Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-09-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Λίστα με κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, στη δημοσιότητα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας στις Δημοτικές
  • [02] Μητσοτάκης:Επιφυλάξεις για την εκλογή Σρέντερ
  • [03] Καραμανλής-Δημοτικές εκλογές
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Διωξείς για κυκλώματα στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [05] Τροχαία από την νεροποντή
  • [06] Συνεχίζονται οι απεργίες στα νοσοκομεία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [07] Αλβανία:Παραίτηση Νάνο
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Αναβάλεται πάλι η απόσυρση
  • [09] Χρηματιστήριο 29/09
  • [ΣΤ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [10] Διαβήτης-Γονίδιο WSF1
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Λίστα με κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, στη δημοσιότητα

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:24:37
    Ηχηρά ονόματα τραγουδιστών, δικηγόρων, γιατρών, καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά και συμβολαιογράφων και λογιστών από ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβάνονται στη λίστα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών με επωνύμους, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.

    Στη λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Αννα Βίσση, ο Νίκος Καρβέλας ο Νοτης Σφακιανάκης και ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:26:48

    [01] Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας στις Δημοτικές

    Για την εφαρμογη του Κωδικα Δεοντολογιας και τις τεχνικες λεπτομερειες στις προσεχεις εκλογες συζητησαν ο Προεδρος τςη ΝΔ με τον Υπουργο Εσωτερικων, τον Προεδρο της ΚΕΔΚΕ και τον Προεδρο της ΕΝΑΕ.

    Εκκληση στους υποψηφιους για σεβασμο του κωδικα απηυθυνε ο κ.Παπαδοπουλος.

    [02] Μητσοτάκης:Επιφυλάξεις για την εκλογή Σρέντερ

    Επιφυλάξεις για την στάση που θα τηρήσει ο νέος Καγκελλάριος της Γερμανίας, στα Ελληνικά ζητήματα όπως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταξη στην ΟΝΕ, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας στον Αntenna

    Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι το άνοιγμα του Σρέντερ στους Τούρκους μετανάστες θα κάνει την πολιτική του περισσότερο χαλαρή και αβέβαιη που για την Ελλάδα δεν θα είναι καλό χωρίς όμως -όπως είπε- αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα.

    "Ο Χέλμουτ Κολ υπήρξε από τους λίγους μεγάλους ηγέτες της εποχής μας και πήρε πολλές φορές θέσεις κοντά στις ελληνικές δηλώσεις" είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    [03] Καραμανλής-Δημοτικές εκλογές

    Να δοθεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του.

    Παράλληλα τόνισε ότι στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο η Νέα Δημοκρατία θα κλιμακώσει την πιεσή της προς την κυβέρνηση, θα ασκήσει αυστηρή κριτική και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο.

    Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της ΑLCO που παρουσίασε ο Αntenna για την πρόθεση ψήφου των πολιτών, δείχνει νίκη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα με 52, 4% εναντι ποσοστού 15,3% της Μαρίας Δαμανάκη και 12% του Δημήτρη Μπέη. Προβάδισμα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, φέρεται να έχουν και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:25:07

    [04] Διωξείς για κυκλώματα στις φυλακές Κορυδαλλού

    Σωρεία ποινικών διώξεων άσκησε ο Εισαγγελέας Πειραιά Γιάννης Μωραϊτάκης στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για τα κυκλώματα στις φυλακές Κορυδαλλού, από το 1993-97.

    Δικηγόροι, σωφρωνιστικοί υπάλληλοι, κρατούμενοι και ιατροδικαστής, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα Εφετών Αντώνη Μήτη, φέρονται να έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, απάτες, εκβιασμούς και πλαστογραφίες.

    Το πόρισμα της έρευνας παραδόθηκε στον Αρειο Πάγο καί είχε παραγγελθεί από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

    [05] Τροχαία από την νεροποντή

    Θανατηφόρα τροχαία, καραμπόλες αυτοκινήτων με τραυματισμούς, κυκλοφοριακό έμφραγμα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η σημερινή νεροποντή.

    Σε ανατροπή Ι.Χ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, βρήκε φρικτό θάνατο ο 63χρονος οδηγός Αριστείδης Πυρετζίδης.

    Αλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν φορτηγό παρέσυρε μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο 32χρονος Δαμέν Σαλχά από τη Συρία.

    Εννέα ελαφρά τραυματίες από σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο του ΟΑΣΑ στην Λεωφόρο Λαυρίου.

