Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-09-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Διάγγελμα Νάνο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Τσοχατζόπουλος: Όχι πισωγύρισμα στην Αλβανία
  • [02] Μάχη υποψηφίων με διαιτητά τον Τζουμάκα
  • [03] Στήριξη Σημίτη στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη
  • [04] Απάντηση Χριστόδουλου στους επικριτές
  • [05] Δεν αποζημιώνει η Τουρκία την Τ.Λουιζίδου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Χωρίς συγκοινωνίες η Αθήνα
  • [07] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
  • [08] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Κατάρτιση προϋπολογισμού-ΔΕΚΟ
  • [11] Ε.Ε-Απόσυρση Ι.Χ
  • [12] Χρηματιστήριο
  • [13] Eurostat: Φτωχοί συγγενείς οι Ελληνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [ΣΤ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [14] Το Βιάγκρα στην Ευρώπη

  • [Α] Διάγγελμα Νάνο

    Last Updated: Tuesday, 15-Sep-98 18:55:22
    Απάντηση στο Δημοκρατικό κόμμα και στο Σαλί Μπερίσα έδωσε ο Πρωθυπουργος της Αλβανίας Φάτος Νάνο, με διάγγελμά του.

    Ο Φάτος Νάνο ευχαρίστησε το λαό της πρωτεύουσας που δεν ακολουθησε το Σαλι Μπερίσα, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δήμόσιας Τάξεως και την αστυνομία, που με τους χειρισμούς τους απευχθει νέο αιματοκύλισμα.

    Από Eλληνικής πλευράς στα σύνορα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες, ενώ από το πρωί έχουν φθάσει και δυνάμεις των ΕΚΑΜ σε συνοριακούς σταθμούς.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφερόμενος σε εξελίξεις στα Τίρανα δήλωσε ότι δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα της Αλβανίας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνεδεσε μάλιστα, τις ταραχες στην Αλβανική πρωτεύουσα με το Κόσσοβο και επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και πολιτική είναι η λύση που πρέπει να βρεθεί.

    Απο χθές το απόγευμα 15 στρατιώτες απο την ελληνική δυναμη Αλβανίας φρουρούν την πρεσβεία μας στα Τιρανα.

    Ο Φάτος Νάνο επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν παραιτείται, δεν κάνει διαλογο με το δημοκρατικό κόμμα αν δεν παραδώσει τα όπλα. Είπε ότι εξαντλείται η υπομονή της κυβέρνησης και ζήτησε συγνώμη από όσους υπέστησαν καταστροφές.

    Νωρίτερα, περισσότερα από τρεις χιλιάδες ατομα συμμετείχαν στην πρόσκληση του Δημοκρατικου κόμματος του Σαλί Μπερίσα για συγκέντρωση στο κέντρο των Τιράνων, παρά την απαγόρευση των αρχών.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούσαν τους διαδηλωτές, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.

    Της πορείας ηγείτο ο Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε στην αρχή ότι θέλει "να αποφύγει κάθε πράξη βίας", ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδος, κατηγορωντας την Αθηνα για ανάμιξη στην αλβανική κριση, επειδή η ελληνικη κυβέρνηση ειχε δωρήσει πέρυσι οχήματα και μοτοσυκλέτες στην αστυνομία της Αλβανίας.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 15-Sep-98 18:57:00

    [01] Τσοχατζόπουλος: Όχι πισωγύρισμα στην Αλβανία

    Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα της Αλβανίας, δήλωσε απο τον Εβρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα Τίρανα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνεδεσε τις ταραχες στην Αλβανική πρωτεύουσα με το Κόσσοβο και επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και πολιτική είναι η λύση που πρέπει να βρεθεί.

    Απο χθές το απόγευμα 15 στρατιώτες απο την ελληνική δυναμη Αλβανίας φρουρούν την πρεσβεία μας στα Τιρανα.

    [02] Μάχη υποψηφίων με διαιτητά τον Τζουμάκα

    Μάχη υποψηφίων δημάρχων με φόντο τα καμμένα μπροστά στον υπουργό Γεωργίας κ.Στέφανο Τζουμάκα.

