Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-10-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Κόντρα Γιαννόπουλου-Κατριβάνου
  • [02] Ικανοποίηση στη Ρηγίλης από το αποτέλεσμα
  • [03] Διαμαρτυρία Πάγκαλου στην Αυστριακή προεδρία
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Συμμορίες ανηλίκων
  • [05] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Σκόπια: Βουλευτικές Εκλογές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Γερμανία: Σύνθεση νέας κυβέρνησης
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Χρηματιστήριο 20/10
  • [09] Ασφάλιστρα αυτοκινήτων
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [10] Καρκίνος του εντέρου
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:14:26
    Στα ύψη το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ, για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

    Σε βαρύ κλίμα η μαραθώνια συνεδρίαση πολιτικής γραμματείας και κυβερνητικής επιτροπής στου Μαξίμου υπό τον Κώστα Σημίτη.

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η πολιτικη της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να έχει τους ίδιους στόχους, την υγεία, την παιδεία, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομία.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα απο τις κοινωνικές δυνάμεις και θα απευθυνθεί σε αυτές με διορθωτικές κινήσεις. Αυριο συνεδριαζει η κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ.

    Αύριο η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αναβλήθηκε για τις 5 και 6 Νοεμβρίου η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ξιφουλκεί η εσωκομματική αντιπολίτευση και ζητεί αλλαγή πορείας, αλλά και ηγεσίας.

    _Μανώλης Δασκαλάκης στον ΑΝΤ1_: Στη χειρότερη στιγμή του από το '74 βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας που οδηγεί την παράταξη στη συρρίκνωση και στην παράδοση της εξουσίας στον Κώστα Καραμανλή.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:17:07

    [01] Κόντρα Γιαννόπουλου-Κατριβάνου

    Πολιτική βεντέτα Ευάγγελου Γιαννόπουλου - Θόδωρου Κατριβάνου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο νέος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για το πολιτικό τους παρελθόν, φθάνοντας ακόμη και μέχρι την εποχή του Εμφυλίου.

    Σήμερα ο κ.Κατριβάνος εξαπέλυσε νέες βολές και αμφισβήτησε την αντιστασιακή δράση του υπουργού.

    Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει αύριο με μήνυση ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    [02] Ικανοποίηση στη Ρηγίλης από το αποτέλεσμα

    Ικανοποίηση στη Ρηγίλλης για το αποτέλεσμα, σε συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τους τομεάρχες.

    _Αρης Σπηλιωτόπουλος_: Κατέρρευσαν οι διαχωριστικές γραμμές.Οι πολίτες έστειλαν σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στον Κώστα Σημίτη.

    Για μήνυμα ευθύνης που έλαβε η αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε λόγο ο Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο προσεχές μέλλον με περιοδείες και πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση.

    [03] Διαμαρτυρία Πάγκαλου στην Αυστριακή προεδρία

    Εντονη διαμαρτυρία Πάγκαλου στην αυστριακή προεδρία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του στον Αυστριακό ομολογό του προειδοποιεί ότι αν παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο, η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:16:23

    [04] Συμμορίες ανηλίκων

    Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον των 6 νεαρών μεταξύ των οποίων είναι και τρεις ανήλικοι, ποινική δίωξη για σύσταση συμμορίας, ληστείες με επιβαρυντικούς όρους, χρήση και κατοχή ναρκωτικών ενώ στον 19χρονο Μιχάλη Ζήρο που θεωρείται αρχηγός της συμμορίας ασκήθηκε δίωξη και για διάθεση ναρκωτικών.

    Οι συλληφθέντες που έχουν ομολογήσει 15 επιθέσεις σε ανήλικους σε γειτονιές του Πειραιά θα απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή.

    Εν' τω μεταξύ η εισαγγελία ενεργοποιεί παλαιά διάταξη νόμου και θα ασκεί ποινικές διώξεις και στους γονείς ανηλίκων παραβατών.

    Ηδη στην αστυνομία Πειραιά κρατούνται με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου, η μητέρα ενός δεξαεξάχρονου αγοριού και η μητέρα ενός 15χρονου.