    Η μάστιγα των θανάτων από τροχαία και τα μέτρα για την αντιμετώπιση τους συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

    Αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι της Τροχαίας και τα αλκοτέστ ακόμη και για τους επαγγελματίες οδηγούς, ενώ όσοι χάνουν το δίπλωμά τους με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα δίνουν πάλι εξετάσεις για την αποκτηση του.

    Επίσης, για τον εντοπισμό των παραβατών, ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς, θα χρησιμοποιούνται φορητά ραντάρ και κάμερες, ενώ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή επεκτείνονται οι τεχνικοί έλεγχοι και στα δίκυκλα.

    [06] Συνεχίζονται οι απεργίες στα νοσοκομεία

    Εμφραγμα στα νοσοκομεία απο τις κινητοποιήσεις των γιατρών για τις εφημερίες.

    Η ΕΙΝΑΠ αποφασισε αποχή απο τα τακτικα εξωτερικα ιατρεία και 6ωρη σταση εργασιας την Πεμπτη σ' ολα τα νοσοκομεία τής Αθηνας και τού Πειραιά.

    Καταληψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,θα κανουν αυριο οι γιατροι της Θεσσαλονικης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:26:34

    [07] Αλβανία:Παραίτηση Νάνο

    Κοινής αποδοχής πρόσωπο φαίνεται να είναι ο Παντελί Μάικο, η νέα επιλογή των Σοσιαλιστών για το αξίωμα του πρωθυπουργού μετα την αιφνιδιαστικη παραίτηση αργά χθες το βράδυ του Φάτος Νάνο.

    Το γεγονός ότι και τα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δείχνουν να συμφωνούν και αυτά στο πρόσωπο του Παντελί Μάικο αποδεικνύει αυτό που εδώ και καιρό συζητούσαν τόσο δημοσιογραφικοί οπως επίσης και διπλωματικοί κύκλοι.

    Οτι δηλαδή ο τέως Αλβανός πρωθυπουργός έπαιζε στην ουσία το τελευταίο του χαρτί σε μια προσπάθεια να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση αποτελούμενη απο στενούς του συνεργάτες. Δεχόταν, όμως, ισχυρές πιέσεις για να παραιτηθεί αφενός απο τη Δύση αφετέρου απο μέρος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Οι εκτιμήσεις πλέον για το μέλλον της κυβέρνησης που αναμένεται να σχηματιστεί είναι οτι πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Δηλαδή για μία κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του νέου συντάγματος και θα οδηγήσει κατόπιν τον τόπο σε νέες εκλογές.

    Η παραίτηση του Φατός Νάνο ανοίγει το δρόμο για διαφοροποιήσεις και στην ηγεσία της Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από νωρίς σήμερα το πρωί ασκούνται πιέσεις από δυτικούς διπλωμάτες για να υποβάλει και ο Σαλί Μπερίσα την παραίτησή του σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του κλίματος ηρεμίας στην Αλβανία.-

    Τους λογους της παραιτησης του εξέθεσε ο τέως Αλβανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού κόμματος,

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Νάνο, οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση ήταν ότι δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον οποίο θα επιχειρούσε.

    Την ιδια ωρα στη συνεχιση των διαδηλωσεων εως οτου εγκαθιδρυθει μια κυβερνηση τεχνοκρατων προσανατολιζεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

    Σε ανακοίνωση το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει πως θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία θα είναι αποτέλεσμα ευρείας συνεργασίας των κομμάτων άν και όπως δηλώνουν δεν θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:24:22

    [08] Αναβάλεται πάλι η απόσυρση

    Δυσφορία εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μονομερή απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου να αναβάλλει επ'αόριστον την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης.

    Για άλλη μία φορά σημειώνεται διαφοροποίηση μεταξύ των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών για το θέμα της απόσυρσης. Η δυσφορία ότι το όλο θέμα απομακρύνεται από το άμεσο μέλλον είναι διάχυτη στους κύκλους του ΠΕΧΩΔΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης εμμένει στην άποψη ότι το μέτρο της απόσυρσης των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας θα συναρτηθεί με τον προϋπολογισμό. Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για το ΥΠΕΧΩΔΕ η υπόθεση απόσυρση είναι ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ.Λαλιώτης και κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την δυσφορία του για το θέμα της απόσυρσης. Την είχε μάλιστα συνδέσει με την ανάγκη να μειωθεί δραστικά το νέφος μέχρι την Ολυμπιάδα του 2004, γεγονός που αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία τα περίπου 700.000 παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών που κυκλοφορούν σε όλη την χώρα και αποτελούν το 29% του συνόλου. Η απόσυρση λοιπόν σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρωτεύουσα και να κλιμακωθεί σωστά σε συνδυασμό με ανάλογες ρυθμίσεις για την μειωμένη φορολόγηση των εισαγόμενων αυτοκινήτων προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα στα 10,5 χρόνια αλλά και να εναρμονιστούμε με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία

    [09] Χρηματιστήριο 29/09

    Με πτώση 0,34%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.159,75 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 33 δισεκατομμύρια 611 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:26:18

    [10] Διαβήτης-Γονίδιο WSF1

    Τό πρώτο βήμα έγινε.

