Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-06-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνάντηση Κορυφής των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Αντιδράσεις για συνάντηση Στεφανόπολου-Χρυσόστομου
  • [02] Τσοχατζόπουλος-Ελληνοτουρκικά
  • [03] Νέα παρέμβαση Δήμητρας
  • [04] Εξεταστική επιτροπή για τη ΔΕΗ Φλώρινας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Εισαγγελέας:Eγωκεντρικός ο Βαγιωνής
  • [06] Αδειάζει η Αθήνα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
  • [07] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Κόσοβο:Μποϋκοτάρουν τις συνομιλίες οι Αλβανόφωνοι
  • [09] Τουρκία-Γαλλία-Αναγνώριση της γενοκτονίας
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Γέλτσιν-Οικονομική κρίση
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Γερμανία-Εκτροχιασμός τρένου
  • [12] Αεροπλανοφόρο Γιορτάιμ
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Μέχρι τη Τετάρτη απεργούν στην Ιονική
  • [14] Χρηματιστήριο 05/06
  • [15] Μείωση στη παραγωγή πετρελαίου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [16] Αγχος-Ανακοπή καρδιάς
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνάντηση Κορυφής των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:33:52
    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης τη συνάντηση Κορυφής των χωρών της Παρευξεινιας Συνεργασίας, που θεσμοθέτησε την περιφερειακή αυτή συνεργασία ως Διεθνή Οργανισμό.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος, υπήρξε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ γιατί δεν διατυπώθηκε αίτημα για τέτοια συνάντηση ούτε απο την Τουρκική , ούτε απο την Ελληνική πλευρά. Οι δύο πολιτικοί είχαν ωστόσο τη δυνατότητα να συναντηθούν στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και όπου αντάλλαξαν ορισμένες απόψεις για τη συνάντηση Κορυφής της Παρευξείνιας Συνεργασίας και ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα ειρηνικά και στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Γιάλτα μετά την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Χωρών της Παρευξεινίου Συνεργασίας (ΟΣΕΠ), ο πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν όλες οι χώρες της Συνεργασίας στην ελληνική παρουσία.

    ``Ολοι μας προσέγγισαν με ενδιαφέρον`` είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε οτι η Ελλάδα θα συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκεϊ Κιριένκο. Η συνάντηση αναβίωσε την προοπτική κατασκευής εναλλακτικού αγωγού μεταφοράς πετρελαίου της Κασπίας απο το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του επανέλαβε το ενδιαφέρον του για την προώθηση του σημαντικού αυτού έργου.

    Ο κ. Σημίτης είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Ρομπέρ Κοτσαριάν και τον Αλβανό Πρόεδρο Μεϊντάνι.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:50:33

    [01] Αντιδράσεις για συνάντηση Στεφανόπολου-Χρυσόστομου

    Εντείνονται οι αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου να δεχθεί τον αρχιεπίσκοπο των παλαιοημερολογιτών κ.Χρυσόστομο.

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σκληρό ανακοινωθέν για τους παλαιοημερολογίτες κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για παράνομες, αντικανονικές και σχισματικές παραφυάδες που δεν αναγνωρίζονται από καμμιά επίσημη Εκκλησία.

    Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε με πρωτοβουλία του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με πηγές της Αρχιεπισκοπής, η επικοινωνία ήταν σε φιλικό κλίμα και ο κ.Στεφανόπουλος φέρεται να διευκρίνησε ότι δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο των Παλαιοημερολογιτών ώς Ελληνα πολίτη και όχι ώς Αρχιεπίσκοπο.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων", δήλωσε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι αποτελεί υποχρέωση των πολιτειακών θεσμών της χώρας ν'αντιμετωπίζουν με ισότιμο σεβασμό όλα τα δόγματα και τις αναγνωρισμένες θρησκευτικές οντότητες.

