Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-05-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δημοσκόπηση της V-PRC
  • [02] Συστάσεις Αρχιεπίσκοπου στους ιερείς
  • [03] Περιοδεία του Πατριάρχη στον Καναδά
  • [04] Μίλερ:Συναντήσεις με Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [05] Ντ.Μπακογιάννη
  • [06] "Νέα Χάρτα των Αθηνών 1998"
  • [07] Στο "Εκτελεστικό" ο Κωνσταντινίδης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [08] Παραλύουν τη Τετάρτη οι συγκοινωνίες
  • [09] Θ.Αγγελόπουλος
  • [10] Ποινική δίωξη στους χούλιγκανς
  • [11] Δίκη Βαγιωνή
  • [12] Λεξικό Μπαμπινιώτη
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Κοσσυφοπέδιο-Διαδήλωση
  • [14] Συνάντηση Κίνκελ-Τζέμ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Ρωσία:Απόσυρση των πυρηνικών στο Β.Πόλο
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Δελφίνια στο στρατό
  • [17] Οι γερμανοί ξανάρχονται
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Πιστωτικές κάρτες
  • [19] Ιονική τράπεζα
  • [20] Χρηματιστήριο 26/05
  • [21] Προγράμματα Εργατικής Εστίας
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [22] Ανησυχία για την πορεία του AIDS
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:09:01
    Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, στη χώρα μας.

    Το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του βασιλιά Χουάν Κάρλος και τής βασίλισσας Σοφίας.

    Στην προσφώνησή του ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι η χώρα μας, δίνει έμφαση στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, στον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, βάσει του διεθνούς δικαίου.

    Το πρωί, το βασιλικό ζεύγος τής Ισπανίας, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο τής Ακροπολης και το Μουσείο και στη συνεχεια ξεναγήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, η βασίλισσα Σοφία επισκέφθηκε την Μητροπολη, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και προσκήνυσε στην εκκλησία της Καπνικαρέας.

    Το απόγευμα ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος συναντήθηκε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με Ελληνες επιχειρηματιες, ενώ η βασίλισσα Σοφία επισκέφθηκε το Ιδρυμα βρεφών "Μητέρα".

    Επίσης, το βασιλικό ζεύγος επισκέπτηκε και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ το βράδυ παραθέτει δεξίωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο Κ.Καραμανλής αναφερόμενος στην επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους είπε: "Η επίσκεψη είναι ευκαιρία για σύσφιγξη περαιτέρω των στενών ήδη σχέσεων των δύο χωρών. Υπάρχουν περιθώρια στενότερης συνεργασίας και στην κατεύθυνση του μεσογειακού προσανατολισμού της Ε.Ε και ως γέφυρα προς την Αφρική."

    "Αυτή η δυναμική θα ήταν πολύ ισχυρότερη αν δεν είχαμε χάσει πολύτιμο έδαφος. Εύχομαι καλή διαμονή στο βασιλικό ζεύγος και ότι καλύτερο για τον Ισπανικό λαό."

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:11:15

    [01] Δημοσκόπηση της V-PRC

    Πτωτική τάση εμφανίζουν οι δημοτικότητες του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της V-PRC που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ.

    Ειδικότερα, η δημοτικότητα του Κώστα Σημίτη εμφανίζεται στο 31,2% από 51% που ήταν τον περασμένο Μάϊο και του Κώστα Καραμανλή στο 41,9% από 54,2% που ήταν πέρυσι.

    [02] Συστάσεις Αρχιεπίσκοπου στους ιερείς

    Αυστηρές συστάσεις στους ιερείς να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους και να μη έχουν κρυφή ζωή, απευθύνει με εγκύκλιό του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε συνεχεια των όσων είχε πεί για την επιτηδευμένη αμφίεση ορισμένων κληρικών όταν είχε επισκεφθεί τη Μονή Πετράκη.

    Σήμερα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισκέφθηκε το αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας.

    [03] Περιοδεία του Πατριάρχη στον Καναδά

    Μήνυμα ειρήνης,αγάπης και συναδέλφωσης των λαών εξέπεμπε ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,ο οποίος έφθασε, χθες, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ατλαντς της Οττάβα, με την επισημότητα του πρωτοκόλλου της Καναδικής κυβέρνησης, εγκαινιάζοντας, έτσι, την 9ημερη ιστορική περιοδεία του στο χριστεπώνυμο πλήθος του Καναδά.