    Τό γονίδιο πού προκαλεί μιά σπάνια μορφή τού νεανικού διαβητη τύπου 1, εντοπίσθηκε και οί επιστήμονες θεωρούν ότι έκαναν τό πρώτο και πιό αποφασιστικό βήμα γιά τήν θεραπεία τής ασθένειας.

    Οί ερευνητές ονόμασαν τό γονίδιο WFS1 και τό συνέδεσαν μέ τό Σύνδρομο Βόλφραμ πού προκαλεί μία σπάνια μορφή διαβήτη τύπου-1.

    Τα πρώτα συμπτώματα τής ασθένειας εμφανίζονται σε ηλικία 6 ετών καί τα περισσότερα από τα θύματα αυτης τής μορφής διαβήτη χάνουν την όρασή τους σε ηλικία 10 ετών, ενώ πολλοί εξ αυτών πεθαίνουν μέχρι τά 30 τους από βλάβες στο νευρικό σύστημα.

    Το Σύνδρομο Βόλφραμ προσβάλλει έναν στους 100,000 ανθρώπους.

    Τό WFS-1, σύμφωνα μέ τούς επιστήμονες, μεταλλασόμενο δημιουργεί προδιάθεση γιά διαβήτη σέ ορισμένα άτομα χωρίς όμως νά έχει αποδειχθεί ότι τό συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί τήν ασθένεια.

    Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο οδηγούν στην πρόωρη νέκρωση των κυττάρων παραγωγής της ινσουλίνης στο πάγκρεας.

    Ο Δρ Αλαν Πέρματ, του Πανεπιστημιου Ουάσινγκτον στο Σαιν Λιούις, που εργάστηκε στη συγκεκριμένη έρευνα για την απομόνωση του γονιδίου αναφέρει πώς τό μεταλλασόμενο WSF-1 οδηγεί καθαρά πρός τόν εξαρτώμενο από ινσουλίνη τύπο τού διαβήτη.

    Οπως τονίζει ο έγκριτος επιστήμων η ανακάλυψη αυτη θα βοηθήσει στην θεραπεία της νόσου αφού είναι πολύ πιθανόν τά γονίδια αυτά νά διαδραματίζουν κάποιο ρόλο καί στούς άλλους τύπους διαβήτη.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη τύπου-2, που συνήθως καταπολεμάται με σωματική άσκηση και δίαιτα.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 29-Sep-98 20:27:40
    Βροχές προβλέπονται για την Τετάρτη το πρωί στη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Αρκετά καλός ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί.

    Συννεφιά με βροχή ίσως και καταιγίδα στην Αττική και θερμοκρασία από 17 έως 26 βαθμούς.

    Νεφώσεις και στη Θεσσαλονίκη με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής και θερμοκρασία μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 29-Sep-98 20:27:30
    Αισθητή βελτίωση θα παρουσιάσει το επομενο διήμερο ο καιρός σε όλη τη χωρα, με αρκετή ηλιοφάνεια, βορειοδυτικούς ανέμους και κανονικές θερμοκρασίες. Απο την Παρασκευή όμως το βράδυ και κυρίως το Σαββατοκύριακο αλλάζει και πάλι, με νοτιάδες και τοπικές βροχές.

    Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη με βορειοδυτικούς ανέμους γύρω στα 3 με 4 μποφωρ και θερμοκρασία να ανεβαίνει 1 με 2 βαθμούς και να φθάνει το μεσημέρι στα βόρεια στους 25 και στους 27 με 28 στην υπόλοιπη χωρα.

    Την Παρασκευή αλλάζει ο καιρός αλλα μόνο στη Δυτική Ελλάδα, με συννεφιά και ίσως λίγες βροχές στα βόρειοδυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χωρα παραμένει σχεδόν αίθριος.

    Οι άνεμοι γίνονται και πάλι νοτιοδυτικοί με ένταση 4 με 5 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα φθάσει στους 25 με 26 βαθμούς στα βόρεια και στους 27 με 28 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 29 September 1998 - 18:10:46 UTC