    [05] Αστυνομικό Δελτίο

    Τρία κρούσματα ληστειών το βράδυ σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

    Στον Κολωνό δύο άτομα πυροβόλησαν στο πόδι τον 60χρονο, Παύλο Κούλη και του άρπαξαν χαρτοφύλακα με έγγραφα.

    Στα Εξάρχεια δύο νεαροί γρονθοκόπησαν τον Ευάγγελο Νικολακόπουλο διευθυντή του ΙΚΑ, καθώς έβγαινε από το σπίτι του και του άρπαξαν 100.000 δραχμές.

    Στην Αγία Παρασκευή Μάνδρας, τέσσερις άγνωστοι άρπαξαν με την απειλή όπλου από τον Αντώνη Γιαννουλάκη 150.000 δρχ και το αυτοκινητό του.

    Νεαρή Λευκορωσίδα αυτοκτόνησε στη Θεσσαλονίκη μέσα στο σπίτι της όπου διέμενε με άλλες τρείς συμπατριωτισσές της.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τις κοπέλες ανάγκαζε να εκδίδονται ο 43 χρονος αυτοκινητιστής Γιώργος Μπιλαλάς.

    Στην Κατερίνη, συνελήφθη ο Σταύρος Μαραγκόζης, 36 ετων, μετά από καταγγελία 17χρονης Ρουμάνας ότι την εξανάγκαζε να εκδίδεται. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Μαραγκόζης αγόρασε την Ρουμάνα έναντι 400.000 δραχμών από τον Χαράλαμπο Μουρατίδη ιδιοκτήτη μπάρ στην Κατερίνη.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:16:54

    [06] Σκόπια: Βουλευτικές Εκλογές

    Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ, μετα τα χθεσινά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που δίνουν το προβαδισμα στον συνασπισμό του εθνικιστικού VMRO του Λιούπσκο Γκεοργκιεφσκι με τη Δημοκρατική Αλτερνατίβα του Βάσιλ Τοπουρκόφσκι.

    Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών δεν φάνηκε ανήσυχο απο την αλλαγή πλέυσης, εκτιμώντας πως οι καλές σχέσεις και η ομαλή γειτνιαση είναι πλέον στρατηγική επιλογή των Σκοπίων.

    Αλλωστε το παλαιο φιλοβουλγαρικό VMRO έχει μετεξελιχθεί σε ενα πιο μετριοπαθές και φιλοευρωπαικό κόμμα, που επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα και πρόσφατα, μέσω του αρχηγού του εκθείασε το ρόλο της χώρας μας στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό όμως σημείωσε και ο συνασπισμος των Αλβανικών κομμάτων, η συσπειρωση των οποίων δημιουργεί φόβους για ενίσχυση του αλβανικού εθνικισμού στη γειτονική χώρα, δεδομένης και της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ηδη, χθες ο ηγέτης της αλβανόφωνης κοινότητας των Σκοπίων, Αρμπέν Τζαφέρι υποστήριξε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και καταδίκασε την περιθωριοποίηση του αλβανικού στοιχείου στη χώρα του.

    Σοβαρή εμπλοκή πάντως σημειώθηκε χθες στην εκλογική διαδικασία, με επίκεντρο την ερμηνεία του άρθρου 88 του εκλογικού νόμου, που αφορά το δικαίωμα εκλογής βουλευτών από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

    Το αποτέλεσμα ήταν, η κυβερνητική πλευρά να αμφισβητεί τον αριθμό των βουλευτών που εξέλεξε η ο Συνασπισμός του ΒεΕμΑρο και της Δημοκρατικής Αλτερνατίβας.Το θέμα χειρίζονται οι νομικοί και την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβει το συνταγματικό δικαστήριο.