    [02] Τσοχατζόπουλος-Ελληνοτουρκικά

    Θετικό βήμα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση χαρακτηρίζεται η συμφωνία Αθήνας και 'Αγκυρας για την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

    Συγκρατημένα αισιόδοξος όμως εμφανίστηκε ο υπουργός 'Εθνικής Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος που δήλωσε ότι απομένει η κοινή δέσμευση για την εφαρμογή της συμφωνίας, προκειμένου να ξεπερασθεί μιά σειρά προβλημάτων.

    Εν΄τω μεταξύ, με άλλο αεροσκάφος και με πολύωρη καθυστέρηση επέστρεψε από τη Σλοβενία ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Το C-130 με το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει Πέμπτη βράδυ ο υπουργός έπαθε σοβαρή βλάβη στο ριναίο τροχό και η επιστροφή του ήταν αδύνατη.

    [03] Νέα παρέμβαση Δήμητρας

    Νέα παρέμβαση της χήρας του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρας Λιάνη, στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αλλά και στις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    Με συνεντευξή της στον "Ελεύθερο Τύπο" κατηγορεί τον Κώστα Σημίτη για έλλειψη σεβασμού στην μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και για προσπάθεια αποστασιοποίησης από κάθετι που θυμίζει τον τέως πρωθυπουργό.

    Η κ.Λιάνη τονίζει ακόμη ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κωφεύσει σε δύο επιτστολές που η ίδια έχει αποστείλει για τη συσσταση ενιαίου ιδρύματος, Ανδρέα Παπανδρέου και συμπληρώνει ότι ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν καταγγελίες ότι ακολουθείται μια λογική αποκλεισμού σε όσους έχουν θετική αναφορά στον Ανδρέα.

    Αναφερόμενη στα δικά της σχέδια για το μέλλον, δεν αποκλείει την άμεση εμπλοκή της στην πολιτική, λέγοντας ότι είναι χρέος της να δίνει την καθημερινή μάχη για τη συντήρηση των ιδεών και των οραμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Η χήρα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ακόμη ότι τιμά τον Δημήτρη Τσοβόλα και επισημαίνει ότι το ΔΗΚΚΙ "αγκαλιάζει τις κοινωνικές δυνάμεις που εκδιώκονται από το ΠΑΣΟΚ".

    [04] Εξεταστική επιτροπή για τη ΔΕΗ Φλώρινας

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ στη Φλώρινα θα ζητήσει τις προσεχείς ημέρες η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος 'Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Προηγήθηκε χθές δήλωση του Μιλτιάδη Εβερτ με την οποία άφησε αιχμές κατά του αρχηγού του κόμματος, επειδή δεν είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:34:54

    [05] Εισαγγελέας:Eγωκεντρικός ο Βαγιωνής

    Την ενοχλή του Ιωσήφ Βαγιωνή για ανθρωποκτονία από πρόθεση πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη του στο Εφετείο, αναγνώρισε όμως ότι το έγκλημα τελέστηκε εν' βρασμό ψυχικής ορμής, κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό στην πρώτη δίκη.

    Εφ' όσον γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα, η ποινή που αντιμετωπίζει ο Βαγιωνής είναι κάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια το ανώτατο.

    Ωστόσο ο εισαγγελέας του απηύθυνε δριμύ κατηγορώ και τον χαρακτήρισε εγωκεντρικό με δυσκολία συναισθηματικής προσαρμογής. Οπως τόνισε, ο Βαγιωνής, παρά τα λεφτά του νοιώθει μοναξιά και μειονεκτικότητα και κατέφυγε στην αναρχία των αισθήσεων σε βάρος του θύματός του, της Νέλλης Πίσχου.

    Οι χαρακτηρισμοί του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση του Σήφη Βαγιωνή στο εδώλιο.

    Παράλληλα ο εισαγγελέας δεν δέχθηκε ως όπλο του εγκλήματος το ξιφίδιο. Υποστήριξε ότι το έγκλημα έγινε με κρητικό μαχαίρι, που στη συνέχεια, όπως είπε, ο κατηγορούμενος το εξαφάνισε.