    Εκ' μέρους της Καναδικής κυβέρνησης και εξ' ονόματος του λαού του Καναδά, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ο υπουργός Οικονομικών Ιδρυμάτων, κ.Πίτερσον, παρουσία του διευθυντή πρωτοκόλλου, Ουίλιαμ Μπόουντεν, των βουλευτών,Τζιμ Καρίγιαννη και Τζον Κάννη, του δημάρχου της Οττάβα,Τζιμ Γουότσον,του Αρχιεπισκόπου της Ουκρανικής Εκκλησίας στον Καναδά, κ.Βασιλείου, του Μητροπολίτη Καναδά, κ.Σωτηρίου, τον πρεσβευτή της Ελλάδας στον Καναδά, Γιάννη Θωμόγλου και άλλων επισήμων.

    Ζεστή υποδοχή στον ''πρώτο μεταξύ ίσων'' είχαν οργανώσει τα Ελληνικά σχολεία της πόλης, που περίμεναν υπομονετικά μέσα στον ήλιο να ράνουν το δρόμο του Πατριάρχη με λουλούδια της άνοιξης.

    Χθες βράδυ, σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική κοινότητα της Οττάβα, ο δήμαρχος της πόλης,Τζιμ Γουότσον, απένειμε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας τον τίτλο τον ''Επίτιμου πολίτη της Οττάβα'', τονίζοντας πως ''η καναδική πρωτεύουσα και οι πολίτες της θεωρούν ύψιστη τιμή το γεγονός ότι ο ηγέτης των Πανορθόδοξων εγκαινιάζει την ιστορική περιοδεία του στον Καναδά από την πόλη τους''.

    [04] Μίλερ:Συναντήσεις με Κληρίδη-Ντενκτάς

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, θα έχει σήμερα ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τχουμχουριέτ", κάνει λόγο για εν' εξελίξει μυστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο

    Σύμφωνα, πάντως, με την Ελευθεροτυπία, κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα χαρακτήρισαν υπερβολικό το δημοσίευμα, αλλά παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν αρκετές επαφές επιτελών στο πλαίσιο πολύμερων συναντήσεων.

    [05] Ντ.Μπακογιάννη

    Βολές της Ντόρας Μπακογιάννη κατά ΠΑΣΟΚ αλλά και Ν.Δ.

    Η κα.Μπακογιάννη μιλώντας σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο, τόνισε την ανάγκη μετεξέλιξης και ανανέωσης του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας και να αλλάξουν οι δομές, οι θεσμοί και τα πρόσωπα.

    Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του κ.Καραμανλή για την λειτουργία της Ν.Δ, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να νοθεύεται η φιλελεύθερη ιδεολογία της παράταξης.

    Εμμέσως, επανέφερε την πρότασή της για επιστροφή των διαγραφέντων και άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

    [06] "Νέα Χάρτα των Αθηνών 1998"

    Τη διοργάνωση Διεθνούς συνεδρίου στην Ελληνική πρωτεύουσα, από τις 28 εώς 31 Μαϊου, με τίτλο η "Νέα Χάρτα των Αθηνών 1998," ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Στη νέα χάρτα θα καταγράφονται τα σημαντικότερα προβλήματα των αστικών κέντρων, των χωρών που θα μετέχουν στο συνέδριο και θα καθορίζεται η παρέμβαση των πολεοδόμων.

    Οσοι θα μετέχουν στη λήψη αποφάσεων που θα επηρεάζουν το περιβάλλον των μεγαλουπόλεων θα ακολουθούν συγκεκριμένες Γενικές Αρχές.

    [07] Στο "Εκτελεστικό" ο Κωνσταντινίδης

    Στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιασθεί αύριο ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Κωνσταντινίδης, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

    Η απόφαση του πρώην βουλευτή προκάλεσε ένταση και προβληματισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:21:17

    [08] Παραλύουν τη Τετάρτη οι συγκοινωνίες

    Από τα μεσάνυχτα αρχίζει η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την οποία αναμένεται να παραλύσουν οι συγκοινωνιές.

    Ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα μείνουν τα τρόλλεϋ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία ενώ στα μπλέ λεωφορεία θα γίνουν δύο στάσεις εργασίας. Από την έναρξη της βάρδιας εώς τις 08.00 το πρωί και απο τις 20.00 το βράδυ ώς τα μεσάνυχτα.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο όλα τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.

    [09] Θ.Αγγελόπουλος

    Με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών στις αποσκευές του επέστρεψε πριν από λίγο στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος.

    Στο αεροδρόμιο του επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή ο υπουργός Πολιτισμού καθώς και πολλοί συνεργάτες και φίλοι του κορυφαίου σκηνοθέτη.

    "Είμαι ένας μοναχικός δρομέας μακρινών αποστάσεων και μ'αυτή την έννοια το βραβείο δεν έχει τόση σημασία", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και πρόσθεσε:

    " Η Ελλάδα είναι για μένα περισσότερο μια έννοια παρά ένας γεωγραφικός χώρος, είναι ένας τόπος χωρίς σύνορα και αυτό με εμπνέει στο έργο μου".

    [10] Ποινική δίωξη στους χούλιγκανς

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας για τις καταστροφές στην Ομόνοια μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ, την περασμένη Κυριακή.

    Την ανάκριση αναλαμβάνει ο πέμπτος τακτικός ανακριτής για να προσωποποιήσει τις κατηγορίες που είναι εμπρησμός, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

    [11] Δίκη Βαγιωνή

    Στο Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού νοσηλεύεται ο Σήφης Βαγιωνής και η δικη του διεκόπη.

    Την ίδια ώρα, πολιτική αγωγή και υπεράσπιση διασταυρώνουν τα φραστικά τους πυρά για τα ερωτικά γράμματα της Ελένης Πίσχου.

    [12] Λεξικό Μπαμπινιώτη

    Διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας για το λεξικό Μπαμπινιώτη

    Το Μονομολές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και διάθεσης του λεξικού τής Νέας Ελληνικής γλώσσας, του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, εώς την Πέμπτη, οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος, Θόδωρος Ασπασίδης, για το επίμαχο ερμήνευμα στο λήμμα Βούλγαρος.

    Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αδάμ Ρεγκούζας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:11:02

    [13] Κοσσυφοπέδιο-Διαδήλωση

    Περισσότεροι από 10.000 Αλβανοί διαδήλωσαν σήμερα στην Πρίστινα εναντίον της καταστολής που ασκεί η σερβική εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί, παρήλασαν φωνάζοντας "ελευθερία, ανεξαρτησία" καθώς και το όνομα του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ηγέτη της αλβανικής κοινότητας, και "UCK", τα αρχικά του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", μιας μυστικής οργάνωσης που κατηγορείται από το Βελιγράδι για τρομοκρατία.

    Η διαδήλωση τελείωσε χωρίς επεισόδια με τους διαδηλωτές να αφήνουν περιστέρια να πετάξουν ελεύθερα. Οι επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο προκάλεσαν τις δύο τελευταίες ημέρες 15 θύματα, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 210 τον αριθμό των νεκρών κατά το τελευταίο τρίμηνο.

    Στη Γενεύη, η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η σερβική αστυνομία και ο στρατός κατέσχεσαν ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου τη στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς σ'αυτή τη σερβική επαρχία.

    Στις 18 Μαϊου, οι σερβικές αρχές κατέσχεσαν μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας πέντε μη κυβερνητικών οργανώσεων που επρόκειτο να παραδοθεί στο Σύλλογο Μητέρα Τερέζα. Δύο φορτία με βοήθεια αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης κρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη σερβική αστυνομία και το στρατό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Κρις Γιανόφσκι.

    "Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη" τη στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο Γιανόφσκι. Η επισιτιστική κατάσταση στην Πρίστινα προκαλεί ανησυχίες, πρόσθεσε. Τα ιδιωτικά καταστήματα δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τους λόγω του πανικού που προκάλεσε "επιδρομή" του πληθυσμού στα εμπορεύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Μόνο τα κρατικά καταστήματα μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν, επισήμανε.