    Οι κ.Δελαπόρτας, υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιουπόλεως και ο σημερινός δήμαρχος κ.Γιωργάκης αντάλλαξαν βαρειές κουβέντες ενώ φραστική επίθεση δέχθηκε από τον κ.Δελαπόρτα και ο ίδιος ο υπουργός.

    Ο κ.Τζουμάκας σχολιάζοντας το επεισόδιο δήλωσε ότι "ο υποψήφιος δήμαρχος είναι από τα πλέον γνωστά φασιστοειδή".

    Κατα τ' άλλα, σύντομα αναδάσωση στις περιοχές που κάηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, υποσχέθηκε ο υπουργός που επισκέφθηκε το πρωϊ τα καμένα στον Υμμητό και τα αντιπλημυρικά έργα της περιοχής.

    Είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η αναδάσωση στον Υμμητό ενώ θα αναδασωθούν περιοχές στην Πεντέλη, τον Αυλώνα, το Καπανδρίτι και την Πελλοπόννησο.

    [03] Στήριξη Σημίτη στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη

    Πλήρη στήριξη στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη, έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που επισκέφθηκε το τέταρτο Λύκειο Γαλατσίου.Αναγνώρισε πάντως τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνονται θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ σημείωσε ότι το σχολείο δεν πρέπει να δίνει μόνο γνώση, αλλά και διάλογο, επαφή και ψυχή...

    [04] Απάντηση Χριστόδουλου στους επικριτές

    Απάντηση στους επικριτές του, έδωσε σήμερα από τα Μετέωρα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σημειώνοντας με έμφαση ότι στηρίζεται στην αγάπη του Λαού, που αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και η Εκκλησία.

    [05] Δεν αποζημιώνει η Τουρκία την Τ.Λουιζίδου

    Αρνείται η Τουρκία να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου και να καταβάλει αποζημίωση στην Ελληνο-Κύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου

    Τη σχετική πρόθεση της Αγκυρας, εξέφρασε στο Στρασβρούργο η εκπρόσωπος της Τουρκίας, προκαλώντας την αποδοκιμασία των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών- μελών του ΣτΕ.

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 27 Οκτωβρίου μια μόλις ημέρα πριν την καθορισμένη από το δικαστήριο προθεσμία καταβολής της αποζημίωσης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 15-Sep-98 18:55:48

    [06] Χωρίς συγκοινωνίες η Αθήνα

    Κυκλοφοριακό χάος προμηνύεται για την Τετάρτη στην Αθήνα από τις στάσεις εργασίας των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες.

    Με δύο μεγάλες εκδηλώσεις όπως η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς και το ματς του Παναθηναϊκού με την Δυναμό Κιέβου, δεν θα κυκλοφορήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Τα πράσινα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 έως τη λήξη της βάρδιας ενώ τα τρόλλεϋ έχουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωϊ έως τις 4 το απόγευμα.

    [07] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

    Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, έως και αύριο, λόγω της απεργίας των γιατρών για τις εφημερίες.

    Σήμερα λήγει η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της περιφέρειας.

    [08] Αστυνομικό Δελτίο

    Μια ολόκληρη επιχείρηση σε βάρος του Δημοσίου έστησε ιδιοκτητης μεταφραστικού γραφείου.

    Πλαστογραφούσε σφραγίδες του υπουργείου Εξωτερικών και επικύρωνε με αυτές τα διάφορα έγγραφα, εισπράτοντας, βέβαια, απο τους ανυποψίαστους πολιτες το ανάλογο αντίτιμο.

    Στο κύκλωμα συμμετείχαν 13 ατομα, μεταξύ των οποίων και τρεις υπαλληλοι του Υπουργειου, καθως και ενας δικηγόρος, που συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    Ενοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας στη γωνία των οδών Αχαρνών και Προμηθέως. Ενας άγνωστος ακινητοποίησε με την απειλή όπλου υπαλλήλους και πελάτες και απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγε πεζός.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 15-Sep-98 18:56:31

    [09] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Οι τούρκοι ισλαμιστές δήλωσαν ανοικτοί να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση την αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών που έχουν αποφασιστεί για τον Απρίλιο.