    [06] Αδειάζει η Αθήνα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

    Η απόδραση των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εχει αρχίσει και η Τροχαία έχει θέσει σε εφαρμογή από το μεσημέρι έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς.

    Εως τις 22.00μμ έχει παραχωρηθεί μία επίπλεον λωρίδα στο ρεύμα εξόδου της εθνικής Αθηνών-Κορίνθου απο το Δαφνή εώς τα διόδια Ελευσίνας.

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έγιναν και στην Αθηνών- Λαμίας, στους κόμβους Απομάχων, Κηφισιάς, Βαρυπόμπης και στην γέφυρα Κρυονερίου.

    Τα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Γέφυρα του Σταυρού συνεχίζονται, καθώς γίνονται εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου.

    [07] Αστυνομικό δελτίο

    Την εφορία της Αγίας Παρασκευής λήστεψαν δύο ένοπλοι το μεσημέρι.

    Κατάφεραν να αφοπλίσουν τον αστυφυλακα φρουρο και αρπαξαν 300.000 δραχμες απο το ταμειο της εφοριας και επτα εκατομμυρια απο θυριδα της Τραπεζας της Ελλαδας που βρισκεται μεσα στο οίκημα.

    Διέφυγαν με το αυτοκίνητο ενός συνεργού τους, που τους περίμενε έξω από την εφορία.

    Ο υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κασσιανός Κατσαβρίας 40 χρόνων συνελήφθη από την Ασφάλεια μαζί με άλλα 7 άτομα,κατηγορούμενοι ότι χορηγούσαν πλαστά πιστοποιητικά ποινικoύ μητρώου σε αλλλοδαπούς,προκειμένου να τους χορηγηθεί κάρτα αδείας παραμονής και εργασίας.

    Ο Κατσαβρίας είχε εύκολη πρόσβαση στο Τμήμα Εκδόσεως Πιστοποιητικων Ποινικού Μητρώου,από όπου αφαιρούσε τα κατάλληλα έντυπα.

    Για κάθε αλλοδαπό έπαιρνε 15.000 δραχμές,ενώ άλλες 10.000 δραχμές εισέπρατταν τα άλλα μέλη της σπείρας, που εύρισκαν αλλοδαπούς για να τους χορηγήσουν λευκή και πράσινη κάρτα.

    Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε η Μαρία Γαβανά 37 χρόνων,η οποία κατηγορείται ότι μαζί με τον σύζυγό της Στυλιανό 42 χρόνων,εκβίαζαν ιδιώτη αποσπώντας του 13.640.000 δραχμές,προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν στη σύζυγό του τις ερωτικές σχέσεις που διατηρούσε με την κατηγορουμένη στο παρελθόν.

    Το ζευγάρι ζήτησε άλλα 2.000.000 δραχμές από το θύμα του,τα χρήματα όμως προσημειώθηκαν,και έτσι η σύλληψη έγινε τη στιγμη που ο Γαβανάς παραλάμβανε τα χρήματα.

    Προφυλακίστηκαν μετά την απολόγια τους στον ανακριτή ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Θανάσης Αγγελάκης και ο συνεργός του στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στο Γουδί, Χαράλαμπος Χριστόπουλος.

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο τρίτος της ομάδας Κωνσταντίνος Σκολαρίκος.

    Ο Αγγελάκης δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του κι επανέλαβε ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:35:45

    [08] Κόσοβο:Μποϋκοτάρουν τις συνομιλίες οι Αλβανόφωνοι

    Μποϋκοτάρουν τις συνομιλίες τους με τους Σέρβους διαπραγματευτές οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, έως ότου η σερβική αστυνομία σταματήσει τις επιθέσεις και αποσυρθεί από την επαρχία.

    Πενήντα δύο Αλβανοι έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν εγκαταλειψει τα σπίτια τους στην περιοχή της Ντέτσανι, ενώ πολλά χωριά έχουν εγκαταλειφθεί.

