Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνάντηση Πάγκαλου-Μπερνς

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] "Χαμηλοί τόνοι" στο μεθοριακό επεισόδιο
  • [02] Νίκη Ελληνοκύπριας στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Τζουμάκα
  • [04] Δημοσκόπηση της Kapa Research για τις Δημοτικές
  • [05] Διυπουργική:Χάραξη ενιαιάς πολιτικής στην Παιδεία
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Θάνατος "μυστήριο" επίλοχία στην Χίο
  • [07] Πυρκαγιές
  • [08] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Κοινή επιχείρηση Ελλάδας-Τουρκίας
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] ΗΠΑ-Δημοσκόπηση-Μονικαγκαίητ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Ολλανδία-Παιδεραστία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Αιχμές Πάχτα κατά Λαλιώτη
  • [13] Χρηματιστήριο 30/7
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνάντηση Πάγκαλου-Μπερνς

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:46:36
    Αμοιβαίες εξηγήσεις για την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις δόθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός των Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς.

    Ο κ.Παγκαλος είπε ότι η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι παραδοσιακά καλές και μπορεί να γίνουν και καλύτερες και διευκρίνησε ότι οι δηλώσεις που έγιναν από την Αθήνα δεν ηταν αποτελούσαν επίθεση στο πρόσωπο του Μπίλ Κλίντον.

    Ωστόσο διευκρίνησε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και παρατήρησε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τα εθνικά μας θέματα του αμερικανού προέδρου διαφέρουν απο τις ανακοινώσεις του Στέητ Ντηπάρντμεντ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:48:31

    [01] "Χαμηλοί τόνοι" στο μεθοριακό επεισόδιο

    Χαμηλούς τόνους κρατά η Ελληνική κυβέρνηση στο χθεσινό επεισόδιο με ανταλλαγή πυροβολισμών Ελληνικής και Τουρκικής περιπόλου στην περιοχή Λαγυνών Εβρου.

    Ο υπουργός Αμυνας, παρόλο που το επεισόδιο θεωρείται ώς το πλέον σοβαρό με δίωρη ανταλλαγή πάνω από εκατό πυροβολισμών, το χαρακτήρισε λήξαν. "Θέλω να ελπίζω -τόνισε- πως δεν έγινε από σκοπιμότητα και πως είναι μεμονωμένο."

    Διενεργείται πάντως έρευνα του Στρατού ενώ αναμένεται διαμαρτυρία της Ελληνικής κυβέρνησης μέσω της διπλωματικής οδού.

    [02] Νίκη Ελληνοκύπριας στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Μεγάλη νίκη Ελληνοκύπριας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για πρώτη φορά η Τουρκία, με τελεσίδικη απόφαση, καταδικάζεται να πληρώσει αποζημίωση για απώλεια χρήσης ιδιοκτησίας στα Κατεχόμενα.

    Ετσι στην κυρία Τιτίνα Λοϊζίδου η κατοχική δύναμη καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δραχμών, και υποχρεώνεται να της επιτρέψει την επιστροφή της στα κατεχόμενα, όπως και τη διαχείρηση της περιουσίας της.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Τζουμάκα

    Για την ανάπτυξη της υπαίθρου συζητούν επισήμως ο Πρωθυπυργός με τον υπουργό Γεωργίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά το πέρας των θερινών διακοπών.

    Θα συζητηθούν πάντως, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι καταγγελίες του κυρίου Τζουμάκα για δασικούς υπαλλήλους.

    [04] Δημοσκόπηση της Kapa Research για τις Δημοτικές

    Νίκη στο Δημήτρη Αβραμόπουλο στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών με ποσοστό 47,2% έναντι 27,1% της Μαρίας Δαμανάκη, δίνει δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύει σήμερα το Εθνος. Ο κ.Μπέης έπεται με ποσοστό 10,3% και ο Λέων Αυδής με 6,3%%.

    [05] Διυπουργική:Χάραξη ενιαιάς πολιτικής στην Παιδεία

    Η χάραξη ενιαίας πολιτικής στα θεματα που απασχολούν τη Νεολαία, τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή παρθενική συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής.

    Η Επιτροπή της οποίας προεδρος είναι ο Υπουργός Παιδείας και στην οποία μετέχουν 6 υπουργεία συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού και στοχεύει στον συντονισμό των υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων του δημοσίου στην ανάπτυξη των πολιτικών τους για την νέα γενιά.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:47:38

    [06] Θάνατος "μυστήριο" επίλοχία στην Χίο

    Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο του βρέθηκε τα μεσάνυχτα στην περιοχή του αεροδρομίου της Χίου, ο επιλοχίας Κωνσταντίνος Καρέλης, 24 ετών. Ο θάνατος του οφείλεται σε έκρηξη χειροβομβίδας τύπου ΜΙΛΣ, παλαίου τύπου, που δεν χρησιμοποιείται από τον Ελληνικό στρατό.

    Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας στην κατοικία του επιλοχία βρέθηκαν δύο ρολόγια και κομμάτια καλωδίου, που θεωρήθηκαν ύποπτα και έτσι κλήθηκε κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    [07] Πυρκαγιές

    Εντονη ανησυχία και προβληματισμό για τις πολλές αλλεπάλληλες και καταστροφικές πυρκαγιές, εκφράζει με ψήφισμά του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Προτείνει συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα σχολεία για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος .

    Από πλευράς Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ανακοινώνεται πρόγραμμα δενδοφύτευσης στην Πανεπιστημιούπολη, με σύνθημα "κάθε φοιτητής και εργαζόμενος να φυτέψει ένα δένδρο."

    Στο μέτωπο των πυρκαγιών, ελέγχεται η φωτιά στα Παλούκια Σαλαμίνας, αφού απείλησε και σπίτια.

    Στην Περαχώρα, έγινε αναζωπύρωση της φωτιάς μέσα σε χαράδρα.

    Υπό μερικό έλεγχο είναι τα τρία από τα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στον Ταϋγετο, σε εξέλιξη το τέταρτο στη θέση Παναγίτσα.

    Στην Κρανιά του Ολύμπου το ένα μέτωπο είναι υπό μερικό έλεγχο το άλλο ανεξέλεγκτο.

    [08] Αστυνομικό δελτίο

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος, νεαρή Ουκρανή, που έπεσε από τον πέμπτο όροφο διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη για να γλυτώσει από μαστρωπούς.

    Η νεαρή ήταν φυλακισμένη στο διαμέρισμα μαζί με νεαρή Μολδαβή, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που τις απειλούσαν και τις εκβίαζαν για να εκδίδονται.

    Ενορκη διοικητική εξέταση διενεργείται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εναντίον ανθυπαστυνόμου και αρχιφύλακα, που υπηρετούν εκεί.

    Τους δύο κατονόμασε για συμμετοχή στο συνδικάτο του εγκλήματος, ο κακοποιός Βασίλης Ανδρεάδης μέλος της συμμορίας Καλτσά.

    2&#189; εκατομμύρια ήταν η λεία της ένοπλης ληστείας στην Κτηματική Τράπεζα, στην συμβολή Κέας και Δροσοπούλου, στην Κυψέλη.

    Για την καλύτερη αστυνόμευση των Τραπεζών από τους ληστές, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θόδωρος Καρατζάς, εκ' μέρους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, 65 αυτοκίνητα και 30 μοτοσυκλέτες.

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του μόλις δύο ημερών βρέφους που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

    Το νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε εγκαταλελειμένο έξω από αποθήκη στις Κάτω Κλίνες Φλώρινας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:48:20

    [09] Κοινή επιχείρηση Ελλάδας-Τουρκίας

    Μία ελληνική εταιρία αγροτικών προϊόντων ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με τουρκική εταιρία που προβλέπει την εγκατάσταση τριών παραγωγικών μονάδων στην Τουρκία. Πρόκειται γιά μία επένδυση 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η επένδυση αυτή είναι "από τις σημαντικότερες κοινές επενδύσεις εταιριών των δύο χωρών" και "η πρώτη στον τομέα αυτό", όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της εταιρίας "Σπύρου".

    Η συμφωνία με την τουρκική εταιρία το όνομα της οποίας δεν επιθυμεί να αποκαλύψει γιά την ώρα η ελληνική εταιρία, προβλέπει τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με ίση συμμετοχή, που θα επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια γιά τη δημιουργία ως το τέλος του 1999 τριών παραγωγικών μονάδων, στη νότια, νοτιοανατολική και βόρεια Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο "του ανοίγματος ελληνικών επιχειρήσεων στην τουρκική αγορά".

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:48:40

    [10] ΗΠΑ-Δημοσκόπηση-Μονικαγκαίητ

    Μεγάλη πλειοψηφία Αμερικανών εκτιμούν θετικά την απόφαση του Προέδρου Κλίντον να καταθέσει ενώπιον της δικαιοσύνης για την "υπόθεση Λιουίνσκι", δείχνει η δημοσκόπηση που οργάνωσαν από κοινού η εφημερίδα "USA Today" και το τηλεπτικό δίκτυο CNN και δημοσιεύεται σήμερα.

    Το σκάνδαλο από την "υπόθεση Λιουίνσκι" δεν επηρέασε καθόλου τη δημοτικότητα του Κλίντον. Ετσι ποσοστό 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κλίντον και η Λιουίνσκι είχαν ερωτική σχέση, ενώ το 56% πιστεύει ότι ο αμερικανός πρόεδρος είπε ψέμματα, παρότι είχε ορκιστεί, όταν αρνήθηκε την ερωτική του σχέση με την Πόλα Τζόουνς.

    Το 85% των ερωτηθέντων Αμερικανών πιστεύει ότι ο Κλίντον κάνει καλά που θα καταθέσει στο δικαστήριο, ακόμη και αν αναγκάστηκε από τον ανεξάρτητο ανακριτή Κένεθ Σταρ.