    "Δεν επιμένουμε στο θέμα, είμαστε ανοικτοί στις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Ρετσάι Κουτάν, αρχηγός του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Γιλμάζ ζήτησε την αναβολή των εκλογών για να αποφευχθεί η αστάθεια εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κρίσης η οποία πλήττει τη γειτονική Ρωσία, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος του Γιλμάζ Ντενίζ Μπαϊκάλ επιμένει στην πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο.

    Σημειώνεται ότι τουρκικό δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα για τον Κουτάν και άλλα μέλη του κόμματος της Αρετής, τον περασμένο μήνα, με αντικείμενο τις κατηγορίες για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από το κόμμα της Ευημερίας πριν αυτό διαλυθεί.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 15-Sep-98 18:55:03

    [10] Κατάρτιση προϋπολογισμού-ΔΕΚΟ

    Αποφάσεις για τις τιμές, του φόρους και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ελαβαν σήμερα οι οικονομικοί υπουργοί, στα πλαίσια σύσκεψης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999.

    Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να μειωθεί από τις 28 στις 24 δραχμές, ενώ για την συγκράτηση του τιμαρίθμου θα υπάρξει ελάχιστη αύξηση ή πάγωμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Στον τομέα της φορολογίας δεν πρόκειται να γίνει τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ενώ οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν το 2%.

    [11] Ε.Ε-Απόσυρση Ι.Χ

    Νέα δεδομένα στο θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, φέρνει μία νέα δέσμη μέτρων με την οποία επιδιώκεται η επίτευξη καθαρών οδικών μεταφορών στην ΕΕ απο τις αρχές της ερχόμενης χιλιετίας.

    Τα τρία κείμενα που προέκυψαν απο τη δέσμη μέτρων συζητούνται σήμερα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με τα κείμενα οι προδιαγραφές ποιότητας για τα καύσιμα και τα όρια εκπομπής καυσαερίων, γίνονται υποχρεωτικά τόσο για το 2000, όσο και για το 2005 και αφορούν την βελτίωση της ποιότητας του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και του ντήζελ, και την μείωση των εκπομπών καυσαερίων, απο τα επιβατηγά αυτοκίνητα και τα ελαφρά εμπορικά οχήματα.

    [12] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 1,19%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.198,62 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 59 δισεκατομμύρια 827 εκατομμύρια δραχμές.

    [13] Eurostat: Φτωχοί συγγενείς οι Ελληνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Ελληνες έχουν αναλογικά το μικρότερο ποσοστό εισοδήματος στην Ε.Ε.

    Η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτει ότι το 10% των πιό πλούσιων Ελλήνων απολαμβάνει το 26, 3% του συνολικου ελληνικου εισοδηματος, ενω το 10% των πιο φτωχών, μόλις το 2,2%.

    [ΣΤ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 15-Sep-98 18:56:14

    [14] Το Βιάγκρα στην Ευρώπη

    Το Βιάγκρα πατάει το πόδι του στην Ευρώπη.

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη Βιομηχανία Μάρτιν Μπάνγκεμαν θα υπογράψει σήμερα στο Στρασβούργο την έγκριση για να κυκλοφορήσει στην αγορά των δεκαπέντε χωρών της ΕΕ το χάπι κατά της ανικανότητας.

    Ο Μπάνγκεμαν βρίσκεται στο Στρασβούργο για τη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και σήμερα θα του δοθεί ο φάκελος της έγκρισης, μεταφρασμένος στις ένδεκα επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

    Το πράσινο φως για την πώληση του Βιάγκρα ισχύει για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer που παρασκευάζει το φάρμακο θα αποφασίσει από ποιά ημερομηνία θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ.

    Οι προυποθέσεις πάντως για την εισαγωγή του φαρμάκου στις χώρες μέλη είναι

    * η αναλυτική αναφορά στο εντυπο που συνοδεύει το σκεύασμα με τις ποικίλες παρανέργειες που προκαλει, * η συνταγογράφηση του απο γιατρούς * και η μη διάθεσή του σε άτομα κάτω των 18 ετών

    Η εταιρεία που παρασκευάζει το Βιάγκρα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επίσημη τιμή του ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αγορά του φαρμάκου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 15 September 1998 - 18:32:56 UTC