλιώτη-Αβραμόπουλου

    Μαίνεται η αντιπαράθεση Λαλιώτη -Αβραμόπουλου για την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων διαμαρτυρήθηκε και σήμερα μέσα από τη συχνότητα του Αntenna για έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας με υπουργούς, και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να λυθεί το πρόβλημα επικοινωνίας.

    Ο κ.Αβραμόπουλος, είπε ο κ.Λαλιώτης, οφείλει να μην μετατρέψει με τα καμωματά του και την εριστικότητα του την πλατεία Ομονοίας σε πλατεία Διχόνοιας.

    Απ'την πλευρά του ο Κώστας Λαλιώτης υποστήριξε ότι ο Δήμος γνώριζε για το έργο και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κύριος Αβραμόπουλος οφείλει να μη μετατρέψει με την εριστικότητά του την πλατεία Ομόνοιας σε πλατεία Διχόνοιας.

    [03] Διαψεύδει το Ισραήλ την υπόθεση κατασκοπείας

    Το Ισραήλ, διέψευσε σήμερα επίσημα ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν το Σάββατο στην Κύπρο διενεργούσαν κατασκοπεία ή εργαζονταν για λογαριασμο της Τουρκιας.

    Δεν εξήγησε όμως τι ακριβώς έκαναν οι δυο συλληφθέντες, έχοντας στην κατοχή τους συστήματα παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας σε μία στρατιωτική περιοχή.

    [04] Στην Ιταλία πουλήθηκε η νήσος Σάσων

    Ιόνιο νησί που η Ελλάδα ξέχασε στην ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων το 1864 και από το 1947 είχε περάσει σε αλβανική κατοχή, "αγοράσθηκε" από την Ιταλία με ανταλλάγματα.Πρόκειται για τη νήσο Σάσων, πάνω από την Κέρκυρα, και στρατηγικό σημείο για τις προαιώνιες βλέψεις της Ιταλίας στην Αδριατική.Η συμφωνία υπεγράφη στη Ρώμη μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Παντελή Μάϊκο και του Ιταλού ομολόγου του Μάσιμο Ντ'Αλέμα.Στο νησί Σάσων θα εγκατασταθεί ιταλική στρατιωτική μονάδα και σε αντάλλαγμα για την πώληση οι Αλβανοί θα πάρουν από την Ιταλία έως το τέλος του 2000, οικονομική βοήθεια περίπου 60 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    [05] Υπέρ της καύσης νεκρών 13 βουλευτές

    Υπέρ της καύσης νεκρών που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τάσσονται 13 βουλευτες απο το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα δημοκρατία, τον Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ, με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή.

    Οι βουλευτές προτείνουν, όσοι επιθυμούν την αποτέφρωσή τους μετά θάνατον να το δηλώνουν στο Δημο της περιοχής που διαμένουν.

    Μεταξύ άλλων, την τροπολογία υπογράφουν ο Υπουργός Γεωργίας Γιωργος Ανωμερίτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, και ο πρώην προεδρος της Νεας Δημοκρατίας Μιλτιαδης Εβερτ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:21:20

    [06] Πεδίο μάχης η Αθήνα

    Επεισοδιακή, με εμπρησμούς αυτοκινήτων, πετροπόλεμο και συλλήψεις, ήταν η πορεία των μαθητών και των φοιτητών στο Υπουργείο Παιδείας.

    Ομάδες νεαρών που παρεισέφρυσαν στην πορεία μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης και προκάλεσαν το μεσημέρι κυκλοφοριακό έμφραγμα με τους αποκλεισμούς των δρόμων.

    Πορεία που κατέληξε στην Νομαρχία έγινε στον Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη παραμένουν υπό κατάληψη 13 γυμνάσια και λύκεια και οι μαθητές προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

    Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και των μαθητών για τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη, ως μεμονωμένες και υποκινούμενες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις απέδωσε και σε φορείς των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται.

    [07] Αστυνομικό Δελτίο

    Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται ο 25χρονος κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Μανώλης Μπογδάνος, πρωταγωνιστής μιάς απίστευτης ιστορίας φρίκης στο Παγκράτι.

    Ο Μπογδάνος κακοποίησε μέχρι θανάτου το ένα του παιδί, ενώ το άλλο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

    Η κτηνωδία αποκαλύφθηκε τυχαία όταν τα δύο αδελφάκια μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων σε τραγική κατάσταση και το ένα υπέκυψε στα θανατηφόρα τραύματά του.