    [14] Συνάντηση Κίνκελ-Τζέμ

    Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ κ Κλάους Κίνκελ, αναμένεται να έχει ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ , στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος ,μίλησε για την "σημασία των διμερών τουρκογερμανικών σχέσεων" και , τόνισε ότι "η χώρα αυτή έχει σημαντική θέση εντός της Ε.Ε.".

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:11:35

    [15] Ρωσία:Απόσυρση των πυρηνικών στο Β.Πόλο

    Ετοιμος ν'αποσύρει τα πεπαλαιωμένα πυρηνικά υποβρύχια που προκαλούν οικολογικά προβλήματα στο Βόρειο Πόλο, έναντι οικονομικής βοήθειας από τη γειτονική Νορβηγία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν.

    "Ο Βορράς στη χώρα μας έχει κορεστεί από πυρηνικά και η Νορβηγία έχει λόγο ν'ανησυχεί", ομολόγησε ο Γέλτσιν ενώπιον του βασιλιά Χάραλντ Ε' της Νορβηγίας που πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

    "Θα μας λύσει το οικονομικό πρόβλημα. Εάν λύσουμε το οικονομικό ζήτημα με τη μορφή δανείων από τη Νορβηγία, θ'αρχίσουμε χωρίς αργοπορία την ανέλκυση των υποβρυχίων", δήλωσε ο Γέλτσιν.

    Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι έτοιμος να κηρύξει "ζώνη ασφαλείας" τις περιοχές της ρωσικής Αρκτικής, όπου υπάρχουν πυρηνικά υποβρύχια.

    Πρόσφατη επίσημη ρωσική έκθεση επισημαίνει τα οικολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τα παλιά ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια στη χερσόνηνο Κόλα που συνορεύει με τη Νορβηγία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:10:21

    [16] Δελφίνια στο στρατό

    Δελφίνια στην υπηρεσία του Αμερικάνικου ναυτικού!. Εδώ και τρείς δεκαετίες έφεραν σε πέρας δύσκολες αποστολές, εντοπίζοντας νάρκες και τρομοκράτες.

    Σε αντίθεση με τους Ρώσους οι Αμερικανοί δεν σκοπεύουν να αφήσουν χωρίς αντικειμενο τα δελφίνια, άν και τα εξοδα τους ξεπερνούν τα 10 εκατομμυρια δολλαρια το χρονο.

    Η καριέρα τους ξεκινάει με τη βασική εκπαίδευση στο λιμάνι του Σαν Ντιέγκο. Πρώτα μαθαίνουν να δέχονται το άγγιγμα και το χαδι, κατόπιν εντολές και εν' συνεχεία πραγματοποιούν όλο και πιο δύσκολες ασκήσεις.

    Κύρια αποστολή τους ο εντοπισμός ναρκών βυθού και η άμεση κινητοποίηση των ανδρών του λιμενικού σε περίπτωση εισβολής τρομοκρατών που επιχειρούν να τοποθετήσουν εκρηκτικά.

    Ο Μακ Αι εχει εξασκηθει τοσο καλα που μπορει με εκπληκτικη ακριβεια και 10 με 15 φορες ταχυτερα από τον οποιοδηποτε ανθρωπο να εντοπιζει ναρκες και να καλει τους ειδικους να τις εξουδετετωσουν.

    Τα δελφινια ειναι σε θεση να προσφερουν τις πολυτιμες υπηρεσιες τους για περιπου 20 χρονια και κατοπιν αφηνονται ελευθερα στον ωκεανο.

    Οι συνθηκες διαβιωσης τους στις ειδικες εγκαταστασεις του λιμανιου τρου Σαν Ντιεγκο ειναι αριστες.Η διατροφη τους ελεγχεται προσεκτικα, παρακολουθουνται από ιατρους καθημερινα ενω το κοστος ανερχεται σε 10 εκατομμυρια δολλαρια το χρονο.

    Αναλογο προγραμμα ειχε και η Ρωσια ομως λογω του κοστους το κατηργησε .Αποτελεσμα τα δελφινια ειτε πεθαναν κατω από αθλιες συνθηκες ξεχασμενα ειτε δοθηκαν σε ζωολογικους κηπους.Γι αυτο και πολλοι αμερικανοι φιλοζωοι αντιδρουν και θελουν διακοπη του προγραμματος.