    [09] Τουρκία-Γαλλία-Αναγνώριση της γενοκτονίας

    Η Τουρκία πολλαπλασίασε σήμερα τις προειδοποιήσεις της προς το Παρίσι, μετά την επίσημη αναγνώριση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση της αρμενικής γενοκτονίας, απειλώντας τις γαλλικές εταιρίες με αποκλεισμό από στρατιωτικά προγράμματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν δήλωσε ότι οι γαλλικές εταιρίες είναι πιθανό να αποκλεισθούν από σημαντικά προγράμματα του τουρκικού στρατού στον τομέα της άμυνας.

    "Γιά την επιλογή των χωρών από τις οποίες η Τουρκία θα αγοράσει στρατιωτικό υλικό, λαμβάνουμε υπόψη μεταξύ άλλων το κατά πόσο οι χώρες αυτές υπερασπίζονται τις θέσεις μας σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε ο Σεζγκίν, χωρίς άλλη διευκρίνιση, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    "Στην περίπτωση έγκρισης από τη Γερουσία και δημοσίευσης από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ πρότασης νόμου που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Γαλλία είναι πιθανό να αποκλεισθεί από σημαντικά τουρκικά σχέδια στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας", δήλωσε ο υφυπουργός Βιομηχανίας Γιαλτσίν Μπουρτσάκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Μιλιέτ".

    Οι ενδεχόμενες κυρώσεις κατά των γαλλικών εταιριών του αμυντικού τομέα αφορούν κυρίως την κοινή παραγωγή 145 επιθετικών ελικοπτέρων συνολικού κόστους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων και την επίσης κοινή παραγωγή 1.000 αρμάτων μάχης αξίας περίπου πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η γαλλογερμανική εταιρία Eurocopter βρίσκεται σε

    ανταγωνισμό με αμερικανικές, ρωσικές και ιταλικές εταιρίες γιά την παραγωγή των 145 ελικοπτέρων, ενώ η γαλλική δημόσια εταιρία χερσαίων εξοπλισμών Giat είναι υποψήφια γιά τη συμπαραγωγή με τουρκικές εταιρίες 1.000 αρμάτων μάχης, συμβόλαιο γιά το οποίο 10 άλλες ξένες εταιρίες βρίσκονται στη λίστα των ενδιαφερομένων.

    Οι προειδοποιήσεις αυτές της Αγκυρας έρχονται να προστεθούν στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλαν οι δημοτικές αρχές της Σμύρνης σε δύο γαλλικές εταιρίες.

    Συγκεκριμένα οι εταιρίες Cegelec και Sofnetu αποκλείσθηκαν από το διαγωνισμό γιά τη δεύτερη φάση της κατασκευής του μετρό της πόλης, ενός έργου 275 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:36:14

    [10] Γέλτσιν-Οικονομική κρίση

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, στο τακτικό ραδιοφωνικό του μήνυμα, απέδωσε σήμερα την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα του στο τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού και στην έλλειψη εμπειρίας των κυβερνητικών στελεχών στον χειρισμό των προβλημάτων της ελεύθερης αγοράς.

    Ο Γέλτσιν τόνισε ότι η Ρωσία έχει ανάγκη από μία αυστηρή φορολογική νομοθεσία και μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση και να προστατευθεί το εθνικό νόμισμα. Παράλληλα όμως, όπως είπε, χρειάζεται ένα πιο ευέλικτο φορολογικό σύστημα καθώς και σταθερούς, μακροπρόθεσμους κανόνες όσον αφορά τις επενδύσεις, ώστε να αποφευχθούν παρομοιες κρίσεις στο μέλλον.

    Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον λαό ότι η κρίση έχει μετριασθεί σημαντικά, πρόσθεσε όμως ότι ο κυριώτερος όγκος της δουλειάς που πρέπει να επιτελεσθεί παραμένει σε εκκρεμότητα. Χθες, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μία σημαντική μείωση των βασικών επιτοκίων από 150 σε 60%, σε μία χειρονομία έκφρασης εμπιστοσύνης.