    'Ηδη ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου ζήτησε να κατασχεθούν οι φάκελοι με το ιστορικό νοσηλείας των παιδιών για να ερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση.

    Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο Μπογδάνος είχε επισκεφθεί πολλές φορές το Ναυτικό Νοσοκομείο επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα και βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναρρωτική άδεια.

    Νεα προκλητική ενέργεια από Τουρκική ακταιωρό ανοιχτά της Σαμοθράκης.

    Το Τουρκικό πλοίο, ανέπτυξε πορεία σύγκρουσης με το Ελληνικό αλιευτικό "ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΩΤΗΡΗΣ," στα διεθνή ύδατα και έν' συνεχεία έκανε ελιγμούς επί 15 λεπτά γύρω από τη μηχανότρατα.

    Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν ο Τούρκος δουλέμπορος και οι 14 λαθρομετανάστες.

    Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται οι υπεύθυνοι των εντύπων που δημοσιεύουν ροζ αγγελίες.

    Σχετική παραγγελία έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, κ.Κολιοκώστας προς τις αστυνομικές αρχές.

    Η δίωξη θα ασκείται με την κατηγορία της διευκόλυνσης σε αλλότρια ακολασία.

    Δύο μαθητές γυμνασίου συνελήφθησαν στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, επειδή κατείχαν μικροποσότητα χασίς.

    Πρόκειται για ένα 14χρονο και ένα 15χρονο, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν συνολικά 20 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

    [08] Στο εφετείο θα συνεχισθεί η δίκη του Β.Ρωχάμη

    Στο Εφετείο θα συνεχισθεί αύριο η δίκη του Βαγγέλη Ρωχάμη που κατηγορείται ότι το 1995 επέβαινε σε αυτοκίνητο απ'το οποίο εκτοξεύθηκαν χειροβομβίδες εναντίον περιπολικού.

    Ο Ρωχάμης αρνήθηκε ότι έχει σχέση με το περιστατικό για το οποίο πρωτοδίκως είχε αθωωθεί, ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη λύπη του επειδή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αποφυλάκισης που είχε καταθέσει στο παρελθόν.

    [09] Συνεχίζονται οι απεργίες σε Συγκοινωνίες-Νοσοκομεία

    Νέα ταλαιπωρία περιμένει την Πέμπτη τους κάτοικους της πρωτεύουσας από την απεργία των εργαζομένων στα τρόλλεϋ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Θα κάνουν στάση εργασίας από τις 11.00πμ έως τις 16.00μμ.

    Αναταραχής συνέχεια και στο χώρο της Υγείας για τις εφημερίες. Τριήμερη απεργία κάνουν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

    Αποχή από τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία έως την ερχόμενη Δευτέρα, κάνουν οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Αθηνών. Εξάωρες στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει την Πέμπτη και την Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Λεκανοπέδιο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:22:07

    [10] Τουρκία-Πρόταση μομφής

    Πρόταση μομφής κατά του τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας που συγκλονίζεται απο κατηγορίες για διαφθορά, κατέθεσε σήμερα η συντηρητική αντιπολίτευση.

    Εκπρόσωπος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση υποβλήθηκε στο γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου για να την συμπεριλάβει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ταυτόχρονα ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που παρέχει κοινοβουλευτική υποστήριξη στην κυβέρνηση, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Η έκκληση του Μπαϊκάλ, ακολούθησε τη μετάδοση, χθές το βράδυ, απο την τηλεόραση μαγνητοσκοπημένων δηλώσεων του επιχειρηματία Κορμάζ Γιγκίτ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση.

    Η υποστήριξη των 55 βουλευτών του Μπαϊκάλ κρίνεται κρίσιμη για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:22:29

    [11] Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στον Περσικό

    Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι στον Περσικό,καθώς ο ΟΗΕ απέσυρε σήμερα όλα τα μέλη της αποστολής του Ιράκ, και η Ουάσινγκτον φαίνεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιθέσεις, λόγω της άρνησης της Βαγδάτης να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

    Περισσότεροι από 100 επιθεωρητές και υπάλληλοι της Επιτροπής ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου εγκατέλειψαν την Βαγδάτη και βρίσκονται καθ`οδόν για το Μπαχρέιν , μετά την εντολή του επικεφαλής τηςομαδας των επιθεωρητών, Ριτσαρντ Μπάτλερ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο είναι "έτοιμες και ικανές" να πλήξουν το Ιράκ αν τους δοθεί εντολή, προειδοποιησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αμερικανικων ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χένρι Σέλτον.