    Στα Σκόπια θα μεταβεί σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κούκ,στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ,τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσρεβενκόφσκι και τον ΥΠΕξ Μηλάγκογια Χατζίνσκι.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πάντως πληροφορίες,ο κ. Κούκ πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου,καθώς θεωρεί τα Σκόπια ως πιο πρόσφορο τοπίο συνάντησης απο την Πρίστινα για να προσπαθήσει να τους πείσει να αποδεχθούν το αμερικανικό σχέδιο για αυτονομία.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:17:28

    [07] Γερμανία: Σύνθεση νέας κυβέρνησης

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο της μελλοντικής "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης αποτελείται, πέραν του μελλοντικού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, από δεκαπέντε υπουργούς - δωδεκα από το SPD και τρείς από τους Πρασίνους - εκ των οποίων οι πέντε είναι γυναίκες -τέσσερις από το SPD και μία από τους Πράσινους.

    Ο κατάλογος των υπουργων είναι ήδη επίσημα επικυρωμένος - παρά το γεγονός ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι - ενω για τον αριθμό και την στελέχωση των αξιωμάτων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, υπάρχουν ακόμη "εκκρεμότητητες" που θα διευθετηθούν μέχρι την Πέμπτη.

    • Αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο εκ των ηγετών των Πρασίνων - αδιαφιλονίκητος ηγέτης και εκπρόσωπος της ισχυροποιημένης πτέρυγας των "ρεαλιστών" - 50χρονος Γιόσκα Φίσερ.
    • Δεύτερος τη τάξη ως υπουργός καγκελαρίας αναλαμβάνει ο 46χρονος Μπόντο Χόμπαχ, που θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της γραμμής του ανοιγματος του SPD προς τον "νεο κέντρο".
    • Ως "υπερυπουργός" οικονομικών αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του κόμματος 55χρονος Οσκαρ Λαφοντέν, που ανέλαβε την ηγεσία του SPD το Νοέμβριο του 1995 ("ρίχνοντας" τον Ρούντολφ Σάρπινγκ) και, αναφορικά με την υποψηφιότητα για το αξίωμα του καγκελαρίου, άφησε το προβάδισμα στον Σρέντερ μετά τη νίκη του στις τοπικές εκλογες της Κάτω Σαξωνίας, τον περασμένο Μάρτιο. Ο Λαφοντέν υπήρξε υποψήφιος του SPD για το αξίωμα της καγκελαρίας στις πρωτες μετά την ενοποίηση παγγερμανικές εκλογές του 1990, αλλά ηττηθηκε τότε κατά κράτος από τον Χέλμουτ Κολ.
    • Ως υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο 66χρονος Οτο Σίλι, που την περίοδο του 1968 διετέλεσε ενεργό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στη συνέχεια συνηγορος της RAF (της Γκούντρουν Ενσλίν), για να προσχωρήσει στη συνέχεια στους Πράσινους, με τους οποίους εξελέγη για πρωτη φορά βουλευτής το 1983. Ως εκπρόσωπος των "ρεαλιστών" ήρθε γρήγορα σε ρήξη με το κόμμα του και προσχωρησε τελικά το 1989 στο SPD.
    • Ως υπουργός δικαιοσύνης αναλαμβάνει η 55χρονη Χέρτα Ντόϊμπλερ-Γκμελίν, βουλευτής του SPD από το 1972 και μέχρι πέρσι μία εκ των πέντε αντιπροέδρων του κόμματος, που προοριζόταν για την προεδρία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
    • Ως υπουργός άμυνας αναλαμβάνει ο 50χρονος Ρούντολφ Σάρπινγκ, που διετελεσε πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ο Σάρπινγκ που ηττηθηκε στις εκλογές του 1994 απο τον Κολ, είναι και πρόεδρος του ΕΣΚ (Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος).
    • Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναλαμβάνει - μετά την "παραίτηση" του Γιοστ Στόλμαν - ο μέχρι πρότινος γνωστός μόνον σε ειδικούς που ασχολούνται με την πυρηνική ενέργεια, 52χρονος οικονομολόγος και φιλόλογος-μουσικολόγος, "ανεξάρτητος" πολιτικά, Βέρνερ Μύλλερ. Ο Μύλλερ διετέλεσε μέχρι πρότινος ανωτατο στέλεχος των πυρηνικών "μεγαθηρίων" RWE και VEBA, ενω ταυτόχρονα ασκούσε τα τελευταια οκτω χρόνια καθηκοντα προσωπικού συμβούλου του Σρέντερ με τον συμβολικό μισθό του... ενός Μάρκου. Η υπουργοποίηση του Μύλλερ (που προοριζόταν παρασκηνιακά για υφυπουργός και στου οποίου την αρμοδιότητα υπάγεται ο τομέας της ενέργειας) αντιμετωπίζεται με "σκεπτικισμό" από τους Πράσινους, που φοβούνται την υπονόμευση των συμπεφωνημένων με το SPD για απαγκίστρωση της Γερμανίας από την εξάρτηση των πυρηνικών εργοστασίων.