    Την προηγούμενη εβδομάδα τα είχε τριπλασιάσει από 50 σε 150%. Ο Γέλτσιν κάλεσε τέλος τους φορολογούμενους, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους να συμβάλουν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:35:08

    [11] Γερμανία-Εκτροχιασμός τρένου

    Στη Γερμανία, ο θρήνος για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία του 'Εσεντε δεν έχει κοπάσει.

    Συνολικά 96 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 42 τραυματιες βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα 15 άτομα είναι ελαφρά τραυματισμένα.

    Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τραγωδία προκλήθηκε από το σπάσιμο τροχού της αμαξοστοιχίας. Το τελικό πόρισμα θα εκδώσει εντός τριών μηνών επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

    Η υπερταχεία, πάντως, είχε υποστεί τον τεχνικό έλεγχο των 20.000 χιλιομέτρων το βράδυ πριν από το δυστύχημα, χωρίς να διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα.

    Εξήντα τραίνα ιδίου τύπου αποσύρθηκαν σήμερα για περαιτέρω ελέγχους.

    [12] Αεροπλανοφόρο Γιορτάιμ

    Γιά τους αμερικανούς της γενιάς του πολέμου ο εντοπισμός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Γιορκτάιμ ανοιχτά του ειρηνικού αποτελέι μία ημερά με ιστορική σημασία, αφου επαναφερεί στις μνημες της τις στιγμές εκείνες του πολέμου με τους ιάπωνες.

    Ητάν πρίν απο 56 χρόνια,οτάν ανοιχτά του Μιντγούει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχισε να δεχεται την επιθεση των ιαπωνικών δυνάμεων, αρχικά της αεροπορίας και εν συνεχεία του ιαπωνικού ναυτικού με αποτέλεσμα να υποστεί αρκετά σοβαρά πλήγματα στο βαρί σκαρί του .Την χαριστική βολή εδωσε ενα ιαπωνικό υποβρύχιο που εστειλε στα βάθη του ειρηνικού το Γιορκάουν,μαζί με 57 νεαρούς αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς.

    Για πέντε και πλέον δεκαετίες,παρεμενε αγνωστό το σημείο που ειχε βυθισθεί.Μετα απο επίπονες προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας του Νατιοναλ Τζεογκράφικ, και με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μπαλαρτν,τον ανθρωπο που εντόπισε τον Τιτατινικό,το Γιορκτάουν βρέθηκε σε βάθος πεντέμιση χιλιάδων μέτρων.Μάλιστα σε χθεσινινη συνεντευξη ο Ρομπερτ

    Μπαλαρντ δήλώσε οτι το αεροπλανοφόρο βρισκεται σε καλή κατάσταση αλλα δεν προτίθεται να ανελκύσει το Γιορκτάουν.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:34:40

    [13] Μέχρι τη Τετάρτη απεργούν στην Ιονική

    Υπό την κάλυψη της ΓΣΕΕ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου.

    Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την ΠΑΣΚΕ να μειοψηφεί, μετά απο μαραθώνια συνεδρίαση όπου μετείχε και το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Είχε προηγηθεί απόρριψη από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ της πρότασης των εργαζομένων στην Ιονική για κάλυψη των κινητοποιήσεών τους.

    Να επιστρέψουν στην εργασία τους κάλεσε σήμερα η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της τους εργαζόμενους στην Ιονική και χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και παρελκυστική την τακτική που ακολουθεί -όπως είπε- μικρό τμήμα συνδικαλιστών.

    Δύο στελέχη της ΠΑΣΚ συντάχθηκαν με την αντιπολιτευση και ψηφισαν υπερ της συνεχισης της απεργιας

    Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα θα κάνουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [14] Χρηματιστήριο 05/06

    Με πτώση 0,17% έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2562,82 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 52 δισεκατομμύρια 389 εκατομμύρια δραχμές.