    Στον Κόλπο βρίσκεται το αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ", ενώ καταπλέει και το "Εντερπράιζ".

    Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν επιπλέον στην περιοχή και την "Αεροπορική Εκστρατευτική Δύναμη", αποτελούμενη από 50 αεροσκάφη επίθεσης και υποστήριξης καθώς και αόρατα βομβαρδιστικά Στελθ

    Η Γαλλία ζήτησε από τον Γενικό Γραμματεα του ΟΗΕ Κόφι Αναν να μεταβεί γρήγορα στη Βαγδάτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης,

    Ο αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει πάντως εντός της ημερας νέα προειδοποίηση προς το Ιράκ, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της ανακωχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η συντομότερη πιθανή ημερομηνία για επίθεση τοποθετείται τη νύχτα της 18ης προς την 19η Νοεμβρίου, η οποία συμπίπτει και με τη νέα σελήνη.

    Το βαθύ σκοτάδι χωρίς φεγγάρι ευνοεί μια αεροπορική επίθεση καθώς ενισχύει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:21:33

    [12] Κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ

    Σφοδρές χιονοθύελλες πλήττουν τις κεντρικές και βόρειες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλωντας διακοπή της ηλεκτροδότησης καθως και τα πολλαπλά ατυχήματα στους δρόμους των πολέων.

    Η χαμηλή οράτοτητα λογω της πυκνής χιονόπτωσης έχει νεκρώσει το οδικό δίκτυο στις Πολιτείες της Βορείου και Νοτίου Ντακότα, της Μινεσότα, και της Νεμπράσκα.

    Στη Νότιο Ντακότα που το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά η τοπική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλέισουν οι οδικές αρτηριες.Στη Βόρειο Ντακότα, τέσσερεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε διάφορα αυτοκινητιστικά ατυχήματα που οφείλονται στις χιονοπτώσεις.

    Σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν στην πόλη του Σικάγο, στο Ιλλινόις, όπου περίπου 70,000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

    Την ιδια στιγμη στην ξένη βοήθεια εναποθετουν πλέον τι ελπίδες τους για επιβίωση εκατομμυρια άστεγοι, στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που επλήγησαν απο τον τυφώνα Μιτς.

    Εκατομμύρια άστεγοι προσπαθούν να επιβιώσουν μεσα σε συνθηκες βιβλικής κατάστροφής, ενω χιλιάδες τραυματίες εουν κατακλυσει τα νοσοκομεία . Οι γιατροί καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να αποτρεουν την εξαπλωση των επιδημιών που απειλούν χιλιάδες κατοικους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:27:56

    [13] Εκρηξη πωλήσεων περιμένουν οι έμποροι αυτοκινήτων

    Εκρηξη πωλήσεων Ι.Χ έως το τέλος του χρόνου περιμένουν οι έμποροι και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων μετά τις εξαγγελίες για μείωση των τιμών από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εκπρόσωποι της Αγοράς αυτοκινήτου επισημαίνουν ότι οι προσφορές των αντιπροσωπειών θα συνεχισθούν και με τις νέες μειωμένες τιμές, ο οποίες αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί από τις αντιπροσωπείες στο τέλος της εβδομάδος.

    [14] Χρηματιστήριο-Πτώση 0,29%

    Με πτώση 0,29%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.246,85 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 37 δισεκατομμύρια 892 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:21:48

    [15] Καρδιοπαθείς

    Οι καρδιοπαθείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη νύχτα, την περίοδο των εορτών και τις Δευτέρες, σύμφωνα με τους ειδικούς που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Ντάλλας των Ηνωμένων Πολιτειών για το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (AHA).

    Είναι ευρέως γνωστό ότι τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια εκδηλώνονται το πρωί. Ομως "ο κίνδυνος θανάτου είναι σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερος (1,9) για τα άτομα που παθαίνουν καρδιακή προσβολή τη νύχτα, μεταξύ 20.00 το βράδυ και 08.00 το πρωί", όπως ανέφερε ο καθηγητής Μάικλ Γκίμπσον, του Γενικού Νοσοκομείου Αλέγκενι του Πίτσμπουργκ. Επίσης το 10,9% των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή το βράδυ κινδυνεύουν να πεθάνουν, ενω το ποσοστό είναι 6,5% γι'αυτούς που παθαίνουν καρδιακή κρίση το πρωί.