    [17] Οι γερμανοί ξανάρχονται

    Μπορεί να έπεσε πάνω της όλος ο κόσμος κάποτε για να την σταματήσει, όμως η Γερμανία δεν το βάζει κάτω. Εχοντας πλέον κατανοήσει το μήνυμα, μετά απο δυο μεγάλους πολέμους και την ολοκληρωτικη καταστροφή που της επεφύλλαξαν τα βρετανικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά, η γερμανική οικονομική μηχανή έχει καταφέρει τώρα, στο τέλος του αιώνα, να εξαπλωθεί σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία χωρίς ν'ανοίξει μύτη.

    Πρωτα ήρθε η αγορά της Ρόβερ απο την BMW το Μάρτιο του 94, μετά ο έλεγχος δυο εκ των παλαιοτέρων εμπορικών τραπεζών της Βρετανίας-της Μόργκαν Γκρέφελντ και της Κλάινβορτ Μπένσον απο τις Ντόιτσε και Ντρεσντεν Μπανκ αντίστοιχα, τον Ιούνιο του 95. Ακολούθησε η απόκτηση μεριδιου του αμερικανικού κολοσσού Γουέστινχαουζ και της βρετανικής ΝΕΙ Πάρσονς απο τη Ζήμενς το Νοέμβριο του 97. Λίγους μήνες αργότερα ο εκδοτικός οίκος Ράντομ Χάουζ πέφτει στα χέρια της Μπέρτελσμαν, ενώ οι Βρετανοί τον Μάιο του 98 θα γίνουν μάρτυρες της διαμάχης VW και BMW, για την εξαγορά της τελευταίας βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της Ρολλς Ρόυς, με νικήτρια την πρώτη. Πριν καν συνέλθουμε απο το τελευταίο σόκ η Νταίμλερ Μπένζ κτύπησε το κέντρο του Ντητρόιτ, συγχωνεύθηκε με την Κράισλερ και απέκτησε πρόσβαση και στην αμερικανική αγορά.

    Τώρα ήρθε η ώρα του Αξελ Σπρίγκερ να πατήσει το πόδι του στη Βρετανία. Ο ιδιοκτήτης της Μπιλντ, της μοναδικής εφημερίδας μαζικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τον βρετανικό όμιλο Μίρρορ έναντι 500 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Μολονότι οι δύο πλευρές αρνούνται την ύπαρξη συνεννόησης, έχει επιβεβαιωθεί πως ο Γκάς Φίσερ, πρόεδρος του Σπριγκερ και ο Ντέιβιντ Μοντγκόμερυ πρόεδρος του ομίλου Μιρρορ συναντήθηκαν το σάββατο και θα συνεχίσουν αυτήν την εβδομάδα τις συνομιλίες στο Λονδίνο.

    Τι σκοπεύει όμως να αγοράσει ο Σπρίγκερ; Μα τι άλλο εκτός απο πρόσβαση στην ενημέρωση των Βρετανών, καθώς ο όμιλος Μίρρορ περιλαμβάνει εκτός απο την ομώνυμη ταμπλόιντ, τη Sunday Mirror, το People, την Live TV, καθώς και την Midland Independent Newspapers, που εκδίδει την εφημερίδα Birbingham post.

    Ας αφήσουμε όμως τον Σπρίγκερ για να κλείσουμε αυτήν την αναφορά στον γερμανικό οικονομικό επεκτατισμό με κάποια στοιχεία για την πρόσφατη συγχώνευση της Siemens με την Bosch. Με το σήμα λοιπόν BSH και με μερίδιο στην αγορά οικιακών συσκευών μεγαλύτερο του 20%, όσον αφορά την αξία, και με την πρώτη θέση στην Ευρώπη, ο νέος όμιλος είναι ο πρώτος σε πωλήσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ίδρυσε μονάδα παραγωγής στην Πολωνία, εταιρεία πωλήσεων στην Τσεχία και βιομηχανική μονάδα στη Ρωσία για κουζίνες υγραερίου.

    Την ίδια στιγμή, η Γερμανία τραβά το άρμα της Ευρώπης στον επόμενο αιώνα, κάτω απο το βλέμμα των πανταχού παρόντων αμερικανών...