    • Ως υπουργός εργασίας αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του συνδικάτου της IG-METALL, 55χρονος Βάλτερ Ρίστερ, που θεωρείται εκπρόσωπος της "εκσυγχρονιστικής-μεταρρυθμιστικής" πτέρυγας του συνδικαλιστικού κινηματος.
    • Ως υπουργός Γεωργίας αναλάμβανει ο 52χρονος Καρλ-Χαϊντς Φούνκε, που ήταν μέλος - στο ίδιο πόστο - της τοπικής κυβέρνησης Σρέντερ στην Κάτω Σαξωνία και ανήκει στο προσωπικό "κλαν" του μελλοντικού καγκελαρίου.
    • Ως υπουργός Υγείας και κοινωνικών Υποθέσεων (συνταξεις) αναλαμβάνει η 38χρονη "πρασινη", τυπογράφος και οικονομολόγος, Αντρέα Φίσερ - δεν εχει ουδεμία σχέση με τον Γιόσκα Φίσερ! - που δεν ανηκει σε καμία εκ των δύο πτερύγων του κόμματος και που "εκτινάχθηκε" πολιτικά κατά τη διάρκεια της τετραετούς κοινοβουλευτικής της θητείας λόγω των γνωσεων και της δουλειάς της στον τομέα αυτόν.
    • Ως υπουργός οικογενειακών υποθέσεων (γυναίκες, νεότητα, τρίτη ηλικία) αναλαμβάνει ως μοναδική εκπρόσωπος του SPD από την πρωην Ανατολική Γερμανία η 59χρονη Κριστίνε Μπέργκμαν, που διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής βουλής του Βερολίνου.
    • Ως υπουργός δημοσίων έργων και συγκοινωνιών αναλάμβανει ο 58χρονος Φραντς Μύντεφέρινγκ, Γενικός Γραμματέας του SPD και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος. Ο Μύντεφέρινγκ είναι ένας εκ των ισχυροτέρων πολιτικών παραγόντων του SPD, κατέχοντας παράλληλα το αξίωμα της προεδρίας του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που αποτελεί την ισχυρότερη σοσιαλδημοκρατική οργάνωση και εκπροσωπεί περισσότερο τις παραδοσιακές "τάσεις" του SPD.
    • Ως υπουργός περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο "αρχηγός" της αριστεράς των Πρασίνων, 43χρονος Γύργκεν Τριτίν, που θεωρειται ως ο αντίποδας στον "ρεαλιστή" Γίσκα Φίσερ. Ο Τριτίν έχει πειρα συνεργασίας με τον Σρέντερ, δεδομένου ότι διετέλεσε υπουργός ευρωπαίκών υποθέσεων της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας, όταν την περίοδο 1990-1994 είχε σχηματιστεί "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση συνασπισμού.
    • Ως υπουργός επιστημών και έρευνας αναλαμβάνει η 47χρονη Εντελγκαρντ Μπουλμάν, που προέρχεται από την Κάτω Σαξωνία και εξελέγη προ ολίγων ημερών πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του SPD.
    • Ως υπουργός, τέλος, ανάπτυξης και οικονομικης συνεργασίας - πρόκειται για υπουργείο με αντικείμενο τη βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χωρες - αναλαμβάνει η 55χρονη Χάϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόϊλ, εκ των αντιπροέδρων του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος επί θεμάτων Ευρωπαίκής Ενωσης. Η "κοκκινη Χάϊντι" - όπως είναι γνωστή λόγω της αριστερής προϋπηρεσίας της στην ηγεσία της οργάνωσης νεολαίας του SPD, των "Νέων Σοσιαλιστών" τη δεκαετία του 1970 αλλά και λόγω των... κόκκινων μαλλιών της - εκπροσωπεί την "αριστερά" των Σοσιαλδημοκρατών και η διατηρηση του υπουργείου αυτού (που προβλεπόταν να ενσωματωθεί στο υπουργείο εξωτερικών) οφείλεται σε συμβολικού χαρακτήρα λόγους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο εξωτερικών τα αξιωματα των αναπληρωτών υπουργών θα αναλάβουν ο Γκύντερ Φερχόϊγκεν (SPD) και ο "αριστερός" πράσινος Λούντγκερ Φόλμερ. Ως υπουργοί παρά τω Σρεντερ θα αναλάβουν οι στενοί παλιοί του συνεργάτες Φρανκ Στάινμαϊερ και (ως κυβερνητικος εκπρόσωπος) ο Ούβε- Κάρστεν Χάϊε. Επίσης για πρωτη φορά προβλέπεται η θέσπιση του εντεταλμένου για θέματα πολιτισμού - που ανήκουν στη δικαιοδοσία των κρατιδίων - σε επίπεδο υφυπουργού με τον δημοσιογράφο- εκδότη Μίχαελ Χόφμαν.