    [15] Μείωση στη παραγωγή πετρελαίου

    Η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και το Μεξικό συμφώνησαν τη Πέμπτη μετά από μυστικές διαβουλεύσεις, να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

    Σε κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι τρείς χώρες μετά από συνάντηση των υπουργών Ενέργειας αναφέρουν ότι προχώρησαν στην συμφωνία γιατί "τα υπερβολικά αποθέματα πρέπει να μειωθούν για να επέλθει ισσοροπία στην αγορά και να έλθουν οι τιμές σε αποδεκτά επίπεδα".

    Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγής της κατά 225 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, η Βενεζουέλα κατά 125 χιλιάδες και το Μεξικό κατά 100 χιλιάδες.

    Οι τρεις χώρες είχαν πάρει παρόμοια πρωτοβουλία τον Μάρτιο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, που κατέληξε σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πολλών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και μη - όπως το Μεξικό. Η συμφωνία του Ριάντ, που προέβλεπε μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία ήταν τότε 5 δολάρια χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:35:23

    [16] Αγχος-Ανακοπή καρδιάς

    Με γυμναστική και καλή διατροφή νομίζουμε πως η καρδιά μας δεν θα σταματήσει ξαφνικά όμως μπορεί και όπως αποδεικνύει η νέα έρευνα το πρόβλημα βρίσκεται στο κεφάλι μας ή πιο συγκεκριμένα στον εγκέφαλό μας.

    Ενα τμήμα του εγκεφάλου μας ελέγχει τη ροή του αίματός στο σώμα μας και ενεργοποιείται με το άγχος. Ακόμα και σε υγιής ανθρώπους το άγχος μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς.

    Κατά την διάρκεια των πειραμάτων ζητήθηκε από τους εθελοντές ασθενείς να διαβάσουν με την σειρά τα ονόματα τριών χρωμάτων. Στην συνέχεια τα ονόματα και τα χρώματα άλλαξαν σειρά. μέσα σε δευτερόλεπτα ο ασθενής είχε αγχωθεί τόσο που η πίεση και οι παλμόι της καρδιάς του είχαν αυξηθεί δραματικά.

    Η αξονική τομογραφία απέδειξε πως υπήρχε αυξημένη κινητικότητα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου.

    Το σημαντικό είναι πως ασθενείς που υποβλήθηκαν στο ίδιο πείραμα με τα χρώματα δεν έδιεξαν να αγχώνονται ανησυχητικά. Ετσι οι Καναδοί ερευνητές πιστεύουν πως βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός τεστ που θα μπορεί να αποδεικνύει στους ασθενείς αν ειναι επιρρεπής στο άγχος ή όχι ουτωςώστε να λάμβάνουν εγκαίρως προφυλάξεις.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 05-Jun-98 19:37:09
    Καλός ο καιρός και το Σαββάτο, σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα εκτός από την Μακεδονία την Θράκη και τα ηπειρωτικά που το απόγευμα πιθανόν να βρέξει ενώ βόρειοι ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

    Αίθριος ο αυριανός καιρός στην Αττική με θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη αρχικά θα είναι καλός ο καιρός, όμως το απόγευμα και τις πρώτες βραδυνές ώρες είναι πιθανόν να βρέξει κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 05-Jun-98 19:36:46

    Mικρή εξασθένηση θα παρουσιάσουν από την Κυριακή οι ισχυροί βορειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο και δεν θα ξεπερνούν μέχρι το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας τα 5 με 6 μποφώρ. Παράλληλα η αυξημένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσει τοπικές βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, που όμως δεν θα είναι σημαντικές και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

    Την Κυριακή, όπως και τη Δευτέρα θα συννεφιάσει πάλι τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια.

    Οι βόρειοι άνεμοι εξασθενούν λίγο και δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφωρ στο Ιόνιο και τα 5 με 6 στο Αιγαίο.

    Η θερμοκρασία τέλος, θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα, φθάνοντας έτσι τους 33 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ στη νησιωτική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμους Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 5 June 1998 - 17:11:43 UTC