    Ο αμερικανός επιστήμονας τόνισε ότι οι ειδικοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτές τις διαφορές, καθώς όλοι οι ασθενείς υποβάλονται στην ίδια θεραπευτική αγωγή. Η μόνη διαφορά είναι ότι όσοι παθαίνουν καρδιακή προσβολή τη νύχτα φθάνουν κατα μέσο όρο στο νοσοκομείο μισή ώρα αργότερα απο τους "πρωινούς" μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η όσο το γρηγορότερη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

    Ο καθηγητής Ρόμπερτ Κλόνερ, του Πανεπιστημίου του Λός Αντζελες, σημείωσε απο την πλευρά του ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιακές κρίσεις και θρομβώσεις είναι πολύ πιό συχνοί κατα τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επι 9.328 θανάτων στην κομητεία του Λος Αντζελες απο το 1985 μέχρι το 1996, το ποσοστό ήταν κατα 33% υψηλότερο το Δεκέμβριο (1.808) και τον Ιανουάριο (1.925), απο ότι τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (1.400 κατα μέσο όρο). Καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές κατα τη διάρκεια του χρόνου στην Καλιφόρνια, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αλλαγής των συνθηκών διατροφής κατα τη διάρκεια των εορτών ( μεγάλη κατανάλωση αλατιού και οινοπνεύματος) αλλα και των εντονότερων συναισθηματικών φορτίσεων, με τις οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις.

    Ο καθηγητής Κλόνερ συνιστά αυτοσυγκράτηση κατα τη διάρκεια των εορτών, κυρίως με το αλκοόλ που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

    Ενας τρίτος ειδικός, ο αυστριακός καθηγητής Μάικλ Γκρούσκα, μίλησε για τους κινδύνους της Δευτέρας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τάση να παρουσιάζουν περισσότερες καρδιακές προσβολές τη συγκεκριμένη ημέρα, διότι πηγαίνουν ξανά στη δουλειά μετά το σαββατοκύριακο. Μελετώντας περισσότερα απο 1.500 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, κυρίως συνταξιούχους, ο καθηγητής Γκρούσκα παρατήρησε ότι η τάση ήταν η ίδια. Κατέληξε έτσι στο συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα, που ξεκινάει ξανα τη Δευτέρα (ψώνια, συμμετοχή σε ένα σύλλογο) δημιουργεί επίσης επιζήμιες πιέσεις στην καρδιά.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 11-Nov-98 18:23:19
    Κακοκαιρία θα έχουμε την Πέμπτη σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες, που τοπικα θα είναι ισχυρές, ενώ οι νοτιάδες στα πελάγη θα φθάνουν και τα 7 μποφώρ. Ωστόσο, η θερμοκρασια δεν αλλάζει αισθητά.

    Συννεφιά με ασθενείς βροχές θα έχουμε και στην Αττική, που μάλιστα μετά το μεσημέρι θα δυναμώσουν και πιθανόν να εκδηλωθούν και καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασια θα κυμαινεται στην Αθήνα από 12 μέχρι 19 βαθμούς.

    Βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγιδα θα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη.

    Οι άνεμοι αρχικά θα ειναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην πόλη από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 11-Nov-98 18:23:07
    Επιδεινώνεται τις επόμενες 24 ώρες ο καιρός, με νοτιάδες και βροχές, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Την Παρασκευή βελτιώνεται προσωρινά όμως, γιατί απο το μεσημερι και κυρίως το Σάββατο ξαναχαλάει.

    Την Παρασκευή, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θα υπάρχει συννεφιά και σποραδικές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα ειναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα θα βρέξει, κυρίως μετά το μεσημερι, ενώ στα Δυτικά που αρχικά ο καιρός θα ειναι καλός απο το απόγευμα θα συννεφιάσει και πάλι και θα βρέξει.

    Οι άνεμοι, εκτός απο τις νοτιοανατολικές περιοχές που θα είναι νότιοι 5 με 6 μποφώρ, στην υπόλοιπη χώρα θα ειναι βορειοι 5 και πρόσκαιρα 6 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία πεφτει λίγο και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βορεια στους 13 με 14 βαθμους και στους 18 με 19 στην υπόλοιπη χωρα.

    Αστατο καιρό θα έχουμε το Σάββατο, με παροδικές βροχές, αλλά και διαστήματα με βελτιωση κυρίως στα Κεντρικα και Νότια.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις 5 και κατά διαστηματα 6 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει στους 13 βαθμους στα Βορεια και στους 18 με 19 στις αλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 11 November 1998 - 17:22:08 UTC