    Στους Πράσινους τέλος - που λόγω της ποσόστωσης ανδρών-γυναικών 50-50 "δικαιούνται" ένα ακόμη υπουργείο θα δοθεί ως "αποζημίωση" το αναβαθμισμένο αξίωμα της εντεταλμένης για θέματα αλλοδαπών (στη 47χρονη "παλαίμαχο" Μαρί- Λουίζε Μπεκ) και η θέση του δεύτερου Κομμισαρίου το 2.000.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:16:05

    [08] Χρηματιστήριο 20/10

    Με άνοδο 1,15 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.051,19 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 34 δισεκατομμύρια 558 εκατομμύρια δραχμές.

    [09] Ασφάλιστρα αυτοκινήτων

    Αποφασιστικής σημασίας σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα ο βράδυ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με αντικείμενο τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Αntenna, θα αποφασιστεί η δημιουργία ενός ειδικου ταμείου συμψηφισμού, ώστε να υπάρχει κάλυψη στους οδηγούς οι οποίοι υποπίπτουν σε ατύχημα χωρίς να ευθύνονται.

    Το δεύτερο μέτρο θα είναι οι αποζημιώσεις-εξπρές. Η αποζημίωση θα είναι άμεση και θα καταβάλλεται εντός 24 ωρών, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και αντικειμενικοποίηση των ζημιών.

    Ολες οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών θα είναι συνδεδεμένες με τα συνεργεία αυτοκινήτων, ώστε ανά πάσα στιγμή να καθίσταται γνωστό το ύψος της ζημιάς.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:16:36

    [10] Καρκίνος του εντέρου

    Οσοι αποφεύγουν τη μπριτζόλα για λόγους υγείας αλλά συνεχίζουν να τρώνε κοτόπουλο και ψάρι, ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του εντέρου, προειδοποιούν σήμερα ερευνητές στην Ουάσινγκτον.

    Το άσπρο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο όπως και το κόκκινο κρέας. Οσα περισσότερα, όμως. φασόλια και αρακά τρώμε, τόσο λιγότερο κίνδυνο διατρέχουμε να εκδηλώσουμε τη νόσο.

    "Εχει αποδειχτεί ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου, όταν τρώμε και κόκκινο και άσπρο κρέας", επισημαίνουν οι γιατροί Πραμίλ Σινγκ και Γκάρι Φρέιζερ του Κέντρου Ερευνας για την Υγεία στο πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας στο τελευταίο τεύχος της Αμερικανικής Επιθεώρησης Επιδημιολογίας.