    Η κατάθεση του Κλίντον θα γίνει στις 17 Αυγούστου και οι γνώμες που καταγράφηκαν στη δημοσκόπηση διίστανται για το αν ο Κλίντον θα πει την αλήθεια ή όχι. Το 48% απάντησε ότι πιστεύει περισσότερο τη Λιουίνσκι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον αμερικανό πρόεδρο είναι 44%.

    Σε άλλη ερώτηση της δημοσκόπησης ποσοστό 56% των Αμερικανών δεν ενδιαφέρεται για τη προσωπική ζωή του προέδρου Κλίντον εφόσον αυτός κάνει καλή δουλειά στον Λευκό Οίκο.

    Παρά το "σκάνδαλο Λιουίνσκι" η δημοτικότητα του Κλίντον παραμένει υψηλή. Ποσοστό 65% των ερωτηθέντων έχουν θετική γνώμη για τον αμερικανό πρόεδρο, σε αντίθεση με το 61% που είχε δείξει η προηγούμενη δημοσκόπηση στις 7 και 8 Ιουλίου.

    Τη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεφώνου σε δείγμα 622 ενηλίκων και το ποσοστό λάθους κυμαίνεται στο 4%.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:47:47

    [11] Ολλανδία-Παιδεραστία

    Οι Κάτω Χώρες έχουν πέσει πραγματικά πολύ χαμηλά ακόμη και στην δική τους υπόληψη.Μετά το Βέλγιο,η Ολλανδία ζει τις δικές της μέρες ντροπής.

    Πρώτα,οι Ολλανδοί ανατρίχιασαν μαθαίνοντας ότι κάποιοι συμπατριώτες τους βίαζαν παιδάκια ακόμη και βρέφη και βιντεοσκοπούσαν τις αποκρουστικές πράξεις τους,για να τις μεταδώσουν στη συνέχεια ως εικόνα στο ιντερνετικό δίκτυο παιδικής πορνογραφίας.

    Το αρρωστημένο αυτό κύκλωμα έχει πλοκάμια στη Γερμανία,την Ιταλίακαι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τώρα,η λαϊκή οργή κορυφώθηκε. Αυτή την εβδομάδα,εξεδιώχθη κακήν κακώς υψηλόβαθμος υπάλληλος του Ολλανδικού Υπουργείου Δικαιοσύνης,ο οποίος πιάστηκε να κατεβάζει παιδική πορνογραφία στο κομπιούτερ του γραφείου του για προσωπική του χρήση!

    Οι Ολλανδοί έχουν αηδιάσει επειδή βγαίνουν στο φως αποδείξεις πως η σήψη αφορά και πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας!

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:47:24

    [12] Αιχμές Πάχτα κατά Λαλιώτη

    Σαφείς αιχμές κατά του Κώστα Λαλιώτη για μη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αφήνει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας με επιστολή που απεστειλε στον υπουργό περιβάλλοντος.

    Ο κ.Πάχτας υπογραμμίζει στην επιστολή του, ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα δημόσια έργα "οφείλονται αποκλειστικά και μόνον στην μονομερή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να σταματήσει τις πληρωμές."

    Από την άλλη πλευρά "κύκλοι" του ΥΠΕΧΩΔΕ σημείωναν πως "δεν είναι δυνατον το υπουργείο να εγκρίνει κονδύλια για έργα των οποίων η αρμοδιότητα δεν του ανηκεί, αλλά είναι των περιφερειών."

    Στην διαμάχη παρενέβη ο Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος με δηλωσή του ζητά να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η αλληλογραφία των δύο κυβερνητικών παραγόντων και ο πλήρης φάκελος της απίστευτης -όπως λέει- αυτής ιστορίας.

    [13] Χρηματιστήριο 30/7

    Ανοδικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, μια μέρα πριν αρχίσουν οι προσφορές για το 51% της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ετσι λοιπόν, με άνοδο 1,55%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.757,58 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 48 δισεκατομμύρια 91 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 30-Jul-98 18:49:16
    Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα προβλέπεται για την Παρασκευή.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί.

    Αίθριος ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς κελσίου.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη, με ανέμους βόρειους μέτριους. Η θερμοκρασία στην πόλη θα φθάσει τους 35 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 30-Jul-98 18:49:08
    Οι βόρειοι άνεμοι ήρθαν και θα μείνουν, δεν θα ξεπερνούν όμως τα 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία, σχετικά υψηλή μέχρι την Κυριακή, θα κυμαίνεται γύρω στους 36 με 38 βαθμούς. Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενίσουν πρόσκαιρα και η θερμοκρασία θα ανέβει 1 με 2 βαθμούς.

    Ιδιος περίπου θα είναι ο καιρός και το Σαββατοκύριακο. Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μόλις 3 μποφώρ στα Δυτικά, 4 με 5 στα Ανατολικά και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο στους 38 με 39 και στα νησιά του Αιγαίου στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 30 July 1998 - 16:11:55 UTC