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:09:47

    [18] Πιστωτικές κάρτες

    Την κατάργηση των καταχρηστικών όρων των πιστωτικών καρτών ζητούν από τις τράπεζες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Νεταξύ άλλων προτείνεται να μη θεωρείται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο του οφειλομένου ποσού, αν καθυστερήσει η εξόφληση έστω μιας δόσης.

    Επίσης απαγορεύεται η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης χωρίς τη ρητή συναίνεση του καταναλωτή.

    [19] Ιονική τράπεζα

    Συγκεντρωμένοι έξω απο το κτίριο της Ιονικής παραμένουν ομάδες εργαζομένων, σε αναμονή τής απόφασης του δικαστηρίου, για το αν η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική.

    Η Διοίκηση της Τράπεζας εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκινήσει τη λειτουργία τού μηχανογραφικού κέντρου, σε περίπτωση ευνοϊκής δικαστικής απόφασης.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει η ΟΤΟΕ, εξετάζοντας το ενδεχομενο νεας 48ωρης απεργίας στην Ιονική, ενώ απο τα μεσανυχτα αρχιζει η 24ωρη απεργια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    [20] Χρηματιστήριο 26/05

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Με πτώση 1,81%, έκλεισε ο γενικός δείκτης και έτσι έφθασε τις 2.621,33 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 71 δισεκατομμύρια 708 εκατομμύρια δραχμές.

    [21] Προγράμματα Εργατικής Εστίας

    Από την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι προεγγραφές για τα καλοκαιρινά εκδρομικά προγράμματα του οργανισμού εργατικής εστίας για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

    Επίσης από τον οργανισμό θα διατεθούν 100.000 εισιτήρια για θεατρικές εκδηλώσεις και 50.000 εισιτήρια για θερινούς κινηματογράφους.

    Επιπλέον θα διατεθούν 150.000 δελτία αγοράς δελτίων.

    Ηδη από τον οργανισμό εργατικής εστίας έχουν διατεθεί στους 235.000 δικαιούχους δελτία κοινωνικού τουρισμού.

    Ο συνολικός προυπολογισμός των προγραμματών αυτών του οργανισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:10:40

    [22] Ανησυχία για την πορεία του AIDS

    Aνησυχούν οι ειδικοί επιστήμονες για την πορεία του ιού του AIDS στη χώρα μας καθώς - σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το κέντρο ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων στην Ελλάδα - η μείωση των κρουσμάτων της νόσου οφείλεται στα νέα κοκτέϊλ φαρμάκων και όχι στην μείωση της εξάπλωσης της νόσου ,οπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

    Ο υφυπουργός πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης, τόνισε την ανάγκη της εντατικοποίησης της ενημέρωσης κυρίως των νέων για το AIDS, ενώ ανακοίνωσε ότι στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου καταγράφηκαν 26 νέα κρούσματα.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 26-May-98 20:12:22
    Aστατος καιρός για τη Τετάρτη στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με βροχές και τοπικές καταιγίδες θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ήλιο.

    Στην Αττική καλός καιρός με λίγα σύννεφα το απόγευμα και θερμοκρασία 16 έως 27 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και προς το απόγευμα πιθανόν να βρέξει κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 26-May-98 20:12:09

    Βελτιωμένος θα είναι μέχρι και την Παρασκευή ο καιρός, αν και το επόμενο 24ωρο δεν θα λείψουν και πάλι οι πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα Βόρεια. Εξάλλου, οι νότιοι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά και η θερμοκρασία ανεβαίνει 1 με 2 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

    Αρκετά καλός θα ειναι ο καιρός την Πέμπτη, με τοπική συννεφιά μόνο στη διάρκεια του απογεύματος στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι ασθενείς σε όλα τα πελάγη και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα φθάσει στους 24 με 25 βαθμούς στα Βόρεια και στους 26 με 28 στην υπόλοιπη χώρα.

    Αλλάζει λίγο ο καιρός την Παρασκευή, με αραιή συννεφιά που βαθμιαία στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα πυκνώσει και θα βρέξει για λίγο κυρίως στα Βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι παραμένουν ασθενείς και μόνο τοπικά στο Ιόνιο θα είναι νότιοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιασει το μεσημέρι στους 25 βαθμούς στα Βόρεια και στους 26 με 28 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 26 May 1998 - 18:10:11 UTC