    "Ο ισχυρότερος παράγοντας επικινδυνότητας --σε σχέση με τη διατροφή-- είναι το κρέας που συνολικά έχει καταναλωθεί. Η γενετική τροποποίηση μπορεί επίσης ν'αποτελεί κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου".

    Οι Σινγκ και Φρέιζερ έκαναν χρήση της Μελέτης για την Υγεία μελών της θρησκευτικής αίρεσης των Αντβεντιστών H έρευνα εξετάζει την υγεία 34.000 Αντβεντιστών της Εβδομης Ημέρας, που ακολουθούν ευρέως τη χορτοφαγία, παρότι ορισμένοι τρώνε περιστασιακά κρέας.

    Την περίοδο 1987-1992 παρατηρήθηκαν 152 κρούσματα καρκίνου του εντέρου στη συγκεκριμένη ομάδα. Η νόσος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κόσμος που δήλωσε ότι τρώει κόκκινο κρέας μια φορά την εβδομάδα διατρέχει 38% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσει την ασθένεια σε σχέση με αυτούς που δεν

    είναι κρεατοφάγοι.

    Οσοι είπαν ότι μερικές φορές τρώνε άσπρο κρέας κινδυνεύουν κατά 55% περισσότερο για καρκίνο του εντέρου σε σχέση με τους χορτοφάγους.

    Οσο περισσότερο κρέας τρώμε, υποστηρίζουν οι Αντβεντιστές, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουμε. Τα άτομα που τρώνε κόκκινο και άσπρο κρέας τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο να προσβληθούν από τη νόσο.

    Στο άρθρο τους οι Σινγκ και Φρέιζερ γράφουν πως ακόμη δεν ξέρουν γιατί το κρέας έχει αυτή την επίδραση στην υγεία, αλλά η διατροφή πλούσια σε λιπαρά και κρέας με λίγα φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην εκδήλωση αρκετών μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων και η κακοήθεια στο έντερο, επισημαίνουν.

    Αρκετές ομάδες ερευνητών έχουν καταλήξει πως όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται παράγει χημικές ουσίες γνωστές ως ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν όγκους σε ποντικούς.

    Πέρυσι το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Αντικαρκινική Ερευνα και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Ερευνα κατά του Καρκίνου ανακοίνωσαν ότι τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο μπορούν να προλαμβάνονται κάθε χρόνο, αν ο κόσμος μάθει να τρέφεται με λαχανικά.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι πρέπει να κόψουμε το κρέας και να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ως μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου.

    Σύμφωνα με μελέτη του 1996, η μεγάλη κατανάλωση ζωϊκών λιπαρών, κεκορεσμένων και μονο-ακόρεστων λιπαρών και κόκκινου κρέατος ευθύνεται σημαντικά για τo λέμφωμα non-Hodgkin στις γυναίκες.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 20-Oct-98 18:18:10
    Τοπικές νεφώσεις, ίσως και πρόσκαιρες βροχές προβλέπονται για την Πέμπτη στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αραιές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά έως το βράδυ σταδιακά από βορρά προς νότο θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν.

    Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Αττική και θερμοκρασία έως 25 βαθμούς.

    Παροδικές νεφώσεις ίσως και βροχή το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 20-Oct-98 18:18:01
    Με νοτιάδες και λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια θα περασει και το επόμενο 24ωρο ο καιρός, απο την Πεμπτη ομως βελτιώνεται, αλλα οι άνεμοι γίνονται βόρειοι και πέφτει λίγο η θερμοκρασία.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά καλός, και μόνο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Ευβοια, την ανατολική Πελόποννησο, τις Κυκλάδες και την Βόρεια Κρήτη θα υπάρχει τοπική συννεφιά χωρίς όμως βροχή.

    Οι άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί μέτριοι στα δυτικά 4 με 5 μποφωρ, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά θα φθάνουν τα 6 και τοπικά στο Αιγαίο και τα 7 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία πέφτει λίγο στα ανατολικά και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα βόρεια στους 21 βαθμούς και στους 24 με 25 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 20 October 1998 - 16:16:32 UTC